TURİZM ÇEŞİTLERİ

Alternatif Turizm Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Turizmin gelişimini ve bu gelişimin yalnızca yaz turizminden ibaret olmadığını vurgulayan alternatif turizm, turizmin çeşitlenmesine yardımcı olmaktadır. Adından da anlaşıldığı üzere, turizm sektöründe faaliyet gösterilen alanlara bir çeşitlilik getiren bu kavram, son yıllarda iyiden iyiye değer kazanmaya başlamıştır. O halde, genel anlamda alternatif turizm nedir? Çeşitleri nelerdir? Sizlere bunu anlatmaya çalışacağız.

Alternatif Turizm Kavramı ve Avantajları

Bildiğiniz üzere turizm sektörü son yıllarda gelişme gösterdi. Bu gelişmede alternatif turizmin büyük bir önemi var. Alternatif turizm; Deniz-Kum-Güneş olarak tabir edilen 3S turizminin, turizmdeki etkinliğinin azaltılması gerektiğini vurgulamaktadır. Pek çok farklı sektör de alternatif turizm çeşitleri ile değer kazanmaktadır. Peki, alternatif turizmin avantajları nelerdir?

  • Yaz turizmi içerisinde yer alan 3S, yani Deniz-Kum-Güneş kavramının tek başına ön planda olmasını önlemek,
  • Alternatif turizm çeşitleri ile “Sürdürülebilir Turizm” kavramını ön plana çıkarmak,
  • Çevreyi hor kullanmamak ve yaz turizmi alanlarına gösterilen rağbeti azaltmak,
  • Deniz turizmi ile harap olan alanların turist sayısını normal seviyede tutmak,
  • Yaz turizmi bölgelerini, Aşırı Turizm (detayları tıklayarak öğrenebilirsiniz) olumsuzluğundan kurtarmak,
  • Yeni ilgi alanlarını ortaya çıkarmak,
  • Keşfedilmemiş yerleri keşfetmeye olanak sağlamak,
  • Önemli turistik bölgelerin kalkınmasına yardımcı olmak ve bölgedeki insanların geçimlerine katkı sağlamak,
  • Turizmi 4 mevsime yaymak,
  • Turizm gelirlerini doğrudan artırmak ve bu çerçevede turist sayısını kademeli olarak çoğaltmak,
  • Önemli destinasyonların, turizm bölgesi seçilmesine yardımcı olmak ve daha fazlası, alternatif turizm ile sağlanmaktadır.

Yani, kısa ve net bir şekilde anlatmak gerekişe, Deniz-Kum-Güneş olarak tabir edilen 3S turizmi dışındaki tüm turizm çeşitleri, alternatif turizm olarak adlandırılmaktadır. Peki, alternatif turizm özellikleri nelerdir?

Alternatif Turizm Özellikleri

Turizmin sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olan alternatif turizm, özellikle 20. yüzyılın başlarından itibaren değer kazanmıştır. 1980’lerden sonra popülerleşen ve zararları 20. yüzyılın başlarında gün yüzüne çıkan kitle turizmi karşısından pek çok alternatif turizm çeşidinin ortaya çıktığına da şahit olduk. Kitle Turizmi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz. İçeriğin devamında bu turizm çeşitlerinin neler olduğundan size bahsedeceğiz. Peki, alternatif turizmin önemi nedir? Sahip olduğu özellikler nelerdir?

  • Kitle turizminin zararlarını ortadan kaldırmaktadır.
  • Turizm destinasyonlarının kalkınmasına fayda sağlamaktadır.
  • Yerel halkı desteklemekte, turizm düşmanlığını azaltmaktadır.
  • Sürdürülebilirliği geniş çerçevede uygulamaya olanak sağlamaktadır.
  • Turizmin yalnızca deniz-kum-güneş ile sınırlı kalmasının önünü kapatmaktadır.
  • Her mevsimde turizmin uygulanabilirliğini göstermektedir.

Yukarıdaki temel değerler, alternatif turizmin özellikleri arasında sınıflandırılabilir. Peki, tüm bu özellikleri ve yukarıda sınıflandırılan avantajları sağlayan alternatif turizm örnekleri hangileridir?

Alternatif Turizm Çeşitleri

Yukarıda da görüldüğü üzere, Deniz-Kum-Güneş’ten farklı olarak, yeni seçenekleri ortaya çıkarmayı esas alan alternatif turizm; bölgeye, bölgede yaşayanlara, ülkeye, çevreye ve geleceğe önemli katkı sağlamaktadır. Peki, Türkiye’de alternatif turizm çeşitleri nelerdir?

Kış Turizmi

Kış Turizmi

Ülkemizde, kış turizmi için harika seçenekler var ve yaz turizminden daha fazla gelir getiren bir turizm çeşidi. Ancak yeterli yatırım ve tanıtım yapılmadığı için, ne yazık ki kış turizmi pazarından yeterince faydayı sağlayamıyoruz. Burada Kış Turizmi Merkezleri isimli içeriğimiz size ışık tutacaktır.

Kültür Turizmi

Kültür Turizmi

Tarihi, doğal güzellikleri olan ve yiyecek & içecek türleri gibi pek çok özelliği ile dikkat çeken yöreleri keşfetmek, geçmiş dönemleri yeniden yaşamak gibi pek çok özelliği içerisinde barındıran bir turizm çeşididir kültür turizmi. Ülkemizin tarihi, doğal ve kültürel olanaklarının oldukça fazla olması göz önünde bulundurulursa, önemli bir alternatif turizm çeşididir. “Cittaslow Nedir? Türkiye’deki Sakin Şehirler” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Gastronomi Turizmi

Gastronomi Turizmi

Yörelere ait yiyecek ve içecekleri keşfetmek, o lezzetleri yerlerinde tatmayı sağlayan bir alternatif turizm çeşididir. Gastronomi Turizmi Nedir? isimli içeriğimizden, gastronomi turizmi ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Sağlık Turizmi

Sağlık Turizmi

Kavram olarak sağlık turizmi çok önemlidir. Çünkü farklı bir ülkeden, farklı bir ülkeye sağlık hizmeti almak için seyahat edilmesini anlatır. Sağlık Turizmi Nedir? Çeşitleri Nelerdir? isimli içeriğimizden de bu alternatif turizm çeşidi ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

İnanç Turizmi

İnanç Turizmi

Bir başka ülkedeki dini inanç merkezlerine giderek, dini vazifeleri yerine getirmek, inanç turizmi kapsamına dahil olmaktadır. Ancak daha detaylı bilgiye İnanç Turizmi Nedir? isimli içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Kongre Turizmi

Kongre Turizmi

Önemli kişilerin gerçekleştirdikleri kongre ve toplantılar, kongre turizminde esastır. Ancak hepsi bununla sınırlı değil. Diğer detayları, Kongre Turizmi Nedir?isimli içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Yayla Turizmi

Yayla Turizmi

Önemli turistik destinasyonlarda, gözleri kamaştıran yaylalar bulunur. Tamamen doğallığı bizlere yaşatan bu yaylalar, yayla turizmi ile daha fazla değer kazanmıştır.

Golf Turizmi

Golf Turizmi

Genel anlamda gol oyununun tutkunları çok sadık olurlar. Bu nedenle ülkemizde çok önemli golf alanları vardır. Böylece golf turizmi de önemli bir alternatif turizm çeşididir.

Kruvaziyer Turizmi

Kruvaziyer Turizmi

Yüzen oteller, kruvaziyer olarak bilinmektedir. Bir oteldeki tüm olanaklar, kruvaziyer gemilerinde yer alır. Bu nedenle gelir ve seçenek bakımından kruvaziyer turizmi bir alternatif turizm çeşidi olarak ele alınmaktadır.

Medikal Turizm

Medikal Turizm

Uygun fiyatlı tedavi yöntemlerinden, alanında uzman hekimler tarafından yararlanmak ve bu süreçte turistik mal ile hizmetlerden yararlanmayı içeren bir turizm çeşidi, medikal turizm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Macera Turizmi

Macera Turizmi

Doğa ile iç içe olan ve fiziki anlamda pek çok tehlikeyi içerisinde barındıran faaliyetlere katılmak ve bu faaliyetler için farklı destinasyonları ziyaret etmek, macera turizmi kapsamında değerlendirilmektedir.

Av Turizmi

Av Turizmi

Belirlenen sezon içerisinde, belirlenen avlaklarda, belirlenen hayvanların özel kontroller kapsamında avlanmasını içerisinde turizm çeşidi, av turizmi olarak adlandırılır.

Mağara Turizmi

Mağara Turizmi

Karstik alanlarda oluşan boşluklar mağaralardır. Mağaraların sağlık ve eğlence faktörleri göz önünde bulundurularak ziyaret edilmesi ve bu süreçte turistik hizmetlerden yararlanılması, mağara turizmi olarak adlandırılmaktadır.

Akarsu Turizmi

Akarsu Turizmi

Nehir, çay ve ırmaklarda, tehlikeyi içerisinde barındıran faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ve bu süreçte turistik hizmetlerden yararlanılması, akarsu turizmi olarak adlandırılır.

Balon Turizmi

Balon Turizmi

Bu turizm çeşidine uygun olan destinasyonlarının ziyaret edilmesi ve sıcak hava balonları ile gökyüzünde vakit geçirilmesi kapsamındaki turizm faaliyetlerini içerisinde barındıran turizm çeşidi, balon turizmi olarak bilinmektedir.

Ekoturizm

Ekoturizm

İnsanlar tarafından kirletilmemiş veya çok zarar görmemiş alanların, bölgeye özgü flora ve faunanın gözlemlenmesi ile bölgenin kültürel değerlerinin yerinde keşfedilmesi için; öğrenme, eğlenme, zevk alma gibi duyguları hissetmek maksadı ile seyahat etmeyi içeren turizm çeşidi, ekoturizm olarak adlandırılmaktadır.

Helal Turizm

Helal Turizm

İslam dininin kurallarına uygun olarak tasarlanmış turizm işletmelerinde, İslamiyet’e uygun şekilde vakit geçirmek ve turistik mal ile hizmetlerden yararlanmak, helal turizm olarak adlandırılmaktadır.

Botanik Turizmi

Botanik Turizmi

Endemik bitki türlerini içerisinde barındırdığı botanik parkları ziyaret etmek ve bu parklarda turistik mal ile hizmetlerden yararlanmak, botanik turizmi olarak adlandırılmaktadır.

Termal Turizm

Termal Turizm

Yer altından çıkan doğal kaynak suları ile ilgili turistik hizmetler veren turizm işletmelerini ziyaret etmek ve bu işletmelerde sağlığın devamlılığını sağlama ile vücudu canlandırma gibi sebepler çerçevesinde yer almayı içeren turizm çeşidi, termal turizm olarak bilinmektedir.

Yat Turizmi

Yat Turizmi

Az sayıda kişinin, limanlar arasında yatlar ile seyahat etmesini, yatlar ile limandan ayrılmasını ya da bir limana ulaşmasını içeren, aynı zamanda bu süreçte turistik mal ve hizmetlerden yararlanmaya olanak veren turizm çeşidi, yat turizmi olarak adlandırılır. Yat turizminde hedef ulaşım sağlamak değil, eğlenmek ve turistik faaliyetlerden yararlanmaktır.

Agro (Tarım) Turizm

Agro Turizm

Tarımsal alanlarda işgücüne katılmak ile beraber, bunun karşılığında konaklama ile yiyecek içecek hizmetlerinden yararlanmak, agro turizm, yani tarım turizmi olarak bilinmektedir. TaTuTa, agro turizmin en önemli projesidir.

Diaspora Turizmi

Diaspora Turizmi

“Zorunlu göç”, diaspora anlamına gelmektedir. İnsanların ekonomik, sosyal veya dini sebepler sonucunda vatanlarını terk etmek durumunda kalmaları, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ile beraber, vatanlarını yıllar sonra ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak adlandırılır. Ayrıca diaspora turizmi, kültür temelli alternatif turizm türleri arasında yer almaktadır.

Hüzün (Dark) Turizmi

Hüzün Turizmi

Toplumların yaşadıkları felaketler, afetler, savaşlar ve katliamların gerçekleştiği, sevilen kişilerin hayatlarını kaybettiği yerlerin ziyaret edilmesi, hüzün turizmi olarak adlandırılmaktadır. Rusya’da Çernobil’i ziyaret etmek, bu kapsamda en önemli örnektir. Türkiye’den örnek vermek gerekirse, Sinop Cezaevi’nden bahsedilebilir.

Turizmin 12 aya yayılması ve tüm ülkede turizm çeşitlerinin faal hale getirilmesi için çok önemli bir kavramdır alternatif turizm. Alternatif turizm nedir? Çeşitleri nelerdir? isimli içeriğimizde de sizlere bunlardan bahsetmeye çalıştık.

Sıkça Sorulan Sorular

Kültür Temelli Alternatif Turizm Türleri Nelerdir?

Kültürel Miras Turizmi, Diaspora Turizmi, Dark Turizmi (Hüzün Turizmi), İpekyolu Turizmi ve Etnik Turizm, kültür temelli alternatif turizm türleri arasında yer almaktadır.

Alternatif Turizm Pazarının Özellikleri Nelerdir?

Turizmin mevsimsel özelliğinin ortadan kaldırılması, destinasyonların ve yerel halkın desteklenmesi gibi pek çok özelliği bulunmaktadır.

Yazar: Erdem KELEŞ

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Harika bir içerik olmuş. Turizm alanında çok kapsamlı bir site ve turizm çeşitleri için de kapsamlı bir içerik hazırlanmış. Başarılarınızın devamını dilerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!