Diğer Turizm ÇeşitleriTURİZM TERİMLERİ

Sorumlu Turizm Nedir?

Dünya turizminin her geçen gün tehlikeye girmesi, aşırı turizm hareketlerinin çoğalması ve dahası, turizm sektöründe yeni projelerin ortaya çıkarılmasını gerektirmiştir. Yeşil turizm, sürdürülebilir turizm ve daha fazlası bunlardan bazılarıdır. Elbette ki son yıllarda ortaya çıkan ve önemi her geçen gün artan sorumlu turizm kavramı da oldukça önemli bir noktada. Peki, Sorumlu turizm nedir? Konu ile ilgili pek çok detaydan sizler için içeriğimizde bahsetmeye çalıştık.

Sorumlu Turizm Kavramı Nedir?

Çok paydaşlı bir yaklaşım olan sorumlu turizm; bir destinasyondaki tüm paydaşlar ile birlikte, sürdürülebilirlik hedefini ilerletmek, geliştirmek ve destinasyonun korunması, sürdürülebilir bir şekilde daha planlı olarak incelenebilmesinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bununla beraber, kültürel ve aynı zamanda doğal kaynakların tanınmasını sağlayıp, akabinde de bu tür kaynakların önemini ortaya çıkarmaktadır. Bu proje ile ilgili diğer bilinmesi gerekenler de aşağıdaki gibidir:

  • Sorumlu turizmi; turistlerin bilinçli bir şekilde hareket etmesi şeklinde anlatmak mümkündür. Yani destinasyon genelinde, destinasyona pek çok yönden zarar verecek turizm hareketleri yerine, daha sorumlu bir turizm hareketi, turistler tarafından ön planda tutulmaktadır. Böylece turistler daha sorumlu bir şekilde, sürdürülebilir olarak tatil geçirmektedirler.
  • Tek paydaş elbette ki turistler değil. Tur operatörleri ve diğer işletme yöneticileri ya da kuruluşlar da bu paydaşlar arasında yer alır. Bu kapsamda hem turistler, hem de diğer paydaşlar sürdürülebilirlik açısından daha sorumlu olurlar. Elbette ki sürdürülebilir turizm olarak da adlandırılamaz. “Sürdürülebilir Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Sorumlu turizme göre önemli olan zincir otellere para kazandırmak değildir. Harcanan paranın yerel bir şekilde dolaşım sağlamasıdır. Bunun yerine küçük bir butik otelde konaklamak, sorumlu turizmin konsepti içerisindedir.
  • Bulunulan turizm destinasyonuna en yakın yerde yemek yemek, bu yaklaşıma uygun değildir. Çünkü sorumlu turizme göre yerel anlamda gastronomik kimliğin tanınması için de daha uzak yerlere seyahatler gerçekleştirilebilir.
  • Sosyal, psikolojik ve ekonomik anlamda gerekli kıstasların düşünülerek tatil geçirilmesi, kısacası sorumlu turizmin kapsamına girmektedir. Tabi ki bu süreçte yer alan diğer paydaşlar da aynı sorumluluğu üzerlerine almaktadırlar.
Sorumlu Turizm Nedir?

Sorumlu turizmin en iyi şekilde kavranabilmesi için, yukarıdaki bilgiler oldukça önemlidir. Son yıllarda sorumlu turizme yönelik çalışmalar da bu projenin öğrenilmesini daha kolay hale getirmektedir.

Geleneksel Turizm ile Sorumlu Turizm Arasındaki Farklar

Geleneksel turizm, genel anlamda da kitle turizmi, sorumlu turizme göre pek çok farklı standardı içerisinde barındırmakta ve bu nedenle birbirlerinden ayrılmaktadır. Peki, bu farklar nelerdir?

  • Geleneksel turizmde destinasyonun en verimli şekilde kullanılması ön planda olurken, sorumlu turizmde dengeli bir kullanım esastır.
  • Geleneksel turizmde kısa vadeli projeler ön planda iken, sorumlu turizmde uzun vadeli projeler göz önünde bulundurulmaktadır.
  • Geleneksel turizmde ekolojik denge ön planda olmazken, sorumlu turizmde hem ekolojik denge, hem de alternatif turizm çeşitliliği ön planda olmaktadır. “Alternatif Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Sorunların sonucu geleneksel turizmde önemli iken, sorumlu turizmde karar verme süreci daha uzun olarak seyretmektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, sorumlu turizme ve akabinde geleneksel turizme baktığımızda, pek çok farklılık dikkat çekmektedir. Peki, sorumlu turizmin ilişkili olduğu diğer turizm çeşitleri hangileridir?

Sorumlu Turizmin İlişkili Olduğu Turizm Çeşitleri

Sorumlu turizmin tanımı ve sürecine baktığımızda, bazı turizm çeşitleri ile ilişkili olduğu görebiliyoruz. Peki, bu turizm çeşitleri hangileridir?

  • Sürdürülebilir Turizm: Turizm destinasyonlarının daha dengeli bir şekilde yönetilmesi ve turistlerin destinasyona daha sınırlı bir şekilde ziyaretlerinin sağlanmasına yönelik bir projedir. Bu şekilde destinasyonların tahrip olması, flora ve faunanın zarar görmesi önlenmektedir. “Flora ve Fauna Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Ekoturizm: “Ekolojik Turizm” olarak bilinen ekoturizm; genel anlamda kirlenmemiş veya yorulmamış doğal alanları ziyaret etmek, bu alanlardaki flora ve faunayı zevk, tecrübe, hayranlık duyguları ile keşfetmeyi tanımlayan bir turizm çeşididir. Doğal güzellikleri keşfetmenin yanı sıra, kültürel değerleri de yerinde görmek esastır. “Ekoturizm Nedir?” isimli içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
  • Etik Turizm: Turizm tedarikçileri ya da turistlerin, ortaya koyduğu uygulamalar ile beraber sahip olmaları gereken ahlaki tutumları içerisinde barındırmaktadır.
  • Alternatif Turizm: Deniz-Kum-Güneş dışında olan diğer turizm çeşitleri, alternatif turizm olarak bilinmektedir.

Sorumlu turizme genel anlamda baktığımızda, yukarıdaki turizm çeşitleri ve uygulamaları ile ilişkili olduğunu görebiliyoruz. Peki, sorumlu turizmin önemi nedir?

Sorumlu Turizmin Önemi

Turizm endüstrisinde artık yeni turizm çeşitleri ortaya çıkıyor ve bu şekilde turizmde bir farkındalık oluşturuluyor. Çünkü bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirilen kitle turizmi, destinasyonların tahrip edilmesi, yorulması ve zarar görmesine sebep oluyor. Bu da destinasyonların sürdürülebilir olmasının önüne geçiyor. İşte tam da bu noktada ön plana çıkan proje; kaynakların verimli, etkin ve planlı bir şekilde kullanılmasının önünü açmaktadır. Bu kapsamda önemi her geçen gün artan bir projedir.

İçeriğimiz hazırlanırken; Erdem AKTAŞ, “Sorumlu Turizm Yaklaşımı İle Turistik Destinasyonların Gelişimi: Foça Örneği” isimli Doktora Tezinden yardım alınmıştır. Sizler için hazırladığımız “Sorumlu Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!