Sağlık Turizmi

Sağlık Turizmi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Turizmin çeşitleri arasında gösterilen bir alan da sağlıktır. Yani, “Sağlık Turizmi”. Peki, sağlık turizmi nedir? Bu turizm çeşidi için, bir ülkeden, diğer ülkeye, tedavi olmak maksadı ile gelmek ve koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmak esastır. Yani farklı bir ülkeden, diğer ülkeye gitmek en önemli faktör. Yetersizlik veya pahalılık sebebi ile farklı ülkelerden alınan sağlık hizmetleri, sağlık turizminin en önemli hedef noktasını oluşturmaktadır.

Sağlık Turizmi Türleri

Sağlık turizmi, faaliyetleri çerçevesinde ikiye ayrılır. Bu ayrım, kişilerin hangi faktörleri göz önünde bulundurarak farklı ülkelere gittiğini göstermektedir. Peki, sağlık turizminin türleri nelerdir?

  • Yasa – Aşan Sağlık Turizmi: Bazı ülkelerde, belirli sağlık hizmetleri yasal olmayabilir. İşte bu durumda hedefteki sağlık hizmetinin alınması için farklı bir ülkeye gidilmesi, bu turizm çeşidini ortaya çıkarmıştır. Ötenazi, bunun için verilebilecek en önemli örnek.
  • Diaspora Sağlık Turizmi: Anavatan olarak tabir edilen ülkeye, kişinin sağlık hizmeti almak için gitmesidir.

Sağlık turizminin gelişimi açısından bu iki öncül çok önemli. Çünkü sağlık turizminin olanakları bu şekilde çeşitlenmektedir.

Sağlık Turizmi Çeşitleri

Sağlık Turizmi Çeşitleri

Sağlık turizminin uygulanış biçimine göre göre çeşitleri bulunur. Bu çeşitlere göre ülke tercih eden kişiler, gittikleri ülkenin turizm gelirlerine dikkat çekici bir katkı yaparlar. Şimdi gelin sizinle bu çeşitlere birlikte bakalım.

  • Geriatri Turizmi: “Yaşlı Turizmi veya Üçüncü Yaş Turizmi” olarak adlandırılan Geriatri Turizmi, engelli ve özel bakım gerektiren sağlık hizmetlerini kapsamaktadır.
  • Termal Turizm: Rehabilitasyon ve fizik tedavi kavramlarını içerisinde barındıran Termal Turizm, sıcak mineralli sular ile gerçekleştirilmektedir.
  • Welness Turizm: Sağlık durumlarının çok daha iyi konuma getirilmesi için tercih edilen bir çeşittir.
  • SPA Turizmi:  Suyun getirdiği ferahlama ile yapılan bir tedavi yöntemidir.
  • Medikal Turizm: Uzak ülkelere, bakım veya tedavi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için gidilmektedir. Bu durum, Medikal Turizm faaliyetini ortaya çıkarır.

Yukarıda da gördüğünüz üzere, sağlık turizminin pek çok çeşidi var. Aynı zamanda içeriğimizde sağlık turizmi nedir? sorusuna da cevap vererek, konuyu daha detaylı bir şekilde ele almaya çalıştık. Sizler güncel ve önemli turizm haberlerinden anından haberdar olmak isterseniz de, bunun için bizleri İnstagram.com/turizmebakis/ isimli sosyal medya hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!