Diğer Turizm ÇeşitleriTURİZM TERİMLERİ

TaTuTa Nedir? TaTuTa Çiftlikleri

Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından projelendirilen ve hayata geçirilen TaTuTa; çiftçilere ve ekolojik tarıma verdiği destek ile bilinmektedir. Amacı, projelendirilmesi ve sağladığı katkılar göz önünde bulundurulduğunda, dikkat çeken bir proje olduğu da açık bir şekilde ortadadır. Peki, TaTuTa nedir? Amacı nedir? Nasıl bir sistem üzerine kurulmuştur? İçeriğimizde sizlere bu ve bunun gibi pek çok konudan detayları ile birlikte bahsedeceğiz.

TaTuTa Nedir?

TaTuTa, anlaşıldığı üzere bir kısaltmadır. Açılımı ise “Tarım – Turizm – Takas” olarak bilinmektedir. Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2004 yılında hayata geçirilen bu proje, pek çok farklı alanda destek almaktadır. Aldığı destek ile de hali hazırda sürdürülmekte olup, turizm sektörü ile tarım sektörünü birleştirici bir konuma yerleşmiştir. Aynı zamanda tarım turizmi, yani agro turizm adında bir turizm çeşidi de vardır ve TaTuTa da bu turizm çeşidinin bir projesidir. “Agro Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

TaTuTa Gönüllüsü – TaTuTa Çiftliği

TaTuTa Projesinin Destekleyicileri

Tarım – Turizm – Takas olarak bir açılıma sahip olan TaTuTa, projelendirilme aşamasından itibaren ne kadar önemli bir konumda olacağını net bir şekilde göstermiştir. Bu kapsamda da pek çok farklı kurum ve kuruluş tarafından da desteklenen bir proje olmuştur. Bu kurum ve kuruluşlar ise aşağıda sıralanmıştır:

  • UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı)
  • SGP (Küçük Destek Programı)
  • GEF (Küresel Çevre Fonu)
  • Ford Otosan
  • Kutuyapısı Belgesel Yapım
  • AD Vakfı
  • KEMAV (Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı)
  • Pastoral Yaşam
  • Ekolojik Çiftçi Aileler
  • Adım Adım Kampanyası Destekçileri
  • Atlas Dergisi

Yukarıda adı geçen fonlar, kurumlar ve kuruluşlar, TaTuTa projesinin hayata geçirilmesine yardımcı olmuş ve her daim desteklemişlerdir. Peki, TaTuTa projesinin amacı nedir?

TaTuTa Projesinin Amacı

Dünyanın her yerinden insana ulaşmak amacı ile projelendirilen ve duyurulan bu proje, ekolojik bir ortamın her daim desteklenmesini amaçlamaktadır. Peki, TaTuTa’nın amacı nedir?

  • Yardıma gereksinimi olan çiftçileri ve tarımsal ürün üreticilerini desteklemek, onlara yardımcı olmak,
  • Ekolojik ürünleri yerinde görmek ve o ürünlerin üretim süreçlerine dahil olup, tatma şansı elde etmek,
  • Kırsal yaşamı tanıma fırsatı elde etmek ve kırsal alandaki kültürü izleme şansına sahip olmak,
  • Tarımsal ürünlerin üretimini gerçekleştiren ailelere gönüllü olarak yardımcı olmak,
  • Ekolojik tarıma maddi ve manevi anlamda destek vermek ve sürdürülebilirliğini artırmak, TaTuTa projesinin amaçlarından bazılarıdır.

TaTuTa; ekolojik üretim konusunda; pazarlama, teknik, sosyal ve diğer boyutlarda bilgisi olan kişilerin, bu bilgilerini paylaşması ve işgücüne katılması karşılığında; yiyecek içecek ve konaklama gereksinimlerinin karşılanması için hayata geçirilmiş bir projedir.

TaTuTa Çiftlikleri Nerelerde Var?

Türkiye’nin pek çok yerinde TaTuTa çiftlikleri bulunmakta ve bu çiftlikler ile yukarıdaki amaçların tamamı hayata geçirilebilmektedir. Başvurular yapılarak, bu çiftliklerde gönüllü olarak çalışılabilmekte ve sonucunda da konaklama ile yiyecek içecek gereksinimleri karşılanabilmektedir. Aşağıda ise Türkiye’deki bazı TaTuTa çiftliklerini sizler için sınıflandırdık:

  • Beypazarı, Ankara (2016’dan Beri TaTuTa Çiftliği) Arazi Alanı 600 Dönüm
  • Osmangazi, Bursa (2014’den Beri TaTuTa Çiftliği) Arazi Alanı: 14 Dönüm
  • Avanos, Nevşehir (2012’den Beri TaTuTa Çiftliği) Arazi Alanı: Tam Olarak Bilinmiyor
  • Gağcı, İzmir (2016’dan Beri TaTuTa Çiftliği) Arazi Alanı: 50 Dönüm
  • Elmalı, Antalya (2005’den Beri TaTuTa Çiftliği) Arazi Alanı: Tam Olarak Bilinmiyor
  • Mudurnu, Bolu (2012’den Beri TaTuTa Çiftliği) Arazi Alanı: Tam Olarak Bilinmiyor
  • Gümüşhacıköy, Amasya (2005’den Beri TaTuTa Çiftliği) Arazi Alanı: Tam Olarak Bilinmiyor
  • Kuşadası, Aydın (2005’den Beri TaTuTa Çiftliği) Arazi Alanı: 15 Dönüm
  • Bodrum, Muğla (2015’den Beri TaTuTa Çiftliği) Arazi Alanı: Tam Olarak Bilinmiyor

Yukarıda adları ve bazı özellikleri yer alan TaTuTa çiftlikleri, kendine has özellikleri içerisinde barındırmaktadır. WWOOF Türkiye” üzerinden, tüm bu çiftlikler ve diğerlerine ulaşabilir, gerekli olan başvuruları da gerçekleştirebilirsiniz.

WWOOF Nedir?

Uluslararası bir kuruluş olan WWOOF, World Wide Opportunities on Organic Farms olarak bilinmektedir. Amacı sürdürülebilir ve küresel bir toplum inşa etmek olan bu hareket, güven ve takas unsurlarına dayalı olarak oluşturulmuştur. Ekolojik anlamda üretim yapan kişileri birbiri ile entegre haline getiren bu hareket, TaTuTa projesinin de birleştiricisi konumundadır.

TaTuTa’nın Faydaları

Ekolojik anlamda sürdürülebilirlik kazandıran TaTuTa projesi; kişilerin TaTuTa için belirlenmiş çiftliklerde, bilgi ve emeklerini verip, karşılığında konaklama ile yiyecek içecek hizmeti almaları anlamına gelmektedir. Bu durum da pek çok faydayı beraberinde getirmektedir. Peki, nedir bu faydalar?

  • Turizm sektörü için alternatif bir alan oluşturmaktadır. “Alternatif Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Sosyal etkileşim artmakta ve bunun sonucunda insan ilişkilerinde olumlu sonuçlar izlenmektedir.
  • Kentin boğucu ortamından uzaklaşılmakta ve tarımsal üretime katılma fırsatı yakalanmaktadır.
  • Doğanın korunması açısından yeterli bilinç oluşturulabilmekte ve insan doğa içerisinde yaşam sürdürebilmektedir.
  • İnsan gücü vasıtası ile tarımsal anlamda kalkınmaya destek olunabilmekte ve çiftçilere önemli bir destek oluşturulmaktadır.

Tarım turizmi, yani agro turizm boyutunca önemli bir proje olan TaTuTa, önemini her geçen yıl daha fazla artırmaktadır. Destekçileri ise gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.

Sizler için hazırladığımız “TaTuTa Nedir? TaTuTa Çiftlikleri” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap vereceğimizden şüpheniz olmasın.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Agro turizm ve Tatuta açısından doygun bir içerik olmuş. Tatuta ile ilgili bölgesel içeriklerinizi de bekliyorum. Umarım bu tarz içeriklerde gelir. Başarılarınızın devamını dilerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!