Gastronomi TurizmiYiyecek & İçecek

Geleneksel Türk İçecekleri Nelerdir?

Türkler, binlerce yıl öncesinden beridir var olan ve var olmaya da devam eden çok önemli bir millettir. Savaştaki maharetleri, merhametleri, ustalıkları, kadınlara verdikleri değer ve nicesi, Türklerin ne kadar önemli bir millet olduğunu bizlere gösteriyor. Buna en önemli örnek, Türklerin her daim mazlumun yanında olması ve onlara yardım etmesidir. Elbette ki pek çok zorlukla baş etmiş ve yokluk görmüş bir millettir de. Bu kapsamda Türk mutfağı her daim gelişmiştir. Çünkü yokluğun getirdiği durum, farklı yemeklerin denenmesini sağlamış ve yaratıcılığı ortaya çıkarmıştır. İçecek konusu da aynı şekildedir. Peki, geleneksel Türk içecekleri nelerdir?

Geçmişten Günümüze Değin Geleneksel Türk İçecekleri

Türklük, kültürel değerlerin en üst düzeyde yaşandığı bir aidiyet duygusudur. Varlığın bilindiği kadar, yokluğun da bilinmesi, yardıma ihtiyacı olanların yardımına koşulması demektir. Günümüzde Türkiye’ye gelen turistler de bunu en iyi şekilde görüyorlar. Çünkü misafirperverlik ve yardım duygusu, Türklerde daima var olmuştur. İkram kültürü de çok geniştir. Peki, Türklerin tükettiği ve ikram ettiği geleneksel içecekler nelerdir?

Şerbet

Şerbet

Osmanlı mutfağının en nadide içeceklerinden bir tanesi olan şerbet, Türklerin her daim tükettiği bir içecektir. Meyvelerin özünden yapılan şerbet, hem doğal, hem de çok faydalıdır. Tahmin ettiğiniz üzere içerisinde herhangi bir katkı malzemesi de yoktur. Bu nedenle turistler Türkiye’yi ziyaretlerinde mutlaka şerbetin tadına bakarlar. “Coğrafi İşaretli Ürünler” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Ayran

Yoğurt tüketimi hemen hemen her millette var, ancak ayran her millette bulunan ve tüketilen bir içecek değil. İşte yukarıda bahsettiğimiz yokluğun getirdiği üretici kimlik algısı ayranda da karşımıza çıkıyor. Türklerin var olduğu günden itibaren tüketilen bu içecek, serinletici etkisi ile de dikkat çeker. Turistlerin de o meşhur kebapları yerken vazgeçemediği bu güzel lezzet, her daim tercih edilmektedir. Çünkü ayran, faydası çok olan ve kolay hazırlanan serinletici bir içecektir. Sıcak havalarda buz gibi bir ayrandan daha değerli çok az şey vardır.

Türk Kahvesi

Türk Kahvesi

Türkiye kahve yetiştiren ve o iklime sahip olan bir ülke değildir. Ancak Türk kahvesi o kadar meşhur olmuştur ki, tüm milletler Türk kahvesinin tabiri caizse hastasıdır. Ancak burada meşhur olma durumu üretimden değil, hazırlanıştan gelir. Çünkü aldığımız kahve çekirdeklerini farklı şekillerde öğütüp, toz haline getirdiğimiz için bu kadar meşhur bir kahveye sahibiz. Bu nedenle turistler de her daim Türk kahvesini, yanında lokumu ile denerler. Türk kahvesinin farklı versiyonları da bulunur. Bu versiyonlar da daima çeşitlenmektedir. “Gastronomi Turizmi Nedir” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Çay

Günümüzde Türkiye’de en çok tüketilen içecek hangisidir? şeklinde bir soru sorsak, kuşkusuz ki bu sorunun cevabı “çay” olur. Çünkü çayın yetiştiği merkez Türkiye’dir. Türkiye’den tüm dünyaya da yayılmıştır. Türkiye’nin çay tutkusunun ne kadar yüksek olduğunu, Türkiye’ye transfer olan futbolcular ve turistlerden de görüyoruz. Futbolcular çay ile bir poz veriyor, turistler Türkiye’den ayrılana kadar çaydan asla vazgeçmiyor. Yani kısacası Türklerin çaya karşı ayrı bir önceliği vardır. Her yemekten sonra mutlaka tüketilmek istenen bir içecektir.

Salep

Türklerin severek Osmanlı kültüründen beridir tükettiği içeceklerden bir tanesi de saleptir. Hazırlanışı, sağlığa faydası ve kış aylarındaki o iç ısıtıcı etkisi, salebi ayrı bir yere taşır. Turistlerin de severek tükettiği içeceklerden bir tanesidir. Aynı zamanda üzerine tarçın serpildiğinde, tadına daha bir ahenk katar.

Şalgam

Geleneksel Türk İçeceklerine Karşı Duygular

Konya ilinin Ereğli ilçesinde yetişen ve çok faydalı olan sebzelerden bir tanesi de kuşkusuz ki siyah havuçtur. Yalnızca Ereğli’de yetişmese de, Ereğli’nin verimli toprakları ve iklimi, siyah havuç için daha uygundur. Dünya’ya yaptığımız siyah havuç ihracatında da Ereğli her daim zirvede olmuştur. Akabinde siyah havucun faydalarını da saymakla bitiremeyiz. Öz olduğu içecek ise, şalgamdır. Şalgam siyah havuçtan yapılır ve en kaliteli siyah havuç da Ereğli’de yetişir. Acılı, acısız veya ekşi türleri olan şalgam, kebaplarla birlikte sıklıkla tüketilir. Turistlerin de şalgama karşı ilgisi oldukça yüksektir. “Gaziantep Mutfağının Özellikleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Boza

Türkiye’de sıklıkla tüketilen içeceklerden bir tanesi de bozadır. Özellikle 17. yüzyılda boza o kadar çok tüketilirdi ki, bir şehirde yüzlerce bozacı olurdu. Hal böyle olunca, boza da önemli bir Türk içeceği konumuna geldi. Çoğunlukla darıdan yapılan boza, faydası ile de dikkatleri çeker. Turistler de farklı bir tada sahip olduğu için mutlaka bozayı deneyimlemek ister. Kış aylarında sıklıkla tüketilse de, ısınmak için tercih edilen bir içecektir. Bu kapsamda faydası daha net anlaşılmaktadır. “Yemek.com” üzerinden bozanın tarifini ve hazırlanışını öğrenebilirsiniz.

Kefir

Geleneksel Türk içecekleri dediğimiz zaman akla gelen içeceklerden bir tanesi de kefirdir. Sağlığa olan faydası, hazırlanışı, tüketilişi ve ayrana benzeyen tadı ile turistlerin de merak ettiği bir içecektir. Özel bir maya mantarı kullanılarak, keçi veya inek sütünden hazırlanan bir içecek olarak da bilinir. Kökeni ise Kafkasya olarak karşımıza çıkar.

Diğer İçecekler

Kuşburnu, ada çayı ve ıhlamur gibi pek çok farklı içecek de bulunmaktadır. Bu içecekler de geçmişten günümüze değin Türkler tarafından tüketilen içeceklerdir.

Sizler için hazırladığımız geleneksel Türk içecekleri isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizin aklınızda olan ve Türklerin tükettiği farklı içecekler var mı? Düşüncelerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!