Gezi Rehberi

Mudurnu Gezilecek Yerler | En Güzel 10 Yer

Doğa ve tarih tutkunları için kafa dinlenebilecek en iyi alternatiflerden bir tanesi de Mudurnu. Çünkü Bolu’nun popüler ilçesi Mudurnu, gezilecek yerler açısından oldukça zengin. Biz de bu yazımızda size Mudurnu gezilecek yerler listesi hakkında bilgiler vereceğiz. Bolu Mudurnu’da gezilecek yerler hakkında her detay burada!

Mudurnu; tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir ilçedir. 4 bin yıllık geçmişe sahip olması ilçenin önemini daha çok artırıyor. Ayrıca antik dönemlerde ilçenin ismi, Modrene/Modra şeklinde geçmektedir. Yeşilin bin bir tonunun olduğu doğa harikası ilçe Mudurnu Tarihi Ahi Kenti ismiyle 2014 senesinde Dünya Mirası Geçici Listesi içine girdi. Gezginlerin uğrak en popüler uğrak noktalarındandır Mudurnu aynı zamanda Anadolu’nun en eski kasabalarındandır. Türkiye’nin 15. Sakin Şehri (Cittaslow) seçilmiştir. İpek Yolu güzergahları arasında yer alması ilçenin önemini daha çok arttırmaktadır.  Sakin Şehir olmasından ötürü pek çok turistik değere sahip.

Mudurnu Gezilecek Yerler

Tarihi Britanya Dönemi’ne kadar uzanan Mudurnu; Frigya, Roma, Selçuklu, Lidya, Bizans, Pers ve Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapmıştır. İlçe fiziki yapısına bakarak Osmanlı köyü özelliklerini taşıdığını söyleyebiliriz. Kulaklı ve Hisar isimli iki tepe arasında yer alan vadiye kurulan ilçe güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Biz de bu kapsamda Mudurnu gezilecek turistik yerler listesi oluşturduk.

Abant Gölü

Bolu Abant Gölü Tabiat Parkı Kaynak: www.bolu.gov.tr/

Bolu denildiğinde gezilecek yerler arasında ilk akla gelenlerdendir. Abant Dağları’nın üzerine oluşan göl, güzelliğiyle dikkat çekiyor. 125 hektarlık alanda Abant Gölü yer alıyor. Abant Gölü Tabiat Parkı; 1400- 1700 metrelik tepede konumlanmıştır. Bu tabiat parkını gezerken pek çok güzelliğe şahit olacaksınız. Yeşilin her tonunu görme imkânınız olacak. 1998 yılında birçok bitki türüne ev sahipliği yapması nedeniyle tabiat parkı unvanı verilmiştir. Abant Gölü çevresinde;

  • Konaklama,
  • Piknik ve
  • Kamp Alanları bulunuyor.

Mudurnu Yıldırım Bayezid Camii

Bolu Mudurnu Yıldırım Bayezid Camii Kaynak: www.sanatinyolculugu.com/

Yıldırım Bayezid şehzadeyken 1328 yılında inşa edilen bir camidir. Medrese ve hamamla beraber inşa edilmiştir. Camiyle birlikte medrese ve hamam da yapılmıştır. İlk dönem Osmanlı mimarisiyle yapılan camii dokusuyla tarihi öneme sahiptir.

Akkaya Travertenleri

Bolu Akkaya Travertenleri Kaynak: www.ntv.com.tr/

Bolu’nun Pamukkale’si şeklinde isimlendirilir. Çepni Köyü’nün batı tarafında konumlanmıştır. Yer altından çıkan suyu tam bir şifa kaynağıdır. Travertenlerin olduğu tesisin içinde havuz da bulunuyor. Havuza, giriş ücreti ödeyerek girebilirsiniz.

Şehriman Tepesi

Bolu Şehriman Tepesi Kaynak: www.gezikent.com/

Mudurnu Şehriman Tepesi; ilçenin tüm güzelliklerini ayağımıza seriyor. Böylece çam ormanlarının içinde çok güzel kareler yakalama imkânına sahip olabilirsiniz. Huzurlu ve sessizlik içinde tatil yapmak isteyenler için ideal bir yerdir. Tepenin gerçek ismi, Şeyh-ül Ümran’dır. Burada temmuzun ilk pazar gününde mevlit ve kutlamalar yapılır. İlçenin merkezine çok yakın olduğu için geziniz esnasında mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz. Mudurnu merkezde gezilecek yerler arasında oldukça popülerdir.

Mudurnu Kaplıcaları

Bolu Babas Kaplıcası Kaynak: www.kulturportali.gov.tr/

Sarot Kaplıcası ve Babas Kaplıcaları doğayla iç içe tatil yapmak isteyenler için ideal yerlerdendir. Bu kaplıcalar şifalı olması sebebiyle her sene yerli ve yabancı pek çok turisti kendine çekiyor. Doğal termal suların içerisinde huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler, listesine Mudurnu Kaplıcalarını ekleyebilir.

Mudurnu Saat Kulesi

Bolu Mudurnu Saat Kulesi Kaynak: www.mudurnu.bel.tr/

1890’lı senelerde ahşaptan yapılmıştır. Mudurnu Saat Kulesi, 1900’lü senelerde yangına maruz kalmıştır. Mudurnu Hapishanesi mahkûmları tarafından 1905 yılında kule yeniden inşa ettirilmiştir. Ayrıca yörenin önde gelen demirci ustaları kuleye saat yapmıştır. 1964 senesinde kulede yeniden yangın çıkınca yangında büyük hasar gören kule yeniden onarılmıştır. Aynı zamanda kulenin tepesindeki manzara ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Sülüklü Göl

Bolu Mudurnu Sülüklü Göl Tabiat Parkı Kaynak: www.suluklugol.com/

İlçenin önemli doğal güzellikleri içerisinde yer alıyor. 300 senelik geçmişe sahip olan Sülüklü Göl, Mudurnu merkezden 50 km uzaklıkta bulunuyor. Göl içinde bulunan ağaçlar, sular çekildikten sonra bambaşka doğa harikasına dönüşmektedir. Sülüklü Göl birçok hayvan ve bitkiye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca 1987 senesinde koruma altına alınmıştır. Mudurnu Sülüklü Gölçevresinde yer alan tesiste güzel vakit geçirme imkânına sahip olabilirsiniz.

Karamurat Gölü

Bolu Mudurnu Karamurat Gölü Kaynak: www.kulturportali.gov.tr/

Doğa ile baş başa tatil planlayanlar için Karamurat Gölü’nü önerebiliriz. Mudurnu merkeze 30 km uzaklıkta konumlanmıştır. Üç tarafını dağların çevirdiği göl, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Göl, tatlı su balıklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Olta balıkçılığına ilgi duyanların meskeni haline gelmiştir. Aynı zamanda piknik yapmayı sevenler için önerebileceğimiz doğa harikası bir yerdir.

Pertev Naili Boratav Kültür Evi

Ünlü Türkolog Pertev Naili Boratav ile kaymakam babasının kaldığı ev müze haline getirtilerek ziyaretçilere kapısı açılmıştır. Kültür evinin içinde Pertev Naili Boratav’ın yaşadığı dönemdeki eşyalara yer verilmiştir. Ünlü Türkolog’un dönemine ait pek çok fotoğraf sergilenmektedir. Ayrıca kullanılan ev gereçleri ve el yapımı yöresel aletler kültür evinde sergilenmektedir.

Mudurnu Tarihi Konaklar

Bolu Mudurnu Keyvanlar Konağı Kaynak: www.keyvanlarkonagi.com/

Mudurnu ilçesi; otel ve kafe gibi konseptlerle hizmet veren tarihi konaklarla ön plana çıkıyor. Mudurnu gezilecek yerler kapsamında mutlaka görmenizi önerdiğimiz tarihi konakları şöyle sıralayabiliriz;

  • Keyvanlar Konağı
  • Armutçular Konağı
  • Yarışkaşı Konağı
  • Hacı Şakirler Konağı
  • Hacı Abdullahlar Konağı

Şakirler Konağı, 180 seneden fazla geçmişe sahiptir. Hem ev hem de müze konseptiyle birlikte butik otel olarak hizmet veriyor. Yarışkaşı Konağı, otel konseptiyle misafirlerini ağırlıyor. Türk mutfağının en lezzetli yemeklerini ziyaretçilerine sunuyor. Yöreye özgü lezzetlerle konuklarını ağırlıyor. Keyvanlar Konağı; Seyrancık Mahallesi içerisinde yer alıyor. Otantik butik otel konseptli olarak hizmetlerini sürdürüyor. Hacı Abdullahlar Konağı; butik otel şeklinde faaliyetlerini sürdüren diğer önemli tarihi yapıdır.

Mudurnu Hakkında Genel Bilgiler

Mudurnu Gezilecek Yerler

Mudurnu gezilecek yerler ele alındığında ilçenin kısaca tarihinden de bahsetmek gerekiyor. İlçe 600 senelik yapılarıyla ilgi odağı haline gelmiştir. Evliya Çelebi, ilçeden notlarında bahsetmiştir. Mudurnu, Osmanlı döneminde olduğu kadar Cumhuriyet tarihinde de önemli yere sahiptir. İlçe büyük olmamasına rağmen 243 tane tescilli yapıyı barındırıyor. Ünlü ilçe eskiden Osmanlı’nın arka bahçesi olarak adlandırılırdı. Kurtuluş Savaşı esnasında iç isyanların bastırılmasında çok etkili olmuştur.

Mudurnu ilçesi iklim açısından da dikkat çekiyor. İç Anadolu’nun karasal iklimi ilçede görülmez. Aynı zamanda deniz iklimi de hakim değildir. Saz ve iğne oyasıyla da popüler bir ilçe olduğunu söyleyebiliriz. İpek Yolu üzerinde olması sebebiyle ticaret açısından da hareketli bir ilçedir. Mudurnu 700 senelik süren geleneğiyle de kente gelen gezginlerin dikkatini çekiyor. 700 senedir her Cuma ilçede Ahilik ve Esnaf Duası yapılıyor. Bu dua ilçenin zenginleri tarafından yapılıyor. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi içine Ahilik ve Esnaf Duası da dahil edilmiştir. Ayakta çalışan esnaflar oturup, oturarak çalışan esnaflarsa ayağa kalkıp duaya katılıyor.

Mudurnu’ya Nasıl Gidilir?

Mudurnu gezi rehberi listemizi ele alırken ilçeye nasıl gidildiğinden de bahsetmek gerekiyor. İlçe, Bolu’nun merkezine 45 dakika uzaklıkta bulunuyor. İlçenin kuzeyinde Düzce, kuzeydoğusunda Bolu, güneyinde Ankara’nın ilçesi Nallıhan, kuzeybatısında Sakarya’nın Hendek ilçesi, doğusunda Seben ve batısındaysa Akyazı ile Göynük ilçeleri vardır. Ankara Piknik Alanları isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

İlçeye otobüsle gelmek isteyenler öncelikle Bolu’ya gelerek olarak oradan şehir içi otobüslerine binmelidir. Ankara’dan Mudurnu’ya gelmeyi düşünenler Bolu ya da Beypazarı üzerinden ulaşım sağlayabilir. İstanbul’dan Mudurnu’ya gideceklerse TEM Otoyolu’nu kullanabilir.

  • Bursa ile Mudurnu arası 265 kilometredir. Yaklaşık 3 saat 55 dakika yolculuk sürüyor.
  • İstanbul ile Mudurnu arası 250 kilometredir. Ortalama 4 saat yol sürüyor.
  • Ankara ve Mudurnu arasında 245 kilometre mesafe vardır. Bu yolculuk 2 saat 50 dakika yolculuk sürmektedir.

Mudurnu’da Ne Yenir?

Mudurnu ilçesinin tarihi yönü, yöresel yemekler bakımından popüler olmasını sağlamıştır. Kaşık Sapı Mantısı ilçenin ilk akla gelen yöresel lezzetidir. İlçeye has peynir ve yoğurt bekletilerek elde edilen keş dökülerek yapılır. Kaşık Sapı Mantısının üzerinde ceviz de yer alıyor. Mudurnu’da ne yenir? sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz.

  • Bal Kabaklı Gözleme
  • Cevizli Ekmek
  • Oğmaç Çorbası
  • Tarhana ve Kızılcık Çorbaları
  • Un Helvası
  • Cızlama
  • Bombay Fasulye
  • Mudurnu Saray Helvası
  • Kabak Tatlısı

Aynı zamanda ilçenin tavuğu da çok meşhurdur. Geziniz sırasında özellikle Mudurnu tavuğunun lezzetini tatmanızı öneriyoruz. Mudurnu gezilecek yerler hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Siz de Mudurnu’da gezilecek yerler ile ilgili soru ve görüşlerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!