Genel Turizm

Turizmin Ekonomiye Katkısı Nedir?

Turizm, ülke ekonomisine doğrudan katkı yapan ve en basit tabir ile “bacasız sanayi” olarak adlandırılan bir sektördür. Sektör mü yoksa endüstri mi tartışmaları sürmesine rağmen, turizmin ülke ekonomisine katkısının da çok yönlü olmasından net bir şekilde bahsedilebilmektedir. Peki, turizmin ekonomiye katkısı nedir? Şimdi sizlere bundan bahsedelim.

Turizmin Ekonomiye Katkısı

Toplumsal bir etkinlik olarak bilinen turizm, en fazla ekonomik tarafı ile dikkat çekmiş ve bu yönde araştırmalar yapılmıştır. Aynı zamanda 20. yüzyıl itibari ile ülkelerin krizler ve darboğazlar ile karşı karşıya kalması, bir çıkış kapısı aranmasına sebep olmuş, bu kapsamda turizm hareketleri de ülkelerin ekonomik olarak toparlanmalarının önünü açmıştır. Bu kapsamda kitle turizmi hareketlerinin ülkeler için en önemli gelir kalemini oluşturduğu da söylenebilir. “Kitle Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Peki, turizmin ülke ekonomisine katkısı nedir?

Turizmin Ödemeler Dengesi Üzerine Etkisi

Turizm hareketlerinin uluslararası boyutta gerçekleştirilmesi ile elde edilen dövizler, iki farklı etkiyi ortaya çıkarmaktadır. Bunlar; döviz arzı ve döviz talebidir. Döviz talebi, turist gönderen ülkede etkili olurken; döviz arzı da, turist kabul eden ülkede etkili olmaktadır. Bu hareketlilik ise turizmin ödemeler dengesi üzerine etkisini net bir şekilde göstermektedir.

Turizmin İstihdam Yaratıcı Etkisi

Ülkede gereksinim duyulan toplam istihdama, turizm sektörünün yarattığı genel istihdam önemli bir etki oluşturmaktadır. Turizmin emek yoğun bir sektör olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, istihdam üzerine etkisinden rahat bir şekilde söz edilebilir. Özellikle kış turizmi gibi turizm çeşitlerinin, turizmin mevsimsel özelliğini ortadan kaldırıp, 12 aya yayması, turizmin istihdam yaratıcı etkisini daha net bir şekilde gözler önüne sermektedir. “Kış Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Turizmin Gelir Yaratıcı Etkisi

Turizm hareketlerine katılmak maksadı ile bir ülkeyi ziyaret eden turistler, bu süreçte yalnızca konaklama değil; yeme içme, rekreatif faaliyetler, eğlence, ulaştırma ve kültür turları ile de vakitlerini geçirir ve bu tür hizmetlerden yararlanırlar. Buradan hareketle turizmin birleştirici bir rolünün olması, gelir yaratıcı etkisini ortaya çıkarmaktadır. Örneğin bir otel misafirlerine yiyecek içecek hizmeti sunmak maksadı ile yiyecek hammaddelerini toptancıdan satın alır. Toptancı ise tarımsal faaliyet yürüten çiftçiden alır. Bu durum turizmin ilişkili olduğu tüm alanlarda geçerlidir. Bu nedenle turizmin gelir yaratıcı etkisinden rahatlıkla söz edilebilir.

Turizmin Bölgelerarası Kalkınmaya Etkisi

Turizm potansiyeline sahip olan bölgelerin, dengeli bir şekilde kalkınmalarının, aynı zamanda turizm uygulamalarının bu tür bölgelerde planlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sonucunda bölgelerin bir turizm destinasyonu haline gelmesinde, turizmin bölgelerarası kalkınmaya etkisinin rolü çok büyüktür. Bölgelerarasındaki dengesizliğin ortadan kaldırılması açısından da turizm sektörünün önemli bir değeri bulunmaktadır.

Turizmin Diğer Ekonomik Sektörlere Katkısı

Turizm hareketleri ile elde edilen gelirin, çoğaltan ve katma değer etkisi göz önünde bulundurulduğunda, turizm sektöründe elde edilen gelir, diğer sektörlere de doğrudan etki etmektedir. Bu kapsamda turizm sektörünün alt sektörleri olan konaklama, yiyecek içecek ve rekreasyon gibi alt alanlara da turizm sektörünün etki ettiği bilinmektedir. Aynı zamanda yalnızca konaklama işletmeciliği ve seyahat işletmeciliği gibi alt alanlar değil, bunların yanı sıra sanayi ve tarım gibi sektörler ile de turizm sektörünün üst düzey girdi-çıktı ilişkisi bulunmaktadır.

Turizmin Altyapı ve Üstyapı Yatırımlarına Etkisi

Devletin toplumsal işveleri arasında yer alan ve aynı zamanda görünmeyen hizmetler şeklinde tanımlanan altyapı yatırımları, bölgede yaşayan insanların ve turistlerin faydalanması açısından önemli olmakla beraber, ekonomik anlamda bölgesel kalkınmaya da yüksek oranda katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda turizm talebinin karşılanabilmesi için önemli olan altyapı yatırımları ile turizmin gelişimi arasında sıkı bir ilişki söz konusudur. Turizm kapsamında ortaya çıkan gereksinimlerin karşılanması için de üstyapı ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle turizmin gelişmesine odaklı olarak üstyapı yatırımlarının oranları da artış gösterecektir. “Turizmin Ekonomik Etkileri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

İçeriğimiz hazırlanırken; Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak “Genel Turizm (İlkeler ve Kavramlar)” isimli kitap kaynak olarak alınmıştır. Kitabı temin ederek, turizme dair en değerli bilgileri edinebilirsiniz.

Sizlere bu içeriğimizde “Turizmin Ekonomiye Katkısı Nedir?” sorusuna kapsamlı bir şekilde cevap vermeye çalıştık. Umarız sizler için faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Sizler de yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. TurizmTürkiye’nin en dinamik ve en hızlı büyüyen ekonomik sektörlerinden biridir. 2018 yılında, doğrudan 2,2 milyon kişiyi istihdam ederek toplam istihdamın %7,7’sini doğrudan gerçekleştirmiştir. Toplam turizm geliri GSYİH’nin %3,8’ini temsil etmiştir. Seyahat ihracatı 2018 yılında toplam hizmet ihracatının %51,9’unu oluşturmuştur (OECD, 2020: 293). Ülkemiz,2019 yılında 51,7 milyon turistle rekor kırmış ve aynı yıl turizmden 34.520.332 dolargelir elde etmiştir (TURSAB, 2020).54 sektörü doğrudan, 185 sektörü de dolaylı olarak etkileyen turizmsektörü, bu yönüyle Türkiye’nin en rekabetçi ve en çok döviz geliri getiren sektörlerindendir. Öyle ki, turizmin makroekonomik olarak toplamda 96 milyar dolarlık hâsıla etkisi ve ortalama %2,5’luk katma değeri ile Türkiye’nin gelişme potansiyeli en yüksek sektörlerinden biridir.

    Kaynak: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1159317

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!