Kış Turizmi

Kış Turizmi Nedir? Nerelerde Yapılır?

Turizm sektörünün en dikkat çeken turizm çeşitlerinden bir tanesi; pek çok avantajı içinde barındıran ve ekonomik anlamda ülkeye oldukça yüksek miktarda gelir getiren kış turizmidir. Dünyada üzerine her geçen gün daha fazla düşüldüğü bu turizm çeşidi; ekonomik, toplumsal ve diğer pek çok açıdan avantajı sektöre ve ülkeye sağlıyor. Elbette ki doğru politikalar yapıldığı takdirde. Peki, kış turizmi nedir? Nerelerde yapılır? Sizlere kış turizmi ile ilgili pek çok değerden bahsedeceğiz.

Kış Turizmi Nedir?

Kış sporlarının gerçekleştirilmesi için elverişli ve gerekli teçhizata sahip olan alanlarda, kış turizmi konsepti çerçevesindeki rekreatif faaliyetlerden ve konaklama ile yeme içme hizmetlerinden yararlanarak, turistik mal ve hizmeti tüketimi içeren turizm çeşididir. Kış turizmi nedir? sorusuna verilebilecek en net cevap bu şekildedir. Elbette ki kış turizminin daha pek çok tanımı bulunuyor ve bu tanımların içerisinde farklı kavramlar dikkat çekiyor. Şimdi sizlere diğer tanımlardan bahsedelim.

  • Çoğunlukla karlı alanlarda nihayete erdirilen ve kış sporlarının ağırlıklı olarak gerçekleştirildiği alanlarda turizm hareketleridir.
  • Karlı ve eğime sahip alanlarda, kayak sporunun ön planda olduğu rekreatif faaliyetleri gerçekleştirmek ve aynı zamanda konaklama ile yeme içme hizmetlerinden yararlanmak, kış turizminin tanımını oluşturmaktadır.
  • Dağların ve yüksek eğime sahip arazilerin bulundukları konumda, kar yağışına bağlı olarak seyahatler gerçekleştirmek ve bu seyahatler sonucunda turistik mal ve hizmetlerden yararlanmaktır.

Yukarıdaki tanımlarda da görüldüğü üzere, kış turizminin pek çok farklı odak noktası bulunuyor. Ancak bu odak noktalara genel anlamda baktığımızda; eğimli araziler, kar yağışı, kar yağışına bağlı rekreatif aktiviteler ön plana çıkıyor. Peki, kış turizminin faydaları nelerdir?

Kış Turizminin Faydaları

Turizm çeşitleri arasında sağladığı olanaklar, ekonomik getirisi ve bunun da ötesinde mevsimselliği ortadan kaldırıcı etkisi ile kış turizmi her daim dikkat çekmiştir. Peki, kış turizminin faydaları nelerdir?

  • Kalkınmanın ekonomik açıdan yeterli seviyede olmadığı ormanlık ve dağlık alanlarda kalkınmanın sağlanması ile bölgenin gelişmesine katkı sağlamaktadır.
  • Turizmin mevsimsellik özelliğini ortadan kaldırarak, turizm faaliyetlerini 12 aya yaymaktadır.
  • Yaz aylarında turizm sektöründe pek çok işletmede çalışan personellerin, kış aylarında da iş bulabilmelerine olanak sağlamaktadır. Böylece istihdam yaratıcı bir etkisinden rahatlıkla söz edilebilir.
  • Yörelerin yalnızca ekonomik anlamda değil, ekonomik olarak söz edilemeyecek anlamlarda da gelişmesine, pazarlanmasına ve yatırımların yapılmasına olanak sağlamaktadır. “Turizmin Ekonomik Etkileri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Yaz aylarında ülkeye döviz girişi sağlayan turizm sektörü, kış aylarında bu etkiyi kaybeder. Ancak kış turizmi ile bu etkinin devamlılığı sağlanır ve ülkeye döviz girişi gerçekleşmeye devam eder.
  • Yaz aylarında gerçekleştirilen Deniz-Kum-Güneş ve alternatif turizm faaliyetlerine nazaran daha fazla gelir getirici etkisi vardır. “Alternatif Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Çünkü kış turizmine yönelik ekipmanlar ve kış tatili, her daim daha fazla maliyeti içerir. Böylece kış turizmi faaliyetlerine katılan turistlerin kişi başı bıraktıkları gelir daha yüksektir. 2019 yılında tüm turizm çeşitleri göz önünde bulundurulduğunda, turist başına harcama miktarı 2019 yılında 642 Dolar iken, bu rakam 2018 yılında 666 Dolar olarak hesaplanmıştı.
  • Dağlık alanlarda havanın temiz olması, şehrin getirdiği olumsuz hava koşullarından uzak kalınması ve doğa ile iç içe olunması gibi durumlar, insan sağlığına olumlu yönde eki etmektedir.
  • Kış turizmi, kitle turizminin bir tamamlayıcısıdır. Bu nedenle kitle turizminin olumsuzluklarını azaltıcı etkiye sahiptir. “Kitle Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yukarıda da görüldüğü üzere pek çok faydayı içerisinde barındıran bir turizm çeşidi olarak bilinmektedir. Peki, kış turizminin özellikleri nelerdir?

Kış Turizminin Özellikleri

Kış turizminin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerinin turizm sektörüne önemli bir kaynak oluşturması, bu turizm çeşidine verilen değeri de her geçen gün artırmaktadır. Ancak yeterli yatırımın aynı çerçevede yapıldığı ve yapılan yatırımların da amorti edildiğini söyleyemeyiz. Peki, kış turizminin bu kapsamda özellikleri nelerdir?

  • Kış turizmi, faaliyetlerin gerçekleştirildiği bölgedeki ekonomiye katkı sağlar ve istihdam yaratıcı etkiye sahiptir. Ancak genel anlamda baktığımızda çok yüksek alt ve üst yapı yatırımları gerekir. Yapılan yatırımlar da tam anlamı ile amorti edilemez. Bir telesiyejin maliyeti, kış turizminden elde edilen gelir ile dahi karşılanamayabilir. Bu nedenle planlamanın çok iyi olması gerekir.
  • Turizm sektöründeki mevsimselliği ortadan kaldırarak, turizmi 12 aya yaymakta ve bu kapsamda istihdam oranını artırmaktadır.
  • Ormanlık alanlar, dağlık bölgeler gibi potansiyeli olan ancak kullanılamayan alanların turizme kazandırılmasını ve ekonomiye katkı sağlamasına yardımcı olmaktadır.
  • Kayak tesisi gibi farklı şekilde projelendirilen alanların çevresinin ve altyapı ile üstyapısının geliştirilmesi için uygun ortamı oluşturmaktadır.
  • Kış aylarında kış turizmi faaliyetlerine uygun olarak planlanan alanlar, yaz aylarına gelindiğinde ise çeşitli alternatif turizm faaliyetleri için kullanılmakta ve bu kapsamda etkinlikler düzenlenmektedir. “Özel İlgi Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Hemen hemen her yaş grubuna hitap eden bir turizm çeşididir.
  • İnsanların merakını ve öğrenme isteğini artıran bir turizm çeşidi olduğundan dolayı, yapılan yatırımları karşılama oranı oldukça yüksektir.
  • Kış turizmine baktığımızda, bu turizm türüne katılan turistlerin harcama eğilimleri yukarıda da bahsedildiği üzere diğer turistlere göre yüksektir.

Kış turizminin neden önemli bir turizm çeşidi olduğunu böylece daha net bir şekilde anlamış oluyoruz. Peki, kış turizmine yönelik etkinlikler nelerdir?

Kış Turizmi Etkinlikleri

Kış aylarının vazgeçilmez etkinlikleri, kış turizmi merkezlerinde en eğlenceli şekilde icra edilmektedir. Peki, kış turizmine yönelik düzenlenen merkezlerde hangi etkinlikler bulunmaktadır? Şimdi sizlere bu etkinliklerden bahsedelim.

  • Snowboard (Kar Sörfü)
  • Kar Kızağı
  • Buz Pateni
  • Kar Motoru
  • Helikopter Kayağı
  • Alp Disiplini
  • Teleferik ve Telesiyej İle Yapılan Gezintiler
  • Kış Turizmi Merkezlerindeki Toplu Etkinlik ve Festivaller

Yukarıda adı geçen etkinlikler, hemen hemen tüm kış turizmi merkezlerinde bulunan etkinliklerdir. Bu etkinlikler arasında her yaş grubuna hitap eden uygulamalar bulunduğundan dolayı da, oldukça önemli bir kapsamda yer aldığını söyleyebiliriz.

Kış Festivalleri

Kış aylarının vazgeçilmez eğlence tercihlerinden bir tanesi de festivallerdir. İçerisinde konaklama, yeme içme ve tüm rekreatif faaliyetleri barındıran bu festivaller, insanların tatil tercihlerini doğrudan etkilemektedir. Peki, Türkiye’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen kış festivalleri hangileridir?

Whitefest

Uludağ Festivali olarak da bilinen Whitefest, onlarca farklı üniversiteden gelen üniversite öğrencileri için düzenlenen bir festivaldir. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen bu festival; ünlü şarkıcılar, en eğlenceli etkinlikler ve en lezzetli yiyecekler ile üniversite öğrencilerinin dikkatini çekmeye devam ediyor. Whitefest 2021 için de gerekli hazırlıklar şimdiden yapılmaya başlandı. Önümüzdeki yıl Covid-19 pandemisinin durumuna göre festival yeniden şekillendirilecek ve üniversite öğrencilerinin yeniden buluşma noktası konumuna gelecek.

Uludağ Müzik Festivali

Türkiye’nin ilk ve en önemli kış müzik festivali olan Uludağ Müzik Festivali, elektronik müzik üzerine bir kimliğe sahiptir. Binlerce elektronik müzik severin Uludağ’ın müthiş manzarası altında toplanması ve doyasıya müzik eğlencesi yaşaması, Uludağ Müzik Festivali’nin önemini her geçen yıl artırmaktadır. Geleneksel olarak düzenlenmeye devam eden bu festival, 2021 yılında Covid-19 pandemisine göre planlanarak düzenlenmeye devam edecek.

Ayder Kış Festivali

Ayder Kardan Adam Şenlikleri olarak 2007 yılında düzenlenmeye başlanan bu festival, daha sonra Ayder Kış Festivali adını almıştır. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen bu festival, binlerce kişiyi ağırlıyor ve gerçekleştirilen etkinlikler ile binlerce kişi eğlenmeye doyamıyor. 2 gün süren festival, 2021 yılında da Covid-19 pandemisinin durumuna göre düzenlenmeye devam edecek.

Yukarıda adı geçen festivaller, Türkiye’nin en önemli kış festivalleri arasında yer almaktadır. Bunların yanı sıra irili ufaklı pek çok festival de bulunuyor. Ancak gerek alt ve üstyapı, gerekse de pazarlanması açısından en önemli kış festivalleri yukarıdaki gibidir.

Dünya’da Kış Turizmi

Dünyada kış turizmine yönelik faaliyetler, etkinlikler ve merkezlere baktığımızda, Türkiye’nin çok ilerisinde olunduğu rahatlıkla söylenebilir. Gerek pazarlama unsurunun devreye girmesi, gerekse de gerekli olan alt ve üstyapının devreye sokulması, kış turizminin dünyada önemli bir turizm çeşidi olmasına yol açmıştır. Alpler, Batı ve Doğu Avrupa, Orta Asya, Amerika Kıtası, Orta Doğu, Afrika ve Asya-Pasifik kış turizminin en çok gelişme gösterdiği bölgeler arasında yer alır. Merkez ve ziyaretçi sayıları karşılaştırıldığında da bu durum rahat bir şekilde anlaşılmaktadır.

Dünya’da Kış Turizmi Merkezleri – 1 (International Report On Snow & Mountain Tourism 2020 April)
Dünya’da Kış Turizmi Merkezleri – 2 (International Report On Snow & Mountain Tourism 2020 April)
Dünya’da Kış Turizmi Merkezleri – 3 (International Report On Snow & Mountain Tourism 2020 April)

Türkiye’de Kış Turizmi Nerelerde Yapılır?

Türkiye’de kış turizmi yapılan pek çok önemli destinasyon bulunmakta ve bu destinasyonlara yatırımlar da aynı anlamda gerçekleştirilmeye devam etmektedir. Çeşitli etkinlikler, festivaller ve kış turizmi kapsamındaki sporlar ile bu merkezler ön plana çıkmaktadır. Peki, Türkiye’de en önemli kış turizmi merkezleri hangileridir? Kış turizmi nerelerde yapılır?

  1. Palandöken Kayak Merkezi (Erzurum)
  2. Uludağ Kayak Merkezi (Bursa)
  3. Köroğlu Dağı Turizm Alanı (Bolu)
  4. Erciyes Kış Sporları Merkezi (Kayseri)
  5. Ilgaz Kış Sporları Merkezi (Çankırı-Kastamonu)
  6. Sarıkamış Kış Sporları Merkezi (Kars)
  7. Kartepe Kayak Merkezi (Kocaeli)
  8. Davraz Dağı Kış Sporları Merkezi (Isparta)
  9. Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi (Sivas)
  10. Ilgaz Kandırçayırı Yıldıztepe Kayak Merkezi (Çankırı)

Yukarıda yer alan 10 kış turizm merkezi, “Yatak Kapasitesi, Hedef Kapasite ve Mevcut Mekanik Tesisler” göz önünde bulundurularak 1’den 10’a kadar sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma kaynağı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır. “Kış Turizmi Merkezleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de Kış Turizmi

Türkiye, kış turizmine uygun olan alanları ile dikkat çeken bir ülkedir ve bu nedenle gerekli olan altyapı için saha yetersizliği gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bazı hususlar göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’deki kış turizmi merkezlerinin gelişimi çok yavaştır. Burada ön plana çıkan detay, siyasi kişiliklerin tavırlarıdır. Kayak merkezlerinin gelişiminde bu faktör çok etkilidir. Ancak yerel halkın ve yerel iş insanlarının da aynı kapsamda hareket etmesi, belirli bir hareket mekanizmasının oluşturulmasına yardımcı olur. Bununla beraber, Türkiye’de bir diğer sorun da, alt ve üstyapı yetersizlikleridir.

Kış turizm merkezlerine ulaşım, en önemli yatırım konumundadır. Ancak gördüğümüz üzere, bazı kış turizmi merkezlerinde bu yatırım gerçekleştirilmiyor ve kayak merkezlerine ulaşım konusunda güçlükler çıkıyor. Peki, ne yapılması gerekir? Elbette ki kayak merkezlerine ulaşım konusunda kolaylıkların sağlanması, şehir merkezine çok uzak mesafede olmaması gerekir. Uzaksa, gerekli olan altyapı yapılmalı ve yollar çeşitlendirilmelidir. Çünkü çoğu zaman kış aylarında yığılma meydana geliyor ve kilometrelerce araç trafiği oluşuyor. Araç trafiğinin uzun olması sebebi ile de insanlar belirli bir mesafeyi yürüyerek gitmek zorunda kalıyor. Peki, Türkiye’deki kayak merkezlerinin kapasite, tesis ve diğer istatistikleri nelerdir? Aşağıda bunları net bir şekilde görebiliyoruz.

Türkiye’de Kış Turizmine Yönelik Tesis Bilgileri – 1 (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019)
Türkiye’de Kış Turizmine Yönelik Tesis Bilgileri – 2 (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019)

Türkiye Kış Turizmi Haritası Nedir?

Türkiye’deki kış turizmine yönelik faaliyet yürüten merkezleri gösteren haritadır.

Türkiye Kış Turizmi Haritası – Kültür ve Turizm Bakanlığı – 2019
Kış Turizmi En Çok Hangi Bölgede Yapılır?

Kış turizmi; tesis, yatak kapasitesi, alt ve üst yapı göz önünde bulundurulduğunda en çok; Erzurum – Palandöken, Bursa – Uludağ ve Bolu – Köroğlu’da yapılır.

Kış Turizmi Ülkemizin Her Yerinde Yapılabilecek Bir Ekonomik Faaliyet Midir?

Devamlı ikamet edilen yer dışında olmak, kış aylarında gerçekleştirilen rekreatif faaliyetlere katılmak, turistik mal ve hizmetlerden yararlanmak şartı ile kış turizmi ülkemizin her yerinde yapılabilecek bir faaliyettir. Ancak nitelikli kış turizmi merkezlerinde bu faaliyetler daha kapsamlıdır.

Kış Turizm Koridoru Nedir?

Kış Turizm Koridoru; kış turizmine yönelik faaliyetlerinin organize, nitelikli ve turizm sektörüne en iyi katkıyı sağlayacak şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olan proje olarak adlandırılır.

Kış Turizmi İlk Nerede Gelişmiştir?

Yatak Kapasitesi, Mekanik Tesis ve diğer değerlerden de anlaşılacağı üzere, kış turizmi ilk olarak Erzurum Palandöken’de gelişmiştir.

İçeriğimizi hazırlarken; Emrah KARA, “Kış Turizminin Yerel Kalkınmaya Etkisi: Ordu İli Örneği”, 2020, (Muğla) isimli Yüksek Lisans Tezi kaynak olarak alınmıştır. Detaylı bilgiye ve araştırmaya, buradan ulaşabilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız “Kış Turizmi Nedir? Nerelerde Yapılır?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Sizler de yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!