Genel TurizmSEKTÖR HABERLERİTURİZM TERİMLERİ

Turizm Sektörünün Sorunları

Türkiye turizminin gelişime baktığımızda, belirli dönemlerde çeşitli krizler ile karşı karşıya kaldığını görebiliyoruz. Turizm sektörünün sorunları da tam olarak buradan sonra devreye giriyor. Genellikle yanlış yapılan veya yapılmayan hamleler sonucunda darbe yiyen Türkiye turizmi, çeşitli hamleler ile tekrar canlandırılmaya başlamıştır. Ancak 1980’li yıllardan itibaren başlayan sorunlar, günümüzde de etkisini yitirmediği için, bu sorunları genel çerçevede ele almak gerekir. Güncel anlamda yeni sorunların ortaya çıktığı da yadsınamaz bir gerçek.

Turizm Sektöründeki Sorunlar Nelerdir?

Turizm sektörü, farklı sektörler ile etkileşim içerisinde olmasından dolayı, çok çabuk etkilenebilmektedir. Bu etki kimi zaman olumlu yönde olabilirken, kimi zaman ise olumsuz yönüyle karşımıza çıkar. Ancak bunu kısa bir şekilde anlamlandırmak doğru olmaz. Turizm sektörü sorunları nelerdir? Bu soruya daha net bir cevap vermek gerekecek.

  • Yanlış Yapılanma: Turizm sektöründe, sektör tecrübesi olmayan ve herhangi bir turizm eğitimi almamış pek çok işletmeci var. Bu durum da müşterilerin memnuniyetini doğrudan olumsuz etkiliyor. Çünkü işletmecilikle alakası olmayan pek çok konaklama tesisi sahibi var. Tamamen para kazanma amacı güdülerek yapılan bu yanlış yapılanmalar, turizm sektöründe ağır yaralar açan bir sorun olmuştur.
  • Pazarlama Bilgisizliği ve Tanıtım Yapamama: Günümüzde yalnızca turizm sektörü değil, tüm sektörlerde çalışan personellerin birçoğu, pazarlama kavramına hakim değil. Hakim olmamak, tanıtım eksikliğini de ortaya çıkarmaktadır. Bu durum da Türkiye’nin turistlerin ilgisini çekmesi için dış etken oluşturmamaktadır.
  • Altyapı ve Üstyapı Yetersizliği: Gerek altyapısal, gerekse de üstyapısal anlamda sektörde pek çok eksiklik var. Bu durum da turizmin çeşitlenmesinin tamamen önüne geçiyor. Özellikle üstyapıda meydana gelen hatalar ve eksiklikler, yanlış yapılanma sorununa da etki etmektedir.
  • Turizmin Çeşitlendirilememesi: Turizm, yalnızca yaz turizminden ibaret değil. Alternatif turizm kavramının anlaşılması ve bu yönde turizmin çeşitlendirilmesi gerekir. Peki, Alternatif Turizm Nedir? İçeriğimize tıklayarak detayları öğrenebilirsiniz.
  • Çevresel Kirlilik: Çevrenin hor kullanılması ve kirletilmesi, sektörün gelişimine doğrudan etki eder. Olumsuz olan bu etki, Türkiye turizminin ağır yara almasına sebep olmaktadır. Turistlerin dahi yakındığı bir sorun olan çevre kirliliği, uzun yıllardır hali hazırda çözülebilmiş değil.
  • Mevsimsellik: Turizmin 12 aya yayılması, alternatif turizm olarak adlandırılıyor. Bu nedenle yalnızca yaz ayları değil de, diğer aylarda da turizmden yeterli payın alınması gerekir.
  • İmaj Problemi: Türkiye’nin iç sorunlarının turist gelen ülkelerde de duyulması, ülkede olumsuz algı oluşturmaktadır. Bu nedenle Türkiye’ye yapılan seyahatler tedirginlik çerçevesinde düşünülmektedir.
  • Plansızlık: Turizm sektörünün kendine özgü planlamasının yetersiz olması, en temel sorunlardan birini oluşturmaktadır.

Yukarıda da net bir şekilde görüldüğü üzere, turizm sektörünü etkileyen pek çok olumsuzluk bulunmaktadır. Turizm sektörünün sorunları, 1980’li yıllardan itibaren süregelen bir hal almış ve bir türlü ortadan kaldırılamamıştır. Sektöre ait güncel gelişmelerden anında haberdar olmak isterseniz, o halde bizi İnstagram.com/turizmebakis/ isimli sosyal medya hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!