Gezi RehberiKültür TurizmiSEYAHAT REHBERİTURİZM ÇEŞİTLERİ

Patara Antik Kenti Nerede? Hikayesi Nedir?

Türkiye’de “2020 Turizm Teması” olarak belirlenen Patara Antik Kenti, önemli bir uygarlığa ev sahipliği yapması ve siyasi anlamdaki önemi sebebi ile oldukça değerli bir konumdadır. Peki, Patara Antik Kenti nerede? Hikayesi nedir? Size bundan bahsetmeye çalışalım.

Antalya’nın Kaş ilçesinin, Kalkan beldesine yakın bir konumda yer alan antik kent, Fethiye karayolunun 10. kilometresinde yer almakla beraber, denize kıyısı bulunmaktadır. Çeşitli rivayetlere göre kentin varlığı farklı tarihlere dayandırılır. Bunlardan ilki, M.S. 8. yüzyıl iken, diğeri de M.S. 64 yılı olarak gösterilir. Özellikle Hitit yazılarında kentin adı Patar olarak geçmesi sebebi ile Orta Tunç Çağı ve Demir Çağı özelliklerini içerisinde barındırmaktadır.

Likya Uygarlığının en önemli kentlerinden biri olan Patara, siyasi anlamda da çok büyük bir otoriteye sahiptir. Roma ve Rodos tarafından özerkliği ile bağımsızlığını kazanan antik kent, bu çerçevede Likya Uygarlığı’nın da başkenti olmuştur. Üstelik bu anlamda düşünülecek olursa, “Noel Baba” olarak tabir edilen “Saint Nicholaos”da Pataralı olarak bilinmektedir.

Patara Antik Kenti Nerede?

Patara Antik Kenti Nerede?

Patara, yani Gelemiş Köyü olarak belirtilen yerde bulunan antik kent, kilometrelerce öncesinden, tabelalarla tarif edilmektedir. Kentin 2020 yılı “Turizm Teması” olarak seçilmesi de, bu çerçevede turistik akımları artırmıştır. İşte tam da bu kapsamda kentin turistler için daha kapsamlı hale getirilmesi çerçevesinde, çeşitli güzergah ve rotalar da belirlenmiştir.

Antalya’nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi sınırları içerisinde yer alan ve binlerce yıl öncesine dayanan bu antik kent, yoğun bir ziyaretçi akımına uğruyor. Peki, Patara Antik Kenti’nin genel olarak hikayesi nedir?

Patara Antik Kenti’nin Hikayesi

Patara Antik Kenti Hikayesi

Milattan Öncesi olarak tabir edilen 3. yüzyılda, Ptolemaios hakimiyetine dahil olması çerçevesinde, Likya Uygarlığı’nın lider kentleri arasında kendine yer bulmuştur. Yukarıda da bahsedildiği üzere, Roma’dan özerklik alan kent, bağımsızlığını da Rodos’a karşı elde etmiştir. Peki, Patara Antik Kenti’nin hikayesi ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Likya Uygarlığı’nın başkentidir.
  • Helenistik Dönemde inşası gerçekleştirilen bir Meclis Binası ve anıtsal açıdan önem taşıyan tiyatro tipi yapıları bulunmaktadır.
  • Denize kıyısı olması ve aynı zamanda siyasi önemi çerçevesinde, Roma İmparatorluğunun önemli kentleri arasında yer almıştır.
  • Adli ve idari işlerin yürütüldüğü bir merkez olması da bilinmekle beraber, Patara Meclis Binası ise bunu kanıtlar niteliktedir.
  • Bir depo vazifesi de gören antik kent, Anadolu’dan Roma için gönderilen tahılların ana merkezi olmuştur.
  • Apollon’un ise Kehanet Merkezi olarak bilinir.
  • Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile de önemini yitirmeyen kent, bu çerçevede korunmuş ve bugünlere kadar nakledilmiştir. Geleneksel Türk İçecekleri isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • İhtişamlı bir girişin yapıldığı antik kentte pek çok kitabe de bulunur.

Tiyatrosu ile Meclis Binasının bugünlere kadar korunması ve inanılmaz bir deneyim yaşatması kapsamında, 2020’nin Patara Yılı olması da çok mühimdir.

Patara Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Patara Antik Kenti Meclis Binası

Antalya’nın turizmi açısından da çok önemli bir yere sahip olan Antik Kenti, 2020 Turizm Teması olduktan sonra, yoğun bir ziyaretçi akımına şahit olmuştur. Bu çerçevede bakıldığında ise Patara Örenyeri giriş ücreti için MüzeKart almanız yeterlidir. 70 TL karşılığında aldığınız MüzeKart ile Patara Antik Kenti’ni oldukça geniş kapsamda ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda bir MüzeKart ile kenti iki farklı kez gezme şansınız bulunuyor. Buna ek olarak, 300’den fazla farklı müzeyi de aynı kart ile 1 yıl içerisinde ziyaret edebilirsiniz. Kültürel Miras Nedir? isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Patara Antik Kenti Yapıları ve UNESCO Miras Listesi

Patara Antik Kenti Tiyatrosu

Patara Antik Kenti’nde pek çok yapı bulunuyor olup ve bu yapıların tamamı oldukça iyi bir şekilde korunarak bugüne nakledilmiştir. Bu çerçevede pek çok yapı da Patara Antik Kenti ile ortaya çıkar. Peki, nedir bu yapılar?

  • Patara Tiyatrosu
  • Meclis Binası
  • Patara Örenyeri

Yukarıda yer alan 2 yapı ve bir örenyeri, Patara Antik Kenti’nin ziyareti esnasında oldukça önemlidir. Aynı zamanda UNESCO Dünya Miras Listesi içerisinde yer alan Xanthos Letoon vadisi içerisinde bulunduğundan dolayı, özel bir yere sahiptir. Ancak Patara Örenyeri tek başına UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil değildir.

Xanthos Letoon

Kazıları 1988 yılından itibaren sürdürülen bir antik kent olması çerçevesinde, bugüne kadar pek çok yapı ortaya çıkarılmıştır. Siz de Antalya’da yer alan Patara Antik Kenti ve Örenyerini ziyaret ederek, tatilinize farklı bir deneyim katabilirsiniz. Detaylı bilgi için, Patara Örenyeri isimli bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!