Genel Turizm

Turizm Sektörünün Özellikleri Nelerdir?

Turizm sektörünün kendine has özellikleri içerisinde barındırması ve karmaşık bir hale bürünmesi, onu diğer sektör ve endüstrilerden ayırmaktadır. Bu nedenle diğer sektörler ile karşılaştırıldığında, turizm sektörünün tanımlanamaz bir yapısı da ortaya çıkmaktadır. Çünkü sektördeki gelişmelerin ve değişimlerin hızlı olması, aynı zamanda yerine konabilen ikame bir üründen söz edilememesi, sektörün daima farklılaştığını net bir şekilde göstermektedir. Peki, turizm sektörünün özellikleri nelerdir?

Turizmin ve Turizm Sektörünün Özellikleri

Turizmin Özellikleri Nelerdir?

Özellikleri ve daima değişime açık olması sebebi ile turizm sektörünün diğer sektörlerden pek çok farklı özelliğinin bulunduğundan söz edilebilir. Peki, bu özellikler nelerdir? Şimdi sizlere bunlardan bahsedelim.

  • Yatırım Oranı Yüksek Bir Sektördür: Sektörde arzın ortaya çıkarılması için yapılması gereken, yüksek yatırımdır. Özellikle bir turizm işletmesinin inşası tamamlanıp, hizmete başlaması ile yüksek miktarda yatırım gerçekleştirilmiş olur.
  • Çoğunlukla Hizmet Üretimi Yapılır ve Sunum Gerçekleştirilir: Hizmetin üretimi, satışı ve tüketiminin tamamı soyuttur. Bu nedenle misafir memnuniyetinin de soyut olduğundan bahsedilebilir.
  • Turizm Ürünü Heterojen Özelliğe Sahiptir: Turistin tatili sürecinde herhangi bir yerde yaşadığı olumsuz bir deneyim, turistin tüm tatilini etkiler. Aynı zamanda turizm sektöründeki işletmeler birbirleri ile bağlantılı olarak hareket etmek durumundadırlar. Hareketin beraber ve turizm işletmelerinin ilişkilerinin kuvvetli olması, etkiyi de aynı çerçevede ortaya çıkarır. Yani bu kapsamda seyahat acentası ile ilgili bir memnuniyetsizlik yaşayan turist, bir dahaki sefere otelini, aynı kapsamda ziyaret ettiği destinasyonu bile tercih etmeyebilir.
  • Turizm Ürünü Soyut Özelliğe Sahiptir: Turizm sektöründe yiyecek ve içecek üretiminin gerçekleştirildiği mutfaklarda somut ürün üretilse de, genel anlamda turizm ürünü soyuttur. Yani hizmet üretilir. Hizmetin sunumu esnasında bir hata olması durumunda da değişim yapılamaz. Bu nedenle turizm ürünü yerine konulamaz bir üründür. “Turistik Ürünün Özellikleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Kalite Kontrol Problemi Yaşanır: Hizmet sunumundaki kalite; günden güne, misafirden misafire veya bir birimden diğer bir birime göre farklılık gösterir. Bu nedenle kalite kontrolün gerçekleştirilmesinde ve bir standardizasyonun oluşmasında problemler ile karşılaşılır. “Turizm Sektörünün Sorunları” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Faaliyetler Bütün Sunulur: Mevsimsel özellik gösteren ve yılın belirli aylarında çalışan turizm işletmeleri dışında turizm sektöründe tatil günü bulunmaz. Yani yılın her günü, günün de her saati hizmet sunulur.
  • Tüketici Tercihlerinde Farklılıklar Oluşur: Ziyaretçilerin moda, zevk ve alışkanlıklarının sıklıkla değişmesi, turizm işletmelerinin varlıklarının da değişmesini gerektirir. Bu durum hem sosyal, hem de ekonomik anlamda işletmeleri etkiler ve bir turizm işletmesinin sürekli değişime açık olması gerekir.
  • Eşzamanlı Üretim ve Tüketim Vardır: Turizm sektörü genelinde üretim gerçekleştirildiği anda tüketiciye sunulması gerekir. Bu nedenle eşzamanlı üretim ve tüketimden söz edilebilir.
  • Turizm Ürününün Pazarlanması Fiziksel Ürüne Göre Farklıdır: Pek çok sektördeki ürünün fiziksel olması, tüketicinin ürüne dokunması, hissetmesi ve denemesi, turizm ürününün farklılaşmasına sebep olur. Bu nedenle pazarlanması da fiziksel ürüne göre değişiklik gösterir.
  • Emek Yoğun Bir Sektördür: İnsan gücüne dayanan bir sektör olduğundan dolayı emek yoğun bir özellik göstermektedir.
  • Turizm Arzı Değişiklik Gösterir: Misafirlerin düşüncelerinin farklılaşması, fiyatlardaki farklılaşmalar ve gereksinimlerin değişmesi, turizm arzında da değişiklikleri meydana getirir. “Turizm Arzı Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Turizm Arzını Kısa Sürede Artırmak Mümkün Değildir: Yeni bir odanın yapılması, tasarlanması, düzenlenmesi, yatak kapasitesindeki artışın hızlı bir şekilde gerçekleştirilememesi ve daha fazlası sebebi ile turizm arzının kısa süre içerisinde artırılamayacağından söz edilebilir.

Turizm sektörünün kendine has özellikleri içerisinde barındırması ve bunun sonucunda sürekli değişime uğraması, sektörün esnek olması gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle yukarıdaki maddeler, turizm ve turizm sektörünün özelliklerini bizlere net bir şekilde anlatıyor.

Sizler için hazırladığımız “Turizm Sektörünün Özellikleri Nelerdir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Detay Yayıncılık tarafından basımı gerçekleştirilen Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak ve Metin Kozak’ın “Genel Turizm” isimli kitabını alarak, bu bilgilere ulaşabilirsiniz. İçeriğimiz oluşturulurken bu kitaptan yararlanılmıştır. Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir. Sizler de yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!