Kültür Turizmi

Türkiye UNESCO Dünya Miras Listesi

Geçmişten günümüze kadar gelen eserler, bütün insanlığın ortak mirasıdır ve korunup, gelecek nesillere aktarılması için gerekli olan çalışmaların yapılması gerekir. Bunun için de 17 Ekim – 21 Kasım 1972 tarihinde toplanan 17. UNESCO Konferansı, “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme” için karara varmış ve bu sözleşme onaylanmıştır. Peki, UNESCO tarafından belirlenen Dünya Miras Listesi’nde, Türkiye’den hangi yerler vardır? Sizlere bu yerlerden bahsedelim.

UNESCO Dünya Miras Listesi Nedir?

UNESCO

Uluslararası anlamda değeri olan ve korunması gereken varlıkların, Dünya Miras Listesi’ne alınması gerekir. UNESCO tarafından yürütülen bu organizasyon için yapılan başvurular sonucunda, başvuru niteliğini taşıyan değerler, Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmektedir. Bunun için her yıl belirlenen Dünya Miras Listesi, yeni eserleri de içerisinde barındırmaktadır. Buna göre 2018 yılı itibari ile Türkiye’den Dünya Miras Listesi’ne dahil olan 18 miras alanı bulunmaktadır. Peki, bu hususta bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • 2019 yılı istatistiklerine göre, Dünya’da toplam 1121 miras alanı bulunmaktadır. Bunlardan 869 tanesi kültürel, 213 tanesi doğal ve 39 tanesi ise karmadır.
  • Dünya Miras Listesi Komitesi her yıl toplanmakta ve yapılan bu toplantı ile yeni miras alanları tespit edilip, bu sayılar genişletilmektedir.
  • Ülkemizde, Dünya Miras Listesi’ne dahil olan 19 alan bulunmakta ve bu alanlar kültürel veya karma olarak çeşitlenmektedir. 19 alanın 17 tanesi kültürel olurken, 2 tanesi de karmadır.

Yukarıda da gördüğünüz üzere, Dünya Miras Listesi Komitesi her yıl düzenli olarak toplanmakta ve bu toplantı sonucunda yeni alanlar listeye dahil edilmektedir. Listeye dahil olan yerler, UNESCO tarafından koruma altına alınmaktadır. Şimdi sizlere Türkiye UNESCO Dünya Miras Listesi hakkında bilgi verelim.

UNESCO Dünya Miras Listesi Türkiye

UNESCO tarafından yürütülen Dünya Miras Listesi organizasyonu için Türkiye’den belirlenen 19 miras alanı bulunuyor. Bu alanların hepsi birbirinden değerli olurken, sıralaması ise aşağıdaki gibidir:

  1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985 – Kültürel
  2. İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985 – Kültürel
  3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 – Kültürel ve Doğal
  4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986 – Kültürel
  5. Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987 – Kültürel
  6. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 – Kültürel ve Doğal
  7. Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988 – Kültürel
  8. Safranbolu Şehri (Karabük) 1994 – Kültürel
  9. Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998 – Kültürel
  10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011 – Kültürel
  11. Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012 – Kültürel
  12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014 – Kültürel
  13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014 – Kültürel
  14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (Diyarbakır) 2015 – Kültürel
  15. Efes (İzmir) 2015 – Kültürel
  16. Ani Arkeolojik Alanı (Harabeleri) (Kars) 2016 – Kültürel
  17. Aphrodisias (Aydın) 2017 – Kültürel
  18. Göbeklitepe (Şanlıurfa) 2018 – Kültürel
  19. Arslantepe Höyüğü (Malatya) 2021 – Kültürel

Yukarıda adı geçen alanların tamamı, Dünya Miras Listesi içerisinde yer almaktadır. Her yıl yeni alanların eklendiği bu listeye, ilerleyen yıllarda Türkiye’den yeni yerlerin eklenmesi beklenmektedir. Türkiye UNESCO Dünya Miras Listesi bu şekildedir.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!