TURİZM TERİMLERİYiyecek & İçecek

Gıda Hijyeni Nedir? Hijyen Süreçleri

Hayatımızın her alanında en iyi standartları yakalamak için çabalayıp, tercihlerimizi ona göre yapıyoruz. En kalitelisini, en temizini elde etmek için, tercihlerimizde de çoğu zaman farklı alanlara yöneliyoruz. Çünkü her insan, hakkı olduğu hijyeni, sonuna kadar elde etmek ister. Burada da iki önemli kavram ortaya çıkar. Temizlik ve hijyen. İkisi birbirinden tamamen farklı olan iki kavram. Peki, gıda hijyeni nedir? Hijyen ve temizlik arasındaki farklar nelerdir? Sizlere bu içeriğimizde gıda hijyeni ile ilgili tüm detaylardan bahsetmeye çalışacağız.

Hijyen Nedir?

Hijyen kavramının tanımını daha basit ve anlaşılır bir şekilde dile getirmek gerekir. Bu değerden yola çıkarak hijyen şu şekilde tanımlanabilir: Sağlıklı bir ortamın sağlığının korunması, korunmanın yanı sıra tüm hastalık etmenlerinden ortamın arındırılmasıdır. Yani bir ortamda sağlığa zarar vermesi muhtemel olan mikroorganizmaların, ortamdan arındırılması işlemi, hijyen olarak tanımlanmaktadır.

Hijyen İle Temizlik Arasındaki Fark Nedir?

Hijyen, bir ortamdaki zararlı mikroorganizmaların ortamdan arındırılması iken; temizlik, bir mekan ya da herhangi bir ortamın, gözle görülebilecek toz ya da kirlerden arındırılmasıdır. Bu nedenle hijyen ile temizlik arasındaki fark daha net bir şekilde anlaşılmaktadır. Peki, gıda hijyeni nedir?

Gıda Hijyeni Nedir?

Gıda Hijyeni

Gıdaların kullanım düzeyleri göz önünde bulundurularak, insanlar tarafından kullanılabilir bir hale getirilmesi ve gıdaların insanlara hastalık yapabilecek etmenlerden tamamı ile arındırılması işlemi, gıda hijyeni olarak adlandırılmaktadır. Gıdalar ile ilgili tüm önlemlerin ve gıdaya olumsuz etkisi olabilecek koşulların ortadan kaldırılması da gıda hijyeni kapsamında ele alınmaktadır. “Menü Planlama” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Hijyen İle İlgili Kavramlar

Hijyen, hijyen ile temizlik arasındaki fark ve gıda hijyeni kavramlarının neler olduğunu açık bir şekilde tanımladık ve öğrendik. İşte buradan sonra hijyenin farklı boyutları devreye giriyor. Hijyen süreçlerinin farklılaşması ile de yeni kavramlar ön plana çıkıyor. Bizler de tüm bu kavramlardan sizlere bahsedeceğiz.

  • Dezenfeksiyon: İnsanların sağlığına zarar vermesi muhtemel mikroorganizmaların yok edilmesi işlemine dezenfeksiyon adı verilmektedir.
  • Sterilizasyon: Zararlı mikroorganizmaların yanı sıra, mikroorganizmaların sporlarının da ısıtma ve soğutma işlemleri ile yok edilmesidir.
  • Kontaminasyon: Bir yiyecekte, sağlığı bozucu etkenlerin bulunması veya bu etmenlerin yiyeceklere bulaşmasıdır.
  • Sanitasyon: Bir ortamın tamamen sağlığa uygun hale getirilmesi işlemi olarak tanımlanmaktadır.

Hijyen ile ilgili önemli kavramların neler olduğundan da sizlere bahsettik. Bu nedenle hijyenin sağlanmasının çok boyutlu bir işlem olduğu da net bir şekilde anlaşılmıştır.

Hijyen Kurallarına Uyulmazsa Ne Olur?

Bir işletmenin hijyen kurallarına uymaması, bunun sonucunda pek çok olumsuzluğu ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle hijyen kurallarının tüm işletmelerde çok boyutlu bir şekilde ele alınması gerekir. Sürece en çok dikkat etmesi gereken işletmeler de gıdalar ile ilgilendikleri için yiyecek içecek işletmeleridir. “Food and Beverage Services” isimli içeriğimizi ziyaret ederek, yiyecek içecek işletmeleri ile ilgili bilgileri öğrenebilirsiniz. Peki, işletmeler hijyen kurallarına uymazsa neler olur?

  • İşletmenin satışlarında azalmaların meydana gelmesi,
  • İşletmenin prestij kaybı yaşaması,
  • İşletmenin müşteri veya misafir kaybı yaşaması,
  • Personellerin eğitilmesi sonucunda ek maliyetlerin ortaya çıkması ve bunun gibi bazı olumsuzluklar, hijyen kurallarına uyulmaması durumunda işletmeye maddi manevi kayıpları getirmektedir.

Hijyen kurallarına uyulmasının önemi yukarıdaki maddeler ile de net bir şekilde anlaşılmış oldu. Çünkü hijyen kuralları, bir işletmenin uyması gereken kurallar arasında zirvede yer alır.

Malzemeler Nasıl Yıkanmalıdır?

Günlük hayatımızda mutfakta veya daha pek çok alanda çeşitli ekipmanlar, malzemeler kullanıyoruz. Bunların her biri bizim için önemli. Ancak bazı durumlarda her malzemenin kendine has yıkanma stratejisi bulunur. Bizler de hijyen açısından en doğru malzeme temizliğinin nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğiz.

  • Metal Malzemelerin Temizliği

Metal malzemelerin temizliği hijyen açısından çok önemlidir. Bu nedenle metal malzemeler arasında; tahta saplı bıçak ve çatal gibi malzemeler, bulaşık makinesinden yıkanmamalıdır. Çünkü bulaşık makinesinde yıkanan tahta saplı metal malzemeler; üzerlerinde bulunan macunları kaybederler ve tahta kısmın, metalden ayrılması durumu ile karşı karşıya kalabilirler.

  • Cam Malzemelerin Temizliği

Bardaklar, sıcak ve deterjanlı su içerisinde yıkanması gerekmektedir. Yıkanma sırasında fırça kullanılır. Aynı zamanda yıkama işlemi sonrasında bardaklar ters çevrilerek sularının süzülmesi sağlanır. Bardakların üzerindeki su damlacıkları kuruyup iz yapmadan, keten bir bez ile silinmesi gerekir. Başparmak ile işaret parmak arasına alınan keten bez, baş parmak bardağın içerisinde gelecek şekilde bardağın içerisinde çevrilir.

  • Porselen Malzemelerin Temizliği

Porselen malzemelerin çeperlerine dikkat edilmesi, yıkama işlemi sırasında da çeperler her daim göz önünde bulundurulması gerekir. Kırıl veya çatlak olan porselen malzemeler de kesinlikle servis dışında bırakılmalıdır.

Yukarıda da görüldüğü üzere bazı malzemelerin temizliği çok önemlidir. Bu tür malzemeler düzgün temizlenmediklerinde, pek çok sorun ile de karşı karşıya kalınır. Bu sorunların neler olduğundan da sizlere yukarıda bahsetmiş bulunmaktayız. “Gıda Hijyeni Nedir? Hijyen Süreçleri” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizler de konu ile ilgili görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!