KonaklamaTURİZM TERİMLERİ

Konaklama İşletmeleri ve Özellikleri

Turistlerin; konaklama, yiyecek içecek ve belirli oranlarda eğlence gereksinimlerini karşılayan konaklama işletmeleri, turizm ürününün misafire sunulması açısından önemli bir değere sahiptir. Bu grupta en dikkat çeken işletme otel olurken, onlarca farklı konaklama işletmesi de turizm sektöründe karşımıza çıkmaktadır. Peki, konaklama işletmeleri ve özellikleri nelerdir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

Konaklama İşletmeleri Çeşitleri Nelerdir?

Misafirin geceleme yapabileceği, yiyecek içecek hizmetlerinden yararlanabileceği ve belirli oranda rekreatif faaliyetlere katılabileceği konaklama tesisleri, turizm sektörü açısından misafirlerin memnun edilmesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle turistin ilk memnuniyetinin sağlanması açısından konaklama tesislerinde verilen hizmetler çok önemli bir yere sahiptir. Peki, burada bahsedilen konaklama işletmeleri hangileridir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

  • Otel

Pek çok farklı çeşidi bulunan oteller; misafirin konaklama gereksiniminin yanında, yeme içme ve rekreatif faaliyetlere katılma gereksinimlerine yönelik hizmetler sunmaktadır. Otellerin konumları, verdikleri hizmetler, büyüklükleri ve çalışma saatleri göz önünde bulundurulursa, pek çok farklı otel sınıflandırması yapılabilmektedir. “Otel Oda Tipleri” ve “Otel Kuralları” isimli içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.

  • Motel

En az 10 odası olması gereken tesislerden biri olan moteller, karayolları güzergahı ya da çevresinde yer alan tesislerdir. Motorlu taşıtlar ile yolculuk yapan kişilerin; konaklama, yeme içme ve araçlarını park edebilme gereksinimlerini karşılamak üzerine konumlandırılmış tesislerdir.

  • Hostel

Yeme içme hizmeti vermekle beraber, misafirlerin kendi yiyeceklerini hazırlayabilme olanağına sahip oldukları ve yatak kiralamaya göre konuk kabul eden tesislerdir. Ülkemizde çok gelişmiş bir sistem olmasa da, uygun fiyatlı olması sebebi ile Avrupa’da çok sık kullanılmaktadır. En az 10 odalı bir tesistir ve odalarda bulunan yataklar, misafirler tarafından kiralanır.

  • Kamping

En az 30 ünitesi bulunması gereken kampingler, doğal güzelliği bulunan destinasyonlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kamping adı verilen işletmelerde misafirler konaklama, yeme içme ve rekreatif faaliyetleri kendileri gerçekleştirmektedirler.

  • Tatil Köyü

Konaklamanın doğa ile iç içe bir şekilde, konforlu olarak gerçekleştirilebilmesinin yanında, çeşitli rekreatif faaliyetlerin de etkin bir şekilde sunulması, tatil köyünün tanımını ortaya çıkarmaktadır. Bu tür tesisler doğa ile iç içe oldukları için en fazla iki katlı olabilirler. Bazı durumlarda eğimden kaynaklı olarak üçüncü kat da olabilir. Ancak bu katın da çeşitli kurallara göre yapılması gerekmektedir.

  • Apart Otel

Bir apartman veya villada bulunan dairelerin, misafirlere kiralanması ile apart otellerde konaklama hizmeti sunulmaktadır. Konaklama apart otel tarafından sunulsa da, yeme içmenin misafir tarafından karşılanması gerekir. Yeme içmenin karşılanabilmesi için gerekli olan teçhizat da misafirlerin kiraladıkları dairelerde bulunur.

  • Pansiyon

En az 5 odaya sahip konaklama tesislerinden biri de pansiyondur. Basit bir yönetime sahip olan pansiyonlarda, misafirler kendi yiyeceklerini kendileri hazırlayabilirler. Bunun için gerekli olan teçhizat bulunur.

  • Yüzer Tesisler
Yüzer Tesisler – Kruvaziyer

Bir ülkenin liman ve karasularında, turistik amaçlı konaklama hizmet verip, istenildiği zamanda hareket edebilme kabiliyetine sahip, kolaylıkla çekilebilen ve denize elverişli olan tesisler, yüzer tesisler olarak adlandırılmaktadır. Konaklama, yeme içme ve rekreatif faaliyetlerin karşılanması için gerekli olan tüm olanaklar yüzer tesislerde bulunmaktadır. Buna en önemli örnek, kruvaziyerlerdir.

  • Termal Tesis

İnsan sağlığını koruma ya da tedavi etme maksadı ile çeşitli uygulamalar yapan ve bu uygulamaları bir hekim gözetiminde gerçekleştiren tesisler, termal turizm tesisleridir. Termal tesislerde kullanılan sular belirli mineralleri içerisinde barındırmakla beraber, dereceleri de oldukça yüksektir. Günlük hayatımızda sıklıkla tükettiğimiz maden suyu da, termal tesislerde kullanılan suyun içilebilir türüdür. Elbette ki içerisinde bazı mineral farkları bulunur.

  • Golf Tesisleri

Golf sporunun tüm gerekliliklerini içerisinde barındıran ve golf turistlerinin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte uygulamalara sahip tesisler, golf tesisleri olarak adlandırılmaktadır. “Golf Turizmi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

  • Kırsal Turizm Tesisleri

En az 15 odaya sahip olan tesisler olarak bilinmektedir. Aynı zamanda turizme kazandırılmış kırsal alanlarda inşa edilen müstakil evler veya toplu alanlarda gerçekleştirilen konaklama, yeme içme ve rekreatif faaliyetleri içeren tesislerdir.

  • Spor, Avcılık ve Dağ Evi Tesisleri

Amacına uygun olarak belirlenmiş alanlarda inşa edilebilecek tesisler olmakla beraber, bu tesislerin yıldız dereceleri de en az 1 yıldız olarak belirlenmesi gerekecektir.

Yukarıda sizlere konaklama işletmeleri ve bu işletmelerin özellikleri ile ilgili genel bir bilgi vermeye çalıştık. Belirtildiği gibi bu tesislerin her biri, kendi alanında önemli uygulamaları aktif bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Konaklama İşletmelerinin Özellikleri

Kişilerin, turistik faaliyetlere katılmak için farklı destinasyonları ziyaret etmesi, turizm olgusunun temelini oluşturmaktadır. Turizm olgusuna katılan kişi de turist olarak adlandırılmakla beraber, turistlerin ziyaretleri sürecinde kaldıkları tesisler de konaklama tesislerdir. Peki, bu tesislerin özellikleri nelerdir?

  • Konaklama tesislerinin her biri, belirli bir turist kitlesine hitap etmektedir.
  • Her tesis yeme içme veya rekreatif faaliyet sunma yükümlülüğünde değildir. İşletme sisteminde bu tarz bir hizmet bulunmayabilir.
  • Konaklama, yeme içme ve rekreatif faaliyetlerin tamamını sunmaya yönelik hizmet veren konaklama tesisleri de bulunmaktadır.
  • Konaklama tesislerinin, belirli işletme kurallarına harfiyen uymaları gerekir.
  • Konaklama tesisleri, misafirlerin memnuniyetinin artırılması aşamasında en önemli değere sahip tesislerdir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, konaklama tesisleri her anlamda turistlerin memnuniyet düzeylerine doğrudan etki etmektedir. Bizler de bu içeriğimizde “Konaklama İşletmeleri ve Özellikleri” isimli konudan bahsetmeye çalıştık. Sizler de bu konu ile ilgili görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!