Diğer Turizm Çeşitleri

Yayla Turizmi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Turizmin 12 aya yayılması, Deniz-Kum-Güneş faktöründen farklılaşarak, diğer turizm olanaklarına odaklanılmasını sağlayan alternatif turizm çeşitlerinden bir tanesi de kuşkusuz ki yayla turizmidir. Son yıllarda Türkiye turizmi göz önünde bulundurulursa, yayla turizminin yükselen trendi de devam etmektedir. Peki, yayla turizmi nedir? Sizlere içeriğimizde bu konunun tüm detaylarından bahsedeceğiz.

Yayla Kavramı Nedir?

Pek çok meslek disiplinine göre farklı şekillerde tanımlanan yayla, alternatif turizm çeşitlerinden bir tanesinin temelini oluşturmaktadır. Peki, yayla kavramı nedir? Eski Türkçe’de “yaylağ” olarak bilinen bu kelime, hepimizin bildiği üzere doğal güzelliklerin bir parçasıdır. Aynı zamanda; “yüksek alanlarda konumlandırılmış, dağ sıralarının üzerinde yer alan ve parçalanmış olarak dikkat çeken düzlükler” şeklinde kısaca tanımlanabilir.

Yayla Turizmi Nedir?

Turizm; yeterli boş zamana sahip olup, para kazanmak amacı olmadan, sürekli ikamet ettikleri yerden başka bir yere gidip, o yerde en az 24 saat, en çok 1 yıl konaklamayı gerektiren bir olgudur. İçerisinde pek çok faktörü de barındıran turizm kavramını, yayla turizmi kavramı ile de birleştirebiliriz. Yani; “devamlı ikamet edilen yerden, belirli bir süreliğine dışarı çıkarak yaylalara gidilmesi ve yaylalarda turistik faaliyetlere katılarak, zaman geçirilmesi”, yayla turizmi nedir? sorusuna verilebilecek en önemli cevaptır.

Yayla Turizmi – Kocayayla

Yayla Turizmi Özellikleri Nelerdir?

Yayla turizmine genel anlamda baktığımızda, pek çok özelliği ile dikkat çektiğini görebiliyoruz. Peki, yayla turizminin özellikleri nelerdir?

  • Yayla turizmine daha çok arkadaş grupları ve ailelerin katıldıkları görülmektedir. Bireysel katılımlar görülmemektedir.
  • Yayla turizmine katılan kişilerin konaklama süreleri, diğer pek çok turizm çeşidine göre daha fazladır.
  • Yayla turizmine katılan turistler, hızlı bir şekilde rekreatif faaliyetlere katılmaktan ziyade, daha yavaş hareket edip, rekreatif faaliyetleri uzun bir zamana yaymaktadırlar.
  • Yüksek gelirli kişilerden ziyade, orta ve düşük gelirli kişilerin bu turizm çeşidini tercih ettikleri görülmektedir. “Lüks Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yayla turizminin özelliklerine baktığımızda, spesifik özelliklerin olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Akabinde önemli bir alternatif turizm çeşidi olduğu da açıktır. “Alternatif Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yayla Turizmi Etkinlikleri Nelerdir?

Yayla turizmine katılan turistler için pek çok rekreatif faaliyet bulunmakta ve bu faaliyetler insanlara huzur, dinginlik ile daha pek çok avantaj sağlamaktadır. Peki, bu tür rekreatif etkinlikler hangileridir?

  • Dağ Bisikleti İle Yaylalarda Seyahat
  • Yaylalarda Doğa Yürüyüşü
  • Fotoğrafçılık
  • Kamp Yapmak
  • Trekking
  • Oryantiring (Çeşitli arazi ya da parkurlarda; harita ve pusula kullanılarak yön bulmak)
  • Yayla Şenliklerine Katılmak

Yayla turizmi faaliyetlerine katılan arkadaş grupları ya da aileler, yukarıdaki rekreatif faaliyetleri yerine getirerek, hoşça vakit geçirmektedirler. “Rekreasyon Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Peki, en çok bilinen yayla şenlikleri hangileridir?

En Çok Bilinen Karadeniz Yayla Şenlikleri

Yayla turizmine katılan kişilerin en çok eğlendiği rekreatif faaliyetlerden bir tanesi de yayla şenlikleridir. Peki, en çok bilinen Karadeniz yayla şenlikleri hangileridir?

  • Kümbet Kafkasör Yaylası Şenlikleri (Artvin)
  • Sultan Murat Yaylası Şenlikleri (Bayburt)
  • Çamlıhemşin Ayder Yaylası Şenlikleri (Rize)
  • Karadağ Yayla Şenlikleri (Trabzon)
  • Ağaçbaşı Yayla Şenliği (Giresun)
  • Kiraz (Ayeser) Yaylası Şenliği (Trabzon)
  • Kadırga Yaylası Şenlikleri (Gümüşhane)

Bu tür şenliklere katılan turistler, günübirlik konaklamalar ile beraber, daha uzun süreli konaklamalar da gerçekleştirmektedirler. Konaklama gereksinimleri, yaylalarda bulunan konaklama işletmelerinde gerçekleştirilebilmektedir. “Karadeniz Yayla Otelleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yaylacılık Nedir?

Yayla kavramı ile hemen hemen herkes karşılaşmıştır. Özellikle de yaylacılık kavramı ile. Aslında göçebeliğin bir devamı olarak da nitelendirilebilir. Çünkü çoğu köyün bir de yaylası bulunur ve köy halkı kış aylarını köyde geçirirken, yaz aylarını yaylada geçirir ve bu sürede yaylacılık faaliyetlerini yerine getirirler. Peki, yaylacılık nedir? İnsanların, hayvanlarını otlatmak ve onlara bakmak için belirli bir süreliğine yaylalara gitmeleri ve orada konaklamalarıdır. Bu tür faaliyetler, yaylacılık olarak adlandırılmaktadır.

Dünya’da Yayla Turizmi

Dünya’da yükselen bir grafik çizen yayla turizmi, içerisinde yaylalara ait faaliyetleri de barındırdığı için insanların tercihleri arasına girmiştir. Temiz hava alma, doğa ile iç içe olma ve bu süreçte dinlenme gibi değerleri yakalamak için, dünyanın her yerinde yayla turizmi tercih edilmektedir. Türkiye gibi destinasyonlarda yüksek dağların bulunması ve bu yüksek dağ sıralarının üzerinde yaylaların bulunması, yayla turizminde bu tür ülkeleri ön plana çıkarmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Kenya, Norveç, Almanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde yayla turizmi faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’de Yayla Turizmi

Türklüğün kökenine baktığımızda göçebelik her daim dikkat çekmiştir. Kışları kışlakta, yazları da yazlakta olunması bunu göstermektedir. Günümüzde de pek çok köyün yaylası olduğu dikkat çektiği için, bu özellik küçük de olsa devam ettirilmektedir. Bunun sonucunda da yayla turizminin önemi ortadadır. Alternatif turizm açısından bakacak olursak da, insanların doğa ile iç içe olma noktasında tercih ettiği turizm çeşitleri arasında yer almaktadır. “TaTuTa Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız “Yayla Turizmi Nedir? Özellikleri Nelerdir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizlere faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. İçeriğimizi hazırlarken; Hacı Kemal ÇELENK, “Kırsal Kalkınma Bağlamında Yayla Turizminin Gelişmesine Yerel Yönetimlerin Etkisi: Ordu İlinde Bir Uygulama”, 2020, Trabzon (Yüksek Lisans Tezi) isimli çalışma kaynak alınmıştır.  Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!