GÜNCEL HABERLERKültür Turizmi

UNESCO’nun Ayasofya Açıklamasına Turizm Bakanlığı’nın Cevabı

1934 yılında alınan karar ile müze statüsünde bulunan Ayasofya’nın, geçtiğimiz günlerde Danıştay’ın aldığı karar ile camiye çevrilmesinin önü açıldı. UNESCO ise bu konuda; “bir anıtın statüsü hakkında alınan kararı üzüntü ile karşıladık” şeklinde açıklama yapmıştı. Ancak UNESCO’nun Ayasofya açıklamasına Turizm Bakanlığı’nın cevabı çok daha farklı. Çünkü Turizm Bakanlığı’nın açıklamasına göre Ayasofya’nın Camii olmasında, herhangi bir engelin olmadığı belirtiliyor.

Turizm Bakanlığı ve UNESCO, Ayasofya Hakkında Ne Dedi?

Ayasofya, 1934’ten beridir müze statüsünde faaliyet yürütüyor ve son yıllarda ortalama olarak 3 milyon kişi ziyaret ediyordu. Ancak müze statüsü kaldırılarak, camiye çevrilecek. Yapılan açıklamaya göre de Ayasofya’nın idaresi, Turizm Bakanlığı’ndan alınarak, Diyanet İşleri Bakanlığı’na devredilmişti. Peki, konuya ilişkin olarak UNESCO ve Turizm Bakanlığı’ndan hangi cevaplar geldi? Sizler için bu cevapları içeriğimizde derledik.

  • Ayasofya’nın camii olmasına, pek çok kurum ve kişiden tepki gelmişti. Bu kurumlardan biri de, UNESCO oldu. Çünkü Ayasofya, Dünya Miras Listesi’nde bulunuyor. Bu karara karşı, UNESCO’dan da bir cevap geldi.
  • UNESCO, anıtın statüsünde değişiklik olduğu için, bunun doğru olmadığını belirtti ve kararı üzüntü ile karşıladıklarını söyledi.
  • Ayasofya’nın Dünya Miras Listesi’nden çıkarılmasına, Ayasofya’nın statüsünün değişmesinin hiçbir engeli olmadığını söyleyen Turizm Bakanlığı, sözleşmeye aykırı bir hareket sergilemediğini belirtti.
  • UNESCO, Ayasofya’nın camii yapılmasından önce yaptığı bir açıklamada da, yapılacak olan değişikliklerin, değişiklik yapılmadan önce UNESCO’ya iletilmesi gerektiğinden bahsetmişti.

Turizm Bakanlığı ve UNESCO arasında yazılı olarak gerçekleştirilen bu konuşmaların, sürece ne gibi bir etki edeceğini ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz. Ancak şuan için kesinleşmiş bir bilgi mevcut değil.

Bununla beraber, 8 yüzyılda inşası tamamlanan ve cami olarak ibadete açılan Cordoba Camii, 13. Yüzyılda kiliseye çevrilmişti. Şuan hali hazırda kilise olarak faaliyetlerini yürüten bir mabet konumunda. 1984 yılından beri de, Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Bu sebeple UNESCO’nun Ayasofya açıklamasına Turizm Bakanlığı’nın cevabı olumlu sonuçların yaşanacağını gösteriyor. Böylece Ayasofya’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’nden çıkması ile ilgili bir durumun yaşanması beklenmiyor. Bununla beraber güncel turizm haberlerine anında ulaşmak isterseniz, bizleri İnstagram.com/turizmebakis/ isimli sosyal medya hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!