İnanç TurizmiTURİZM ÇEŞİTLERİ

İnanç Turizmi Nedir? İnanç Turizmi Koridoru

Günümüzde, turizm çeşitlerinin hareketlenmesi, küreselleşme olgusu ile bir arada tutuluyor. Çünkü küreselleşmenin her geçen gün artması, seyahate çıkma oranlarını da artırdı. Buradan hareketle de, turizm çeşitleri farklılaştı. İşte bu turizm çeşitlerinden biri de, inanç turizmi. Peki, inanç turizmi nedir? Bunu turizm boyutunda ele almak gerekir. Şimdi size inanç turizmi ile ilgili tüm değerlerden, içeriğimizde söz etmeye çalışacağız.

İnanç Turizmi Nedir?

Turizmin tanımında ne vardı? Devamlı ikamet ettikleri ve sıradan gereksinimlerini karşıladıkları yerlerin dışına çıkarak, para kazanma amacı gütmeden bu yerlere gitmek ve turistik faaliyetlere katılmak, turizm olarak adlandırılır. İşte inanç turizmi de bu kapsamda yer alır. Yani devamlı ikamet ettikleri yerlerin dışında yer alan inanç merkezlerine gitmek, orada dini inancını yaşamak ve daha sonra tekrar ikamet ettiği yere dönmektir. Peki, inanç turizmi ile ilgili diğer detaylar nelerdir?

  • İnsanların, içsel bir şekilde gerçekleştirdiği seyahatler genel anlamda inanç turizmi kapsamına girmektedir.
  • Ülkeye inanç turizmi için gelen turistler, o ülke için aktif inanç turizmi unsurunu meydana getirir. Bir ülkeden, farklı bir ülkeye inanç turizmi için giden turistler ise, pasif inanç turizmi unsurunu oluşturur.
  • Tüm dinlerin, belirli dönemlerde, belirli ritüelleri bulunur. Bu dönemde büyük toplulukların o dini merkeze gitmesi, inanç turizmi kapsamında ele alınır.
  • Müslümanlık için farz ibadet olan hac vazifesini yerine getirmek de inanç turizmi kapsamına dahil olur.
  • Bazı dini olayları kutlamak ve anmak da inanç turizmi kapsamındadır.
  • İnanç alanında dini toplantılara katılmak veya düzenlemek de inanç turizmi nezdinde değerlendirilir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, inanç turizmi çok açık bir kavramdır. Türkiye’nin geçmişten günümüze kadar pek çok dini merkeze ev sahipliği yapması çerçevesinde, inanç turizmi açısından önemli bir çekim merkezi olmuştur. Peki, Türkiye’deki inanç turizmi merkezleri nerelerdir?

Türkiye’nin İnanç Turizmi Merkezleri

Türkiye’de İnanç Turizmi Merkezleri

Müslümanlık ve Hristiyanlık için de önemli olan dini merkezler, ülkemizin sınırları içerisinde yer alıyor. Bu sebeple her yıl milyonlarca turist, ülkemize inanç turizmi kapsamında geliyor. Peki, bu çerçevede ülkemizde Müslümanlık için önemli dini merkezler hangileridir?

  • Konya – Mevlana Müzesi
  • İstanbul – Eyüp Sultan Camii
  • İstanbul – Sultan Ahmet Camii
  • İstanbul – Ayasofya Müzesi
  • Ankara – Hacı Bayram Veli Camii
  • Nevşehir – Hacı Bektaş Veli Türbesi
  • Bursa – Ulu Camii

Türkiye’deki en bilinen dini merkezler yukarıda sıralanmıştır. Konya Turizmi isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Müslümanlık genelinde çok önemli merkezler olduğu için, her yıl milyonlarca turist bu merkezleri ziyaret etmektedir. Peki, Türkiye’de Hristiyanlık için önemli olan dini merkezler hangileridir?

  • Hatay – St. Pierre Anıt Müzesi
  • Bursa (İznik) – Ayasofya Camii
  • Nevşehir (Derinkuyu) – Ortodoks Kilisesi
  • İzmir – Meryem Ana Evi
  • Denizli – Laodikya Antik Kenti
  • Antalya – St. Nicolas Kilisesi
  • Trabzon – Sümela Manastırı
Sümela Manastırı

Yukarıda adı geçen ve Hristiyanlık için önemli olan dini merkezler ülkemiz sınırları içerisinde yer aldığı için, her yıl binlerce yabancı turist ülkemizi ziyaret ediyor.

Türkiye’nin İnanç Turizmi’ndeki Yeri ve İnanç Turizmi İstatistikleri

Türkiye’de, yukarıda adı geçen önemli dini merkezler yer alıyor. Bu sebeple yerli ve yabancı turistlerin ziyaret etmesi açısından pek çok dini merkez var. Böylece Türkiye’nin turizm gelirleri pastasında inanç turizmi önemli bir yere sahip olmuş oluyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) açıkladığı veri çerçevesinde, yıllara göre Türkiye’ye gelen inanç turizmi kapsamındaki turist sayısı aşağıdaki gibidir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı İnanç-Turizmi-İstatistikleri-1.jpg
İnanç Turizmi İstatistikleri

Alternatif turizm çeşitlerinden biri olan inanç turizmi, getirisi bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Önümüzdeki yıllarda, Türkiye turizmi açısından daha önemli bir yere sahip olacağı da bilinen bir gerçektir.

Dünyada İnanç Turizmi Yapılan Yerler

Turizmin kültürlerarası bir olgu olması ve uluslararası seyahatlerin gerçekleştirilmesi, dini seyahatlerin de ön planda olmasını sağlamıştır. Kültür Turizmi isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Pek çok din için önemli merkezlerin bulunması da, gerek seyahatler, gerekse de hac vazifesinin yerine getirilmesi noktasında turist hareketliliklerini ortaya çıkarmıştır. Peki, dünyada en çok ziyaret edilen inanç turizmi merkezleri hangileridir?

  • Suudi Arabistan – Mekke
  • Suudi Arabistan – Medine
  • Filistin – Kudüs
  • Vatikan
  • Türkiye – Konya
  • İtalya – Roma
  • Türkiye – Efes (İzmir)

Yukarıdaki destinasyonlar, Dünyada inanç turizmi merkezleri olarak dikkat çekmektedir. Turist hareketliliklerinin turizm çeşidine göre sınıflandırılmasında da bu çok net bir şekilde anlaşılır.

İnanç Turizmi Koridoru Nedir?

Türkiye İnanç Turizmi Koridoru; Mersin ilinin Tarsus ilçesinden başlar ve daha sonra Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ile Mardin boyunca devam eder. Turistler, inanç turizmi kapsamında Türkiye’ye giriş yaptıklarında, bu koridor üzerinde hareket etmekte ve pek çok inanç turizmi merkezini görme imkanı yakalamaktadır.

Bu içeriğimizde sizler için, inanç turizmi nedir? sorusuna cevap vermeye çalıştık. Sizler de yorumlarınız ile katkı sağlayabilir ve Turizme Bakış’ta yer alması gereken konular hakkın düşüncelerinizi bizlere iletebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ege Bölgesi’nde İnanç Turizmi Merkezleri Nerelerdir?

Efes (İzmir), Smyrna (İzmir), Ephesus (İzmir), Bergam (İzmir), Sardes (Manisa), Philadelphia (Manisa), Thyateira (Manisa), St. Jean (Manisa) Laodikeia (Denizli), St. Jean (Manisa) ve daha pek çok önemli merkez, Ege Bölgesi’nde turistlerin ziyaretlerini beklemektedir.

Aktif İnanç Turizmi Nedir?

Bir ülkenin inanç turizmi merkezlerine, farklı ülkeden ziyaretçilerin gelmesi, aktif inanç turizmi olarak adlandırılır.

Pasif İnanç Turizmi Nedir?

Bir ülke vatandaşının, farklı ülkedeki inanç merkezlerine ziyarette bulunması, pasif inanç turizmi olarak adlandırılmaktadır.

Yazar: Erdem KELEŞ

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!