Turizm EkonomisiTURİZM TERİMLERİ

Turizm Talebi Nedir?

Turizmin diğer disiplinler ile arasındaki ilişkisine genel çerçevede bakılırsa, bu disiplinler arasında en dikkat çekeni, ekonomidir. Turizm talebi de, ekonomi disiplini ele alınarak açıklanabilir. Peki, turizm talebi nedir? Yeterli boş zamana ve satın alma gücüne sahip olup, sınırları çizilmiş bir zaman dilimi içerisinde turistik mal ve hizmetlerden yararlanan kişi veya kişiler turizm talebini oluşturmaktadır. Ancak turizm talebi bu kadar kısa bir tanım ile değerlendirilemez. Turizm talebinin oluşması için bazı değerlere sahip olunması gerekir.

Turizm Talebinin Özellikleri

Turizm Talebinin Özellikleri

Turizm talebinin söylenebilmesi için üç önemli unsur vardır. Bunlar şu şekildedir: Yeterli satın alma gücü, yeterli boş zaman ve turistik mal ya da hizmetlere katılma. Üç ana unsur gerçekleştirildiğinde, turizm talebi meydana gelir. Peki, turizm talebinin özellikleri nelerdir?

  • Turizm sektörünün en önemli problemi olan mevsimlik kavramını içerisinde barındırır. Yani mevsimlik bir özelliğe sahiptir.
  • Bağımsız bir şekilde meydana gelen taleptir. Bu nedenle kişisel değerlendirmeler çerçevesinde değişikliğe uğrar.
  • Çok yönlü olmasının yanında karmaşık bir özelliği de içerisinde barındırır.
  • Ülkelerin sahip oldukları gelişmişlik düzeylerine göre turizm talebinde de değişiklikler meydana gelir.
  • İkame seçeneklerinin fazla olması sebebi ile esnek olarak adlandırılabilir.
  • Rekabet unsuru çok fazladır.

Yukarıda, turizm talebinin özelliklerinden bahsedildi. Bunun yanında turizm talebinin farklı bileşenleri bulunur. Bu bileşenler, turizm talebinin durumunu ortaya çıkarır. Peki, nedir bu bileşenler?

Turizm Talebinin Bileşenleri

Arz ve Talep

Turizm talebi nedir? sorusuna yukarıda cevap vermiştik.  Bunun yanında turizm talebinin gerçekleştirilme süreci çerçevesinde değerlendirilen bileşenler, turizm talebinin hesaplanması açısından çok önemlidir. Bu nedenle daima ön planda olur. Peki, bu bileşenler nelerdir?

  • Efektif Talep: Turizm talebinin unsurlarının tamamını gerçekleştiren ve turizm faaliyetlerine katılan kişiler, efektif talebin içerisinde yer alırlar.
  • Potansiyel Talep: Seyahat konusunda yeterli bilince sahip olup, boş zaman ya da maddi anlamda problemler yaşayan kişilerin oluşturduğu taleptir.
  • Ertelenmiş Talep: Yeterli boş zamanda ve gelire sahip olup, turizm faaliyetleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan, ancak uyarıldığında da seyahat eden kişilerin oluşturduğu taleptir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, turizm talebinin bileşenleri, turizm talebinin belirlenmesi için çok önemlidir. Burada gerekli hususlara dikkat edilir ve pazarlama yönünden yeterli adımlar atılırsa, potansiyel turizm talebi, aktif turizm talebine dönüşecektir. “Turizm Sektörünün Sorunları” isimli içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Aktif Turizm Talebi

Turizm talebi en kısa şekilde potansiyel ve aktif turizm talebinden oluşur. Potansiyel turizm talebi değerlendirilip, uyarılma ile harekete geçirildiğinde, potansiyel talep ortadan kalkar, aktif turizm talebi ortaya çıkar. Aynı zamanda aktif turizm talebi ile ilgili tüm özelliklere sahip olunurken, potansiyel turizm talebinin belirlenmesi için detaylı araştırmaların yapılması gerekir.

Bu içeriğimizde sizlere turizm talebi nedir? Turizm talebinin unsurları, turizm talebinin özellikleri, bileşenleri ve aktif turizm talebinden bahsetmeye çalıştık. Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir. Sizin bu konuda bir görüşünüz varsa bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!