KonaklamaTURİZM TERİMLERİ

Housekeeping Nedir? Kat Hizmetleri Departmanı

Konaklama işletmelerinin en önemli departmanlarından bir tanesi olan Housekeeping, diğer adı ile Kat Hizmetleri, çoğu kişi tarafından klasik bir ev hanımının yapabileceği bir meslek olarak düşünülür. Aslında bu standartlarda, ancak bu kadar küçümsenecek bir meslek kolu ya da departman değil. Çünkü konaklama işletmesindeki önemi üst seviyede. Günümüzde bu alanda kalifiye olmayan personel bile zor bulunurken, kat hizmetleri eğitimleri de her geçen gün artırılmaktadır. Peki, Housekeeping nedir? Housekeeping (Kat Hizmetleri) departmanı ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?

Housekeeping Nedir?

Otelde emeği en çok, ancak geliri en az olan personellerin çalıştığı departman, yani bölüm olarak bilinir. Peki, gerçekten de Kat Hizmetleri departmanı böyle bir departman mıdır? Peki, Kat Hizmetleri nedir? Kesinlikle böyle bir bölüm olduğu söylenemez, ancak kalifiye olmayan personellerin fazla olması sebebi ile maaş seviyeleri oldukça düşük olarak seyretmektedir. Bununla beraber; “Konaklama işletmesinin temizlenmesi, düzeninin organize edilmesi, bakımların gerçekleştirilmesi, odaların temizlenip, misafirlere hazır bir şekilde bırakılması ve diğer süreçleri içerisinde barındıran, bunu en kaliteli temizlik malzemeleri ile profesyonel bir şekilde gerçekleştiren personelleri barındıran otel departmanıdır.” “Housekeeping nedir?” sorusuna verilebilecek en kısa ve net tanım bu şekilde olacaktır.

Housekeeping (Kat Hizmetleri) Departmanı Ne Demek?

Housekeeping (Kat Hizmetleri) Ne İş Yapar?

Housekeeping, Kat Hizmetleri departmanının İngilizce karşılığı olarak bilinmektedir. “Otel Departmanları ve İngilizce Karşılıkları” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Peki, otelde önemli bir konuma sahip olan Housekeeping departmanı nedir?

  • Otelin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, en fazla personel bu departmanda çalışmaktadır.
  • Emek yüksek ve çalışma süresi en uzun departmanlardan bir tanesidir. 24 saat hizmet söz konusudur.
  • Diğer departmanlar ile organize bir şekilde hareket eder. (Ön Büro ve Kat Hizmetleri: Ön büro departmanından odaların boşluğu ile ilgili bilgiler alınır ve daha sonra kat hizmetleri personelleri tarafından gerekli temizlik işlemleri gerçekleştirilir.)
  • Odaların düzeni, ortak alanların düzeni, oda servisinden sonra kalan malzemelerin Food & Beverage (Yiyecek & İçecek) departmanına teslimi gerçekleştirilir.
  • Diğer departmanlar ile uyum içerisinde çalışılır.

Yukarıda da görüldüğü üzere, Kat Hizmetleri departmanı, konaklama işletmesinin en önemli departmanları arasında yer almaktadır. Diğer tüm departmanlar ile de uyum içerisinde çalışılmanın zorunlu olduğu bir departmandır. Peki, Housekeeping ne iş yapar?

Housekeeping Ne İş Yapar?

Housekeeping, diğer adı ile de Kat Hizmetleri departmanı, yüksek sayıdaki personelleri ile otelin temizlik ve düzeninden sorumlu olan departmandır. Housekeeping nedir? sorusunun akabinde verilebilecek en kısa tanım budur. Peki, Housekeeping ne iş yapar?

  • Konaklama işletmesinde, bir misafirin ayrılması sonrasında, misafirin ayrıldığı odanın, hijyenik bir şekilde diğer misafir için hazır edilmesi,
  • Misafir konaklama işletmesinde kalmasına rağmen, belirli bir süre için odasından ayrıldığı durumda, odanın temizliğinin ve havalandırılmasının sağlanması,
  • Konaklama işletmesindeki ortak alanların temizlenmesi ve
  • Diğer departmanlar ile planlı bir şekilde çalışılması, Housekeeping ne iş yapar? sorusunun cevabını net bir şekilde vermektedir.

Yukarıdaki işler, Housekeeping departmanının sorumlu olduğu ve sonuçlandırdığı işlerden bazılarıdır. Bunun yanı sıra Housekeeping departmanının pek çok görevi bulunmaktadır.

Housekeeping Departmanın Görevleri

Housekeeping Departmanın Görevleri

Housekeeping (Kat Hizmetleri) departmanının pek çok görevi bulunmakta ve bu görevlerin her biri, Kat Hizmetleri müdürü tarafından denetlenmektedir. Peki, bu görevler nelerdir?

  • Sorumluluğu olan alanların temizlenmesi, hijyen kurallarının uygulanması ve sorumluluğun hakkıyla yerine getirilmesi,
  • Temizlik ve bakım esnasında, arızaların tespit edilmesi durumunda, arızaların müdüre, dolayısı ile de Teknik Servis departmanına iletilmesi,
  • Oda servisi sonrasında odada kalan malzemelerin Yiyecek & İçecek departmanına iletilmesi,
  • Odalarda unutulan eşyaların müdüre bildirilmesi,
  • Odanın mevcut durumunu gösteren “Oda Görevlisi Raporu”nun hazırlanması,
  • Boya, bakım, düzenleme ve diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi,
  • Koridor, tuvalet, lobby, restoran ve diğer ortak kullanım alanlarının temizlenmesi,
  • Yatak örtüsü, havlu, çamaşır ve diğer tekstil ürünlerinin temizlenmesi için çamaşırhaneye teslim edilmesi,
  • Temizlik için kullanılan araç ve gereçlerin, kullanım sonrasında doğru bir şekilde istiflenmesi ve temizlik kurallarına uygun olarak hareket edilmesi,
  • Temin edilmesi gereken temizlik malzemeleri ile ilgili gerekli Housekeeping Raporu ve diğer raporların hazırlanması ile Kat Hizmetleri müdürüne iletilmesi, Housekeeping departmanının görevleri arasında yer almaktadır.

Housekeeping departmanının genel görevleri bu şekilde belirtilebilir. Bunun yanı sıra, Housekeeping departmanında çalışan tüm personellerin görevleri elbette ki birbirinden farklılık göstermektedir.

Housekeeping Departmanı Personelleri ve Görev Tanımları

Housekeeping departmanında pek çok personel çalışmakta ve çalışan personellerin sayısının en yüksek olduğu departman da Housekeeping olarak bilinmektedir. Peki, Housekeeping departmanında çalışan personeller ve personellerin görev tanımları nelerdir?

Housekeeper (Kat Hizmetleri Yöneticisi – HK Müdürü)

Kat Hizmetleri departmanının sorumluluklarının ve operasyonun başarılı bir şekilde yürütülmesini ve operasyonun günbegün başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

Housekeeper Assistant (Kat Hizmetleri Yöneticisi Yardımcısı):

Kat Hizmetleri Müdürüne yardımcı olan ve operasyonların kontrolünü sağlayan kişidir.

Kat Şefi (Floor Supervisor)

Odaların temizliğinden sorumlu olan personellerin çalışmalarını denetleyen ve oda temizleme operasyonunu yöneten kişidir. Sorumlu olduğu kişi de Kat Hizmetleri Müdürüdür.

Genel Alanlar Şefi

Genel alanların temizlenmesi ile ilgili olarak işlemleri kontrol eden ve bu kontrolleri operasyon çerçevesinde düzenleyen kişidir. Sorumlu olduğu kişi de Kat Hizmetleri Müdürü Yardımcısıdır. Aynı zamanda Kat Hizmetleri Müdürü Yardımcısına destek olmaktadır.

Oda Görevlisi

Oda Görevlisinin sorumlu olduğu kişi, Kat Şefidir. Odaların tüm temizlik, hijyen, bakım ve düzenlerinden sorumlu olan Oda Görevlileri, sorumlu olduğu Kat Şefinden aldığı görevleri layıkıyla yerine getirmektedir.

Meydancı

Konaklama işletmelerinde; restoran, yüzme havuzu, lobby, tuvalet ve bahçe gibi genel kullanım alanlarının temizliğinden sorumlu kişi, meydancı olarak bilinmektedir. Sorumlu olduğu kişi ise Genel Alanlar Şefidir.

Housekeeping (Kat Hizmetleri) departmanında çalışan personeller ve bu personellerin görev tanımları yukarıdaki gibidir. Bu kapsamda Housekeeping nedir? sorusunun cevabında yer alan tüm işlemlerin gerçekleştirilmesi, yukarıdaki personeller tarafından sağlanmaktadır.

Kat Hizmetleri (Housekeeping) Terimleri

Housekeeping ne demek? sorusundan sonra akla gelen terimler, bu departmanın önemini bir kez daha göstermektedir. Bunun akabinde konaklama işletmelerinde yer alan Kat Hizmetleri departmanında da, diğer departmanlarda olduğu gibi pek çok terim bulunmaktadır. Bu terimler çok geniş ölçekte olsa da, sizlere aşağıda belli başlı terimlerden ve bu terimlerin kullanışından bahsetmeye çalıştık:

  • Boş Olan, Temizlenmiş ve Kullanıma Hazır Olan Oda: Clean Room (CL)
  • Misafir Yer Alan Oda: Occupied Room
  • Misafirin Kısa Sürede Otelden Ayrılacağı Beklenen Oda: Due Out Room
  • Misafir Tarafından Kullanılmış, Ancak Boş Olan Oda: Check-Out Room
  • Rahatsız Etmeyin: Do Not Disturb (DND)
  • İçeriden Misafir Tarafından Kilitlenmiş Oda: Double Lock (DBL)
  • Kullanım Dışı Oda (Teknik arıza sebebi ile): Out Of Order

Kat Hizmetleri departmanında bilinmesi gereken önemli terimler yukarıdaki gibidir. Elbette ki Ön Büro (Front Office) departmanı ile ortak pek çok terim vardır. “Ön Büro Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız “Housekeeping Nedir? Housekeeping (Kat Hizmetleri) Departmanı” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. İçeriğimize katkı sağlamak isterseniz de, düşüncelerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Housekeeping Nedir?

Konaklama işletmesinin temizlenmesi, odaların temizliği ve işletmedeki genel alanların temizliği, bu departmanın kontrolü altındadır. Pek çok farklı personel, departman kapsamında görevlidir.

Housekeeping Departmanında Kimler Çalışır?

Housekeeper, Housekeeper Assistant, Kat Şefi, Genel Alanlar Şefi, Oda Görevlisi ve Meydancı, departman kapsamında görevlilerdir.

Yazar: Erdem KELEŞ

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!