Diğer Turizm Çeşitleri

Botanik Turizmi Nedir?

Turizm sektörünün geliştirilmesi adına Deniz-Kum-Güneş dışında pek çok alternatif turizm çeşidi ortaya çıkmıştır. Bu turizm çeşitlerinden bir tanesi de kuşkusuz ki botanik turizmidir. Elbette ki bundan önce botanik kavramından bahsetmek gerekir. Daha sonra da kapsamlı bir şekilde “Botanik Turizmi Nedir?” sorusuna cevap verilecektir.

Botanik Nedir?

Fransızca kökenli bir kelime olan botanik, Fransızca’da “botanique” olarak dikkat çekmektedir. Peki, botanik nedir? Kısaca “bitki bilimi” olarak tabir edilebilecek olan botanik, pek çok farklı kavramı ve tanımı da içerisinde barındırmaktadır. Aynı zamanda biyolojinin bir alt dalı olarak da bilinmektedir. Bunun yanında botanik; “mantarları ve algleri de bünyesinde barındıran bir bilim dalıdır.” Bu alanda uzmanlaşmış olan kişilere de; “fitolog, botanikçi ya da bitki bilimcisi” denmektedir. Peki, genel kapsamda botaniğin ilgilendiği alanlar hangileridir?

  • Bitki Morfolojisi
  • Bitki Sistematiği
  • Bitki Fizyolojisi
  • Bitki Ekolojisi

Botaniğin ilgilendiği ve kapsadığı alanlar yukarıdaki gibidir. Yukarıda da görüldüğü gibi bitki türlerinin tamamını inceleyen botanik, botanik turizmi için de önemli bir zemin oluşturmuştur. Peki, botanik turizminin kısaca tanımı nedir?

Botanik Turizmi Nedir?

Botanik turizmi; farklı bitki türlerini içerisinde barındıran, bu bitki türleri ile donatılmış olan turistik alanları, turist sınıfında olan kişilerin ziyaret etmesi; konser, sergi ve diğer turistik faaliyetleri de içerisinde barındırmasıdır. Botanik turizmi nedir? sorusuna en kısa bu şekilde cevap verilebilir. Peki, tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, botanik turistlerinin özellikleri nelerdir?

Botanik Turizmi ve Alakır Gelinciği

Botanik Turistinin Özellikleri

Botanik turizminden; “farklı bitki türleri ile donatılmış, çeşitli turistik faaliyetleri de içerisinde barındıran, insanların dikkatini fazlası ile çeken bir turizm çeşidi” olarak bahsetmiştik. Üstelik bu turizm türüne tutkun olan turistlerin de spesifik özellikleri vardır. Bu özelliklerden bazıları da aşağıdaki gibidir:

  • Doğal çevreye zararı daha az olan aktivitelere katılmak,
  • Doğal çevreyle iç içe vakit geçirmek,
  • Dostlukları kuvvetlendirmek ve yeni arkadaşlıklara yelken açmak,
  • Etnografik açıdan gözlem yapabilmek. “Etnosentrizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yukarıdaki değerler, botanik turistlerinin sahip olduğu değerlerden, turistik seyahat amaçlarından bazılarıdır. Peki, botanik turistlerinin istatistikleri nelerdir?

  • Botanik turistlerinin yaş ortalaması 39 olarak dikkat çekmektedir.
  • Botanik turistlerinin %60’ını kadınlar oluştururken, %40’ını da erkekler oluşturmaktadır.
  • Botanik turistleri genellikle bireysel seyahat etmezler. Aile veya yalnızca çift olarak seyahatler gerçekleşmektedir.

Bu tür turistler, doğa ve çevreye karşı aşırı hassaslardır. Bu nedenle de bu turizm türünün düzenlenmesi daha dikkati bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Botanik Turizmi Aktiviteleri Nelerdir?

Botanik turizminden bahsedince yalnızca bitki türlerinin bulunduğu bir alanı gezmek ve görmek akla gelmemeli. Bunun yanında pek çok rekreatif faaliyet var ve bu faaliyetlerin botanik turizm alanlarında gerçekleştirilmesi de botanik turizminin kapsamına dahil olmaktadır. Peki, bu aktiviteler genel anlamda nelerdir?

  • Bisiklet ile gerçekleştirilen geziler,
  • Doğada fotoğrafçılık,
  • Özel alanlarda kamp veya piknik yapmak,
  • Trekking,
  • Bitki türlerinin gözlemlenmesi. “Flora ve Fauna Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Botanik turistlerinin yukarıdaki faaliyetleri gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Bu faaliyetlerin, botanik turizmine ait olan alanlarda gerçekleştirilmesi de, bu turizm türü kapsamına dahil edilmektedir.

Botanik Turizmi Nerelerde Yapılır?

Botanik turizminin gerçekleştirilmesi için Türkiye’de pek çok alan bulunmakta ve bu alanlarda her yıl çeşitli düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. Peki, bu alanlar hangileridir?

  • Ankara Üniversitesi Botanik Bahçesi (Ankara)
  • Atatürk Arboretum Botanik Bahçesi (İstanbul)
  • Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (İstanbul)
  • İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi (İstanbul)
  • Karaca Arboretum Botanik Bahçesi (İstanbul)
  • Süleyman Demirel Üniversitesi Botanik Bahçesi (Isparta)
  • Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi (Adana)
  • Gaziantep Botanik Bahçesi (Gaziantep)
  • Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Araştırma ve Uygulama Merkezi (İzmir)

Türkiye’de, botanik turizmine uygun alanlar yukarıdaki gibidir. Bu alanlarda pek çok bitki türünü görebileceğiniz gibi aynı zamanda çeşitli rekreatif faaliyetlere de katılabilirsiniz.

Dünyada Botanik Turizmi

Botanik turizminin gelişimi, dünyada pek çok farklı turizm çeşidinin gelişimine de ortam hazırlamış ve sürekli çeşitlenmeye devam etmiştir. Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde, Rönesans döneminden sonra gelişmeye başlayan bu turizm çeşidi, dünyada harika merkezlerde yer almaktadır. “Rönesans’ın İtalya’da Başlamasının Nedenleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Dünyada botanik turizminin istatistikleri de aşağıdaki gibidir:

Botanik Turizmi İstatistikleri (PEKERŞEN, Yeliz)

Sizler için hazırladığımız “Botanik Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. İçeriğimizin hazırlanışında; Ümit ÇARBUĞA ve Yeliz PEKERŞEN’in “Botanik Bahçeleri ve Turizm” isimli çalışması kaynak olarak alınmıştır. Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!