Genel TurizmTURİZM TERİMLERİ

Kitle Turizmi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

1960’lardan sonra orta gelir düzeyine sahip kişilerin öncülük etmesi ile parlayan kitle turizmi, pek çok ülkenin turizminin gelişimini hazırlamış, hızlandırmış ve bu çerçevede turizm sektörünün değerini artırmıştır. Ancak bu demek değildir ki kitle turizmi artık dünyanın en önemli turizm türü. Peki, neden böyle bir durum var? Bunun en önemli sebebi kitle turizminin doğal ve tarihi alanlara olan zararı ve aşırı turizm hareketlerini hızlandırmasıdır. Ancak konuyu daha iyi anlamak için kitle turizmi nedir? Özellikleri nelerdir? gibi soruların cevaplarından bahsetmek gerekir.

Kitle Turizmi Nedir?

1960’lı yıllardan sona hız kazanan ve turizm sektörünün başlangıcını oluşturan kitle turizmi; kalabalık gruplar ile gerçekleştirilen, ekonomik düzeyin ön planda olduğu faaliyetler üzerine konumlandırılan bir turizm türüdür. Kitle turizm nedir? sorusuna en kısa tabiri ile bu şekilde cevap verilebilir. Elbette ki konuyu bu kısa tanımla anlatamayız. Genel itibari ile kitle turizminin ne olduğunu anlamak için, özelliklerinden bahsetmek gerekecektir.

Kitle Turizmi Özellikleri Nelerdir?

Turizmin gelişimi açısından çok önemli bir yere sahip olan ve Türkiye’de birinci beş yıllık kalkınma planı ile değeri iyiden iyiye artan kitle turizmi, sahip olduğu özellikler ile günümüz turizminde çok da iç açıcı bir konuma sahip değil. Peki, kitle turizminin özellikleri nelerdir?

  • Günümüz turizm hareketlerinin başlangıcı ve en önemli belirleyicisidir.
  • İnsanlar paket turlar ile kitle turizmi faaliyetlerine katılırlar. Paket turların kapsamı geniş ve fiyatı uygun olduğu için, tercih edilme oranları da yüksektir. “Paket Tur Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • İnsanlar kalabalık kitleler halinde turizm hareketlerine katılırlar. Bireysel turizm hareketi söz konusu değildir.
  • Kitle turizmine katılan ziyaretçiler genellikle “her şey dahil” sistemini tercih ederler. Her şey dahil sistemi ekonomik açıdan uygun ve içerisinde ziyaretçileri cezbedecek pek çok faktör bulundurur.
  • Kitle turistleri ziyaret ettikleri bir destinasyondan ve konaklama işletmesinden memnun kaldı ise, ileriki yıllarda da o destinasyon ve konaklama işletmesini tercih etme eğiliminde olurlar.
  • Destinasyonlardaki doğal ve tarihi güzellikler, kitle turistleri ile tahribat ile karşı karşıya kalabilirler. Sürdürülebilirlik karşıtı bir turizm türüdür. Birbirine zıt kavramlardır. “Sürdürülebilir Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Kitle turizminin özelliklerine baktığımızda, turizmin gelişimi açısından çok önemli bir konumda olduğunu görebiliyoruz. Ancak günümüzde artık sürdürülebilirlik olgusu ön planda olduğundan dolayı kitle turizmi, aşırı turizm hareketlerine sebep olmaktadır. “Aşırı Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Peki, kitle turizmi zararları nelerdir?

Kitle Turizmi Zararları Nelerdir?

Kitle Turizmi Zararları – Venedik

Sürdürülebilirlik kavramı, turist sayısının belirli bir destinasyon için sınırlandırılması ile ilgilidir. Bu nedenle kite turizminde olduğu gibi kalabalık grupların bir destinasyona gelmeleri, destinasyonun yapısını bozabilir. Buna en önemli örnek İspanya/Malaga ve İtalya/Venedik’tir. Bu tarz bir destinasyondaki yerel halkta artık aşırı turizm hareketleri sebebi ile bir turist düşmanlığı da oluşmaktadır. Peki, kitle turizmi zararları nelerdir?

  • Doğal ve tarihi güzelliklerin aşırı turizm hareketleri sebebi ile tahrip olması,
  • Destinasyondaki yerel halkta turist düşmanlığı oluşması,
  • Yerel halkta kültürel değişim sebebi ile kültür karmaşası yaşanması,
  • Flora ve faunanın zarar görmesi, “Flora ve Fauna Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Sürdürülebilir turizm uygulamalarının destinasyon açısından uygulanmasının önüne geçilmesi,
  • Destinasyonun alt ve üstyapı açısından dengeli bir şekilde kullanılamaması gibi unsurlar, kitle turizminin zararlarını gözler önüne sermektedir.

Kitle turizmi yukarıdaki zararları sebebi ile artık dünyada önem verilen turizm hareketleri arasında yer almıyor. Kitle turizmi nedir? sorusunun cevabında da verdiğimiz üzere, 1960’lı yıllardan sonra turizmin gelişimi açısından oldukça önemli rol oynamış, ancak bu önem yıllar sonra yukarıdaki zararları sebebi ile kaybolmuştur.

Kitle Turizmi Çeşitleri ve Örnekleri

Kitle turizm çeşitlerinden bahsederken, kitle turizm hareketlerinin hangi turizm çeşidi üzerine yoğunlaştığına bakmamız gerekir. Bu kapsamda da aşağıdaki turizm türleri kitle turizmine örnek olarak nitelendirilebilir:

  • Yaz Turizmi (Deniz-Kum-Güneş): Deniz-Kum-Güneş üçlüsü, kitle turistlerinin tercih potansiyelleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle deniz kıyısındaki destinasyonların kitle turizmi için uygun olduğu söylenebilir.
  • Kültür Turizmi: Kültürel varlıkların çeşitli olduğu destinasyonlar, kitle turistleri için uygundur. Bu tür destinasyonlarda paket tur sistemleri oldukça avantajlı olduğu için, kitle turizm çeşitleri arasında kültür turizmi de yer alır.

Yukarıdaki iki turizm çeşidi, fiyat ve seçenek bakımından uygun olduğu için, kitle turistleri tarafından tercih edilmektedir.

Sizler için hazırladığımız “Kitle Turizmi Nedir? Özellikleri Nelerdir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Sizler de yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!