Kültür Turizmi

Urduca Dili

Unutulmaya yüz tutmuş diller ile karşı karşıyayız. Buna birçok örnek verilebilir. Urduca da bunlardan bir tanesi olabilir mi? Genel anlamda olabilirdi, ancak konuşulduğu ülke ve nüfusa bakacak olursak, bu pek de mümkün değil. Yalnız, ilerleyen yıllarda Urduca dili ile ilgili hangi gelişmelerin yaşanacağını henüz bilmiyoruz. Önemli akademisyenler de bu tehlikenin farkında olarak, Urduca dilinin önemini kavrayıp, buna göre çalışmalar yürütmekte ve üniversitelerde Urduca dili ile ilgili bölümler açmaktadır. Peki, Urduca nedir?

Urduca Nedir?

Urduca size ne çağrıştırıyor? Aslında biraz düşünecek olursanız bunu bulabilirsiniz. “Urdu”, “ordu” kelimesinden türemiştir. Yani “Orduca” denebilir. Peki, bu nasıl oluyor? Gazneliler döneminden geliyor bu durum. Gazneli Mahmud (Gazne Devleti’nin Hükümdarı), Hindistan’ın güney bölgelerini fethettiğinde, bu bölgede yaşayan insanlar ile sosyal ilişkiler sonucunda gelişmiştir. Yani Gazneli Türk askerlerinin, o bölge halkı ile sohbetleri için oluşturulmuş bir dil. Bu nedenle “Orduca” deniyor. Ancak kelime farklılıklarından dolayı, “Urduca” denmektedir. “Etnosentrizm Nedir?” isimi içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Urduca Hangi Ülkenin Dili?

Urduca günümüzde birkaç ülkenin resmi dili konumunda. Ancak resmilik ve ülke genelinde konuşulma durumu göz önünde bulundurulursa, tek dil olarak konuşulduğu ülke, Pakistan’dır. Yani, Pakistan’ın resmi dilidir. Bununla beraber Hindistan’daki Müslümanların konuştuğu bir dildir. Aynı zamanda Hindistan’da resmi dil olarak kabul edilmekte, Hindistan’ın ikinci resmi dili olarak bilinmektedir. Genel anlamda Hintçe ile çok benzer bir dildir. Tek benzediği dil de Hintçe değil elbette. Bunu konunun devamında sizlere daha detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Urduca Öğrenmek İstiyorum

https://www.youtube.com/watch?v=QvCecfcLeX4
Urdu Dili – Urduca Öğrenmek

“Urduca Öğrenmek İstiyorum” şeklinde talepler ile sık sık karşılaşılıyor artık. Çünkü insanların bu dile karşı ilgisi günümüzde artış göstermiş durumda. Peki, Urduca dili öğrenilebilir mi? Elbette. Ancak bu hususta aşağıdaki gibi bilinmesi gereken detaylar var. Peki, nedir bu detaylar?

  • Türkiye’de Urduca eğitimi veren herhangi bir kurs bulunmamaktadır.
  • Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nde, Urduca Dili ve Edebiyatı bölümleri okutulmaktadır.
  • Pakistan’da, Urduca eğitimi veren Türk ve yabancı hocalar bulunur. Bu hocalardan da eğitim alınabilmektedir. Aynı zamanda yukarıda adı geçen üniversitelerin ilgili bölümündeki akademisyenler ile iletişime geçilebilir.
  • Prof. Dr. Durmuş Bulgur’un “Urdu Dili Gramer” isimli bir kitabı bulunmaktadır. Bu kitap, Türkçe dilinde olup, Türkçeden Urducaya en iyi dil dersi veren kitaplardan bir tanesidir. Bu eğitimi veren pek fazla kitap da ne yazık ki bulunmamaktadır. Türkiye’deki değer kaybının artması sebebi ile de, artık Urduca dili ile ilgili yeni çalışmalara imza atılmaktadır.

Urduca dili öğrenmek isteyen pek çok kişi var. Bunu taleplerden görebiliyoruz. Ancak Urduca dilini öğrenmek ne yazık ki çok kolay değil? Kolay olmamasının sebebi de, olanağın olmamasıdır. Peki, Urduca dilinin yapısı ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir? “Öğrenen Şehirler Küresel Ağı – UNESCO” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Urduca Dilinin Yapısı ve Urduca Öğrenmek

Urduca Alfabesi

Urduca öğrenmek, yeterli şartlar olduğunda, özellikle Türkler için öğrenmesi çok zor bir dil olmayacaktır. Çünkü ortak pek çok harf bulunmaktadır. Peki, Urduca dilinin yapısı ve Urduca öğrenmek ile ilgili olarak neleri bilmek gerekir?

  • Urduca dilinde Arap alfabesi kullanılmaktadır. Arapça ya da Farsça bilen birisi için de bu nedenle Urduca öğrenmek çok zor olmayacaktır.
  • Erkek ve dişi, yani eril ve dişil farklılıkları, Urducada bulunur. Ancak her ne kadar böyle olsa da, öğrenilmesi çok zor olmayan bir dildir. Türkçe ile gramer anlamında pek çok benzerliği bulunmaktadır.
  • Türkçeden, Urducada parça bulmak çok nadirdir. Ancak İngilizce, Urducada pek çok parça barındırmaktadır. Her ne olursa olsun, Türkçe ile Urduca arasında benzer pek çok harf bulunur.
  • Urduca dilinde 38 harf bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu harflerin çoğu, Arap alfabesindekinin aynısıdır. Ancak Urducaya özgü harflerin bulunduğunu da görebiliyoruz.
  • Türkçe, Farsça, Arapça, İngilizce ve Kürtçe ile benzer ya da tıpatıp aynı harflerin bulunduğunu da görebilmekteyiz.

Urduca dili ile İslam dünyasının pek çok tasavvufi eseri kaleme alınmıştır. Bu nedenle edebiyatı kuvvetli olan bir dildir. Zaten Urdu Dili ve Edebiyatı bölümleri ile de bunu fark edebiliyoruz. Akabinde, günümüzde Urducayı konuşan 200 milyon civarında insan bulunmaktadır. Urduca dili ile ilgili içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizlerin de eklemek istediği detaylar varsa, bu detayları bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Böyle önemi bir içeriği sizlerle buluşturduğumuz için de çok mutluyuz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!