Turizm Sosyolojisi

Rönesans’ın İtalya’da Başlamasının Nedenleri Nelerdir?

İtalya’da ortaya çıkan Rönesans, “Yeniden Doğuş” anlamına gelmektedir. 14. yüzyılda başlayıp, 17. yüzyıla kadar devam eden Rönesans, Avrupa’da pek çok değişikliğe yol açmıştır. Politik, siyasi, kültürel, mimari, sanat, eğitim ve bilim gibi alanlarda pek çok değişiklik ve yenilik meydana gelmiştir. Bu nedenle “rejenerasyon”, yani “yenilenme” olarak adlandırılmaktadır. Peki, Rönesans’ın İtalya’da başlamasının nedenleri nelerdir?

Rönesans’ın İtalya’da Başlamasının Nedenleri

Rönesans 14. yüzyılda başlayan bir yenilenme hareketidir ve bu nedenle “yeniden doğuş” olarak adlandırılmaktadır. Peki, Rönesans’ın İtalya’da başlamasının nedenleri nelerdir?

  • Doğuda yer alan ülkeler ile yüksek etkileşim içerisinde olunması,
  • İtalya’daki yönetimin, özgür insan ve düşüncenin ortaya çıkarılmasına daha uygun olması,
  • İtalya’nın antikçağ uygarlıkları ile daha fazla ilişki içerisinde olması,
  • Ticaretin çok yoğun olması sebebi ile burjuva sınıfının güç kazanmış olması,
  • İstanbul’un ele geçirilmesi ile birlikte pek çok Bizanslı sanatçı ve bilim insanının İstanbul’a yerleşmesi,
  • Papanın etkisi ve
  • İtalya’da yer alan üniversitelerin üst düzey değere sahip olması, Rönesans’ın İtalya’da başlamasına etki etmiştir.

Yukarıda da görüldüğü gibi o dönemin şartları Rönesans’ın İtalya’da başlamasına neden olmuştur. Peki, genel anlamda dünyada Rönesans hareketinin başlamasının nedenleri nelerdir?

Rönesans’ın Başlamasına Neden Olan Etmenler Nelerdir?

“Yeniden doğuş”, yani Rönesans’ın başlamasına neden olan pek çok etken bulunmaktadır. Bu etkenlerin İtalya’da olanlarından sizlere yukarıda bahsettik. Peki, Rönesans’ın dünyada etkili olmasının nedenleri nelerdir?

  • Haçlı seferleri ile İslam dünyasındaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin batıya taşınmış olması,
  • Eski Roma ve Yunan uygarlıklarına ait olan eserlerin okutulması ve detaylı bir şekilde incelenmesi,
  • Matbaanın etkisi sonucunda yeni düşünce ve buluşların dünyaya yayılması,
  • Coğrafi keşifler ile beraber Avrupa’nın zenginleşmesi ve yaşam düzeylerinde yükselmelerin ortaya çıkması,
  • Sanatçı ve sanat eserlerine değer veren “mesen”in (mesen: sanat eserleri ve sanatçıları her konuda destekleyen ve onlara maddi anlamda da yardımcı olan varlıklı kişiler) ortaya çıkması, Rönesans’ın dünyada da etkili hale gelmesine zemin hazırlamıştır.

Rönesans hareketinin İtalya ve dünyada ortaya çıkması hususunda en dikkat çeken değerler yukarıdaki gibidir. Bu değerleri genel kapsamda düşünecek olursak, Rönesans hareketinin çıktığı dönemi daha rahat anlamlandırabiliriz.

Sizler için hazırladığımız “Rönesans’ın İtalya’da Başlamasının Nedenleri Nelerdir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. “Turizm Sosyolojisi” isimli kategorimizi ziyaret ederek, bu ders kapsamı ile ilgili daha fazla bilgiyi öğrenebilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!