GÜNCEL HABERLERKonaklama

Otel Kuralları Koronavirüs Sonrası Değişti

Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Gerek turizm faaliyetlerinin durması, gerekse de turizm gelirlerinin neredeyse sıfıra inmesi ile tabiri caizse turizm sektörü vurgun yedi. Maske-Mesafe-Temizlik kuralları da dikkat çekince, otel kuralları çeşitli değişikliklere uğradı. Peki, koronavirüs sonrasında otel kurallarında hangi değişiklikler meydana geldi?

Otel Kuralları Nasıl Değişti?

Anahtarsız Tatil ve Otel Kuralları

Salgın sonrasında temizlik kriterleri daha hassas bir şekilde düzenlenmeye başladı. Bu da doğru orantılı olarak konaklama tesislerinin yapısında bazı değişikliklere yol açtı. Ancak kuşkusuz ki salgın, fiyatları ve personel gereksinimini doğrudan etkiledi. Çünkü daha güvenli bir tatil için insanların daha fazla maliyetlere katlanması gerekiyor. Bir de işin personel yanı var. Yani artık daha nitelikli işgücüne gereksinim duyulacak. Bu durum da turizm sektörünün geleceği için olumlu sonuçları doğurabilir.

Salgın tehlikesinin etkisi tamamen kalktığında bile insanlar artık temizlik alışkanlıklarından vazgeçmeyecekler. Bu durum da nitelikli turizm personellerine duyulan gereksinimi bir hayli artıracak. “Turizm İle İlgili Meslekler” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Koronavirüs Sonrası Otellerde Hangi Kurallar Uygulanacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar her geçen gün hız kazanıyor ve konaklama tesislerine yeni yeni düzenlemeler geliyor. Konaklama tesisleri arasında otellerin önemli bir yer tutması da, otel kuralları konusunda misafirlerin düşünmesini gerektiriyor. Peki, otellerin koronavirüs sonrasında uyması gereken kurallar nelerdir?

  • Güvenli Turizm Sertifikası salgın sürecinde ve sonrasında çok önemli olacak. Normalde 50 ve üzeri odaya sahip olan oteller bu sertifikayı almaları gerekirken, artık bu sınır 30 ve üzerine çıkarıldı. Yani 30 ve üzeri odaya sahip olan oteller, Güvenli Turizm Sertifikasını almaları gerekecek.
  • HES kodu artık çok önemli bir tutuyor. Seyahatlerde, ÖSYM sınavlarında ve daha onlarca yerde ilk olarak HES kodu gösterilmesi gerekiyor. Bunun sonucunda bakanlığın kararı ile HES kodu artık konaklama tesislerine kadar indi. Artık tüm konaklama tesislerine girişlerde HES kodu gösterme zorunluluğu getirildi.
  • Otel girişlerinde alkol bazlı el dezenfektanları ve koruyucu ekipmanların bulundurulması gerekecek.
  • Ödemelerde ise olabildiğince temassız ödeme seçenekleri tercih edilmesi gerekecek. Bunun için de temassız pos cihazları çok önemli.
  • Otel odalarında kullanılan pek çok malzeme tek kullanımlık olacak. Saç kurutma makinesi, oda kartı gibi ekipmanlar da konaklama sonrasında tamamen dezenfekte edilecek.
  • Otellerin tüm alanlarında sosyal mesafeye uyulacak ve bunun için gerekli işaret ve uyarılar belirtilecek.
  • Odalar, misafirler otelden ayrıldıktan sonra temizlenip, tam kapasiteli bir şekilde dezenfekte edilecek ve havalandırılacak.
  • Açık büfe hizmeti verilmeyecek. Servisler, servis personelleri tarafından sunulacak.
  • Yemek masaları arasındaki mesafe 1.5 metreye, yan yana sandalyeler arası mesafe ise 60 santimetreye çıkarılacak.
  • Mümkünse genel kullanımdaki tuvaletlerin kapıları otomatik olacak.
  • Spor salonu gibi alanlarda rezervasyon sistemi uygulanacak.
  • Odaların temizliği tek kullanımlık eldivenler ile gerçekleştirilecek.
  • Havalandırma sistemlerinin filtreleri gerekli sıklıklarda değiştirilecek.
  • Genel kullanım alanlarının belirli bölümlerinde, gri renkte kapağı olan atık kutuları yer alacak.
  • Havuz suyu ve plaj çevresinin temizliği gerekli şekilde gerçekleştirilecek. “Havuz veya Deniz Suyunda Koronavirüs Bulaşır Mı?” isimli içeriğimiz size fayda sağlayabilir.
  • Klor seviyeleri açık havuzlarda 1-3 ppm ve kapalı havuzlarda 1-1.5 ppm seviyesinde ayarlanacak.
  • Personellerin vardiyaları değiştirilmeyecek. Aynı personel, aynı vardiyada çalıştırılacak.

Yukarıda da görüldüğü üzere otel kuralları artık çok farklılaştı. Konaklama süresi boyunca gerek otel yönetimi ile personellerin, gerekse de misafirlerin bu kurallara dikkat etmeleri gerekecek. Sizler için hazırladığımız içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Bu konudaki görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!