Genel TurizmSEKTÖR HABERLERİTurizm Pazarlaması

Destinasyon Yönetimi Nedir?

Destinasyon kavramı özellikle turizm sektöründe sıklıkla duyulan ve kullanılan bir kavramdır. Kelime anlamı olarak “varış yeri” olan destinasyon kavramı, hedefteki turizm alanı olarak anlamlandırılmaktadır. Böylece destinasyon, turistlerin hedeflediği ve ulaşmak istediği yer olduğu için, destinasyonların yönetilmesi ve pazarlanması gerekir. Burada da destinasyon yönetimi ve pazarlaması devreye girer. Peki, destinasyon yönetimi nedir? Bu sorunun cevabını vererek içeriğimize başlangıç yapalım.

Destinasyon Yönetimi Ne Demek?

Destinasyon Yönetimi Nedir?

“Hedef yer veya varış yeri” olarak adlandırılan bölgenin; turistlerin ilgisini çekecek, sürdürülebilir olacak ve planlı bir şekilde yönetilecek şekilde değerlendirilmesi, destinasyon yönetimi olarak adlandırılmaktadır. Turizm arzı ve talebi de göz önünde bulundurulursa, destinasyonun arz ve talep konusunda üst düzey faydayı elde etmesine yardımcı oluyor. “Turizm Arzı Nedir?” ve “Turizm Talebi Nedir?” isimli içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz. Genel anlamda destinasyon yönetimi kavramından; varış yeri bazlı olumlu etkinin ortaya çıkarılması ve bu etkinin maksimum düzeyde olup, bölgesel kalkınmaya fayda sağlaması çıkarılmaktadır. Destinasyon yönetimi içerisinde yer alan faaliyetler ise aşağıdaki gibidir:

  • İşletmelerin İzinleri ve İmar Planlamalarının Kontrolleri
  • Arazinin Kullanımının Planlanması ve Planlı Hale Getirilmesi
  • Çevresel ve Diğer Düzenlemelerin Gerçekleştirilmesi
  • İş Birliklerinin Kontrolü
  • Turistik Faaliyetlerin Kontrolünün Yapılması ve Geliştirilmesi

Yukarıdaki faaliyetler ve hedefler, destinasyon yönetimi kavramı içerisinde yer almaktadır. Peki, destinasyon pazarlaması nedir?

Destinasyon Pazarlaması Nedir?

Destinasyonun maksimum düzeyde ve faydalı bir şekilde kullanılması, destinasyon genelindeki yerel işletmelerin faaliyetlerinin kontrol altında tutulması, destinasyonun marka bilinirliğinin artırılması ile beraber, tanıtım faaliyetlerine ek olarak, ziyaretçi odaklı bir planlamanın yapılması, destinasyon pazarlaması anlamına gelmektedir. Şehir pazarlaması, marka bilinirliğinin artırılması, içerik pazarlaması ve çevrimiçi olduğu kadar çevrimdışı reklamcılığın da ön planda tutulması, destinasyon pazarlaması kavramı içerisinde yer almaktadır.

Turizmde Destinasyon Yönetiminin Önemi

Turizm sektörünün geliştirilmesi ve turistik bölge olan destinasyonların turistler için cazibe noktası olması için destinasyon yönetimi turizmde çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü içerisinde Yönetim Organizasyon ve Pazarlama faaliyetlerini barındırmaktadır. Bu nedenle turistlerin bir destinasyonu tercih etmesi, destinasyonun yönetilmesi açısından çok önemlidir. Burada en önemli değerler de aşağıdaki gibidir:

  • Destinasyona ulaşımın kolay olması,
  • Destinasyonun alt ve üst yapı çalışmalarının en iyi şekilde tamamlanmış olması,
  • Konaklama seçeneklerinin fazla olması,
  • Turistlerin destinasyonu keşfetmeye yönlendirilmesi (burada devreye her şey dahil sistemi ve açık büfeden uzaklaşmak girmektedir),
  • Destinasyonun çevrimiçi ve çevrimdışı olarak tanıtılması,
  • Destinasyonun marka bilinirliğinin artırılması, turizmde destinasyon yönetiminin hangi açıdan değerli olduğunu bizlere göstermektedir.

Yukarıdaki değerlere baktığımızda, bir destinasyonda olmaza olmaz olarak dikkat çekmektedir. İşte bu değerlerin destinasyon genelinde ön planda tutulması da destinasyon yönetimi ile elde edilebilir.

Destinasyon Yönetimi Kitabı PDF

Destinasyon yönetimi ile ilgili pek çok kitap ve çalışma bulunmakta, destinasyon yönetimi alanında bu çalışma ile kitaplar tercih edilmektedir. Bu çalışma ve kitaplar aşağıda yer almaktadır.

  • 3. Turizm Şurası – Destinasyon Yönetimi – 1-3 Kasım 2017
  • Destinasyon Yönetimi ve Pazarlaması – Editör: Dr. Öğr. Üyesi Belma SUNA – Detay Yayıncılık
  • Destinasyon Yönetiminde Avrupa Modeli – Dr. Murat BAYRAM – Detay Yayıncılık
  • Destinasyon Yönetimi – Doç. Dr. Oğuz TÜRKAY – Detay Yayıncılık
  • Destinasyon Yönetimi ve Pazarlaması – Doç. Dr. Gökçe ÖZDEMİR – Detay Yayıncılık
  • Destinasyon Yönetimi (AÖF) – Prof. Dr. Metin KOZAK, Prof. Dr. Yüksel ÖZTÜRK

Yukarıdaki çalışma ve kitaplardan, destinasyon yönetimi ile ilgili tüm detayları en ince ayrıntısına kadar öğrenebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız destinasyon yönetimi nedir? isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Umarız sizlere faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!