TURİZM TERİMLERİYiyecek & İçecek

Barista (Kahve Uzmanı) Nedir? Ne İş Yapar?

Kahve sektörünün gelişmesiyle birlikte barista isimli yeni bir meslek hayatımıza dahil oldu. Kahve severlerin ilgisini çekecek bu yazımızda “Barista Nedir? Ne İş Yapar?” sorularına yanıt bulmaya çalışacağız.

Barista mesleği, Türkiye’de kahve kültürünün artmasıyla birlikte ortaya çıktı. Fakat bu meslek grubu sadece kahve çeşitlerini hazırlamaz. Tüm özel olarak nitelendirebileceğimiz içeceklerin hazırlanması ve sunumunu baristalar yapar. Bu meslek grubu genellikle barmenlerle karıştırılır. Barmen ve barista mesleklerinin aynı işi yaptığını düşünenler var. Barmen ve barista farkı genel olarak içecek türü ile ilgilidir. Barista, kahve türlerini hazırlarken, barmen tüm alkollü ve alkolsüz içecekleri hazırlamaktadır. Ayrıca baristanın Türkçe karşılığı kahve uzmanı olarak bilinmektedir.

Dünya ve Türkiye genelinde ünlü kahve markalarının kafe zincirleri açmasıyla birlikte mesleğin önemi daha çok arttı. Baristalar farklı farklı kahve çeşitlerini özel makinelerde hazırlayarak tüketicilere sunarlar.

Barista Nedir?

Barista Ne Demek?

Son zamanların trend soruları arasında yer alan barista nedir? sorusuna yazımızda yanıt bulmaya çalışacağız. Barista, İtalyanca kökenli bir kelimedir. Bazı kültürlerde barista, barmen anlamına gelir. Alkollü ve alkolsüz içkileri hazırlayan kişilere denir. Ülkelerin bazılarındaysa barista mesleği sadece kahve çeşitlerini hazırlayan kişi olarak kabul edilir.

Barista; latte, espresso, cappuccino vb. kahve içeceklerini hazırlayan uzman kişilere denir. Kahve yapma konusunda ustalaşan bu kişiler bir dizi eğitimden geçerler. Eğitimlerde barista adaylarına kahve çekirdeği seçimi, kavurmadan kahvenin demlenmesiyle ilgili yöntemler, latte sanatı gibi pek çok konuda bilgi verilir. Aynı zamanda insanlarla iletişim noktasında da eğitilirler. Barista nedir? sorusuna genel anlamda bu şekilde cevap verilebilir.

Kimler Barista Olabilir?

Barista,kahve kültürüne tam anlamıyla hâkim olan kişilerdir.  Kafe gibi çeşitli işletmelerde profesyonel kahve makineleri kullanırlar. Bu makineler eşliğinde özel pişirme teknikleri uygulayarak lezzetli kahveler hazırlarlar. Baristalar yetenekli ve pratik kişilerdir. Bahsettiğimiz bu meslek için kişilerde resmi şartlar aranmaz. Ancak barista olmak isteyenlerin bazı niteliklere sahip olması gerekiyor. Baristalarda olması gereken nitelikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kahve çekirdeği çeşitlerini bilmek,
  • Kahve pişirme tekniklerine hâkim olmak,
  • Kahve aromalarının her birini birbirinden ayırt etmek,
  • Daima güler yüzlü olmak,
  • İnsanlarla çok iyi iletişim kurmak,
  • Saatlerce ayakta kalmakta zorlanmamak ve
  • Yoğun iş temposuna sıkılmadan ayak uydurmak, baristaların sahip olması gereken özelliklerdendir.

Barista olabilmek, kahve ile ilgili tüm detaylara sahip olmak anlamına gelir. Kahve çeşitleri, pişirme yöntemleri, 3. nesil kahve teknikleri, sunum, latte sanatı ve çok daha fazla bilgi birikimine sahip olunması gerekir.

Barista Ne İş Yapar?

Kahve Uzmanı Ne İş Yapar?

Barista ne iş yapar? sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak mesleğin görev ve sorumluluklarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kahve makinelerini profesyonelce kullanarak kahveleri hazırlayıp müşteriye sunmak.
  • Sektörle alakalı düzenlenen sertifika programlarına katılmak. Programların sayesinde mesleki bilgilerini genişletmek.
  • Kahve çekirdeklerini öğüterek, kullanıma hazır hale getirmek.
  • Hijyen koşullarına uymak. Gıda Hijyeni isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • İş güvenliği konusunu ön planda tutmak.
  • Kahve makinelerini temizleyip yeniden kullanılır hale getirmek.
  • Kahve çekirdeklerinin stokunu düzenli olarak kontrol etmek. Stokta eksiklik varsa gidermeye çalışmak.
  • Müşterilere kahveleri sunduktan sonra ürünlerle alakalı onların sorularını cevaplamak. Ayrıca ürünler hakkında müşterileri bilgilendirmek.
  • Kahveleri doğru pişirme teknikleriyle pişirmek. Kahvenin demlenmesi konusunda da profesyonel olmak.

Yukarıdaki görev ve sorumluluklara sahip olan baristalar, kahvenin kökenini de çok iyi bilmesi gerekir. Ayrıca bazı kahveler arasında çok ince nüanslar olduğundan, mutlaka doğru pişirme ve hazırlama tekniğinin kullanılması gerekir. Barista ne yapar? sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.

Barista Eğitimi Nedir?

Barista eğitimi, kahve zincirlerinin tüm dünyada popüler olmasıyla önemli hale gelmiştir. Kahve uzmanıolmak için kişinin eğitimlere katılması gerekiyor. Barista eğitimi aldıktan sonra kişi sektörde kolayca iş bulabilir. Eğitimlerde kahve çeşitleriyle ilgili tüm bilgiler verilir. Fakat kişi eğitime katılmaya karar vermeden önce hızlı hareket edip etmediğine bakmalıdır. Baristalar çok hızlı hareket ederler. Örneğin; Türk kahvesini 1.5 dakika içinde müşteriye sunmaları gerekir. Hızlı ve dinamik olan kişiler eğitimlerde büyük başarı elde ederler. Barista eğitim içeriği şu şekildedir;

  • Kahve tanımı,
  • Kaliteli kahvenin nasıl yapıldığı,
  • Kahve çeşitleri,
  • Kahve hazırlama teknikleri ve
  • Kahveye dair her şey, barista eğitimi süresince kişilere verir.

Aynı zamanda eğitimlerde koçluk, marka, servis ve misafir ilişkilerine dair bilgiler de verilir. Barista ne demek? sorusu, barista eğitimlerinde öğrencilere en etkili şekilde öğretilir. Çünkü iyi bir barista tanımı yapabilmek, etkili bir barista eğitimi alındığını gösterecektir. Servis Çeşitleri isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Barista Nasıl Olunur?

Barista Nasıl Olunur?

Kahve uzmanı olarak isimlendirilen barista mesleği için kişi profesyonel sertifika eğitimlerine katılmak mümkün. Eğitimlerin arkasından kişiye kurum tarafından sertifika verilir. Ancak sertifikayı alabilmek için eğitim sonunda yapılan sınavlardan kişinin geçer not alması gerekiyor. Barista olmak isteyenler eğitim alıp kendilerini geliştirmelidir. Mesleki açıdan özellikle kişi kendini sürekli geliştirmesi gerektiğinden, eğitim almak tek başına yeterli olamayacaktır. Barista mesleğini seçecek kişiler hem yenilik hem de gelişmelere açık olmalıdır. Son dönemde gelişen mesleklerden bir tanesi olduğundan, iş bulmak konusunda problemler ile karşı karşıya kalınmamaktadır.

Barista olmak isteyen kişiler; ileri ve temel düzeyde iki aşamadan oluşan eğitim alır. Temel düzeydeki eğitimlerde barista adayına; kahvenin tarihi, kahve pişirme teknikleri ve çekirdeği hakkında bilgiler verilir. Aynı zamanda kahve kültürüyle ilgili özelliklere de değinilir. Kahvelerin öğütülme şekilleri ve aromalarıyla ilgili eğitimlerde bilgi verilir. Kahve katılarak hazırlanan içeceklere dair bilgiler de verilmektedir. Espresso ile espresso bazlı kahve çeşitlerinin hazırlanmasına dair hususlarda eğitim içeriğinde vardır. Kahve uzmanı eğitimlerinde kahvenin yapıldığı makinelerin çalışması gösterilir. Kahve köpürtme, demleme, ısıtma vb. özelliklerden oluşan makinelerin temizleme şekilleri de gösterilir. Barista nasıl olunur? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Ayrıca barista kursu pek çok kurum tarafından aktif şekilde verilmekte ve bu kurslar ücretli ya da ücretsiz olarak tercih edilebilmektedir. Geleneksel Türk İçecekleri isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Barista Maaşları Ne Kadar?

Barista mesleğinin maaşları kişinin çalıştığı kuruma göre değişiyor. Genel olarak Türkiye şartlarında baristalar asgari ücret alıyor. Bazı kurumlar asgari ücretin biraz üstünde de verebiliyor. Kahve yapma konusunda uzmanlaşan makineleri profesyonelce kullanan kişilerin maaşları zamanla yükseliyor. Türkiye’de barista mesleği yeni bilindiğinden dolayı uzmanlık alanları da tam bilinmiyor. Bundan dolayı yüksek maaş alma durumu şu an için zor.

Baristayla ilgili merak edilen soruların başında barista olmak zor mu? sorusu gelir. Her meslekte olduğu gibi barista mesleğine de adım atarken kişiler belli başlı zorluklarla karşılaşabilir. Bu meslek grubu teknik bilgilere dayalıdır. Örneğin; kahvenin ya da diğer malzemelerin ne kadar koyulacağının çok iyi ayarlanması gerekiyor. Aynı şekilde teknik içerikli kahve makinelerinin kullanımını öğrenmek biraz zaman alabiliyor. Özetle; kahve uzmanı olmanın zorlukları kişiden kişiye değişiyor.

Barista Eğitimi Veren Yerler

Kahve Uzmanı (Barista) Eğitimi Veren Yerler

Teknik bilgi ve uygulama modüllerini kapsar. Barista olmaya karar veren kişinin kafasını eğitimlere katılmadan önce birkaç husus kurcalar. Biz de bu kapsamda hangi eğitim kurumuna katılsam? sorusuna cevap olabilecek bir yazı hazırladık.

Mutfak Sanatları Akademisi

Mutfak Sanatları Akademisi’nde; 54 saatlik eğitim verilmektedir. Eğitim sonunda barista adayı; MSA diploması, Pearson Profesyonel Barista Sertifikası ve Mumac Academy Sertifikası almaya hak kazanıyor. Katılımcıya kahve demleme, kavurma ve aromasının ayarlanması gibi bilgiler veriliyor. Mutfak Sanatları Akademisi’nin programını başarılı şekilde tamamlayan adaylar, yurtdışındaki eğitim programlarına da katılabiliyor.

İstanbul Kahve Akademisi

Profesyonel barista eğitimi veren İstanbul Kahve Akademisi’nde, SCA sertifikası veriliyor. İstanbul Kahve Akademisi’nde; temel seviye eğitimler 1 gün sürüyor. Orta seviye eğitimlerse 2 gün sürmektedir. Temel eğitimler önceden barista mesleğini yapmayan ve hiç bilgisi olmayan kişilere veriliyor. Katılımcıya barista mesleğine dair temel beceriler kazandırılıyor. Orta seviye eğitimlerdeyse; temel bilgilere kıyasla çok detaylıdır. Kapsamlı şekilde barista mesleğiyle alakalı bilgiler verilmektedir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi

NEÜ Barista (Kahve Uzmanı) Eğitimi

Konya’da yer alan ve son dönemde popülerliği giderek artan Necmettin Erbakan Üniversitesi, barista eğitimi veren kurumlardan bir tanesi. Kurum içerisinde öğrenci olmanız ya da olmamanız eğitim almanız açısından önemli değil. Herkes eğitime katılabilir. Sertifikalı bir barista (kahve uzmanı) eğitimi olduğundan, ileri düzey tekniklerin tamamı verilmekte, teknikte ve pratikte adaylar önemli bir ilerleme kaydetmektedir. Eğitim; Doç. Dr. Ceyhun Can ÖZCAN ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Cüneyt ŞAPCILAR tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde gerçekleştirilmektedir.

5 ila 15 katılımcı üzerinden gerçekleştirilen eğitimlerin kişi başı ücreti 2000 TL’dir. Barista eğitimi içeriği ise aşağıdaki gibidir:

  • Kahvenin kökeni tarihçesi
  • Kahve yapımında kullanılan ekipmanlar
  • Kahvenin kavrulması ve öğütülmesi
  • Dünya kahveleri
  • Dünya kahveleri uygulamaları
  • Süt içerikli kahveler
  • Süt içerikli kahve uygulamaları
  • 3. Nesil kahveler
  • 3. Nesil kahve uygulamaları
  • Soğuk içecekler (kahve bazlı)
  • Soğuk içecekler (süt bazlı)
NEÜ Barista Eğitimi

Eğitim sonunda yazılı sınavda da başarılı olan adaylara e-devletten de sorgulanabilen barista sertifikası verilmektedir. Necmettin Erbakan Üniversitesi Barista Eğitimi sürecini detaylı şekilde incelemek için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Federal Coffee & İstanbul Üniversitesi

Federal Coffee ve İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SEM)’in iş birliğiyle barista eğitimleri farklı 3 kur üzerinden yapılıyor. Temel eğitimden başlayıp uzmanlık ve profesyonelliğe kadar gidiyor. Kişi kendine uygun olan kuru seçip eğitimlere katılabilir. Temel barista eğitimleri 1 gün veriliyor. Uzmanlık ve profesyonellik barista eğitimleri, 3 gün olarak verilir.

Coffee Works

Coffee Works; temel ve orta seviye barista eğimlerini İzmir’de veriyor. Kurs sonunda başarılı olan adaylar; SCA’in verdiği Intermediate ile Foundation sertifikalarına sahip oluyor. Profesyonel eğitimlerde kahve eğitimi yanında makinenin onarımı, teknik bakımı, finansal ve müşteri ilişkilerine dair pek çok bilgi de verilmektedir. SCA’nın hazırladığı Professional Barista sertifikasına başarılı olan adaylar sahip oluyor.

USLA (Uluslararası Servis & Lezzet Akademisi)

Barista eğitimi almak isteyenler USLA (Uluslararası Servis & Lezzet Akademisi)’ya başvurabilir. Bu eğitimler 3 farklı kurda veriliyor. Temel, uzman ve profesyonel olarak eğitimler verilir. Temel eğitimler 1 gün; uzmanlık 2 gün; profesyonel eğitimse katılım talebi doğrultusunda 3 gün sürüyor.

Sizin için hazırladığımız “Barista (Kahve Uzmanı) Nedir? Ne İş Yapar?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de içeriğimize değerli görüş ve sorularınız ile katkı sağlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Barista Ne Yapar?

Kahve çekirdeğinin öğütülmesi, kahve teknikleri ile tüm kahve çeşitlerinin uygulanması, doğru uygulamaların gerçekleştirilmesi gibi pek çok sorumluluk, baristaların sahip olması gereken özellikler arasında yer alır.

Barmen Barista Farkı Nedir?

Barmen, tüm alkollü ve alkolsüz içeceklerin hazırlanmasını gerçekleştirirken barista, kahve içeren tüm içeceklerin hazırlanmasını sağlar. Bu temel fark, iki mesleği birbirinden ayırır.

Barista Ekipmanları Nelerdir?

Pitcher (Süt Potu), Tamper, Barista Kettle, Hassas Terazi, Süt Termometresi, Ölçme Kaşığı, Filtre, Kahve Değirmeni ve Barista Bezi, barista ekipmanları arasında yer almaktadır.

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!