TURİZM TERİMLERİYiyecek & İçecek

Executive Chef Nedir? Ne İş Yapar?

Turizm sektöründe executive chef kavramı çok duyulmaktadır. Peki, executive chef nedir? Executive chef, mutfağın her şeyinden sorumlu olan kişi olarak bilinir. Baş şef olarak da bilinir. Mutfaklarda kendisinin alt kademesinde çalışanların eğitim koordinasyonunu sağlamaktadır.

Her işletme gibi otellerin mutfaklarındaki düzen de çok önemlidir. Bu düzeni executive chef sağlar. Executive chef sayesinde otel mutfakları herkes için çalışılabilir hale gelir. Şef ve baş şef şeklinde isimlendirilen executive chef sayesinde otel restoranında karlılık artırılmış olur. Mutfakta yemeklerin belirli ve verimli programla sunulması sağlanır. Yönetici şefler sayesinde mutfakta muhtemel tüm sorunların da önüne geçilmiş olur. Güçlü stratejik liderlik becerisiyle hareket ederler. Executive chef anlamı nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir.

Executive Chef Ne İş Yapar?

Executive Chef Ne İşe Yapar?

Otellerin mutfağının genel işleyişinden sorumludur. Görev ve sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Alt kademedeki personelleri eğitir.
  • Menülerin planını oluşturur.
  • Makinelerin doğru kullanılmasını sağlar.
  • Personellerin hem çalışma hem de izin günlerini ayarlar.
  • Üretim sırasında standartları sabit tutar.
  • Mutfakta çalışacak personeli seçer.
  • Hijyen kurallarına dikkat edilmesi konusunda titiz davranır.
  • İş güvenliğini sağlamada önemli görevleri vardır.

Executive chef sayesinde mutfakta yemekler düzgün, verimli ve belirli bir program dahilinde sunulur. Mutfakta ortaya çakan ya da çıkabilecek programları tespit eder. Executive cheflerin en önemli özelliği, güçlü stratejik liderlik becerileridir.

  • Aşçıların,
  • Çırakların,
  • Bulaşıktan sorumlu personellerin,
  • Mutfak asistanlarının ve
  • Sous şeflerin verimli şekilde çalışmasını sağlar.

Sabahları executive chefler, gıda malzemelerinin teslimatını kontrol eder. Öğleden sonralarıysa özel menü öğeleri hazırlamaya çalışırlar. Akşam yemeklerindeyse mutfağın denetlenmesi adına ortalama 12 saat tam zamanlı mesaiye kalırlar. Executive chef ne iş yapar? noktasında görev yetki ve sorumluluklarının çok olduğunu söyleyebiliriz.

Executive Chefin Günlük Görev ve Sorumlulukları

Üst düzey mutfaklar için çok önemli bir yere sahip olan executive chefler; tabiri caizse mutfağın patronu olarak bilinirler. Fine Dining Nedir? isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Genel görev ve sorumlulukları ise aşağıdaki gibidir:

  • Birinci görev ve sorumlulukları arasında gıdaların tazeliğini kontrol etmek vardır.
  • Gıdaların taze tutulması konusunda titiz davranırlar.
  • Aşçıları devamlı koordine ederek onların verimliliğini artırırlar.
  • Gıdaların müşterilere en iyi şekilde sunulması için çaba harcarlar.
  • Yiyeceklerin ne şekilde sunulacağına dair bir plan oluştururlar.
  • Yemeklerin kaliteli şekilde üretilmesini sağlarlar.
  • Mutfak araç ve gereçlerinin temizliğini kontrol ederler.
  • Sağlık politikalarına uygun şekilde mutfakta işleri yürütürler.

Executive chef, mutfağın günlük işleyişini ayarlar. Görev ve sorumlulukları mutfak dışına da taşar. Farklı tarifler geliştirerek müşterilerine zengin menü sunmaya çalışırlar. Aynı zamanda yiyecek malzemelerinin envanterini kontrol ederler ve düzenlerler. Gıda bütçelerinin takip edilmesi ve satın alma siparişlerinin kontrolü de executive cheflerin sorumluluğundadır. Executive chefler sorumlu oldukları kuruma devamlı rapor hazırlar. Ayrıca idari işleri yürüterek çalışmalarında mutfak dışına da çıkarlar.

Executive Chef Olmak

Şef unvanını kazanmadan önce mutfakta birçok görevde çalışırlar. Yönetici düzeyindeki pozisyonlarından önce kendilerini mutfakta çok geliştirirler. Mutfakta çıraklık döneminden geçerek yüksek mertebeye ulaşırlar. Mutfakta edindikleri iş tecrübesiyle uzmanlaşarak pozisyon atlarlar. Executive chefler; üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları programlarında, Aşçılık Okullarında ve Meslek Okullarında eğitim alırlar.

Executive chef ne iş yapar? sorusunu; “misafirlere en iyi yemek deneyimi sunmayı sağlar” şeklinde yanıtlayabiliriz. Restoran mutfaklarında operasyonları denetlerler. Hem pişirme hem de yönetsel becerilerini geliştirirler. Gıda hazırlama konusunda yüksek eğitim alarak uzmanlaşmışlardır. Executive chef olabilmek için yaklaşık 20 yıl mutfakta profesyonel şekilde çalışmak gerekir. Executive chef adayı profesyonel menüler hazırlamak ve üst düzey sorumlulukları yerine getirmek için eğitimler alır. Menü Planlama isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Executive Chefin Özellikleri Nedir?

Executive Chef Özellikleri Nelerdir?

Yaratıcı kişiliğe sahip olarak bilinirler. Etkin yönetici özelliğiyle hareket ettikleri için mutfaktaki kadrolarını devamlı motive ederler. Yenilikçi kişiliğe sahiplerdir. Ekibini nasıl organize edeceğini çok iyi bilir. Lider ruhlu olmakla birlikte ekibinin verimliliğini artırmak adına onlarla devamlı irtibat halinde olur.

Personelin becerilerini ortaya koymak için çalışmalar yapar. Farklı özelliklerde menüler hazırlayarak farklılığını ortaya koyar. Her meslek grubunda olması gerektiği gibi executive chefler de işlerine duydukları heyecanla dikkat çekerler. Araştırmacı ve kendini devamlı yenileyen bir kişiliğe sahiptirler. Araştırmalar yaparak farklı mutfaklarda da harikalar yaratırlar. Bu kapsamda executive ne demek? sorusunu şu şekilde de cevaplayabiliriz: Mutfağın kontrolünü sağlayan, mutfak personelinin çalışma düzenini değerlendiren, mutfağın genelinden sorumlu kişilere, executive chef adı verilmektedir.

Executive Chef Nasıl Olunur?

Restoranda en üst pozisyon olarak bilinir. Executive chef olabilmek için çeşitli aşamalardan geçmek gerekiyor. Executive chef olmak isteyen kişi mutlaka aşçılık okuluna gitmelidir. Çeşitli işletmelerin restoranlarında orta düzeyde şef olarak da çalışabilir. Küçük, yeni açılan bir restorana giderek orada hemen executive chef olarak başlayıp deneyim kazanabilir. Executive chef olmak isteyen bir kişi mutfak hiyerarşisinde çalışarak pozisyon atlayabilir. Restoranların tüm mutfak operasyonlarından sorumludur. Restoranın tüm idari fonksiyonlarını yerine getirir.

Executive cheflerin sorumluluğu çok büyüktür. Mutfak işletmesinin denetlenmesinden tutun da menü ve şarapların ayarlanmasına kadar birçok prosedürle ilgilenirler. Şarap Kültürü isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Executive chefler;

  • Yönetim tecrübesi,
  • Vizyon ve
  • Yemek pişirme becerisiyle hareket eder.

Executive chef, mutfakta en üst pozisyondur. Mutfak çalışanlarının ulaştığı en yüksek pozisyon olarak bilinir. Günümüzde aşçı okulları artmıştır. Buna bağlı olarak kişi eğitimini alarak daha hızlı bu seviyeye yükselir. Executive chef olabilmek için kişinin birçok yerde deneyim kazanması ve bilgi edinmesi gerekir. Fakat kısa yoldan executive chef olmak isteyenler; sermayeyi hazırladıktan sonra kendi restoranlarını açabilir.

Sizin için bu içerikte “Executive Chef Nedir?” sorusuna kapsamlı bir cevap vermeye çalıştık. Siz de yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz. Düşüncelerinizi merakla bekliyoruz.

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!