Diğer Turizm Çeşitleri

Flora ve Fauna Nedir? (Coğrafya ve Biyolojide)

Bitki ve hayvanlar, doğal yaşamın en güzel taşıyıcıları arasında yer almaktadır. Her ikisi de insanlar tarafından sürekli zarar görseler de, sonucunda oluşturdukları tahribat ile insanlara gerekli olan cezayı verirler. Bu duruma verilebilecek en önemli örnekler de şu şekildedir: Erozyon ve hayvanların istilaları. Doğa bir denge içerisinde hareket eder ve bu denge bozulur ise, insanların görecekleri zararlar da artar. İşte bitki ve hayvan türlerini tanımlayan kelimeler de flora fauna olarak bilinir. Peki, flora ve fauna nedir? sizlere bu konu hakkında detaylı bilgi vermeye çalışalım.

Flora Nedir?

Bir bölge, canlı tabası olarak adlandırılan biyosfer veya belirli bir alanda yer alan bitkilerin tamamına flora adı verilmektedir. Coğrafya ve Biyolojide flora nedir? sorusuna en kısa bu şekilde cevap verilebilir. Bunun yanı sıra bitki varlığı ile bitey olarak da adlandırıldıklarını görebiliyoruz. Flora ile ilgili dikkat çeken bazı bilgiler de aşağıdaki gibidir:

  • Tür, cins, familya ve diğer detaylara uygun sınıflandırma, flora içerisinde gerçekleştirilir.
  • Bölge veya canlı tabakası olarak adlandırılan biyosferdeki endemik türler de bu sınıflandırma içerisine dahil edilmektedir.
  • Çiçek tanrıçası olarak adlandırılan Flora’dan adını aldığı düşünülmektedir.

Flora yalnızca bitkiler değil, bakterileri de hitap edebilir. Buna en önemli örnek de, bağırsak florası olarak gösterilebilir. Floranın bu kapsamda “bir bölgedeki bitki türü” olarak adlandırılabileceğini öğrendik. Peki, fauna nedir?

Sadece Türkiye’de Yetişen 10 Endemik Bitki

Fauna Nedir?

Belirli bir bölgede ya da zaman diliminde yer alan ve yaşayan hayvan türlerine fauna adı verilmektedir. Biyoloji ve Coğrafyada fauna ne demek? sorusuna en net bu şekilde cevap verilebilir. Örneğin; Akdeniz Faunası. Binler, hatta milyonlarca yıl önce yaşamını sürdürüp, daha sonra nesli tükenen hayvanların da o döneme göre fauna sınıfına dahil edilmesi gözlenebilir. Peki, fauna ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Faunanın direy olarak da adlandırıldığını görebiliriz.
  • Türkiye faunasına baktığımızda ise çok çeşitli hayvan türlerinin bizleri karşıladığını görebiliriz. Bu kapsam 466 kuş, 120 sürüngen, 124 tatlı su balığı, 384 deniz balığı ve 160 memelinin Türkiye faunasında yer aldığını biliyoruz.
  • Faunaya hayvan varlığı da denebilir. Yani bir bölge veya zaman dilimindeki hayvan varlığı demek yanlış olmayacaktır.

Flora ve fauna kelimelerinin bitki ve hayvan varlıklarını tanımladıklarını bu içeriğimizde öğrenmiş olduk. Peki, flora ve fauna neden önemlidir?

Fauna ve Flora Neden Önemlidir?

Fauna

Bitki ve hayvan türlerinin doğada var olmaları ve sayıları bir dengeyi oluşturur. Yok edilmesi, dengenin bozulması anlamına gelir. Peki, genel anlamda neden önemlidir?

  • Ekolojik dengenin korunmasına yardımcı olur.
  • Bölgesel ekonomilerin iyi bir şekilde kalkınmalarına fayda sağlar.
  • Yaşamın günlük dengesini oluşturur.
  • İstilalar veya doğa olaylarının oluşmasını önleyici etkiye sahiptir.

Yukarıdaki hususlar göz önünde bulundurulduğunda, flora faunanın önemi ortadadır. Flora ve fauna nedir? sorusuna bu şekilde bir cevap verilebilir. Bunun yanında aşağıdaki hususlar da dikkat çekicidir. “Aşırı Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Flora ve Fauna Zarar Görürse Ne Olur?

Günümüzde yaşadığımız pek çok doğa olayının başlangıcının flora ve faunaya verilen zarar olduğunu söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Peki, zararın neticeleri nedir?

  • Bit türleri, yani floranın zarar görmesi ile sel, taşkın ve erozyonlar ile her geçen gün daha fazla karşılaşılmaya başlandı.
  • Flora ve faunaya en büyük zarar da orman yangınları oldu. Her geçen gün artan orman yangınları, bazı bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına dahi yol açabilecek seviyeye geldi. Bunun en büyük örneği Avustralya’da çıkan yangınlardır. Koala’ların büyük bir bölümü bu yangında yok oldu.
  • Kaçak avlanmalar, orman yangınları ve deniz kirlilikleri de faunalara zarar gelmesine sebep oldu. Çekirge istilaları buna önemli bir örnek. Aynı zamanda Akdeniz’de artan Balon Balığı sayısının diğer hayvanlara ve balıkçıların filelerine zarar vermesi de dikkat çekici bir örnek. Neticede bu hayvanların amacı da istila değil. Karınlarını doyurmak için yeni yollar aramak.

Flora ve fauna ile ilgili makaleler, DergiPark, ResearchGate, Ulusal Tez Merkezi gibi veri tabanlarından alınabilir. Bu veri tabanları, tez ile makale kaynaklarına ulaşmanın en etkili yollarındandır.

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” bu yönde çeşitli çalışmalara da imza atmaktadır. Yukarıda da görüldüğü üzere, flora ve faunalara insanlar tarafından şiddetli bir şekilde zarar verilmektedir. Bunun tesiri önümüzdeki zamanlarda bize daha kötü sonuçları doğurabilir. Bizler de bu içeriğimizde siz değerli okurlarımıza flora ve fauna nedir? Flora faunanın zarar görmesi sonucunda neler yaşanır? gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir.

Sıkça Sorulan Sorular

Geçici Flora Nedir?

Hastalık yapmayan ya da hastalık yapan bakterilerden meydana gelen, birkaç saat ya da hafta kaldıktan sonra her zamanki haline dönen mikrop toplulukları, geçici flora olarak adlandırılır.

Kalıcı Flora Nedir?

Belirli bir yaşta vücudun belirli bölgelerinde sabit olarak bulunan flora, kalıcı flora olarak adlandırılır.

Yazar: Erdem KELEŞ

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!