Genel TurizmTURİZM TERİMLERİ

İç Turizm Nedir? İç Turizme Dair Her Şey

Turizm; devamlı olarak ikamet edilen yer dışında, para kazanma amacı güdülmeden, en az 24 saat, en çok 1 yıl olmak sureti ile geçirilen zamanda turistik mal ve hizmetlerin tüketilmesi anlamına gelen bir olgudur. Bu tanım turizm için oluşturulabilecek en basit tanımlardan bir tanesidir. Bunun yanında her ülke için turizm ikiye ayrılır. Bunlardan biri iç turizm, diğeri ise dış turizmdir. Bizler de bu içeriğimizde sizlere “İç Turizm Nedir?” sorusundan ve iç turizm hakkındaki diğer bilgilerden bahsedeceğiz.

İç Turizm Nedir?

Bir ülkenin vatandaşlarının kendi ülkesi içerisinde turistik mal ve hizmetlerden yararlanması, iç turizm olarak adlandırılmaktadır. İç turizm nedir? sorusuna en kısa bu şekilde cevap verilebilir. Yani bir kişi Ankara’da yaşıyor ve Antalya’da yer alan Patara Antik Kenti’ni ziyaret ediyor ve oradaki turistik mal ve hizmetlerden yararlanıyorsa, bu durum iç turizm olarak adlandırılmaktadır. Dış turizm ise tam tersidir. Yani Almanya’da yaşayan bir kişi Türkiye’de yer alan Göbeklitepe’yi ziyaret ediyor ve bu çerçevede turistik mal ve hizmetlerden yararlanıyorsa, bu durum dış turizmi oluşturmaktadır. “Dış Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

İç Turizmin Avantajları Nelerdir?

İç turizmin döviz getirici bir etkisi yoktur, bu etki dış turizm ile ortaya çıkmaktadır. Ancak iç turizmin ülke içerisindeki turizm hareketliliklerine çok büyük etkisi vardır. Elbette ki tek avantajı da bu değildir. Her ne kadar iç turizme yeterince değer verilmese de, aşağıdaki avantajları daima sağlamaya devam etmektedir. Peki, nedir bu avantajlar?

  • Ortaya çıkan ulusal gelirin, bölgesel anlamda dengeli bir şekilde dağılım göstermesini sağlamaktadır.
  • İnsanların kendi ülkesinin kültürünü, doğal ve tarihi güzelliklerini öğrenebilmesine ortam hazırlamaktadır.
  • Turizmin insanı eğlendirme ve dinlendirme etkisinin olması ile beraber, insanların iş yaşantılarındaki monotonluktan bir an olsun uzaklaşmalarına fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda insanların sosyal ilişkilerdeki etkinliğini artırmakta, bununla beraber iş yaşantılarındaki odaklanma sorunu ortadan kaldırılarak, verim de aynı çerçevede yükseltilmektedir.
  • Toplumda turizm bilincinin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bu şekilde turistlerin psikolojisi anlaşılmakta ve bir empati durumu oluşmaktadır. Çünkü turist psikolojisi, turizm faaliyetlerine katılarak öğrenilmektedir.

Yukarıdaki avantajların tamamını içerisinde barındıran iç turizm, ülkedeki pek çok alana doğrudan etki etmektedir. Bu tür etkiler ise yukarıdaki gibidir. Peki, iç turizmin canlandırılması için neler yapılmalıdır?

İç Turizmin Canlandırılması İçin Neler Yapılmalıdır?

https://www.youtube.com/watch?v=yuK21eQQ89M
İç Turizm Nedir? İç Turizmin Canlandırılması

İç turizmin geliştirilmesi ve olması gereken konuma getirilmesi ile yukarıdaki avantajlar oluşmaktadır. Bu kapsamda 1968 ve 1972 yılları arasında yürürlükte olup uygulanan “İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planı” pek çok gelişmişliğin ortaya çıkmasını da sağlamıştır. Peki, iç turizmin canlandırılması için neler yapılması gerekir?

  • Mevsimsellik sorununun ortadan kaldırılması gerekmektedir.
  • İç turizmin yönetilmesi için iç turizm biriminin kurulması oldukça önemlidir.
  • Alternatif turizm faaliyetlerine gerekli olan özenin gösterilmesi gerekmektedir. “Alternatif Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Yöresel anlamda çeşitli fuarların da hayata geçirilmesi gerekmektedir.
  • Pazarlama, tanıtım ve diğer faaliyetlere gerekli olan hassasiyet gösterilmelidir.
  • Seyahat acentası ve tur operatörü faaliyetlerine gerekli olan düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
  • Turizm sektöründe yer alan paydaşların dijital dünyanın gelişmişliğine ayak uydurmaları gerekmektedir.
  • Yeni turizm destinasyonları oluşturulmalı ve bu destinasyonlar marka kent haline getirilmelidir. “Destinasyon Yönetimi Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Eğitimli, yetenekli ve turizm olgusunun değerini bilen personeller ile turizm mal ve hizmetlerinin sunulması gerekmektedir.
  • Okullardaki yaz, sömestr ve ara tatillerde Milli Eğitim Bakanlığı ile eşgüdümlü olarak hareket edilerek, uygun ortamlar hazırlanmalıdır.
  • Alt ve orta gelir grubunda olan aileler için uygun sosyal turizm uygulamalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Eğitim öğretimin verildiği şehrin kültürel ve doğal güzelliklerinin, müfredat içerisinde bulunması gerekmektedir. Bu şekilde kültürel ve doğal güzelliklerin daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır.

İç turizmin canlandırılması için yukarıdaki adımlar ve daha fazlasının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda iç turizmin artık yalnızca kriz dönemlerde düşünülmesinin önüne geçilmesi önemli bir adım olacaktır. Her dönem iç turizme gerekli olan özen gösterilirse, iç turizmin ülke için faydaları da aynı düzeyde artış gösterecektir. Daha detaylı bilgilere “Turizm Nedir?” isimli sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İç Turizm İstatistikleri Nelerdir?

Türkiye’de iç turizm maalesef ki krizlerde ön plana çıkan bir turizm türü olarak dikkat çekmektedir. Bizler de bu kapsamda Türkiye turizminin iç turizm anlamındaki istatistiklerinden sizlere bahsetmeye çalışacağız. İstatistiklerin kaynakları ise alt açıklamalarında belirtilmiştir.

Yerli Ziyaretçilerin En Çok Geceleme Yaptığı İller (Kültür ve Turizm Bakanlığı)
Yabancı ve Yerli Turistlerin Bölgelere Göre Tesise Geliş ve Geceleme Sayıları ile Ortalama Kalış Süreleri (2017) (Kültür ve Turizm Bakanlığı)
Türkiye’de İç Turizme Katılanların Seyahat ve Geceleme Sayısı ile Harcamaları (2009-2017) (TÜİK)
2017 Yılında Türkiye’de İç Turizme Katılanların Yaş Gruplarına Göre Geceleme Sayılarının Dağılımı (Dinç, 2019)
Türkiye’de İç Turizme Katılanların Kaldıkları Konaklama Türüne Göre Geceleme Sayılarının Dağılımı (2009-2017) (TÜİK)
2017 Yılında Türkiye’de İç Turizme Katılanların Kaldıkları Konaklama Türüne Göre Geceleme Sayılarının Dağılımı (Dinç, 2019)
Türkiye’de İç Turizme Katılanların Seyahat Harcamalarının Türlerine Göre Dağılımı (2009-2017) (TÜİK)

Sizler için hazırladığımız “İç Turizm Nedir? İç Turizme Dair Her Şey” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!