GÜNCEL HABERLERSEKTÖR HABERLERİ

Galataport Hakkında Her Şey

Kruvaziyer turizminin ülkelerin turizm gelirlerine ve kültürlerarası etkileşime doğrudan katkı sağlamaya başlaması ve içerisinde pek çok farklı turizm çeşidine katkıyı da barındırması, kruvaziyer gemilerinin demirleyeceği ve aynı zamanda bir kentsel dönüşüm projesini içerisinde barındıracak çalışmaların yapılması için, potansiyeli olan ülkeleri harekete geçirdi. Türkiye’nin de bu kapsamda potansiyelinin yüksek olması sebebi ile Galataport isimli proje planlandı ve muhteşem bir destinasyon projesi olarak hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Peki, Galataport hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Şimdi sizlere tüm bunlardan bahsedelim.

Galataport İstanbul Nedir?

Kruvaziyer gemilerinin konaklayacağı ve içerisinde turizme dair pek çok değeri barındıracağı bir destinasyon projesi olan Galataport, Türkiye turizmi açısından kapsamlı bir proje ve dünyadaki kruvaziyer turizmi destinasyonu olma yolundaki en önemli adımdır. “Kruvaziyer Turizmi” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Müzeler, sanat galerileri, restoranlar, ofisler, sahil şeridi ve kruvaziyer gemilerinin demirleyeceği limanı ile tam bir destinasyon projesi olmanın yanında, Türkiye turizminin de gözbebeği konumunda yer almaktadır.

Galataport Nerededir?

İstanbul’da hayata geçirilecek bir proje olan Galataport İstanbul, İstanbul Karaköy Vapur İskelesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’nün binası arasında yer alan sahil şeridindedir. İnşası ve gerekli olan projelendirme çalışmalarının birçoğu tamamlanan Galataport projesi, bir destinasyon projesi olarak dünyanın en önemli kruvaziyer limanları arasında yer alacak. Gelişen kruvaziyer turizmine paralel olarak, 200 yıldır kapalı olan Galataport alanı, canlandırılarak ve turizme kazandırılacak.

Galataport Kimin? Galataport İhalesini Kazanan Şirketler Hangileridir?

Dünyada ses getirecek olan Galataport projesi için önemli yatırımlar yapıldı ve bu yatırımlar ile inşası hızlı bir şekilde tamamlanmaya çalışıldı. Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığıyla gerçekleştirilen bir proje olup, aynı zamanda Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ile beraber BLG Capital ortaklığıyla Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları kurularak, Galataport faaliyetleri yürütülmeye başlandı.

Galataport Ne Zaman Açılacak? Proje Ne Zaman Bitecek?

Galataport Ne Zaman Bitecek?

Nisan 2020 yılı için yapılan hazırlıklar kapsamında açılması planlanan Galataport, araya giren Koronavirüs pandemisi sebebi ile ileriki bir tarihe ertelenmek durumunda kaldı. Bu kapsamda Nisan 2021’de açılacak olan Galataport, açılmasıyla birlikte milyonlarca turisti ağırlayacak ve en büyük destinasyon projelerinden bir tanesi olacak. Aynı zamanda inşaatın büyük bölümü tamamlanmakla beraber, Nisan 2021’e kadar tüm eksikliklerin de giderilmesi bekleniyor. Pandemiden dolayı inşaata belirli bir süre ara verildi.

Galataport’un Süreci

200 yıldan fazla bir süredir etkileşime kapalı olan ve günümüze kadar farklı projelere sahne olan Galataport’un alanı, artık muhteşem bir proje ile etkileşime açılıyor ve Türkiye turizmine kazandırılıyor. Peki, Galataport projesinin öncesi ve proje ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Galataport’ta, inşaatının başlayacağı tarihe kadar gemilere yükleme, boşaltma ve depolama faaliyetleri gerçekleştirilmeye devam etti. Aynı zamanda inşaat başlayana kadar İstanbul’da kruvaziyer gemileri burada demirliyordu. Bununla beraber inşaat başladıktan sonra İstanbul’da kruvaziyer gemilerinin demirleyeceği herhangi bir liman da bulunmuyor.
  • 16 Mayıs 2013 tarihinde Doğuş Holding, Galataport’un ihalesini tam olarak 702 milyon Dolarlık teklifle kazandı. Bu kapsamda Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ile beraber BLG Capital ortaklığıyla Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları isimli şirket kuruldu. Şirket Galataport faaliyetlerine bu kapsamda başladı. İsmi de daha sonra Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. olarak değiştirilerek, faaliyetler devam etti.
  • 2015 yılının Şubat ayında başlayan çalışmalar, ilk etapta 2018 yılının sonunda tamamlanacaktı. Ancak aksaklıklar sebebi ile 2020 yılı Nisan ayına ertelendi. Ancak bu sefer de dünyayı sarsan Koronavirüs pandemisi, Galataport’un açılışının Nisan 2021’e ertelenmesine sebep oldu.
  • Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Finansbank’ın sağladıkları krediler ile Galataport projesi tamamlandı. Bu kapsamda proje için 6 bankadan alınan 3.3 milyar TL, projenin temelini oluşturdu.

Yukarıda da görüldüğü üzere önemli bir yatırım olan Galataport, bir destinasyon projesi olarak kruvaziyer turizminde Türkiye’yi bir adım öteye taşıyacak. Peki, bu projenin önemi ve özellikleri nelerdir? “Deniz Turizmi” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Galataport’un Özellikleri ve Önemi

Galataport İstanbul

İçerisinde barındırdığı 300 milyon Euro değere sahip oteli, restoranları, ticari işletmeleri, teknik alanları ve sahil şeridi ile tam bir destinasyon projesi olmasının yanında, bünyesindeki teknik düzenlemeleri ile de kruvaziyer limanı anlamında her şeye sahip. Peki, Galataport’un önemi ve özellikleri hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Kadıköy Rıhtımı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’nün binası arasında yer alan sahil şeridine inşa edilen bir proje olmakla beraber, projenin alanı da 1.2 kilometre olarak bilinmektedir.
  • Dünyanın en büyük kruvaziyer (cruise) gemilerinin demirlemesi için tüm imkanları bünyesinde barındıracak Galataport, aynı zamanda kruvaziyer gemilerinin tüm gereksinimlerini karşılayacak değerleri de kapsayacak.
  • Kruvaziyer turizminin en önemli faydası olan, kruvaziyer gemilerinin demirlediği destinasyonlara katkı sağlaması, Galataport’un da İstanbul’a ve dolayısı ile Türkiye’ye en büyük katkısı olacak.
  • Dünyada ilk örneği Galataport’ta olacak sistem kapsamında dev kruvaziyer gemileri limana inşa edilen körükle yolcularını indirecek. Aynı zamanda yolcuların gümrük işlemleri ve pasaport kontrolleri de zeminin altında yer alacak alanda gerçekleştirilecek. Zeminin altında olacak kontrol alanının derinliği de 16 metre olarak bilinmektedir.
  • Karaköy ile Tophane arasında yer alan 1.2 kilometrelik sahil şeridi, projenin özellikleri arasında da yer aldığı üzere halkın ziyaretine açık olacak.
  • Hidrolik Rotary Aktüatör sistemi ile gümrüklü ve gümrüksüz alan oluşturulacak. Oluşturulan bu alan kruvaziyer gemileri yanaşmadan önce halka açık olurken, kruvaziyer gemilerinin yanaşacağı sırada Hidrolik Rotary Aktüatör sistemi uzaktan kumandalar ile çalıştırılacak ve bu şekilde gümrüksüz alan oluşturularak, kruvaziyer gemilerinin yanaşmaları sağlanacak. Bu sistem, Türk mühendislerine ait olup, dünyada adını sıkça duyuracak bir proje olarak bilinmektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere bünyesinde inanılmaz özellikleri barındıran Galataport’un açılması ile beraber, 2021 yılından itibaren İstanbul ve dahi Türkiye, kruvaziyer turizmi kapsamında en önemli destinasyonlar arasında yer alacak. Galataport’un son durumu ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler bu şekildedir. Peki, Galataport alanında yer alacak yapılar ve diğer alanlar nelerdir?

Galataport Alanındaki Yapılar ve Turistik Mekanlar

Kruvaziyer turizminde Türkiye’nin lider destinasyonlar arasına girmesini sağlayacak olan Galataport İstanbul, pek çok özelliği ile dikkat çekmekle beraber, aynı zamanda yapıları ve turistik mekanları ile de turistler için bir cazibe merkezi olacak. Peki, proje kapsamında yer alan yapılar ve turistik mekanlar nelerdir?

  • Peninsula Hotel (Dünyada yalnızca 10 seçkin lokasyonda bulunmakta ve 177 odalı olarak 300 milyon Euro yatırım ile hayata geçirilmektedir. Aynı zamanda ülke turizmine önemli bir gelir sağlayacak.)
  • Kılış Ali Paşa Camii
  • Tophane Çeşmesi
  • Tophane Köşkü
  • Tophane Saat Kulesi ve Rekreasyon Alanı
  • Nusretiye Camii
  • Açık Hava Sergileri
  • Sanat Enstalasyonları
  • İstanbul Modern Müzesi
  • İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
  • Gastronomi Mekanları
  • Alışveriş Alanları
  • Ofis Binaları (43.000 m2 ofis alanı ve yerli ile yabancı markaların ofisleri)
  • Yürüyüş Yolları ve Sahil Şeridi
  • Mağazalar (250 farklı türde ulusal ve uluslararası mağazalar)
  • Kapalı Otopark (2300 araç kapasiteli)

Yukarıda da gördüğünüz üzere tam bir destinasyon projesi olan Galataport, turistlere her şeyi vaat ediyor. Bu nedenle de ülke turizmi açısından en önemli projeler arasında gösteriliyor. Peki, Galataport projesi ile ülkemizi ne kadar ziyaretçi bekliyor? Kaç kruvaziyer gemisi yanaşacak? Ülkemize proje kapsamında kaç turist gelecek?

Galataport’un Türkiye’ye Katkısı Ne Olacak? Rakamlar İle Galataport

Hedeflenen istatistiklere göre inanılmaz bir katkıyı içerisinde barındıran proje, turizm gelirlerini önemli ölçüde artıracak. Peki, projenin katkıları ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Aynı anda 3 farklı kruvaziyer gemisi ağırlama imkanı.
  • Günde 15.000 yolcu ağırlama kapasitesi.
  • Yılda 1.5 milyon kruvaziyer turisti.
  • Yılda toplam 7 milyon turist.
  • Her yıl 25 milyonun üzerinde ziyaretçi.

Galataport’un ülkemize katkısı, yukarıdaki rakamla ile daha net bir şekilde anlaşılıyor. Bu nedenle 2021 yılının Nisan ayında faaliyetlerine başlayacak proje, tüm dünyanın dikkatini fazlasıyla çekiyor. “Turizmin Ekonomik Etkileri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Nidya Hotel Galataport Bilgileri Nelerdir?

Sultanahmet Camii’ne 6 kilometre, Ayasofya Camii’ne 5 kilometre ve İstanbul Modern Sanat Müzesi’ne sadece 11 dakikalık uzaklıkta bulunan Nidya Hotel Galataport; şık tasarımı, şehir merkezinde yer alması ile beraber, İstanbul’un en değerli otellerinden bir tanesi olarak bilinmektedir.

Galataport Hotel Nerededir?

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alan Galataport Hotel, sunduğu imkanlar ile misafirlerinin dikkatini çekmekle beraber; yiyecek içecek hizmetleri, sağlık hizmetleri, konforlu ve lüks odaları ile ön plandadır.

Galataport Ne Olacak?

Kruvaziyer (cruise) gemilerinin demirleyeceği ve turistlere tüm turistik hizmetlerin profesyonel şekilde sunulacağı, dünyanın en büyük destinasyon projelerinden bir tanesi olması için planlandı ve hayata geçirilmeyi bekliyor.

Galataport Bitti Mi?

Galataport, Koronavirüs pandemisi sebebi ile Nisan 2020’de açılamadı ve ertelendi. Genel anlamda inşaatı bitmiş olsa da, küçük inşa faaliyetlerinin de gerçekleştirilmesi ile beraber Nisan 2021’de açılacak.

Galataport Kaç Paraya Mal Oldu?

6 farklı bankadan alınan 3.3 milyar lira kredi ile hayata geçirilen bir projedir. Toplam maliyeti ise 1.7 milyar dolar olarak bilinmektedir.

Galataport Projesini Hangi Firma Yapıyor?

Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığı ile hayata geçirilen ve açılması beklenen bir proje olarak bilinmektedir.

Sizler için hazırladığımız “Galataport Hakkında Her Şey” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizlere faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Sizler de proje ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!