Diğer Turizm Çeşitleri

Diaspora Turizmi Nedir?

Günümüzde insan hareketliliğinin artması sonucunda yeni turizm çeşitleri ortaya çıkmış ve bu durum da turist hareketliliklerinin daha net anlaşılmasını, aynı zamanda turizm pazarlamasının daha kolay yapılabilmesini sağlamıştır. Peki, çok eski bir kavram olan diaspora ve diaspora turizmi nedir? Bu ve benzeri konulardan içeriğimizde bahsedeceğiz.

Diaspora Nedir?

Belirli bir millet, kavim veya bir dine mensup kişilerin, ana yurdu olarak bilinen yer dışında, başka yerlerde azınlık olarak yaşamlarını sürdürmeleri, diaspora olarak adlandırılmaktadır. “Zorunlu Göç” olarak da adlandırılan diaspora, insanların kendi istekleri ile değil de; ekonomik ve dini sebepler gibi etkenler göz önünde bulundurularak yapılan göçlerdir. Peki, diaspora için verilebilecek örnekler nelerdir?

  • Türk Diasporası: Orta Asya’dan göçler sonucunda Anadolu’ya gelemeyen ve Rusya’da kalmak zorunda olan Türkler, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra sınırların dışında kalan Türkler, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra farklı ülkelere göç edenler. Ekonomik, sosyal veya dini etkenler, bu tür diasporalarda etkili olmuştur.
  • Kıbrıs Türkleri Diasporası: Kıbrıs İngilizlere bırakıldıktan sonda adada yaşayan Kıbrıslı Türkler, vatanlarından, bugünkü ana vatanlarına göç etmişlerdir. Bu zorunludur. Çünkü İngilizler; “ya İngiliz vatandaşı olacaksınız ya da buradan gideceksiniz” şeklinde bir şart koşmuştur.
  • Yahudi Diasporası: İsrail dışında yaşayan Yahudileri kapsamaktadır.

Yukarıda, diaspora ile ilgili birkaç örnek verilmiştir. Bu örnekler çeşitli hale getirilebilir. Peki, turizm çeşitlerinden biri haline gelen diaspora turizmi nedir? “Alternatif Turizm Nedir? Çeşitleri Nelerdir?” isimli içeriğimizi inceleyerek, diğer turizm çeşitlerini de öğrenebilirsiniz.

Diaspora Turizmi Nedir? Örnekleri Nelerdir?

Bulgaristan Diasporası

Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım geniş olarak görülse de, daha geniş hale de getirilebilir. Yani genel kapsamda “Zorunlu Göç” yaparak ana vatanlarından uzaklaşan kişilerin, daha sonra ava vatanlarını ziyaret etmeleridir. Peki, diaspora turizmi örnekleri nelerdir?

  • Bulgaristan Diasporası
  • Suriye Diasporası
  • Romanya Diasporası
  • Yunanistan Diasporası
  • Yugoslavya Diasporası
  • Doğu Türkistan Diasporası
  • Irak Diasporası
  • Ahıska Diasporası
  • Azerbaycan Diasporası
  • Afganistan Diasporası

Yukarıda belirli zaman dilimlerinde Türkiye’den veya Türkiye’ye göç etmiş milletler bulunmaktadır. Bunların günümüzdeki en önemli örneği de Suriye diasporası olarak bilinmektedir. Suriyeliler Türkiye’ye zorunlu bir şekilde göç etmiş ve yaşamlarını burada sürdürmeye başlamışlardır. Suriyelilerin daha sonra Suriye’ye gidip, oraya ziyarette bulunmaları da diaspora turizmi olarak adlandırılmaktadır. Ancak her ziyaret diaspora turizmi kapsamına alınamaz. Bunun için bazı kriterlerin ziyaret eden kişi veya topluluklarda olması gerekir.

Diaspora Turizmi Kriterleri Nelerdir?

Diaspora Turizmi Kriterleri

Diasporaların, diaspora turizmi kapsamına dahil olabilmesi için, kişi veya toplulukların bazı kriterleri bünyelerinde bulundurması gerekir. Peki, bunlar nelerdir?

  • Akrabaların ziyaret edilmesi ve ana vatanın görülmek istenmesi,
  • Ana vatanına para kazandırmak maksadı ile yatırım yapması,
  • Ana vatanında bulunan atalarını ziyaret etmesi, mezarlarına gitmesi veya miras için ana vatanda bulunması, diaspora turizmi kapsamında yer alır.

Turist hareketliliğinin bir diaspora turizmi olabilmesi içini yukarıdaki kıstaslardan en az bir tanesinin bulunması gerekir. Daha fazla detayı, “diaspora turizmi” konulu yazından öğrenebilirsiniz.

Diaspora Turizmi Örnekleri

Diaspora turizminin, diaspora kapsamında örnekleri yukarıda verildi. Bir de diaspora turizmi kapsamındaki örneklerden bahsetmek gerekir.

  • Ortodoksların, Ayasofya ve Sümela Manastırı’nı ziyaret etmesi,
  • Bir Çerkes’in, ana vatanına giderek, geçmişine dair duygular hissetmesi,
  • Azerbaycan’dan Türkiye’ye göç edenlerin tekrar Azerbaycan’a ziyarete gitmesi ve orada yukarıda bahsedilen kriterlerden bir tanesi sebebi ile bulunması,
  • Balkanlardan göçen pek çok millet veya din mensuplarının, tekrar Balkanlara ziyarete gitmesi ve daha fazlası, diaspora turizmi kapsamındaki örnekler olabilir.

Diaspora nedir? Diaspora turizmi nedir? Örnekleri nelerdir? ve daha fazla konudan, içeriğimizde sizlere bahsetmeye çalıştık. Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!