Gastronomi TurizmiTURİZM ÇEŞİTLERİ

Gastronomi Turizmi Nedir? Gastronomi ve Turizm

Gastronomi turizmi nedir? sorusundan önce, turizmdeki alışkanlıklarımızdan bahsetmek gerekir. Günümüzde artık yaz turizmi alışkanlıklarından sıkılmaya başladık ve farklı deneyimler için, kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Peki, neden yaz turizminden bu kadar sıkıldık? Elbette ki insanların gelişen dünyada farklı deneyimler yaşamak istemesi sebebi ile. Buradan hareketle, 3S, yani Deniz-Kum-Güneş dışında hiçbir özelliği bulunmayan yaz turizmi, insanları artık eskisi kadar çekmiyor. Peki, bu çerçevede düşünecek olursak, son dönemlerde dikkat çeken turizm hareketlerinden birisi hangisi? Elbette ki Gastronomi Turizmi. Peki, Gastronomi nedir? Gastronomi Turizmi neden tercih edilir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

Gastronomi Nedir?

Gastronomi kelimesini tanımlamak için, bu kelimeyi ikiye ayırmak gerekir. Yani, “gastro” ve “nomi”. İşte bu kelimelerin de Yunanca karşılıkları var. Yani “gaster” ve “nomas”. Peki, bu kelimeler ne anlama geliyor? “Gaster” mide anlamına gelirken, “nomas” ise yasa anlamı ile dikkat çekmektedir. Yani mideye giden besinlerin, belirli bir yasadan geçirilmesi. Şimdi ise gerçek bir gastronomi tanımı yapalım.

Gastronomi Nedir?

Gastronomi; tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin, belirli bir hijyen kurallarından geçirilerek, tamamen planlı bir şekilde hazırlanması, hazırlanış evrelerinin kontrolünün sağlanması, aynı zamanda hem göze hitap edip, hem de tat olarak ağızda lezzet bırakmasına yardımcı olan sanat veya yemek kültürü olarak tanımlanabilir. Peki, gastronomi deyince neden Fransızlar akla geliyor? Ya da yemek kültüründe Fransızların etkisi neden bu kadar büyük?

Genel anlamda baktığımızda, mutfaktaki kullanılan tüm araç, gerek ve yöntemlerin isimleri Fransızcadır. Bunun en önemli nedeni ise, gastronomiyi ilk defa planlı olarak Fransızların kullanmasıdır. İngilizcenin baskın bir dil olması sebebi ile de, bazı yerlerde bu terimler İngilizce olarak dikkat çekebilir.

Gastronomi Turizmi Nedir?

Gastronomi Turizmi Nedir?

Yemek kültürünün artık günden güne yaygın hale gelmesi ile küçük bir tatlının lezzetini deneyimlemek için bile insanların turizm faaliyetlerine katıldıklarını görebiliyoruz. İşte burada da, farklı lezzetleri, gastronomi terimi çerçevesinde deneyimlemek, yeni bir alternatif turizm çeşidinin doğmasına zemin hazırlamıştır. Buradan hareketle de, Gastronomi Turizmi; insanların, farklı lezzetler deneyimlemek maksadı ile turizm faaliyetlerine katılması olarak tanımlanabilir. Peki, Gastronomi turizmi ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Gastronomi turizmi ile bölgenin tarımsal özellikleri, kültürü ve en önemlisi de turizme olan altyapısı gelişir. Bu üç unsur, gastronomi turizmi çerçevesinde birleşerek hareket eder.
  • Gastronomi turizmi, bir yörenin tanınması, aynı yörenin geçmişte yaşadıklarının öngörülmesi açısından oldukça önemlidir. Çünkü medeniyetler, kültürünü yemeklerine yansıtırlar.
  • Gastronomi turizmi, destekleyici ve oldukça önemli bir alternatif turizm faaliyetidir. Bu nedenle son yıllarda gastronomi turistlerine gösterilen ilgi, her geçen gün artmaktadır.

Yukarıda da görüldüğü üzere, Gastronomi turizminin değeri ortadadır. Gerek turizm açısından, gerekse de kültürlerin tanınması anlamında oldukça önemli bir alternatif turizm faaliyetidir.

Gastronomi Turizmi Terimleri

Gastronomi Turizmi Terimleri

Kişilerin, yaz turizminden ayrılarak, farklı turizm çeşitlerine, yani alternatif turizm çeşitlerine yönlenmesi, gastronomiye duyulan ilgiyi de artırmıştır. Bu kapsamda gastronomi turizmi ile ilgili pek çok terim ortaya çıkar. Peki, bu turizm çeşidi ile ilgili olarak bilinmesi gereken terimler hangileridir?

  • Gastro Turist: Standart olan yeme ve içme alışkanlarını uygulamayan, özel standartlara dikkat eden, hali hazırda yiyecek ve içecekler için turistik faaliyetlere katılabilecek olan kişilerdir.
  • Gurme: Yemeği yalnızca yemekle kalmayıp; yemeğin hazırlanışı, içerisinde kullanılan malzemeler, hangi teknikle pişirildiği, kullanılan hijyen standartları ve daha pek çok değeri ön planda tutan, yemeğin değerini kavramaya çalışarak, tadan kişilerdir.
  • Gurman: Gurmeden tamamen farklı olarak, amacı karnının doyurulması olan kişilerdir. Bu kişilere göre, yemeğin hazırlanışı, malzemeleri ve hijyeni, hiç önemli değildir.
  • Gastronom: Yeme ve içme kültürüne bağlı olan, kaliteli yemeklerden anlayan ve yemek yeme adabını bilen kişilere, gastronom adı verilir.
  • Degüstatör: Yiyecek ve içeceklerin nasıl göründüğü, tadı ve kokusunu inceleyen, bu konuda üst düzey bilgi sahibi olan, kişidir.
  • Gastronomik Kimlik: Bir yörenin, kültürünü ve özelliklerini yansıtan yiyecek ve içecekler, o yörenin gastronomik kimliğini oluşturmaktadır.

Yukarıda yer alan terimler, bir gastronomi turistinin ve bu alana ilgi duyan insanların bilmesi gereken terimlerdir. İyi bir gastronomi turisti bu terimlere hakim olmakla kalmayıp, bunun yanında diğer tüm gastronomi turizmi özelliklerini de öğrenirler. Yani genel anlamda baktığımızda, gastronomi turizminin, alternatif turizm anlamında ülkelere sağladığı katkı oldukça büyüktür. Bu sebepten ötürü de, her yıl milyonlarca kişi, gastronomi turisti olmaktadır. Güncel bilgilere anında ulaşmak isterseniz de, bunun için bizleri instagram.com/turizmebakis/ adlı İnstagram sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!