Gezi Rehberi

Halfeti Gezilecek Yerler | En Güzel 8 Yer

Şanlıurfa’nın popüler ilçelerinden Halfeti, gezilecek yerler bakımından Türkiye’nin turizmine önemli katkılar sağlıyor. Güneydoğu’nun incisi olan ilçe, Güneydoğu seyahatlerinin de bir numarası. Biz de bu içeriğimizde Halfeti gezilecek yerler hakkında bilgiler vereceğiz. Şimdi Halfeti turuna birlikte çıkalım.

Tarihi ve kültürü bakımından dikkat çeken Halfeti, Şanlıurfa ilinin en eski ilçesidir. 2000 senesinde Birecik Barajı’nın GAP kapsamında inşa edilmesiyle Halfeti sular altında kaldı. Birecik Barajı’nın yükselip su tutmasıyla birlikte ortaya batık kent çıkmış oldu. Güneydoğu’nun önemli turizm noktalarından olan Halfeti, su altında kaldıktan sonra “Saklı Cennet” şeklinde tabir edilmeye başlanmıştır. İlçe; mavi ve yeşiliyle yerli ve yabancı pek çok turistin dikkatini çekiyor. Saklı Cennet; karasal ikliminin görüldüğü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yeşil ve mavisiyle tüm turistlerin hayranlığını kazanmıştır. Taş mimarisi ve sakinliği ilçenin diğer önemli özellikleridir.

Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti’de Gezilecek Yerler

Binlerce yıllık tarihiyle Halfeti, gezi rehberikapsamında dünyada gezilip görülmesi gereken şehirlerin başında geliyor. “Cittaslow” yani Sakin Şehir unvanını layık görülen Halfeti aynı zamanda endemik Siyah Gül (Karagül) bitkisinin yetiştiği tek yerdir. Saklı Cennet’in tüm evlerinin bahçesinde Siyah Gül yetişmektedir. Bu bitkinin tohumu başka yerlere dikildiğinde rengi siyah yerine koyu bordo olarak açar. Halfeti’de koparılan bir Karagül, koparıldıktan sonra kırmızı renge döner. Bu nedenle Halfeti’nin değerini arttırmaktadır.

Savaşan Köyü

Savaşan Köyü Kaynak: www.facebook.com/halfetimedya

Birecik Barajı’nın inşasıyla Savaşan Köyü’nün büyük bir bölümü sular altında kalmıştır. Eski ismi Beresin olarak anılan köye tekne turlarıyla ulaşılıyor. Baraj su tuttuktan sonra köyden geriye sadece bazı kalıntılar ile cami minaresi kalmıştır. Savaşan Köyü’nün %80’i baraj sularının içinde kalmasına rağmen yine de tarihi yönden değer kaybetmemiştir. Barajın su tutmasıyla birlikte köy halkı, 30 km uzaktaki bir bölgeye yerleşmiştir. Köy halkı yeni taşındığı yere Yeni Halfeti inşa etmiştir.

Halfeti Asma Köprü

Halfeti Asmalı Köprü Kaynak: www.facebook.com/halfetimedya

İlçe kaymakamlığının yaptığı bir köprüdür. Saklı Cennet’e gelindiğinde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Geceleri ışıklandırılan köprünün muhteşem bir manzarası vardır. Köprü görünümünden dolayı Halfeti Gerdanı şeklinde isimlendirilmiştir. Yöre halkı düğün fotoğrafları için bu asma köprüyü tercih ediyor.

Rumkale

Rumkale Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Halfeti gezilecek yerler listemize ilçenin önemli yapılarından Rumkale’yi ekleyebiliriz. Rumkale; Fırat Nehri’ndeki yarımadanın üzerinde yer alıyor. Rumkale, M.Ö. 8 yy’de yapılmıştır. Karayoluyla ulaşım sağlanabilen Rumkale içinde;

  • Su sarnıçları,
  • Aziz Nerses Kilisesi ve
  • Barşavma Manastırı konumlanmıştır.

Rumkale, ihtişamlı yapısıyla ve yüksek kayalardan oluşan tepenin üzerine yapılmıştır. Orta çağ ve Genç Roma’ya ait mimari özellikleri barındırıyor. Antik çağdan bugünlere birçok farklı adla anılmıştır. Eski dönemlerde Gaziantep ile Şanlıurfa arasında Rumkale sınır olarak kullanılmıştır. Birecik Barajı inşası sonrasında ise yarımada şeklinde görülmeye başlamıştır.

Halfeti Ulu Cami

Halfeti Ulu Camii Kaynak: www.halfeti.gov.tr

Ulu Cami, ilçenin eski bölgesindedir. Cami, 1807 senesinde Ermeni taş ustalarınca yapılmıştır. İlginç mimari yapısıyla cami ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Birecik Barajı inşa edilince caminin zemininin 40 santimetresi suların içine gömülmüştür. Yörenin simgesi, Halfeti Ulu Cami’dir. Cami 200 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin önemli tarihi yapılarındandır.

Kral Kızı Mağarası

Kral Kızı Mağarası

Halfeti gezi rehberi içinde mutlaka olması gereken yerlerden birisi Kral Kızı Mağarası’dır. Kral Kızı Mağarası, kentin sular altında kalan, diğer bir ifadeyle eski bölgesinde yer almaktadır. Halfeti tekne turu ile Kral Kızı Mağarası’na gitmek mümkündür.

Aziz Nerses Kilisesi

Aziz Nerses Kilisesi

Aziz Nerses Kilisesi, Rumkale’nin güney kısmındadır. Kilise, 12.yüzyılın sonunda Patrick Nerses tarafından yapılmıştır. Türkler kiliseyi aldıktan sonra camii olarak kullanmaya başlamışlardır. Aziz Nerses Kilisesi Türkler için hem kültürel hem de tarihi bakımdan çok önemlidir.

Barşavma Kilisesi

Halfeti Barşavma Kilisesi Kaynak: www.haberturk.com

Barşavma Kilisesi; Aziz Nerses Kilisesi gibi Rumkale üzerinde bulunuyor. Bu kiliseyi 13.yüzyılda Yakubi Azizi Barşavma yaptırmıştır. Kilisenin birkaç bölümü günümüzde de ayaktadır. Kilise yapımında düzgün kesme taşlar ve blok şeklinde kesme taş kullanılarak dikkat çekici yapı haline getirilmiştir.

Eski Halfeti

Eski Halfeti Kaynak: www.facebook.com/Sevdamiz-%C5%9Eanliurfa-901715883184515

Birecik Baraj suları yükseldikten sonra ilçe halkı bulundukları alanın 17 km gerisine taşındı. Halkın taşındığı bölge Karaotlak olarak anılmaktadır. Halfeti’nin sular altında kalan bölümü eski, Karaotlak bölümü ise yeni tabiriyle anılıyor. Turistlik geziler eski olana yapılmaktadır.

Halfeti’de Ne Yenir?

Halfeti gezilecek yerler kapsamında yeme-içme konusu çok önemlidir. Halfeti mutfağı, Güneydoğu Anadolu’nun dünyaya ün salan meşhur yemeklerini barındırıyor. Saklı Cennet’e gelmişken mutlaka Şabut Balığı tadılmalıdır. Aynı zamanda Patlıcan Kebabı ile Haşhaş Kebabı da ilçenin önemli lezzetlerindendir. Şanlıurfa’nın tüm yöresel lezzetlerini Halfeti’de tatmak mümkündür. Halfeti’nin diğer önemli lezzetleri;

  • Dolma Eziği,
  • Peynir Helvası,
  • Erik Tavası,
  • Semsek ve
  • Soğanlı Kebap’tır.

Halfeti Tekne Turu

https://www.youtube.com/watch?v=kWo1oC_OQmc
Halfeti Tekne Turu

Halfeti’de tekne turuna katılmak ilçenin tam anlamıyla gezilmesi için çok önemlidir. İlçede yapılabilecek aktivitelerin başında tekne turuna katılmak geliyor. İlçe girişinde bulunan iskele üzerinden tekne kiralanabiliyor. Kiralanan teknelerle Fırat Nehri’nden geçip ilçenin pek çok yerini görebilirsiniz. Bu yerleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Rumkale
  • Çekem Mahallesi
  • Su Sarnıçları
  • Beresül Köyü
  • Su Kuyuları

Sıraladığımız güzergahlarda sulara gömülmüş mağaralar, evler, mağara kafeler, ağaçlar ve camileri görme şansına sahip olacaksınız. Halfeti tekne turu düzenleyen görevli gezi boyunca her yeri detaylı şekilde anlatıyor. Bunun yanında Halfeti Şanlıurfa sınırları içerisinde yer alsa da Gaziantep’te yapılan turlarda Halfeti rotası bulunuyor.

Halfeti Ne Demek?

Saklı Cennet olarak tanımlanan Halfeti ilçesi aslında hüzünlü bir hikâyeye sahip. Hikâye birbirini seven iki genç üzerinden ilerliyor. Fatma ve Halil ismindeki bu iki genç, aileleri yüzünden bir türlü kavuşamazlar. Kavuşmaları mümkün olmayan iki genç aşık, bir gün Fırat’ın derin sularına el ele tutuşup kendilerini atarlar. Halil ve Fatma’nın anısı kısaltılarak ilçenin adında yaşatılmıştır. Halfeti kelimesi, Halil ve Fatma isimlerinin kısaltılmasıyla kullanılmaya başlamıştır.

İlçe tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında dikkat çeken öyküleri sebebiyle de gezginlerin uğrak noktalarından olmuştur. Halfeti’nin diğer bir hikayesi ise Rumkale beyinin oğlu üzerinden ilerliyor. Nergis isimli Rumkale beyinin oğlu, çok yakışıklıymış. Nergis’i gören kızlar hemen ona âşık olurlarmış. Negis’ten karşılık alamayan genç kızlar aşk acısı yüzünden intihar ederlermiş. Nergis, kızların intihar edişini anlamlandıramazmış.

Rumkale’ye bir gün düşmanlar saldırır. Rumkale beyi oğlunu koruma altına almak için kalenin içindeki su kuyusuna götürür. Su kuyusu çok berrak olduğundan Nergis kendini suda görür. Nergis suyun içindeki görüntüye ulaşmaya çalışırken boğulur. Nergis’in boğulduğu yerde çiçek açar. Açan çiçeğe “Nergis” ismi konulur. Bir rivayete göre; Halfeti’de açan Nergis çiçekleri diğer yerlere kıyasla daha güzel kokmaktadır. Çok farklı hikayeler rivayet edildiği için, ilçenin hikayesi gezginler tarafından daha çok merak edilmeye başlanmıştır.

Halfeti’ye Nasıl Gidilir?

Halfeti, Şanlıurfa kent merkezine 120 km uzaklıktadır. İlçe Gaziantep kent merkezineyse 108 km mesafededir. Saklı Cennet, Şanlıurfa’ya bağlıdır. Fakat Gaziantep’e Şanlıurfa’dan daha yakındır. Bundan dolayı Saklı Cennet’e Gaziantep’ten devamlı seferler düzenleniyor.

Şanlıurfa şehirlerarası otogardan kalkan otobüslere binerek Halfeti’ye ulaşabilirsiniz. Gaziantep’ten Saklı Cennet’e gelmek isteyenler ise minibüslerle önce Birecik ilçesine gelmelidir. Birecik üzerinden kolayca Saklı Cennet’e ulaşım sağlanabilir.

Halfeti’de Ne Yapılır?

Halfeti’de Neler Yapılır? Kaynak: www.facebook.com/sadiye.kizanliksanri

Halfeti ilçesinde yapılabilecek başlıca aktivite tekne turudur. Eski Halfeti’nin sokaklarında gezerek tarihi atmosferin havası mutlaka solunmalıdır. Rumkale’yi gezip, bol bol fotoğraf çektirebilirsiniz. İlçenin hemen girişindeki tepeye çıkarak Halfeti’nin muhteşem manzarası izlenebilir. Aynı şekilde bu tepe üzerinde de birbirinden güzel fotoğraflar çekilebilir.

Birecik Barajı sularında yaşayan ve yörenin ünlü balığı Şabut tadılabilir. Baraj sularına doğru çay bahçelerinde oturup sevdiklerinizle güzel bir vakit geçirebilirsiniz. Halfeti’de gezilecek yerler arasında yer alan ve kesinlikle gidilmeli şeklinde önerdiğimiz Asma Köprü üzerinde birbirinden güzel kareler yakalayabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız “Halfeti Gezilecek Yerler” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Yorumlarınız ile içeriğe katkı sağlayabilirsiniz. Sizce Halfeti’nin en güzel gezilecek yeri hangisidir?

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu