Diğer Turizm Çeşitleri

Yeşil Pazarlama ve Yeşil Turizm Nedir?

Tüm dünyada turizmin çevresel boyutu anlamında sıklıkla duyulmaya başlanan kavramlardan biri yeşil pazarlama iken, diğeri de yeşil turizmdir. Özellikle yeşil pazarlama kavramı, ilk kez 1965 yılında düşünülmüş ve tanımı yapılmıştır. Tanımının ilk olarak gerçekleştirildiği yer ise bir seminer. “Ekolojik Pazarlama” isimli seminerde 1975 yılında tanımı gerçekleştirilmiş ve tartışılmıştır. Peki, yeşil pazarlama ve yeşil turizm nedir?

Yeşil Pazarlama Nedir?

Pazarlama anlayışının ekolojik problemler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmesini sağlayan bir pazarlama faaliyetidir. “Yeşil Pazarlama Nedir?” sorusuna en kısa bu şekilde cevap verilebilir. Aynı zamanda bu pazarlama terimi tüketici davranışlarının çevreye duyarlı bir şekilde değişiklik göstermesi ile gelişmiştir. Yani pazarlama sürecinin dönemin ihtiyaçlarına uygun olarak değişiklik gösterdiği bu sosyal pazarlama kavramı ile daha net bir şekilde anlaşılmıştır. Peki, bu pazarlama terimi ile ilgili olarak diğer bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Kotler ve Zaltman’ın 1970 yılında tanımladığı sosyal pazarlama kavramından doğmuş bir kavramdır.
  • Yeşil pazarlama nedir? sorusunun en et cevabı ise; çevresel endişeler sebebi ile üretimleri gerçekleştirilmiş ürünleri satın almak isteyen tüketiciler için mal ve hizmetlerin üretilmesi, akabinde diğer pazarlama karması elemanlarının faaliyetlerinin de aktif hale getirilmesidir.
  • Toplum içerisinde ön planda çıkan değerleri de göz önünde bulunduran yeşil pazarlama kavramı; yalnızca müşterinin memnun edilmesi ile alakalı bir durum değildir.

Yukarıda da görüldüğü gibi sosyal pazarlamanın bir bileşeni olan bu pazarlama terimi, günümüz dünyasında önemini her geçen gün artırmaktadır. Peki, yeşil pazarlamanın stratejileri nelerdir?

Yeşil Pazarlamanın Stratejileri

2000 yılında Andrew Crane tarafından gerçekleştirilen çalışma sonrasında yeşil pazarlama stratejileri tanımlanmıştır. Peki, bu stratejiler hangileridir?

  • Pasif Yeşillik: Ürünlerin çevresel etkileri üzerinde durmayan, bu tür bir etkiyi göz önünde bulundurmayan işletmelerin uyguladığı bir strateji olarak bilinmektedir.
  • Sessiz Yeşillik: Ürünlerin zamanla çevreye daha duyarlı bir konuma getirilmesi için çalışmalar yapan işletmelerin uyguladığı bir stratejidir.
  • İşbirlikçi Yeşillik: Etkili bir yeşil pazarlama stratejisi ile güvenlik, itibar ve kalite sorunlarının çözüme kavuşturulmasını anlatmaktadır.
  • Niş Yeşillik: Ürünlerin geleneksel rekabetçi teklifler için yeşil birer alternatif olarak konumlandırılmasını anlatan strateji olarak bilinmektedir.

Yeşil pazarlamanın stratejileri ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler yukarıdaki gibidir. Peki, örnekleri nelerdir?

Yeşil Pazarlama Örnekleri

Yeşil Pazarlama MercedesBenz Örneği

Yeşil pazarlama stratejisine uygun olarak hareket eden pek çok farklı marka bulunmaktadır. Stratejileri gereği oldukça başarılı oldukları söylenebilir. Peki, bu markalar hangileridir?

  • Opet: Opet istasyonlarının bulunduğu çevrelerde yeşillendirme çalışmaları yapılmaktadır.
  • Hayat Su: Şişelerin kapak kalınlıklarını ve aynı zamanda şişelerin boylarını kısaltan Hayat Su, 5 yıl içerisinde 15 milyon şişeye karşılık gelecek bir kazanç ortaya çıkarmıştır.
  • HP: Yeşil pazarlamaya uygun olarak stratejiler gerçekleştiren HP, yeşil şirket açısından düşünülecek olursa lider markalar arasında yer almaktadır.

Yukarıda da görüldüğü gibi yeşil şirket olma yolunda öncü şirketlerin stratejileri pazarlama açısından çok önemlidir.

Yeşil Turizm Nedir?

Çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve ekolojik dengeyi ön planda tutan, turistlerin de bu açıdan sorumlu bir anlayış içerisinde hareket etmesini sağlayan yeşil turizm kavramı, turizm sektöründe önemini her geçen gün artıran bir kavramdır. Aynı zamanda yeşil turizm ile ilişkilendirilen, konsepti benzer olan turizm çeşitleri ve projeleri de bulunmaktadır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Sürdürülebilir Turizm: Turizm destinasyonlarının, ziyaretçiler için sürdürülebilir turizm açısından daha devamlı olabilmesi, sınırlı sayıda turist alımını içeren ve destinasyonun yönetimini içerisinde barındıran bir projedir. “Sürdürülebilir Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Ekoturizm: Zarar görmemiş doğal alanları ziyaret etmeyi, bu alanlardaki flora ve faunayı yerine görmeyi ve bu faaliyeti zevk alarak gönüllü bir şekilde gerçekleştirmeyi içeren bir turizm çeşididir. “Ekoturizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Sorumlu Turizm: Turistik faaliyetleri çevreye duyarlı olarak gerçekleştirmeyi ithaf eden, aynı zamanda bu süreçte turizm sektörünün tüm paydaşlarının sorumluluk almasını gerektiren bir projedir. “Sorumlu Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yeşil turizm ile aynı konseptte yer alan yukarıdaki proje ve turizm çeşitleri, turizm sektörünün çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için oldukça önemlidir. Peki, Yeşil pazarlama ve turizm ilişkisi nedir?

Yeşil Pazarlama ve Turizm

Turizm sektörünün geleneksel turizm, yani kitle turizmi anlayışından kurtulması çok zaman aldı. Nitekim tam anlamı ile kurtulduğumuz da söylenemez. Hali hazırda orta gelirli ve orta gelirin altındaki turistler Türkiye’yi tercih ediyor ve bu kapsamda Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başına bıraktıkları döviz miktarı 642 Dolar. Bu miktar İspanya gibi bir turizm destinasyonunda 1200 Dolar. Peki, bu durumun tesiri nedir? Elbette ki bilinçsiz bir şekilde gelen kitle turistleri.

Kitle turizminin en önemli zararları arasında bilinçsiz turistlerin ülkeye girişleri yer alıyor. Turistlerin bilinçsiz olması ve çevreye karşı duyarlılık seviyelerinin düşük seyretmesi, dolayısı ile ekolojik turizm olgusunun çok geri planda kalmasına sebep oluyor. Sorumlu olmayacak düzeydeki sorumsuz ziyaretçilerin ve dolayısı ile sorumsuz turizm işletmelerinin çevreyi kirletmeleri, “sorumlu turizm” algısının tam tersi bir durumun oluşmasını sağlıyor. Peki, bu önlenebilir mi? Elbette. Tabi ki insanlara bu tür durumlar hakkında gerekli olan bilginin verilmesi, bilincin aşılanması ile. Yani pazarlama faaliyetleri nezdinde.

Yeşil pazarlama ve turizm ilişkisi, turizmin yukarıdaki boyutunun çok vahim bir şekilde seyretmesi ile daha değerli hale geliyor. Ziyaretçilerin çevreye karşı duyarlı olması, çevresel bilincin artırılması ve bu durumun doğal alanların korunabilmesine, sürdürülebilir turizme katkı sağlaması, yeşil pazarlama boyutunu, dolayısı ile yeşil turizm algısını ortaya çıkarıyor.

Sizler için hazırladığımız “Yeşil Pazarlama ve Yeşil Turizm” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. İçeriğimizi hazırlarken; Rahmi OĞUZ, “Yeşil Otellerin Tercih Edilmesinde Doğa Dostu Tutumların Etkisi: Bir Uygulama” (Isparta) isimli Yüksek Lisans Tezi kaynak olarak alınmıştır. Sizler de yorumlarınız ile içeriğimize katı sağlayabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!