Genel TurizmTURİZM TERİMLERİ

Sosyal Turizm Nedir? Grupları ve Amaçları

Tüm ekonomik grupların turizm faaliyetlerine eşit olarak katılımının sağlanması maksadı ile turizm sektöründe pek çok proje gerçekleştirilmiş ve bu projelerin toplandığı turizm türü de nitekim sosyal turizm olmuştur. Buradan hareketle, ekonomik düzeyi zayıf olan kişilerin turizm faaliyetlerine katılabilmelerini sağlamak için pek çok uygulamayı içeren sosyal turizm, farklı grupları bünyesinde barındırmakta ve bu tür uygulamalarda herhangi bir kar etme hedefi konulmamaktadır. Peki, sosyal turizm nedir? Grupları ve amaçları nelerdir? Şimdi sizlere tüm bu konulardan detayları ile birlikte bahsedeceğiz.

Sosyal Turizm Nedir?

Gelir düzeyi düşük olan kitlelerin, çeşitli özel uygulamalar ile turistik faaliyetlere katılmalarına imkan sağlanması ve bunun için gerekli olan tüm hamlelerin gerçekleştirilmesini içeren bir turizm çeşididir. Sosyal turizm nedir? sorusuna verilebilecek en net cevap bu şekildedir. Bununla beraber pek çok farklı sosyal turizm tanımı da yapılmaktadır. Aynı zamanda sosyal turizmdeki ana hedef, kitlelerin gelir düzeyleridir. Gelir düzeyi düşük olan grupların turistik faaliyetlere katılmaları için pek çok farklı uygulamanın hayata geçirilmesini hedefler. Peki, sosyal turizmin bünyesinde yer alan toplumsal gruplar hangileridir?

Sosyal Turizm Grupları

Sosyal turizm ne demek? Sosyal turizmin kapsamına giren pek çok toplumsal grup bulunmakta ve bu gruplarda yer alan kişilerin turizm faaliyetlerine katılmaları için gerek kamu kuruluşları, gerekse de özel sektördeki işletmeler tarafından çeşitli faaliyetler hayata geçirilmektedir. Peki, sosyal turizmin kapsamında yer alan toplumsal gruplar hangileridir?

  • Emekliler
  • Bedensel Engelliler
  • Gençler ve Öğrenciler
  • İşçiler
  • Memurlar
  • Esnaf ve Zanaatkarlar ile
  • Çiftçiler
Sosyal Turizm Grupları

Yukarıda yer alan 7 temel toplumsal grup, sosyal turizm kapsamında yer almakta, aynı zamanda başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş da bu toplumsal grupların turizm faaliyetlerine katılmaları için çeşitli uygulamaları hayata geçirmektedirler. “Üçüncü Yaş Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Peki, sosyal turizmin özellikleri nelerdir?

Sosyal Turizmin Özellikleri

1936 yılında, Uluslararası Çalışma Örgütü, uluslararası anlamda, ücretli izin söz konusu olacak şekilde çeşitli ilke ve düzenlemeleri belirlemesi ile sosyal turizmin tüm dünyada değer kazanmasına katkı sağlamıştır. Bununla beraber sosyal turizmin belli başlı temel özellikleri de bulunmaktadır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Uygun fiyat avantajının ön plana çıkarılması ve toplumsal grupların gelir düzeylerine uygun projelerin hayata geçirilmesi.
  • Toplumsal grupların turizm faaliyetlerine katılabilmeleri sürecinde hayata geçirilen uygulamalarda herhangi bir kar amacının olmaması.
  • Toplumsal grupların turizm faaliyetlerine toplu bir şekilde katılmaları ve toplu tüketimin ortaya çıkarılması.

Yukarıdaki özelliklere sahip olan sosyal turizmin kapsamı yeni projeler ile daima genişletilmektedir. Peki, sosyal turizmin amaçları nelerdir?

Sosyal Turizm Amaçları

Sosyal turizmin uygulanması ve turizm sektöründe ön plana çıkarılması pek çok sebep ve amaca odaklı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle sosyal turizmin çeşitli amaçlarından söz etmek mümkündür. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Gerek kendi ülke vatandaşı, gerekse de farklı bir ülke vatandaşı ile daha fazla yakınlaşılması, etkileşim kurulması ve kültürlerarası kaynaşmanın sağlanabilmesi.
  • Hayatı monoton bir şekilde ilerleyen özellikle çalışan kesimin dar düşünce kalıbından çıkmalarının sağlanması.
  • Yaşlı kesim için çoğu durumda hayatın son demleri denmesine karşın, buna tam zıt bir şekilde onların yaşam alanlarının genişletilmesi ve farklı sosyal aktivitelere katılmaları için uygun ortamın hazırlanması.
  • Toplumsal gruplar arasındaki çatışmanın ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması.
  • Uluslararası turizm hareketleri ile ülke değiştiren kitlesel grupların, destinasyonda yaşayan bireyler ile dostluk içerisinde yaşayıp, zaman geçirebilmesi.
  • Farklı insanlar ile tanışma, kendini farklı insanlar ile karşılaştırma ve aynı zamanda kültürlerarası bakış açısının kazandırılması. “Etnosentrizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yukarıda da görüldüğü üzere sosyal turizmin pek çok özel amacı bulunmakta, bu amaçlar kapsamında da toplumsal gruplar arasındaki eşitsizlik de ortadan kaldırılmaktadır.

Sosyal Turizmin Geliştirilmesi İçin Hayata Geçirilen Uygulamalar

Sosyal turizmin kapsamında yer alan toplumsal gruplar arasındaki eşitsizlik ortadan kaldırılıyor ve ekonomik düzeyleri düşük olan kitlelerin turizm faaliyetlerine katılmaları sağlanıyor. Peki, bunun için hayata geçirilen uygulamalar nelerdir?

  • Tatilde harcanan paranın taksitlere bölünme imkanı.
  • Tatil yapmak için uygulanan tatil kredileri.
  • Kamusal anlamda kullanılan kampların sosyal turizm kapsamında kullanılması.
  • Ulaşım araçlarında indirim seçeneğinin uygulanması.
  • Tatil çekleri ya da özel seyahat imkanları.
  • Tasarruf sandığı olarak bilinen uygulamanın hayata geçirilmesi ve yaygın hale getirilmesi.
  • Gençler ve öğrenciler için gittikleri destinasyonlarda uygun fiyatlı ya da ücretsiz konaklama imkanı bulmaları.
  • Sosyal turizm kapsamında turizm faaliyetlerine katılan kişi ile konaklama işletmeleri arasında bir bağlantının ortaya çıkarılması.

Sosyal turizmin geliştirilmesi için hayata geçirilen uygulamalardan bazıları yukarıdaki gibidir. Bu uygulamalarda da görüldüğü üzere, sosyal turizme odaklı olarak, ekonomik düzeyleri düşük olan kitlelerin seyahatleri mümkün olmaktadır. Peki, sosyal turizme verilebilecek örnekler nelerdir?

Sosyal Turizm Örnekleri

Sosyal turizmin hayatımızda pek çok uygulanış şekli bulunmakta ve bu şekilde ekonomik düzeyleri düşük olan kitlelerin seyahatleri mümkün olmaktadır. Peki, bu kapsamda verilebilecek örnekler nelerdir?

  • 1975 ve 1984 yılları arasında Turizm Bankası A.Ş. tarafından uygulanan tatil kredileri.
  • Çalışanların yararlanabilmesi için kurulan kamu kampları.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan Gençlik Turizmi Rehberi.
  • Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı olan devlet yurtlarının her dönemde açık olması ve öğrencilerin tatil için gittikleri destinasyonlarda KYK yurtlarında konaklayabilmeleri.
  • Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından farklı toplumsal kesimlere uygulanan indirimler.

Yukarıda yer alan örnekler, sosyal turizmin ülkemizdeki uygulanışına örnek olarak gösterilebilir. Ancak her ne kadar bu örnekleri belirtsek de, sosyal turizmin ülkemizde tam kapasiteli bir şekilde uygulandığını söyleyemeyiz.

İçeriğimizi hazırlarken; Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, “Genel Turizm” (İlkeler – Kavramlar) isimli kitap kaynak olarak alınmıştır. Kitabı edinerek, turizm alanının duayenlerinden turizme dair en değerli bilgileri öğrenebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız “Sosyal Turizm Nedir? Grupları ve Amaçları” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Sizler de yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!