Diğer Turizm Çeşitleri

Agro Turizm Nedir?

Turizmin sürdürülebilir bir hale gelmesi maksadı ile oluşturulan ve bu yönde çalışmaların yapıldığı pek çok turizm çeşidi bulunmaktadır. Burada bahsedilen turizm çeşitlerinden bir tanesi de kuşkusuz ki agro turizm. Peki, agro turizm nedir? Kısaca “tarım turizmi” olarak çevrilebilir. Ancak elbette ki sadece bu şekilde tanımlanamaz. Şimdi sizlere daha geniş kapsamlı bir tanım sunalım.

Agro Turizm Nedir?

Agro Turizm Nedir?

Tarımsal ürünlerin üretildiği alanlarda, konukların ilgisini çekecek faaliyetlerin yürütülmesi ve bu süreçte sürdürülebilirlik kavramının göz önünde bulundurularak hareket edilmesidir. Yani genel anlamda tarımsal alanlardaki tarım ürünleri ve bunun akabinde tarımsal alandaki konaklama imkanı, agro turizmin tanımını meydana getirmektedir. Agro turizm nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Peki, agro turizm faaliyetleri nelerdir?

Agro Turizm Faaliyetleri

TaTuTa Belgeseli

Agro turizmin sınırlarına baktığımızda, “çiftlik” ve “çiftçi” kavramlarının ön plana çıktığını rahatlıkla görebiliyoruz. Tüm tarım faaliyetlerinin içerisinde olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü bu kapsamda “kırsal turizm” adında bir turizm çeşidi var. Peki, agro turizm faaliyetleri nelerdir?

  • Turizm’de ziyaretçiye “turist” adı verilir. Ancak agro turizm konseptinde turist ve turizm kelimeleri kullanılmaz. “Konuk” kelimesi tercih edilir. Bu nedenle konuklara, çiftçiler tarafından boş zamanı değerlendirme faaliyetleri sunulmaktadır.
  • Kırsal turizmin bir alt disiplini olarak ithaf edilebilecek agro turizm, tarım ile bağlantılı olan faaliyetleri gerçekleştirmektedir.
  • Çiftlik içindeki ürünleri tanıtmak, çiftlikte gelir elde etmek ve konuklara keyifli anlar yaşatarak eğitim vermeyi hedefleyen faaliyetler bütünüdür.
  • Çiftlik evi, tarımsal faaliyetler ve bunun benzeri olanakları konuklara sunan agro turizm, ticari bir işletme kategorisine dahil edilebilir.
  • Kültürel mirasa saygı ve kaliteli mal ile hizmetler sunan faaliyetlerdir.

Agro turizm konsepti çerçevesinde gerçekleştirilebilecek faaliyetlerden bazıları yukarıdaki gibidir. Bu faaliyetler çerçevesinde net bir sonuç elde edilebilir.

Agro Turizm Projeleri

Tarım Turizmi (Agro Turizm) Projeleri

Agro turizm örnekleri kapsamında değerlendirilebilecek olan projeler, farklı etkileri içerisinde barındırmaktadır. Peki, agro turizm kapsamında gerçekleştirilen projeler hangileridir?

  • TaTuTa (Tarım – Turizm – Takas)
  • Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği
  • Gökçeada Projesi
  • Mumcular Projesi
  • Antalya Kadın Çiftçi Akademisi (Antalya Tarım Eğitimi Derneği)
  • Tarihi Aspat’ta Tarım Turizmi Projesi

Yukarıdaki projeler, agro turizm için örnek gösterilebilecek projelerdir. Bu projeler kapsamında tarım turizmi icra edilmektedir.

Agro Turizm Otelleri

Turizm çeşidi, kırsal kalkınmanın en önemli geliştiricilerinden bir tanesi olarak göze çarpıyor. Bu nedenle de pek çok alanda agro turizm konseptine uygun oteller açılıyor. Peki, bu otellerde ne gibi konseptler var?

  • Oteller bir çiftlik evi olarak oluşturulmuş ve bu şekilde yönetilmektedir.
  • Geleneksel ürünlerin ve hammaddelerinin üretimi ile ilgili faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
  • Konuklara her türlü tarımsal konsept gösterilmekte ve uygulamaları sağlanmaktadır. Böylece insanlar doğa içerisinde, bir şeyler üreterek güzel bir deneyim elde edebiliyorlar.
  • Çiftlik evinde gerekli tüm hizmetler de bulunmaktadır. Tarımsal ürünlerin üretim merkezlerinin ortasında konaklama imkanı bulunmaktadır.

Agro turizm otelleri ile farklı bir deneyim yaşamak mümkün. Ayrıca bu turizm çeşidi her geçen gün değer kazanmaya da devam etmektedir. Örnekleri ile bunu çok net bir şekilde anlamak mümkün.

Agro Turizmin İlgilendiği Alanlar

Turizm çeşitlerinin kırsal turizm kapsamında farklı bir boyutunu oluşturan agro turizm, farklı alanlar ile de ilişkilidir. Peki, bu alanlar hangileridir?

  • Etnografya
  • Coğrafya
  • Zooloji
  • İstatistik
  • Agronomi (Tarım Bilimi)

Yukarıdaki alanlar ve bilim dalları ile de ilişkili bir turizm çeşididir. Bu nedenle kırsal turizm kapsamında çok önemli bir konsept olarak tanımlanabilir.

Sizlere bu içeriğimizde agro turizm nedir? Agro turizm projeleri ve bunun gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Peki, siz agro turizm hakkında ne düşünüyorsunuz? Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. kaynakçasını öğrenebilir miyim acaba? kullanmış olduğum yerde kaynakçasını vermem lazım şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba. Bu yazının içeriği ve tüm kaynağı Turizme Bakış sitesine aittir. Kaynak olarak URL’i kullanabilirsiniz. Alıntı yapılan içeriklerimizde, alıntı yaptığımız araştırmacının bilgilerini sayfanın altında belirtiyoruz. Ancak Agro Turizm isimli yazımızın kaynağı, Turizme Bakış’tır. İlginiz için teşekkür eder, çalışmanızda başarılar dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!