Gezi Rehberi

Beypazarı Gezilecek Yerler | En Güzel 10 Yer

Ankara Beypazarı, günübirlik geziler için çok uygun bir yerdir. Beypazarı gezilecek yerler hem tarihi hem de kültürel ve doğal güzellikler kapsamında sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma doğrultusunda bizde sizler için bir liste oluşturduk.

Beypazarı, günümüzde kültürel mirası bozulmayan yerlerin başında geliyor. Tarihi dokusunu koruması sebebiyle birçok yerli ve yabancı turistin uğrak noktası haline gelmiştir. Gösterişli konaklarının yanı sıra el sanatları konusunda da popüler bir ilçe haline gelmiştir. Ankara merkeze 100 km uzaklıkta olan Beypazarı, yoğun geçen iş temposundan ya da zorlu bir süreçten sonra Ankara’nın en önemli dinlenme noktalarındandır. Geleneksel mimari dokusu, ünlü maden suyu ve Arnavut kaldırımlı dar sokaklarıyla ilçe dünyada eşi benzeri olmayan bir güzelliğe sahiptir. Bu muhteşem ilçenin en önemli özelliği; İstanbul ile Bağdat arasında yer alan ticaret yolu üzerinde kurulmasıdır. Bundan dolayı doğa harikası ilçe Ankara’nın en hareketli noktaları arasında yer alıyor.

Beypazarı Gezilecek Yerler Listesi

Ankara Beypazarı Gezi Rehberi

Beypazarı gezilecek yerler kapsamında yurt içi kültür turları noktasında hayati önem taşımaktadır. İlçe, Osmanlı Devleti döneminde tımarlı sipahi merkezlerinden olmuştur. Tarihte ilçe; Beğ Bazarı olarak anıldı. Beğ Bazarı ismiyle anılmasının sebebi; sipahi beyleriyle ilgili faaliyetleri ile zengin ticaret yaşamı etkili olmuştur. Beypazarı’nın en bilinen ismiyse “Lagania” olduğunu söyleyebiliriz. Lagania kelimesinin anlamı; kaya doruğu ülkesidir. Bizans İmparatorluğu zamanında ilçe piskoposluk merkezi olarak biliniyordu. Bu nedenle çok zengin tarihiyle dikkat çekmektedir. İlçenin tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Hititler
  • Osmanlılar
  • Romalılar
  • Anadolu Selçukluları
  • Frig
  • Bizanslılar

O halde şimdi Beypazarı’nda gezilecek yerler listemize başlayalım. Bu ilçe gezmekle biteceğe benzemiyor.

İmaret Meydanı

Beypazarı’na özgü çeşitli el sanatları, İmaret Meydanı’nda satılmaktadır. İmaret Meydanı içerisinde zanaatkar ve atölyelerin olduğu dükkanlar yer alıyor. Tarihi konakların olduğu alanda konumlanmıştır. Bu meydanın içindeki zanaatkar dükkanları ve atölyelerin amacı; Beypazarı’na özel el sanatlarını yaşatmasıdır. İmaret Meydanı’nda gezerken Beypazarı’nın tarihini yakından keşfetmiş olacaksınız.

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi Kaynak: www.beypazari.gov.tr

Ankara Beypazarı’nda gezilecek yerler denildiğinde tarihi ve kültürel yerleri öne çıkıyor. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi ilçenin en önemli noktaları arasında geliyor. Müzenin kurulduğu konak, Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından bağışlanmıştır. 150 senelik konak, ilçenin kültürünü gözler önüne seriyor. 1997 yılında Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlçenin kültür ve tarihini en iyi şekilde yansıtmaktadır. Etnografik yapısı yerli ve yabancı pek çok turisti kendine hayran bırakıyor.

İnözü Vadisi

Beypazarı İnözü Vadisi Kaynak: www.facebook.com/ankaraiktm

İnözü Çayı’nın aşınması ile bu vadi oluşmuştur. Beypazarı’ndan başlayan İnözü Vadisi, Ankara’nın diğer ilçelerini de kaplıyor. İlçenin önemli doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Dik yamaçların üzerine oyulan mağaralarla birlikte tarihi kalıntılar sayesinde İnözü Vadisi’ne hayran kalacaksınız. İnözü Vadisi, doğal sit alanı ilan edilmiştir. Vadinin içindeki tesislere oturarak muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.

Halk Evi

Beypazarı Halk Evi Kaynak: www.tr.pinterest.com/tatilana

Halk Evi içerisinde; el emeği olan değerli battaniyeler, gümüş takılar, kilimler, tezgâh dokumalı ipek örtüler sergilenmektedir. Sevdiklerinize Halk Evi’nden güzel hediyelikler alabilirsiniz. Aynı Halk Evi tarihte seminer, konferans ve sergilerin düzenlendiği yer olarak biliniyordu. 2007 yılında sergi ve konferansların yapıldığı alan; Cahide Gürsoy Müze Evi ismiyle geçmeye başladı.

Tarihi Beypazarı Çarşısı

Tarihi Beypazarı Çarşısı Kaynak: www.haber7.com

Beypazarı Kurtuluş Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Tarihi ve kültürel çarşı; Milli Egemenlik Caddesi’nde konumlanmıştır. Çarşının en önemli özeliği 6 asırlık tarihi yansıtmasıdır. Samimi ve küçük ortamdan oluşmaktadır. Restorasyon çalışmalarının arkasından günümüzdeki şekline kavuşmuştur. Kalaycılık, telkâri, demircilik ve bakırcılık gibi çok sayıda yöresel el sanatlarını çarşı içinde görebilirsiniz. Çarşının tarihi atmosferine bayılacaksınız.

Eğriova Tabiat Parkı

Beypazarı Eğriova Tabiat Parkı Kaynak: Gültekin Kayalar (Facebook)

Beypazarı gezilecek yerler listemize doğal güzellik olan Eğriova Tabiat Parkı’nı ekleyebiliriz. Eğriova Tabiat Parkı, ilçeye 59 km uzaklıktadır. Park; ormanlarla ve bitkisi örtüsüyle çevrilidir. Aynı zamanda Eğriova Tabiat Parkı’nın manzarasına da doyamayacaksınız. Eğriova Yaylası üzerinde pınarlar birikerek göletler oluşturmuştur. İçerisinde tabiat ananın tüm güzellikleri yer alıyor. Doğayla baş başa kalmak isteyenlere bu tabiat parkını önerebiliriz. Piknik yapma, balık tutma, ormanda yürüme gibi pek çok olanaklara sahipsiniz.  Ayrıca tarihine önceden bakarak ilçeye gelip her sene geleneksel olarak düzenlenen Karaşar Eğriova Yayla Şenliği’ne de katılma şansı yakalayabilirsiniz.

Hıdırlık Tepesi

Beypazarı Hıdırlık Tepesi Kaynak: www.facebook.com/Sos.Psikolog

İlçeye düzenlenen kültür gezilerinin olmazsa olmaz yerlerinden biri de Hıdırlık Tepesi’dir. Hıdırlık Tepesi; ilçenin tarihi sembolü konakları ve doğal güzellikleri barındırıyor. Beypazarı’nın güzelliğini yüksekten izlemek için Hıdırlık Tepesi’ne çıkmanızı tavsiye ederiz. Hıdırlık Tepesi’nde bol bol fotoğraf çekme şansı bulacaksınız.

Alaaddin Sokak

Beypazarı Alaaddin Sokak Kaynak: www.facebook.com/Beypazari

Alaaddin Sokak içinde ilçenin tarihi çarşısı yer alıyor. Uzun bir sokak olmasının yanında, restorasyonu yapılıp hizmete açılan konak evleri de içerisinde bulunuyor. Alaaddin Sokak, ilçenin önemli turizm noktalarındandır.

Beypazarı Yaşayan Müze: Abbaszade Konağı

Abbaszade Konağı Kaynak: www.yasayanmuze.com.tr

Ankara Beypazarı’nda gezilecek yerler denildiğinde tarihi konakları ön plana çıkıyor. Osmanlı mimarisi örneklerini taşıyan Beypazarı Yaşayan Müze, 19. yüzyılda Abbaszade Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır. Abbaszade Konağı, ülkemizde müze kavramını farklı boyuta taşıyan ilk örnektir. Müzenin yanında canlı sahne şeklinde de ifade edilebilir. Halk bilim müzesi olarak da adlandırılıyor. İlçe halkının sanatını, geleneklerini ve göreneklerini ortaya çıkarıyor.

Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı

Beypazarı Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı Kaynak: www.facebook.com/KuzeyOrmanlariSavunmasi

Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, ilçeye 9 km uzaklıkta yer alıyor. Türkiye’de 205. tabiat parkı olma özelliği taşıyor. Ankara’daysa 9. tabiat parkı olarak biliniyor. Hem ekolojik koşulları hem de doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Bu tabiat parkında çok sayıda kelebek çeşidi vardır. Kelebekler Vadisi’nde doğa yürüyüşü yapma şansı yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda yaban hayatını da görme ve onları fotoğraflama şansına sahip olabilirsiniz.

Beypazarı’nda Ne Yenir?

Ankara Beypazarı Kurusu

Tarihi ve doğal güzellikleri yanında, yöresel lezzetleriyle de ön plana çıkıyor. İlçe el yapımı tarhana başta olmak üzere pek çok lezzetiyle ünlenmiştir.

  • Beypazarı Kurusu, ilçenin en meşhur yiyeceğidir. Çıtır bir yiyecek olan Beypazarı Kurusu’nu çayla tüketebilirsiniz. Ancak Beypazarı’na gelmişken satın almadan gitmeyin. Bu lezzeti başka yerde tatmanız mümkün değil. Ayrıca Coğrafi İşaret almış bir üründür.
  • Yeme- içme açısından Ankara ve ilçeleri popülerdir. “Beypazarı’nda ne yenir?” denildiğinde Kemikli Kuşbaşı ya da kaburga etinden yapılan Ankara Tavayı örnek verebiliriz. Ankara Tava; pirinç pilavı veya arpa şehriyenin etle birleşmesiyle ortaya çıkan enfes tattır.
  • Taş fırında pişerek toprak kaplarda servisi yapılan Beypazarı Dolma ve Güveç yörenin önemli lezzetlerindendir.
  • İlçede çok fazla havuç yetişmektedir. Bu nedenle Havuç Lokumu, Havuç Reçeli gibi lezzetleri de tatma imkânına sahip olacaksınız.
  • 80 kat yufkadan oluşan ilçeye özgü baklavanın da tadına doyamayacaksınız.
  • Cevizli Sucuk, ilçenin diğer önemli tatlarındandır. İçerisindeki üzüm ve cevizin tadına doyamayacaksınız.
  • Türkiye’de sadece Beypazarı’nda üretilen tereyağlıyla yapılan bir lezzet var. Beypazarı adı verilen bu lezzet geziniz sırasında size eşlik edecek.

Beypazarı Nerededir?

Ankara Beypazarı

İlçe Ankara’nın kuzeybatısında konumlanmıştır. Nallıhan ile Ayaş ilçesi arasında kalmaktadır. Beypazarı;

  • Polatlı,
  • Nallıhan,
  • Ayaş,
  • Güdül ve
  • Çamlıdere ilçeleriyle komşudur.

Ankara’nın güzide ilçesi, İstanbul’a 320 km; İzmir’e 661 km mesafede yer almaktadır. Ankara Akköprü Migros önünden ya da AŞTİ’den Beypazarı’na yarım saat aralıklarla otobüsler kalkıyor. Ankara’dan özel araçla ilçeye gitmek için eski Ankara – İstanbul yolunu kullanabilirsiniz. Sincan – Yenikent’in ayrıldığı yoldan dönmeniz gerekiyor. Yenikent istikameti üzerinden Ayaş – Beypazarı yoluna devam etmelisiniz. Ankara Esenboğa Havalimanı’yla ilçe arasında 126 km mesafe bulunmaktadır. Havalimanından direkt ilçeye ulaşım aracı bulunmuyor. Bu nedenle ilk olarak havalimanından AŞTİ’ye geçmek gerekiyor. Bu şekilde AŞTİ’den otobüslere binerek ilçeye ulaşabilirsiniz.

Ankara’nın kıymetli ve tarihi ilçesi Beypazarı, yerli ile yabancı turistlerin uğrak noktası. Biz de bu kapsamda içeriğimizde “Beypazarı Gezilecek Yerler” listesini sizin için hazırladık. Peki, sizce Ankara Beypazarı’nda gezilecek yerler listesine farklı olarak eklenebilecek yerler var mı? Bunu yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!