Diğer Turizm Çeşitleri

Balon Turizmi Nedir? Nerelerde Yapılır?

Türkiye’nin en gözde merkezleri arasında yer alan Kapadokya bölgesi, tarih boyunca önemini her daim korumuş, bunun yanında doğal güzellikler ile de donanmıştır. Doğal güzelliklerin ve tarihin gelişmesi de elbette ki Kapadokya bölgesini alternatif turizm açısından da çeşitlendirmiştir. İnanç turizmi, kültür turizmi ve 1990’lardan sonra yavaş yavaş gelişme gösteren balon turizmi. Bölgenin en popüler turizm çeşitleri bunlar. Elbette ki içlerinde en popüleri ve Kapadokya’ya özdeşleşmiş olanı balon turizmi denebilir. Peki, balon turizmi nedir? Nerelerde yapılır? Şimdi sizlere bu turizm çeşidi ile ilgili pek çok detaydan ve istatistikten bahsedeceğiz.

Balon Turizmi Nedir?

Devamlı ikamet ettiği yerden, Kapadokya ya da diğer balon turizmi merkezlerine gelen ziyaretçilerin, sıcak hava balonları ile gökyüzünde vakit geçirmesi ile bu süreçte turistik mal ve hizmetlerden yararlanmasını sağlayan turizm çeşididir. Balon turizmi nedir? sorusuna en kısa bu şekilde cevap verilebilir. Özellikle 1990’lı yıllardan sonra Kapadokya’da gelişme gösteren bu turizm çeşidi, bölgeye sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan pek çok değer kazandırıyor ve Kapadokya bölgesinin kalkınması adına da önemli bir seçenek oluyor. Peki, balon turizmi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Balon Turizmi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kapadokya Balon Turu – Balon Turizmi

Kapadokya’da Erciyes Dağı, Güllü Dağ ve Hasan Dağı’nın milyonlarca yıl önce aktif bir volkan olmaları ve yağmur ile rüzgarların, tüfleri aşındırması ile oluşturduğu peri bacaları, 19. yüzyılda kayalara oyulmuş meşhur Kapadokya evleri ve bunun akabinde bölgedeki tarihten bizlere miras yeraltı şehirleri ile daha fazlası, Kapadokya’yı turistik çekicilik anlamında zirveye taşıyor. Bunun yanında pek çok güzelliği de içerisinde barındıran bu bölge, balon turizmi ile gökyüzünden de keşfedilebiliyor ve bu keşif sıcak hava balonları ile gerçekleştiriliyor. Peki, balon turizminin bölgedeki izleri ve balon turizmine yönelik bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Kapadokya bölgesinde yer alan Göreme Ulusal Parkı, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine 1985’te dahil edildi. Bu tescil de Kapadokya’nın Türk turizmindeki değerini ve turizm çeşitliliğindeki önemini fazlasıyla artırdı. “UNESCO Dünya Miras Listesi” isimli içeriğimizi inceleyerek, Türkiye’nin listedeki diğer güzelliklerini de öğrenebilirsiniz.
  • Bölgenin doğal güzelliklerinin ve bunun akabinde macera turizmi seçeneklerinin fazla olması, balon turizminin de bir sektör haline gelmesine sebep oldu. Diğer turizm aktiviteleri ise; ATV turları, atlı safariler ve dağ bisikleti turları olarak dikkat çekti.
  • Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde büyük yatırımlar yapılan Kapadokya bölgesi, büyük bir ivme kazanarak, dünyada dikkat çekmiş ve marka şehir haline gelmiştir. Balon turları ve balon turizminin yan aktiviteleri göz önünde bulundurulursa, dünyada en önemli ve büyük balon uçuş merkezi Kapadokya’dır denebilir.
  • 2000’li yıllara girdikten sonra Kapadokya bölgesinde balon turizmi patlamasının oluşması ve bunun akabinde de herhangi bir denetimin olmaması, balon kazalarının yaşanmasına sebep olmuştur. Sonrasında ise çeşitli kuruluşlar oluşturularak, balon turlarının denetlenmesi sağlanmıştır.

Yukarıda da görüldüğü üzere, balon turizminin gelişimi 2000’li yıllardan sonra ivme kazanmış, talep patlaması meydana gelince de, kazalar ortaya çıkmıştır. Peki, bu tür kazaların önlenmesi, uçuşların kontrol edilmesi için hangi çalışmalar yapılmıştır? “Alternatif Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Balon Turlarını Denetleyen Kurumlar

Balon turizminin öncelikli olarak Kapadokya’da gelişmesi ve buna paralel olarak ziyaretçi sayılarında artışların meydana gelmesi, balon turlarının düzenlenmesini gerektirdi. İşte tam da bu kapsamda bazı hamleler yapıldı ve belirli bir kontrol mekanizması oluşturuldu. Peki, bu kontrol mekanizmaları hangileridir?

  • Balon Çalışma Grubu: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün bu alanda yaptığı çalışmalardan ilki Balon Çalışma Grubu’dur. Balon turu faaliyetlerinin kontrol edilmesi, organizasyonlarının sağlanması ve belirli bir standarda kavuşturulması için uzman personellerden oluşturulmuş bir gruptur.
  • Slot Uygulaması: Slot; balon şirketlerinin, balon uçuşları gerçekleştirebilmeleri için, onlara belirli bir saatte verilen izin olarak tanımlanmaktadır. Bu uygulama, talep patlamasının oluşması sonucunda geliştirilmiştir. Aynı zamanda slot uygulaması dünyada bir ilk olma özelliğini de bünyesinde barındırmaktadır. Hazırlanan bakanlar kurulu kararı ile de 2013 yılında “Slot Hizmet Merkezi” resmileştirilmiştir.
Kapadokya Bölgesi Balon Uçuş Sahası Sektörleri (Özen, Özdemir, 2019)

Balon turlarının denetlenebilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda günümüzde önemli bir organizasyon oluşturulmuştur. Bu şekilde balon kazaları ortadan kaldırılarak, güvenli balon turizminin önü de açılmıştır. Peki, Slot Hizmet Merkezi’nin uygulama şekli ve balon uçuşlarının planlanması ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?

Balon Uçuşları Planlaması ve Slot Hizmet Merkezi Nedir?

Balon şirketlerinin gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği uçuşları denetleyen kurumun adı Slot Hizmet Merkezi olarak bilinmektedir. Balon şirketlerinin günde kaç kez balon uçuşu yapacağı, kaç balon uçuracağı, balonlardaki yolcu sayısı ve bunun gibi bilgiler Slot Hizmet Merkezi ile planlanmaktadır. Peki, balon uçuşlarının planlanması ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir? Balon uçuşları nasıl gerçekleştirilir?

  • Slot Hizmet Merkezi’nin Kapadokya’da kurulmasından sonra, şirketler gün içerisinde sabah ve öğlen periyodu olacak şekilde günde iki uçuş gerçekleştirme hakkına sahip olmaktadırlar.
  • Balon şirketleri, uçuşlardan önce, Balon Uçuş Merkezi’ne online olarak girerek, uçuşa dair gerekli olan bilgilerin tamamını ulaştırmaları gerekmektedir.
  • Balon İşletmesinin Adı, Balon Uçuş Periyodu, Balon Tescil Numarası, Pilot Adı, Gözlemci Pilot, Kalkış Saati ve Uçuş Tipi gibi bilgilerin sisteme girilmesi gerekir. Toplam sisteme uçuş başına girilmesi gereken bilgi sayısı 21’dir.
  • Girilen bilgiler sonucunda, balon uçuşuna onay, bekleme ya da iptal kararı verilebilmektedir. İptal uçuşu için Kırmızı Bayrak, beklemede olan uçuş için Sarı Bayrak ve izin verilen uçuş için de Yeşil Bayrak bulunmaktadır.
Kapadokya Uçuş Sahası Meteorolojik Değerlendirme (Özen, Özdemir, 2019)

Balon uçuşlarının denetlenmesi, gerekli olan bilgilerin sisteme girilmesi ve izin, bekleme ya da iptal işlemlerinin gerçekleştirilmesi süreci yukarıdaki gibi işletmektedir.

Balon Turu Fiyatları

Kapadokya’da ve Türkiye’nin bazı destinasyonlarında da gerçekleştirilmeye başlanan balon turları, balon turizminin bir sektör haline gelmesini sağlamıştır. Bu tür turlar, macera tutkunlarının ilk tercihleri arasında yer almakla beraber, turun yanı sıra pek çok değeri de içerisinde barındırmaktadır. “Kapadokya Balon Turları” isimli içeriğimizi inceleyerek detaylara ulaşabilirsiniz. Peki, balon turu fiyatları ne kadardır?

  • Mevsim, hava şartları, talep ve arz miktarına göre fiyatlarda çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir.
  • Otelden ayrılma, kahvaltı veya öğle yemeği seçeneği ve diğer aktiviteleri içerisinde barındıran turlar olduğu kadar, farklı özellikteki turlar da bulunmaktadır. Bu nedenle tur kapsamına göre fiyatlarda değişiklikler meydana gelmektedir.
  • Standart bir mevsim ve talep düzeyine göre ortalama balon turu fiyatı 750 ile 950 Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir. Kapadokya’da bu düzeyde olan fiyatlar, yeni uçuş yapılacak bölgelerde değişiklik gösterebilir.

Balon turlarının fiyatları ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler yukarıdaki gibidir. Peki, balon turizmi nerelerde yapılır?

Türkiye’de Balon Turizmi Nerelerde Yapılır?

Türkiye’nin pek çok yerinde balon turizmi gerçekleştirilmeye başladı. Bazı bölgelerde yeni yeni organizasyonlar oluşturulurken, bazı bölgelerde uçuşlara da başlandı. Peki, bu bölgeler hangileridir?

Kapadokya

Kapadokya Balon Turu

Balon turizminin merkezi olan Kapadokya, dünyada ve Türkiye’de en önemli merkezler arasında zirvede yer almaktadır. Sabah 05:30’da başlayan ilk uçuş periyodu, öğleden önce 11:00’de sona ermektedir. İkinci uçuş periyodu ise öğleden sonra 14:00’de başlayarak, gün batımına kadar sürmektedir. Bu uçuş periyotları içerisinde işletmeler yalnızca bir kez uçuş gerçekleştirebilmektedir. Uçuş süreci ile ilgili Slot Hizmet Merkezi’ne online olarak bilgiler de girilmektedir. Tamamen profesyonel şekilde gerçekleştirilen uçuşlar, Kapadokya’nın balon turizminde bir merkez olmasının önünü açmıştır.

Pamukkale (Denizli)

Pamukkale Balon Turu

Pamukkale Travertenleri’nin muhteşem görüntüsü, Hierapolis Antik Kenti ile Pamukkale’nin gökyüzünden görünümü sizleri bu güzide şehre hayran bırakacak. Bu nedenle Pamukkale’de balon turları düzenlenerek, ziyaretçilerin bu hayranlığı yaşaması için de gerekli ortam oluşturuluyor. Kapadokya’ya göre daha uygun fiyatlı turlar olsalar da, fiyatlar pek çok etkene göre farklılaşmaktadır. Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti’nin şaheserliğini yakından görmeyi de unutmamalısınız.

Göbeklitepe (Şanlıurfa)

Göbeklitepe Balon Turu

“Tarihin Sıfır Noktası” olarak bilinen Şanlıurfa Göbeklitepe’de balon turları, içerisinde bulunduğumuz 2020 yılının Eylül ayında gerçekleştirilmeye başlandı. Test uçuşu da gerçekleştirilerek, 2021 yılı için önemli bir balon turizmi rotası oluşturulması da planlandı. 2021 yılında turist sayısına göre balon turizmine Şanlıurfa’da yapılacak yatırım da aynı kapsamda programlanacak.

Frig Vadisi (Eskişehir)

Frig Vadisi Balon Turu

Eskişehir, Afyon ve Kütahya arasında kalan ve sarı renk ile işaretlenen bölge, Frig Vadisi olarak bilinmektedir. Oluşum bakımından doğal bir güzellik olan bu vadide geçirilecek hoş vakitler, ziyaretçiler açısından çok değerli. Bu nedenle geçtiğimiz zamanlarda Frig Vadisi’nde balon turları gerçekleştirilmeye başlandı.

Polatlı (Ankara)

Polatlı Balon Turu

Frig Medeniyeti’nin başkenti olan Gordion Antik Kenti, Kral Midas’ın Tümülüs’ü bunlara ek olarak 110 ayrı Tümülüs, Büyük İskender’in kördüğümü kılıcı ile kestiği yer ve en nihayetinde Türk tarihimizin en önemli zaferlerinden bir tanesi olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin gerçekleştiği topraklar, Polatlı’da ziyaretçileri karşılıyor. Tarihin beşiği olan; aynı zamanda medeniyetlerin, krallıkların ve savaşların gerçekleştiği bir yer olan Polatlı, balon turları ile 2016 yılından itibaren gökyüzünden de görülebiliyor. Gökyüzünden bu güzellikler görülmekle beraber, güneşin doğuşu ve batışı da eşsiz bir şekilde izlenebilmektedir.

Balon turizminin Türkiye’de gerçekleştirildiği nadide bölgelerimiz yukarıdaki gibidir. Elbette ki bunlar arasında Kapadokya ve Pamukkale zirvede yer alıyor. Diğer bölgelerimiz de bu güzide turları şehirler ile özdeşleştirmeye çalışıyor. Peki, tüm bunların akabinde, balon turizmi istatistikleri nelerdir?

Balon Turizmi İstatistikleri

Balon turizmi istatistikleri ile ilgili olarak bilinmesi gereken pek çok bilgi var. Bu bilgiler ile balon turizminin daha etkili bir şekilde kavranacağı da kesin. Peki, bu istatistikler nelerdir? Sizlere bunlardan detayları ile birlikte bahsetmeye çalışacağız.

Kapadokya; 2014 yılında yılda 2.5-3 milyon turistin ziyaret ettiği bir destinasyondur. Bununla beraber 2013 yılında balon turizmi için Kapadokya’ya gelen ve sıcak hava balonlarına binen turist sayısı da 2013 yılı için 300.000’den fazladır. (TUYED,2014)

Kapadokya Bölgesi Turistik Sıcak Hava Balon Uçuş ve Turist Sayıları (2014-2018) (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü – 2018)

Sizler için hazırladığımız “Balon Turizmi Nedir? Nerelerde Yapılır?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. İçeriğimizi hazırlarken ise; İbrahim Akın ÖZEN ve Ebru GÜNEREN ÖZDEMİR’in “Kapadokya Sıcak Hava Balonculuğu Üzerine Nitel Bir Araştırma” (2019) isimli çalışması kaynak olarak alınmıştır. Sizler de içeriğimize yorumlarınız ile katkı sağlayabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!