Diğer Turizm Çeşitleri

Yat Turizmi Nedir? Yat Turizmi İstatistikleri

Günümüzde artık seyahat olanakları çeşitlendi ve insanların seyahat tercihlerinde denizyolu önemli bir hal almaya başladı. Denizyolunun doğayla iç içe, kalabalıktan uzak ve sessiz olması, insanların tatil trendlerinde önemli bir yer tutmasına sebep olmuştur. İşte bu nedenle deniz turizminin her çeşidi turizm sektörü için çok etkilidir. Deniz turizminin bir alt disiplini olan yat turizmi de, turizm sektörünün en önemli kaynakları arasında yer alır. Peki, yat turizmi nedir? Yat turizmi istatistikleri ve yerleri hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

Yat Turizmi Nedir?

Limanlar arasında, düzenli olarak yolcu taşımacılığından ziyade, turistik faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlayan ve az sayıda kişinin, yatlar ile denizde seyahat etmesine olanak veren turizm çeşididir. 1960’lardan itibaren gelişen bu turizm çeşidi, deniz turizminin en önemli birleştiricilerinden bir tanesidir. Çünkü ekonomik anlamda getirisi çok yüksek ve istihdam sağlama konusunda olanakları da fazladır.

Yat Turizmini Tercih Eden Turistlerin Özellikleri

Yat turizminin evrenini hitap eden hedef kitle, belirli özellikleri ile bu turizm çeşidini tercih etmektedirler. Peki, yat turizmini tercih eden turistlerin özellikleri nelerdir?

  • Gelir düzeyi yüksek olan ziyaretçilerdir.
  • Hobileri vardır ve hobilerini gerçekleştirmek için seyahat ederler.
  • Seyahat konusunda deneyimlidirler ve kendilerine her dönem seyahat için zaman ayırırlar.
  • Genç ve orta yaş grupları ile beraber, eğitim düzeyi yüksek olan ziyaretçiler yat turizmini tercih etmektedirler.
  • Yat turizmini tercih eden ziyaretçilerin internet kullanım oranları da oldukça yüksektir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, yat turizmini tercih eden turistlerin pek çok farklı özelliği bulunmaktadır. En belirgin özellikleri de gelir düzeylerinin yüksek olmasıdır. Çünkü bir lüks tüketim gerektiren turizm çeşididir ve ülkeye döviz getirisi de oldukça yüksektir.

Dünya’da Yat Turizm Bölgeleri

Dünya’da gelişmiş olan ve gelişmeye de devam eden yat turizmi, belirli bölgelerdeki yapılanma ve olanaklar sebebi ile daha fazla gelişme göstermiştir. Peki, dünyada en popüler yat turizmi bölgeleri hangileridir?

  • Akdeniz
  • Florida
  • Pasifik Adaları
  • Karayip Adaları
  • Puket Lagonları

Dünyada en çok ön plana çıkan yat turizmi bölgeleri yukarıdaki gibidir. Ancak kuşkusuz ki bu bölgeler arasında en dikkat çekeni Akdeniz’dir. Gerek yat turizmine uygunluk, gerekse de popülarite sebebi ile dünyanın ilerleyen zamanlarda popüler olmaya devam edecek yat turizmi bölgeleri arasında Akdeniz her daim zirvede yer alacak.

Türkiye’de Yat Turizmi Yapılan Yerler

Türkiye, yat turizmi tutkunlarının taleplerini karşılayacak pek çok özelliği bünyesinde barındırmakta ve bu nedenle tercih edilen destinasyonlar arasında yer almaktadır. Eşsiz koylar ve körfezlerin yanı sıra, özellikleri fazla olan marinalarının da çeşitli olması sebebi ile turistlerin Türkiye’yi tercih etmeleri asla sürpriz değil. Peki, Türkiye’de yat turizmi yapılan yerler nerelerdir?

  • Kaş (Antalya)
Kaş Marina

Tarihi Likya Yolu ve Karia Yolu’nun kesişim noktasında yer alan Kaş, tarihi açıdan önemli bir destinasyon konumunda yer almaktadır. 2020 Yılı Turizm Teması seçilen Patara Antik Kenti de Antalya sınırları içerisinde yer almakta ve Kaş ilçesine oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. “Patara Antik Kenti” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Bu nedenle körfez ve koyların yanı sıra, yat turistlerinin Kaş’ı tercih etmesine sebep olacak pek çok etken bulunmaktadır.

Fethiye Marina

Huzurlu ve bir o kadar da eğlenceli bir hayat yaşanması için ideal destinasyonlardan olan Fethiye, Muğla ilinin en fazla nüfusa sahip ilçelerinden bir tanesidir. Ölü Deniz’e sahip olması da Muğla’ya harika bir özellik kazandırmakta ve yamaç paraşütü tutkunları her daim Ölü Deniz’in üzerinde süzülerek uçmak istemektedirler. Dünyada bilinen pek çok koy ve plaja sahip olan Fethiye, bu nedenle yat turizmi meraklılarının da ilgisini fazlasıyla çekmektedir.

  • Bodrum (Muğla)
Bodrum Marina

Farklı bir konsepti bulunan ve bu nedenle gelir düzeyi yüksek kişilerin tercih ettiği destinasyonların başında gelen Bodrum, bir butik oteli andırmaktadır. Çünkü her yerde göremeyeceğiniz bir konsept üzerinde yaşayan bir destinasyondur. Muğla ilinin en kalabalık ilçesi olan Bodrum; marina, koy ve kıyıları ile yat turizmi tutkunlarının Türkiye’deki en önemli durakları arasında zirvede yer almaktadır.

  • Marmaris (Muğla)
Marmaris Marina

Muğla ilinin en kalabalık ilçelerinden bir diğeri olan Marmaris, Türkiye ve dünyada yat turizmi denince akla gelen ilk destinasyonlardandır. Marina, koy ve kıyıları ile de her türlü olanağı içerisinde barındıran Marmaris, yat turistlerinin aradığını bulabilmesi için çeşitlenmiştir. Akabinde tarihi açıdan da çok önemli bir destinasyon olması, yat turistlerinin, kültür turizmine yönelmelerine olanak sağlamıştır.

Yukarıda da görüldüğü üzere, yat turizmi denince Türkiye’de ön plana çıkan destinasyonlar yukarıdaki gibidir. Zaten Türkiye’nin yat turizmi pastasından yeterli payı alabilmesi için tüm değerleri de içerisinde barındıran destinasyonlardır.

Türkiye’deki Marinaların Önemi

Yat Turizmi – Bodrum Marina

Türkiye’de yat turizminin gelişmiş olmasına etki eden pek çok değerden bir tanesi de marinalarının önemidir. Çünkü marinaların pek çok değeri içerisinde barındırması, yat turistlerine bu değerleri en iyi şekilde sunması, Türkiye’deki yat turizminin gelişimine de doğrudan etki etmiştir. Peki, Türkiye’deki marinaların önemi nedir?

  • Pek çok ücretsiz hizmeti içerisinde barındırmaktadır.
  • Marinaların konumları doğallıkları ile dikkat çekmektedir.
  • Yat turistleri için pek çok aktivite ve etkinlik bulunmaktadır.
  • Marinalarda, misafir memnuniyeti çerçevesinde kalifiye personeller çalışmaktadır.
  • Teknik desteklerden uygun fiyatlar çerçevesinde yararlanılabilmektedir.
  • Altyapı yenilenmiş ve altyapı sorunları ile karşı karşıya kalınmamaktadır.
  • Hizmet kalitesi en yüksek düzeydedir.

Yukarıdaki avantajlar çerçevesinde ön plana çıkan Türkiye’deki marinalar, bu nedenle yat turistlerinin Türkiye’yi tercih etmesine olanak sağlamaya devam etmektedir. Bunların yanı sıra Türkiye’deki marinaların bazı olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:

  • Marinaların çevresinde, plansız ve programsız bir şekilde gerçekleştirilen yapılaşmalar.
  • Türkiye’ye gemi ile giriş ve çıkıştaki formaliteler.
  • Tekne malzemelerinin gümrük uygulamaları ile karşı karşıya kalması.
  • Uluslararası pazar statüsünde, üst gelir grubuna uygun standartlar barındırmamak.

Yukarıdaki olumsuz değerleri de içerisinde barındıran Türkiye’deki marinalar, yat turistlerinin ülkedeki faaliyetlerini de etkilemektedir. Ancak genel anlamda yat turizminin Türkiye’de gelişen ve gelişmeye de devam edecek olan bir turizm çeşidi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. “Golf Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yat Turizmi İstatistikleri

Türkiye’de İl Bazında Yat Limanları Kapasitesi
Türkiye’ye Gelen Sarı Bayraklı Yat Sayıları
Akdeniz Bölgesinde İl Bazında Balıkçı Barınakları Kapasiteleri

Balıkçı Barınağı Nedir?

Kıyı yapısı olarak bilinen balıkçı barınakları; tüm balıkçı teknelerine hizmet vermek maksadı ile dalgakıranlar ile korunmuş alanlarda, teknelerin tüm gereksinimlerini karşılayacak olanaklar çerçevesinde donatılmıştır.

Çekek Yeri Nedir?

Tekne ve yatların bakım ile onarım faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için, balıkçı barınaklarının içerisinde yer alan, dolgu bir alan üzerinde kurulmuş kıyı yapıları olarak bilinmektedir.

Sizler için hazırladığımız “Yat Turizmi Nedir? Yat Turizmi İstatistikleri” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. İçeriğimizde; İLDIRIMLI, Günay “Yat Turizmi Paydaşları İle İzmir Yat Turizmine Yönelik Bir SWOT Analizi” isimli Yüksek Lisans Tezi ve ALKAN, Güler “Türkiye’de Marinacılık: Kapasite Ve Yer Seçimi Üzerine Modelleme” isimli Doktora Tezi kaynak olarak alınmıştır. Sizler de yat turizmi ile ilgili görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!