TURİZM EĞİTİMİ

Turizm Yüksek Lisans Eğitimi ve Programları

Turizm fakültesi bölümlerinde verilen eğitimler ile turizm sektörüne değer katacak öğrenciler yetiştirilmekte ve sektörün geleceği; hem ulusal, hem de uluslararası boyutta düşünülmektedir. Bunun için pek çok kıstas eğitim sürecinde dikkat çekse de, önemli olan eğitimin hangi kapasitelerde verildiğidir. Bu nedenle lisans eğitimi sonrasında kendini geliştirmek ve sektörü akademik boyutta öğrenmek isteyen öğrenciler için turizm yüksek lisans eğitimleri oldukça önemli. Peki, bu süreç ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir? Öncelikle turizmde eğitimin öneminden sizlere bahsedelim.

Turizmde Eğitimin Önemi

Turizm, ülkeye direkt olarak döviz girişi sağlayan bir sektördür ve bu nedenle turizm potansiyeli bulunan ülkelerin en değer verdiği sektörler arasında zirvede yer almaktadır. 20. yüzyılın sonlarına doğru kitle turizminin olumsuzluklarının iyiden iyiye hissedilmesi ile de, turizmde eğitimin önemi daha belirgin hale gelmiştir. “Kitle Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Bu kapsamda turizm eğitiminin önemi aşağıdaki belli başlı sınıflandırmalar ile tanımlanabilir:

  • Turizm, bir hizmet sektörü olduğundan dolayı, misafir memnuniyeti her daim üst seviyededir. Bu nedenle misafirlerin en iyi şekilde memnun edilmesi için, kalifiye, yani eğitimli personellere her daim ihtiyaç bulunmaktadır.
  • Turizm sektöründe çalışan personellerin eğitimli olması, ülkede turizm faaliyetlerine katılan turistlerin memnun edilmesi için oldukça önemlidir. Misafirlere nasıl davranılacağı, işletmenin ne şekilde yönetileceği ve daha pek çok kıstas, turizm eğitimi ile en olumlu hale getirilmektedir.
  • Turizm eğitimi ile ülkeye giriş yapan yabancı turistlerin sayısında da artış gözlenecektir. Bunun en önemli gerekçesi, kalifiye personeller ile sunulan hizmetler sonucunda turistlerin tekrar ülkeyi tercih etme taleplerinin oluşmasıdır. Bunun yanı sıra alanında uzman ve eğitimli turizmciler, turizmin pazarlanmasına da gerekli olan yatırımı en iyi şekilde yapacaklardır.
  • Eğitimli ve teknik kapasitesi yüksek olan personeller ile sunulan turistik hizmetler, turistlerin memnuniyetini artırmanın yanında, ülke içerisinde bıraktıkları gelir de artacaktır. Turist başına ortalama gelir de bu şekilde yükselecektir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, turizm eğitiminin ülkeye ve topluma pek çok katkısı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bir diğer katkı da toplumda turizm bilincinin oluşması yönünde olacaktır. Peki, Türkiye’de turizm eğitimi nasıl sunulmaktadır? Süreçleri nelerdir?

Türkiye’de Turizm Eğitimi

Türkiye, turizm sektörü nezdinde potansiyeli yüksek olan destinasyonlar arasında yer almaktadır. Coğrafi konumu, doğal güzellikleri, tarihi değerleri ve daha fazlası, turizmin Türkiye’deki önemini her daim kanıtlamaktadır. Alternatif Turizm ve Özel İlgi Turizmi çeşitlerinin de Türkiye’de fazla olması, Türkiye’nin turizm potansiyeli açısından ön plana çıkmasına önemli bir katkı sağlamaktadır. Peki, Türkiye’de turizm eğitimleri nasıl sunulmaktadır?

Turizm Meslek Liseleri

21. yüzyılda sayıları iyiden iyiye artan Turizm Meslek Liseleri, turizm eğitiminin Türkiye’deki en alt kademesidir. Ne yazık ki bu liselerin kademeli artışından etkili bir şekilde söz edilememektedir. Dönemlik ya da yıllık staj eğitimleri söz konusu olmaktadır.

Turizm Meslek Yüksek Okulları

Yükseköğretimin önemli kademelerinden bir tanesi olan Meslek Yüksek Okulları’nda, turizm eğitimi de verilmektedir. Turizm Meslek Yüksek Okulları ile akademik anlamda üst düzey bir eğitim verilemese de, öğrencilere teknik anlamda gerekli eğitimler verilmektedir. Staj eğitimi de yer alır.

Turizm Lisans Eğitimi

Turizm Fakültesi bünyesinde pek çok farklı bölümle sürdürülen turizm lisans eğitimleri, turizm eğitiminin yükseköğretim boyutunda en önemli adımlarındandır. 4 yıllık olarak sunulan bu eğitimler, öğrencilere akademik bilgilerin verilmesini içerir. Aynı zamanda staj eğitimi de bulunur.

Turizm Yüksek Lisans Eğitimi

Lisansüstü turizm eğitiminin ilk kademesi olan turizm yüksek lisans eğitimleri, öğrencilerin turizm alanında akademik hayata attıkları en önemli adımdır. Yazdıkları tez ile öğrencilerin akademik hayatlarındaki başarısı daha net anlaşılmaktadır.

Turizm Doktora Eğitimi

Turizm lisansüstü eğitiminde en önemli adımlardan bir diğeri de doktora eğitimidir. Onlarca üniversitede sunulan doktora eğitimleri, öğrencilerin akademik hayatlarında yükselişlerini perçinlemektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, turizm eğitimleri Türkiye’de farklı şekillerde sunulmaktadır. Ancak bu eğitimlerin kalitesinin yeterli olduğunu söylemek çok da doğru olmaz. Eğitimlerin daha planlı ve kaliteli bir şekilde sunulması gerektiğinden rahatlıkla bahsedilebilir. Peki, turizm alanında turizm fakültesi bünyesinde hangi bölümler bulunmaktadır?

Turizm Fakültesi Bölümleri ve Turizm Yüksek Lisans Programları

Turizm Fakültesi Bölümleri

Turizm eğitiminin nitelikli ve etkili bir şekilde sunulması için turizm fakülteleri bünyesinde pek çok bölüm okutulmaktadır. Bu bölümler, yukarıda da bahsedildiği üzere farklı eğitim düzeylerinde değerlendirilmektedir. Her birinin amacı sektöre eğitimli öğrenciler kazandırmak olmasının yanında, turizm eğitimi alanında önemli adımlar olarak da dikkat çekmektedir. Turizm fakültesi bölümleri ve turizm yüksek lisans programları da aşağıdaki gibidir:

  • Turizm İşletmeciliği
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Turizm Rehberliği
  • Rekreasyon Yönetimi
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Seyahat İşletmeciliği

Yukarıdaki bölümler, turizm fakülteleri bünyesinde okutulan bölümlerdir. Yükseköğretim düzeyinde olan bu eğitimler ile öğrenciler sektörel anlamda geliştirilmekte, akademik anlamda gelişimleri sağlanmaktadır. Yüksek lisans programları her üniversitede farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle hangi üniversitede eğitim alınacağına karar verildiğinde, yüksek lisans programlarının da incelenmesi gerekir.

Turizm Fakültesi Tanıtım Filmi

Turizm Yüksek Lisans Eğitimi

Sektörde akademik anlamda gelişim kazanmak, sektöre dair akademik çalışmalar gerçekleştirmek ve turizm sektörüne pek çok alanda katkı sağlamak için yüksek lisans eğitimleri turizm fakültelerinde sunulmaktadır. Peki, turizm fakültesinde yüksek lisans eğitimi nasıl alınıyor?

  • Yüksek lisans eğitimi almak için adayların 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamaları gerekmektedir.
  • Lisans eğitimini tamamlamadan önce veya tamamladıktan sonra girdikleri ALES sınavından başarıyla ayrılan adaylar, yüksek lisans başvurusu yapabilirler. Her üniversitede talep edilen ALES puanı birbirinden farklıdır. Bu puan kimi üniversitede 60, kimi üniversitede daha fazla veya az olarak belirlenmelidir. Aynı zamanda tezsiz yüksek lisans isteyen adayların ALES puanı zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Yüksek lisans tezli veya tezsiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Tezsiz Yüksek Lisans 3 dönem iken, Tezli Yüksek Lisans 2 yıldır. Tezsiz yüksek lisansta her dönem belirli bir harç yatırılmalıdır. Tezli yüksek lisansta ise böyle bir harç bulunmamaktadır.
  • Yüksek lisans için ALES puanının %60’ı, mezuniyet ortalamasının %20’si ve Bilim Sınavı’nın da %20’si alınır. Bu durum her üniversitede farklı olarak ele alınabilir.
  • Yüksek lisansa kabul edilen adaylar derslerde başarılı olur ve seminer ile tez teslim ederler. Başarılarına göre yüksek lisans eğitimini tamamlarlar.
  • Yüksek lisans eğitimi sürecinden başarıyla ayrılan adaylar, turizm alanında önemli bir deneyim elde etmiş olur.

Yukarıda da görüldüğü üzere, turizm fakültesinde yüksek lisans eğitimi pek çok kriteri içerisinde barındırmakta ve bu şekilde devam ettirilmektedir.

Sizler için hazırladığımız “Turizm Yüksek Lisans Eğitimi ve Programları” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Soru ve görüşlerinizi de bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!