TURİZM TERİMLERİYiyecek & İçecek

Flambe Nedir? Flambe Arabası

Turizm ve otelcilik terimlerinin arasında, yiyecek & içecek terimleri önemli bir yer tutar ve bu terimlerin bir hayli farklı detayları bulunur. İşte bugün sizlere bahsedeceğimiz flambe de önemli bir yiyecek & içecek terimi. Peki, flambe nedir? Misafirin yiyecek & içecek hizmeti aldığı sırada, flambe arabası üzerinde alkol ile alevlendirilerek yiyeceğin hazır hale getirilmesidir. Her yiyecek için bu pişirme yöntemi gerçekleştirilmez. Bazı özel nüansları bulunmaktadır. İçeriğimizde sizlere tüm bu nüanslardan bahsedeceğiz.

Flambe Nedir?

Bir pişirme yöntemi olan flambe, misafirin gözlerinin önünde yiyeceklerin pişirilmesini sağlamaktadır. Pişirme işlemi, flambe arabası olarak adlandırılan araba üzerinde gerçekleştirilir. Ancak tüm yiyecekler için bu pişirme yöntemi kullanılmaz. Peki, hangi yiyecekler için kullanılır?

  • Sebze ve Meyveler
  • Çeşitli Deniz Mahsulleri
  • Kümes Hayvanlarının Etleri ve Diğer Etler

Yukarıdaki yiyeceklerin pişirme işlemleri, misafire görsel bir şölen sunmak maksadı ile flambe ile gerçekleştirilebilir. Bu nedenle flambe genellikle A La Carte restoranlarda gerçekleştirilir. Çünkü kendine has malzemeleri bulunur ve yüksek tecrübe ister. Flambe konusunda bilgili ve tecrübeli kişilerin bu işlemi gerçekleştirmesi gerekir.

Flambe Neden Önemlidir?

Farklı bir sunum olan flambe, sunumuyla misafirlerin hoş görüntülerle eğlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle A La Carte ve konseptli restoranlarda bu tür sunum teknikleri uygulanmaktadır. Aynı zamanda flambe ile yiyecekler alevlendirildiği için, tat ve koku anlamında yiyecekler farklı lezzetlere ulaşmaktadır. Misafirlerin özel olduklarını hissetmesi açısından da oldukça önemli olan flambe, teknik becerisi yüksek olan çalışanlar tarafından sunulmaktadır. Bu nedenle de yiyecek & içecek sektörü açısından oldukça önemli bir tekniktir.

Flambe Tarifi

Flambe Nedir? Flambe Tarifi

Flambe farklı bir teknik olduğundan dolayı, içerisinde çok ince nüansları barındırır. Bu nedenle de kökeni Fransa olan bu teknik, A La Carte restoranlarda aktif bir şekilde misafirlere sunulmak için tercih edilmektedir. Peki, flambe tarifi ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Flambe, alevlendirme sonucunda yukarıda da bahsedilen yiyeceklerin pişirilmesi yöntemidir. Bu nedenle alevlendirmenin çok dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.
  • Alevlendirme işleminde alkollü veya alkolsüz içecekler tercih edilebilir. Ancak alkollü içeceklerin çok sık tercih edildiği bilinmektedir.
  • Gueridon olarak adlandırılan, masa servantı üzerinde gerçekleştirilen bir işlemdir. Masa servantlarında özel ocaklar bulunur. “Servant Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise flambe arabasıdır.
  • Konyak ya da kanyak kullanarak alevlendirme yapılır. Tabi ki bu bir genellemedir. Alevlendirme ise tamamen yemeğin içerisinde gerçekleştirilir.
  • Flambe kalabalık sofralar için uygun bir tercih değildir. Genellikle en fazla dört kişilik masalar için tercih edildiğini görmekteyiz.
  • Misafirlerin özel istekleri ile sunulan bir tekniktir. Bu teknik genellikle A La Carte menülerde karşımıza çıkar. “Menü Çeşitleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Flambe ile yemeğin tüm evreleri misafirlerin gözleri önünde gerçekleştirilir.
  • Baharatlar ve soslar flambe için çok önemlidir. Misafirlerin özel isteklerine göre farklı eklemeler de gerçekleştirilebilir.
  • Flambe içerisine dökülecek sıvının miktarı çok önemlidir. Hızlı bir ekleme ile patlama meydana gelebilir. Bu nedenle miktarının fazlası eklenmemelidir.

Flambe tarifi ile ilgili olarak bilinmesi gereken ince nüanslar yukarıdaki gibidir. Belirttiğimiz gibi çok önemli ve ince detaya gereksinim duyan bir tekniktir.

Flambe Çeşitleri Nelerdir?

Flambelerin hangi yiyecekler ile yapıldığından yukarıda kısaca bahsetmiştik. Peki, bu çerçevede flambe çeşitleri nelerdir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

  • Tatlı ve Meyve Flambesi

Fazla malzeme gerektirmez ve diğer flambelere göre çok daha kolay bir şekilde hazırlanabilir. En sık uygulanan çeşitlerden bir tanesi olmanın yanında, kullanılan tatlı ve meyvelerin kalitesi de üst düzeydedir.

  • Et Flambesi

Et flambe oldukça dikkat çekici bir çeşittir, ancak doğru bir şekilde uygulanmadığında ortamda hoş olmayan bir koku bırakabilir. Bu koku da misafirleri rahatsız edebilir. Bu anlamda et flambesinin belirli nüanslara uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

  • Deniz Mahsulleri Flambesi

Değeri çok yüksek olan ürünler (ıstakoz vb.) ile gerçekleştirildiğinden dolayı, çok kıymetli bir flambe çeşididir. Deniz mahsulleri flambesinde öncelikli olarak etin alevlendirilmesi gerekir. Daha sonra da gerekli olan soslar hazırlanır.

  • Kümes Hayvanları Flambesi

Kısa sürede hazırlanan bu flambe çeşidi, maliyet açısından da daha düşüktür. Aynı zamanda flambenin gerçekleştirilme süreci diğer et flambeleri ile benzerlik göstermektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere farklı türden flambeler bulunmaktadır. A La Carte menülerini süsleyen bu teknik, yiyecek & içecek sektörünün incileri arasında yer almaktadır.

Flambe Arabası Nedir?

Flambenin gerçekleştirilebilmesi için gueridon ile beraber flambe arabalarının önemi çok büyüktür. Etkili bir flambe sunumunun sağlanması açısından, flambelerde gerekli olan tüm malzemeler bu arabalarda bulunur. Aynı zamanda arabalarda gerekli olan bölümler de bulunduğundan dolayı, flambe personelleri çok rahat bir şekilde işlemleri gerçekleştirebilmektedirler. Fotoğrafta da gördüğünüz üzere, çok detaylı bir araba olduğu açıktır.

Sizler için hazırladığımız “Flambe Nedir? Flambe Arabası” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Umarız fayda sağlayacak bir içerik oluşturabilmişizdir.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!