Gezi Rehberi

Taraklı Gezilecek Yerler | En Güzel 9 Yer

Cittaslow (Sakin Şehir) olarak bilinen Taraklı, gezilecek yerler bakımından çok zengin olup, Sakarya ilinin ilçesidir. Yemyeşil doğası ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken bir şehirdir. Bu kapsamda biz de sizin için Taraklı gezilecek yerler listesini hazırladık.

Taraklı, Sakarya’nın Bağdat Yolu üzerinde konumlanan önemli bir ilçesidir. İlçe 19. yüzyılda koruma altına alınan evleriyle popülerliğe kavuşmuştur. 2-3 kattan oluşan cumbalı evleriyle yerli ve yabancı pek çok turistin dikkatini çekiyor. Peki, cumba nedir? Pencereden itibaren dışarı doğru olan kafesli çıkıntı, cumba olarak adlandırılmaktadır. Eski evlerde bu tip mimariye sıklıkla rastlanıyor. Bu nedenle Taraklı’da gezilecek yerler, ilçenin Cittaslow ağına neden dahil olduğunun en güzel kanıtı.

Huzurlu ortamı ve temiz havası ile ziyaretçilerinin aklında önemli yer ediyor. Tarihi ve doğal güzelliklerini koruyan nadir yerlerdendir. Türkiye’de Cittaslow, diğer bir ifadeyle “Sakin Şehir” listesine giren sayılı şehirler arasında yer alır. İlçe, ahşap evleriyle popüler hale gelmiştir. Bu nedenle film ve dizi çekimleri için tercih edilen yerlerin başında geliyor.

Taraklı Gezi Rehberi

Sakarya Taraklı Gezilecek Yerler Kaynak: www.tarakli.bel.tr

Tarihi sokakları ve evleriyle herkesin dikkatini çeken Taraklı’da ilk yerleşim 13. yüzyılda başlamıştır. İki tepenin ortasında yer alan bir vadi üzerinde konumlanmıştır. Büyükşehirlere yakın olduğu için hafta sonları çok kalabalık oluyor. Birinci derece sit alanı olarak kabul edilip koruma altına alınmıştır. Tüm belirttiğimiz bu özellikler doğrultusunda sizin için Taraklı gezi rehberi listesi oluşturduk. İşte Sakarya Taraklı’da gezilecek yerler listesi sizinle.

Taraklı Gezi Rehberi

Taraklı Evleri

Sakarya Taraklı Evleri Kaynak: www.facebook.com | Aydın Gümrükçü

Osmanlı mimarisini yakından tanımak isteyenler Taraklı Evleri’ni ziyaret edebilir. Taraklı Evleri, 300 senelik geçmişiyle dikkat çekiyor. Tarihi yapıları, Safranbolu evlerine çok benziyor. Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerinin görüldüğü yapılar en fazla 3 kattan oluşuyor. Son dönemlerde birçoğu restore edildi ve konak ya da kafe şeklinde kullanılıyor.

Hisar Tepesi

Sakarya Taraklı Hisar Tepesi Kaynak: www.tarakli.bel.tr

Taraklı’nın güzelliklerini Hisar Tepesi’ne çıkarak yakından görme şansına sahip olabilirsiniz. İlçenin merkezinde yer alan tepede tarihi yapılar öne çıkıyor. Tepe üzerinde günümüzde de kazı çalışmaları devam ediyor. Tepeden hem ilçenin tarihi yapılarını hem de muhteşem yeşilliğini izleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ayrıca tepenin üzerinde tahmini M.Ö. 1000-2000 yıllarına ait olduğu düşünülen iki adet su sarnıcı bulunuyor. Eski zamanlarda bölgenin savunulması için kullandığından, çok önemli bir değere sahip.

Taraklı Su Değirmeni

Sakarya Taraklı Su Değirmeni Kaynak: www.facebook.com/sehri.sakarya

Su Değirmeni, ilçe merkezinden 9 km uzaklıkta konumlanmıştır. Mahdumlar Köyü sınırları içinde yer alıyor. Halk tarafından “Kara Değirmen” şeklinde isimlendirilir. Bölgenin önemli yapılarından olduğunu söyleyebiliriz. Eski zamanlarda buğdayların öğütülmesi için değirmenler kullanılırdı. Günümüzde Mahdumlar Köyü’nde hala buğdaylar değirmenlerle öğütülüyor. Burayı ziyaret ettiğinizde unların nasıl ekmeğe dönüştüğüne şahit olabilirsiniz.

Yunus Paşa Camii

Sakarya Taraklı Yunus Paşa Camii Kaynak: www.instagram.com/hakksisman

Taraklı gezilecek yerler listemize tarihi Yunus Paşa Camii’ni de ekleyebiliriz. Yunus Paşa Camisi, 1517 senesinde inşa edilmiştir. Yavuz Sultan Selim’in veziri olan Yunus Paşa tarafından yaptırılmıştır. İlçedeki en eski yapı olma özelliği taşıyor. Kurşunlu Camii şeklinde de isimlendirilir. Caminin kubbe tarafı kurşunla kaplı olduğu için Kurşunlu Camii olarak adlandırılmıştır. Tek minareden oluşan camii, klasik üslupla yapılmıştır. Caminin diğer bir özelliğiyse kare planlı olmasıdır.

Karagöl Yaylası

Sakarya Taraklı Karagöl Yaylası Kaynak: www.sakarya.ktb.gov.tr

Muhteşem manzarası yanında zarar görmemiş doğasıyla Sakarya Taraklı’da gezilmesi gereken yerler arasındadır. 567 hektarlık alanda konumlanan yaylada bol miktarda oksijen alabilirsiniz. Yeşilin binbir tonunu Karagöl Yaylası’nda görme şansına sahip olacaksınız. Karagöl Yaylası’nda soğuk içme suları da yer alıyor. Bu içme suları tedavi etme özelliği taşıyor. Karagöl Yaylası;

  • Köknar,
  • Kayın,
  • Meşe ve
  • Çam Ağaçları ile çevrilidir.

Yaylada doğa yürüyüşü, kamp ve piknik gibi aktiviteler yaparak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Aynı zamanda otantik Karaköy Yayla Evleri’nde doğanın içinde konaklayabilirsiniz.

Hacı Atıf Hanı

Taraklı Hacı Atıf Hanı Kaynak: www.sabah.com.tr

Taraklı ilçesi tam olarak Bağdat Yolu üzerinde konumlanmıştır. Bu sebeple ilçede hanlar çok yaygındır. Bağdat Yolu üzerinden seyahat edenler Hacı Atıf Hanı’nı konaklamak için kullanırlarmış. Hacı Atıf Hanı inşa edilirken moloz taş kullanılmıştır. Bu han; 2 katlı ve “U” şeklinde tasarlanmıştır. Çatısı kiremitle örtülen hanın üst katındaysa konaklamak için odalar bulunuyor. Hanın kemerleri Bağdadi tekniğiyle yapılmıştır. Evliya Çelebi, Hacı Atıf Han’ından Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de bahsetmiştir.

Taraklı Tarihi Hamam

Sakarya Taraklı Tarihi Hamam Kaynak: www.tarakli.bel.tr

Taraklı gezi rehberi listesine Tarihi Hamam’ı da ekleyebiliriz. Osmanlı zamanından kalma önemli bir eserdir. Termal sudan oluşan hamam tam bir şifa kaynağıdır. Yunus Paşa Camisi’nin yakınında yapılmıştır. Tarihi Hamam’ın buharıyla eskiden camii ısıtılırmış.

Tarihi Sokakları

Sakarya Taraklı Tarihi Sokakları Kaynak: www.ntv.com.tr

İlçe; “Arnavut Kaldırım” şeklinde ifade edilen sokaklardan oluşmaktadır. Taraklı sokaklarının tarihi atmosferi insanı çok etkiliyor. Büyülü atmosfere sahip sokaklarını gezerken size tarihi evleri de eşlik edecek.

Çınar Ağacı

Sakarya Taraklı 7 Asırlık Çınar Ağacı Kaynak: www.tarakli.bel.tr

Yusuf Bey Mahallesi’nde tarihi çınar ağacı yer alıyor. Osmanlı Devleti’nden kalma 7 asırlık bir ağaç olduğunu söyleyebiliriz. Osmanlı Devleti, bir kenti topraklarına kattığında oraya çınar ağacı dikerdi. Taraklı’daki çınar ağacı da Osmanlı kültüründen kalmadır.

Taraklı Mutfağı

Sakarya Taraklı Lezzetleri Kaynak: www.tarakli.bel.tr

Taraklı’ da ne yenir? sorusu ilçeye ilk defa gelenler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Tarihi dokusunu kaybetmeyen ilçede gezerken kendinizi sanki 150 sene öncesine gitmiş gibi hissedeceksiniz. İlçenin doğal güzelliklerinin çevrelediği cumbalı tarihi evlerde lezzetli yöresel yemeklerden tatma imkânına sahip olabilirsiniz.

  • Taraklı yemekleri toprağında yetişen doğal ürünlerden yapılıyor.
  • Yörede Nohut ve Keşkek lezzetleri ön plana çıkıyor.
  • Köpük Helvası ilçenin ünlü tatlılarındandır. Çöğen kökü, yumurta ve şekerden yapılan köpük helvasının içine tahin katılıp servis edilir. 
  • Taraklı mutfağı genel olarak tatlılarla ön plana çıkıyor. Köpük Helvasından sonra ilçenin diğer önemli lezzetiyse Uğut Tatlısıdır. Bu helvanın yapımı hem uzun sürer hem de çok zahmetlidir. Bundan dolayı sadece bayram gibi özel günlerde ilçe halkı tarafından yapılıyor. Uğut Tatlısı; su, buğday ve undan yapılmaktadır. İçine şeker katılmadan yapılır.
  • Nohut Eti de ilçe ile özdeşleşen lezzetlerden bir tanesidir. Taraklı topraklarında yetişen doğal nohutla yapılan etli yemeğin tadına mutlaka bakmanızı öneriyoruz.
  • Yaprak Sarması Türkiye’nin en önemli lezzetlerindendir. Her yörede farklı yapılış şekliyle dikkat çeker. Taraklı sofralarını süsleyen Yaprak Sarmasının tadı daha farklıdır. İlçenin topraklarında doğal şekilde yetişen yapraklarla yapılan sarmanın tadına doyamayacaksınız.

Taraklı’ya Nasıl Gidilir?

Sakarya kent merkezine 65 km uzaklıkta yer alıyor. Sakarya merkezden ortalama 1 saat içinde Taraklı’ya ulaşım sağlanabilir. Taraklı ile İstanbul arasında 210 km mesafe vardır. Özel araçla İstanbul’dan Taraklı’ya 2.5 saatte gelinebilir. Ankara TEM Otoyolu üzerinden Adapazarı-Bilecik yol ayrımına saptıktan sonra Bilecik yönünden devam edilmelidir. Taraklı-Göynük yol ayrımından Taraklı’ya doğru sapıldığında ilçeye kolayca ulaşım sağlanabilir.

Taraklı’ya nasıl gidilir? sorusunu İstanbul’dan otobüsle gelecekler için şöyle açıklayabiliriz: Harem’den Göynük araçlarına binildiğinde kolayca ilçeye ulaşım sağlanabilir. Aynı zamanda İstanbul’dan öncelikle Adapazarı’na gidip oradan da Göynük otobüsleriyle ilçeye ulaşılabilir.

Taraklı’ya Ne Zaman Gidilir?

Taraklı, ikliminden dolayı her zaman gidilebilir bir beldedir. Taraklı’ya gitmek için herhangi bir zaman dilimini beklemenize gerek yok. Fakat doğada yürüyüş yapmak ve gezmek için en iyi zaman dilimi ilkbahar ve sonbahardır. Bu aylarda hava ne çok sıcak ne de çok yağışlı ve soğuk olur. Ayrıca Taraklı’ya yakın gezilecek yerler oldukça fazladır. Taraklı’yı rotanın bir parçası yaparak diğer yerleri de ziyaret edebilirsiniz. Ayaş Gezilecek Yerler isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Taraklı’da nerede kalınır? sorusunun cevabı da çok merak edilmektedir. İlçede çok fazla otel yoktur. Genellikle gezginler restore edilen tarihi konaklarda kalırlar. Tarihi konaklar otele dönüştürülerek yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.  Bu içeriğimizde Taraklı gezilecek yerler listesi oluşturduk. Sizin de önerdiğiniz yerler varsa aşağıdaki yorum kısmından belirtebilirsiniz. Sizce Taraklı’da gezilecek yerler içerisinde en güzel yer neresidir?

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!