Gezi RehberiKonaklamaKültür Turizmi

Türkiye’deki Hanlar İhtişamı İle Göz Kamaştırıyor

Selçuklu ve Osmanlı Devleti dönemlerinden kalma pek çok han, günümüze kadar özelliklerini korumuş ve ileriki nesillerin de bu nadide eserleri görmesi sağlanmıştır. Görünen o ki, Türkiye’deki hanlar, her nesilde müthiş ilgi odağı olmuş. Çünkü hem mimarileri, hem de dönemlerinde içerikleri fayda, hanların ne kadar büyük bir yere sahip olduğunu bizlere gösteriyor. Peki, Türkiye’deki en güzel hanlar hangileridir?

Türkiye’deki En Güzel Hanlar Hangileridir?

Hanlar, günümüzdeki otellerin yerini tutan yapılardı. Seyahatler sırasında konaklamak, yiyecek ve içecek gereksinimini karşılamak isteyen kişiler için hizmet verirlerdi. Yoksul insanlar için de bir sığınak olan hanlar, Selçuklu ve Osmanlı Devleti dönemlerinde ne kadar hassas olunduğunu bizlere gösteriyor. Genel anlamda birbirinden çok uzak yapılan hanlar, uzun seyahatlerde insanların bir durağı olmuşlardır. Peki, Türkiye’deki en güzel hanlar hangileridir? Sizlere bu hanlardan bahsedelim.

Sultan Han (Aksaray)

Sultan Han

Aksaray ili sınırları içerisinde bulunan Sultan Han, Selçuklu dönemi eserlerinden bir tanesidir. 1229 yılında, Sultan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan ihtişamlı ve görevini en iyi şekilde yerine getiren hanlardan bir tanesidir. Anadolu sınırları içerisinde yer alan hanlar arasında, 4990 m2’lik büyüklüğü ile en görkemlisidir. Selçuklu döneminin muhteşem taş süslemelerinin, muhteşem işçiliğin ve mimarinin her detayını bu handa görebilirsiniz. Aksaray’a olan uzaklığı tam olarak 42 kilometredir.

Zazadin Hanı (Konya)

Zazadin Hanı

Selçuklu dönemi eserlerinden bir diğeri olan Zazadin Hanı’nın yapımını sağlayan kişi, Sadettin Köpek’tir. Zazadin Hanı yanı sıra, Sadettin Köpek Hanı olarak da bilinmektedir. 1235 ve 1236 yıllarında inşası tamamlanıp, hizmete açılmıştır. Selçuklu dönemi işlemelerine net bir şekilde rastlanan bu handa, açık kahverengi renginin hakim olduğu da görülmektedir. Kapalı ve açık bölüm de bulunan handa, taş süslemeleri size fazlasıyla hoş gelecek.

Koza Han (Bursa)

Koza Han

Osmanlı Devleti dönemi eserlerinden biri olan Koza Han, 1492 yılında, II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Bursa’nın en ünlü, önemli ve eski camilerinden olan Orhan Camii ile Ulu Camii arasında yer alan geniş alanda kendine yer bulan han, süslemeleri, mimarisi ve tarihteki önemi ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Hanın en önemli özelliklerinden bir tanesi de altı şadırvanının bulunmasıdır. Bu şadırvanların tamamı avlu içerisinde yer alır.

Alara Han (Antalya)

Alara Han

Antalya – Alanya yolu üzerinde yer alan Alara Han, 1231 ve 1232 yılları arasında, Sultan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış, görkemi ve mimarisi ile ziyaret edenlerin dikkatlerini çekmeye devam etmektedir. Alara çayının yanı başına yaptırılan bu han, dönemdeki konumu ve mimarisi ile her daim dikkat çekmeye devam etmiştir.

Susuz Han (Burdur)

Susuz Han

1237 ve 1246 yılları arasında tahtta yer alan, Selçuklu sultanlarından olan II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yaptırılan ve kesin yapım tarihi belli olmayan Susuz Han, Antalya – Burdur yolu üzerinde yer almaktadır. Susuz Köyü içerisinde yer almasından dolayı, adını da buradan almıştır. Muhteşem bir mimari ve işlemeciliğin olduğu bu han, döneminin en görkemli hanlarından bir tanesi olmuştur. Günümüze kadar da herhangi bir sorun olmadan nakledilen bu eser, Selçuklu döneminin miraslarından bir tanesidir.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden bugünlere kadar gelen ve bizlere o dönemi yaşatan eserlerden bir tanesi de, hanlar ve kervansaraylardır. Uzun yollarda insanların ve hayvanların konaklaması ve yiyecek içecek ihtiyaçlarının karşılanması için inşa edilmişlerdir. Bu nedenle dönemlerinde harika bir işleve sahip olduklarını net bir şekilde söyleyebiliriz. Bu içeriğimizde de sizlere Türkiye’deki hanlar hakkında bilgi vermeye çalıştık. Bunun gibi önemli bilgilere ve güncel turizm haberlerine ulaşmak isterseniz de, bizleri İnstagram.com/turizmebakis/ isimli sosyal medya hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!