KonaklamaTURİZM TERİMLERİ

Otel Oda Tipleri ve Özellikleri

Konaklama tesisleri arasında en önemlisi, hiç kuşku yok ki otellerdir. Lüks otel, mağara oteli, butik otel gibi pek çok farklı otel türü olmakla beraber, bu otellerin konseptleri de birbirinden farklılaşmaktadır. İşte tam da burada devreye otel oda tipleri girer. Çünkü otellerin konseptleri, işleyişleri ve özelliklerine göre farklı oda tipleri bulunur. Bizler de bu içeriğimizde sizlere otellerde bulunan oda tiplerinden bahsetmeye çalışacağız.

Otel Oda Tipleri

Şekil veya Yatak Sayısı ile Fiziksel Görünüm, otellerdeki odaların farklılaşmasını sağlar. Bu kapsamda da misafirler için çok çeşitli konaklama olanakları ortaya çıkar. “Yarım Pansiyon Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Peki, otellerde bulunan odaların türleri nelerdir?

Otel Oda Tipleri ve Özellikleri
  • Tek Kişilik Oda (Single Room): Bu odalar tek kişinin konaklamasına uygundur.
  • Çift Kişilik Oda (Double Room): İki kişinin konaklamasına olanak sağlayan odalardır.
  • Üç Kişilik Oda (Triple Room): Üç kişinin konaklamasına uygun odalardır. Bu odalarda iki seçenek bulunur: Birincisi; yan yana üç yatak, ikincisi; yan yana bir adet iki kişilik, bir adet de tek kişilik yatak.
  • Dört Kişilik Oda (Quad Room): Dört kişinin konaklamasına olanak sağlayan odalardır. Bu odalarda yan yana iki kişilik yatak bulunabilir. Bunun yanında bir adet iki kişilik, iki adet de tek kişilik yatak konumlandırılabilir.
  • Suite Oda: Lüks konaklamaya uygun odalardır. Bu odalar bir oturma odası ve bir de yatak odasından meydana gelirler.
  • Junior Suite: Standart odadan daha büyük bir odadan oluşur. Odanın bir kısmı oturma odası iken, bir kısmı da yatak odasıdır. Suite Oda’dan daha az lüks ve daha küçüktür.
  • Dubleks Oda (Doublex Room): Tatil köylerinde sık sık rastlanan bir oda tipi olmakla beraber, iki kattan oluşmaktadır. Genellikle ilk kat oturma odası iken, üst kat da yatak odasıdır.
  • Studio Room: Stüdyo tipi odalar olarak bilinmektedir. Bu odalardaki yataklar genellikle katlanabilir veya saklanabilir özelliktedir. Böylece konaklayan misafir, odayı yalnızca ofise çevirip, ortamı geniş hale getirebilir.
  • Bağlantılı Oda (Connecting Room): Otel koridoruna çıkmadan, diğer bir odaya geçiş yapmak için tasarlanmış odalardır. Çoğunlukla iki odadan meydana gelir. Odalar arasında kapı bulunur ve koridora çıkılmadan diğer odaya geçiş yapılabilir.
  • Aile Odası (Family Room): Standart odalardan daha büyük olmaları ile dikkat çeker. Anne ve baba için bir French Bed* bulunur. Çocuklar için de genellikle bir ranza veya katlanıp açılabilir bir kanepe bulunur.
  • Köşe Oda (Corner Room): İç donanımları diğer odalardan farklı olarak düzenlenen, otel katlarının köşelerinde yer alan odalardır. Genellikle manzaraları güzel olur. Bunun yanında Junior Suite olarak da düzenlenebilir.
  • Engelli Odası (Handicapped Room): Engelli misafirlerin rahat bir şekilde konaklamayabilmesi için tasarlanmış odalardır. Buna en önemli örnek; klozetlerin yanında tutma kollarının bulunması ve banyonun küvetli olmasıdır.
  • Kral Dairesi (Presidental Room): Otelin en güzel manzaralı odasıdır. Oturma odası, yatak odası, yemek odası, mutfak ve büyüklüğü ile dikkat çeken bir banyodan oluşur. Misafire bu odada bilgisayar, televizyon ve telefon gibi pek çok imkan da sağlanmaktadır. Pahalı olması ile de dikkat çekmektedir. “Türkiye’nin En Pahalı Oteli” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yukarıda da görüldüğü gibi pek çok otel oda tipi bulunmaktadır. Bu odaların tamamı bir otelde bulunmayabilir. Bu nedenle otellerin büyüklük ve işlevlerine göre oda tipleri de birbirinden farklılık gösterir.

Yatak Terimleri

Yatakların tipi ve kişi sayısına göre iki önemli terim bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

French Bed: İki misafirin yatabileceği büyüklükte olan, iki kişilik yataklardır.

Twin Bed:  İki tane yan yana tek kişilik yatak anlamına gelmektedir.

Sizler için hazırladığımız “Otel Oda Tipleri” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Umarız sizlere faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!