Diğer Turizm Çeşitleri

Helal Turizm Nedir?

Turizm olgusunun öneminin artması ile değer kazanan “helal turizm” kavramı, pek çok farklı kıstası da içerisinde barındırmaktır. Müslümanlık için önemli olan bu kavram, “dini boyutta insanlara verilen izin” şeklinde kısaca tanımlanabilir. Peki, genel anlamda helal kavramı ve helal turizm nedir? Sizlere içeriğimizde bu konudan tüm detayları ile birlikte bahsedeceğiz.

Helal Kavramı Nedir?

Helal kavramı, Arapça bir kavramdır ve Arapça karşılığı ise “kabul edilebilir ya da izin verilebilir” şeklinde karşımıza çıkar. Bunun günümüzde ilk akla gelen karşılığı da, helal üretimdir. Yani yiyecek ve içeceklerde, İslami kuralların uygulanması ve içerisinde İslamiyet’e göre yasaklanan ürünlerin bulunmamasıdır. Tabi ki bunu yalnızca yiyecek ve içeceklerde göz önünde bulundurmamak gerekir. Bankacılık, seyahat, ulaşım ve turizm gibi alanlarda da karşımıza helal kavramı çıkar. Çünkü İslam dinine göre belirlenmiş kurallar var ve bu kurallar pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Bunun karşılığı da “helal” olarak biliniyor. Peki, helal turizmi nasıl tanımlayabiliriz?

Helal Turizm Nedir?

İslamiyet’in emrettiği kurallara uygun olan paketlerle, yine İslamiyet’in emrettiği gibi tasarlanan ve konumlandırılan konaklama tesislerinde tatil yapılabilmesidir. Helal turizm nedir? sorusuna en kısa bu şekilde cevap verilebilir. Yani İslam dinine mensup kişilerin, dinlerinin gerektirdiği şekilde konaklayabilmesi, rekreatif faaliyetlere katılabilmesi ve yiyecek içecek hizmetlerinden yararlanabilmesi, helal turizmin tanımını oluşturmaktadır. Helal turizmin sağlanabilmesi için de alınması gereken tedbirler elbette ki yalnızca yiyecek içecekler ile sınırlandırılamaz. Bu tedbir alanları ise aşağıdaki gibidir:

  • Mekanın Helal Olması: İslamiyet’in gerektirdiği kurallara göre erkek ve kadın arasındaki mahremiyetin korunması, ortamın kullanımında bazı kısıtlamaların bulunmasıdır.
  • Yiyecek İçecek Hizmetinin Helal Olması: İşletmelerde üretilen yiyecek içeceklerin, üretiminden sunumuna kadar tüm aşamalarının helal konseptine uygun olmasıdır. İslamiyet’e göre haram sayılan (domuz eti, alkol vb.) yiyecek ve içeceklerin bu tür tesislerde kullanılmaması gerekir.
  • Rekreatif Faaliyetlerin Helal Olması: İslam dinine göre bir Müslüman’ın vaktini boş işlerle tüketmemesi gerekir. Vaktini her daim yararlı faaliyetlerle geçirmesi gerektiği vurgulanır. Bu nedenle rekreatif faaliyetlerin insanı dinlendirmesi ve ona fayda sağlaması, helal konseptli tesislerde çok önemli bir yere sahiptir.

Yukarıdaki tedbir alanları, helal konseptli tesislerde ön planda yer almaktadır. Helal turizmden bahsedilince de, bu alanlar direkt olarak akla gelmektedir. “İnanç Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Helal Turizm Konusunda Ön Planda Olan Ülkeler

Helal konseptine uygun olarak hareket eden ve bu tür tesisleri ülke turizminde ön plana çıkaran ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkeler ise aşağıdaki gibidir:

  • Malezya
  • Türkiye
  • Singapur
  • Tayland
  • BAE (Birleşik Arap Emirlikleri)

Yukarıda adı geçen ülkelerde, helal turizme uygun olarak yapılan projeler ve çeşitli hamleler bulunmaktadır. Bu hamleler, helal turizmin ön plana çıkması ile de her geçen gün değişiklik göstermektedir. Peki, helal turizmin ön plana çıkmasını etkileyen faktörler nelerdir?

Helal Turizmin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Helal turizme genel anlamda baktığımızda, son dönemlerde ön plana çıkan bazı değerlerin, helal turizm hareketlerini de etkilediğini net bir şekilde görebiliyoruz. Peki, bu değerler hangileridir?

  • Müslüman nüfusunda meydana gelen artış,
  • Seyahat verilerine ulaşma konusunda yaşanan rahatlık,
  • Ramazanlarda gerçekleştirilen seyahatler,
  • Müslüman ülkelerin aralarında gerçekleştirdikleri anlaşmalar ve bu anlaşmalar sonucunda oluşan iş seyahatleri,
  • Helal turizme uygun tesislere ve ortamlara ulaşma konusunda yaşanan kolaylıklar,
  • Genç nüfusta meydana gelen artış,
  • Orta sınıfın harcama limitinin artması ve gelişmesi, helal turizmin gelişmesine zemin hazırlamıştır.

Müslüman ülkeler arasında yapılan anlaşmalar ve projeler, helal turizme uygun tesislerin sayısında da artışları meydana getirmiştir. Bu durum ülkelerin dış turizm istatistiklerine de yansımıştır. “Dış Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Helal Turizm İstatistikleri

Helal turizmin gelişimi ve değişimini daha rahat anlamak için, istatistikleri ve grafikleri incelemek gerekir. Bu istatistik ve grafikler ise aşağıdaki gibidir:

İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) Üyesi Ülkeler Arasında En Çok Turist Çeken Ülkeler Sıralaması

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü

Türkiye’yi Ziyaret Eden Müslüman Turistlerin Çoğunluklu Olarak Geldiği Ülkeler

Yıldız ve Yıldız, 2018

Helal Otellerin İllere Göre Dağılımı

Gündüz, 2019

Müslüman Nüfustaki Tahmini Artış

Gündüz, 2019

Sizler için hazırladığımız “Helal Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. İçeriğimizi hazırlarken; DOĞAN, T. “Helal Turizm Algısı Van İli Örneği”, 2020, Van (Yüksek Lisans Tezi) ve GÜNDÜZ, C. “Helal Turizm Alanında Faaliyet Gösteren Otellerin Stratejik Rekabet Faktörlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Antalya İli Örneği”, 2019, Muğla (Doktora Tezi) isimli kaynaklardan yardım alınmıştır. Tezlere, isimleri ile birlikte, “Ulusal Tez Merkezi” üzerinden ulaşabilirsiniz. Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Yazar: Erdem KELEŞ

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Faydalı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Doktora tezimden faydalanmanız da ayrıca beni mutlu etti. İyi çalışmalar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!