KonaklamaOtel

Butik Otel Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Misafir ve müşterilerin tercihlerindeki değişkenlikler, ürün pazarlamasında büyük farklılıklar ortaya çıkarmış, girişimcilik hamleleri de turizm sektöründe kendini fazlasıyla göstermiştir. Bu kapsamda önemli bir hamle olan butik otel, özellikle 1980’li yıllardan itibaren gelişme gösteren önemli bir otel türüdür. Misafir ve müşterilerin değişen beklentilerini karşılamak için ortaya çıkan ve özel hizmet sunma üzerine bir otel olan butik oteller, turist tercihlerin her geçen gün zirvedeki yerini sağlamlaştırıyor. Peki, bu kadar önemli bir otel türü olan butik otel nedir? Özellikleri ve tasarım seçenekleri nelerdir? Kelimenin anlamı nedir?

Butik (Boutique) Ne Demek?

“Butik” kavramı, Fransızca bir kelime olan “boutique” kelimesinden ortaya çıkmıştır. Türk Dil Kurumu’na göre butik; “süs eşyası ve giyim malzemeleri satılan dükkan” olarak tanımlanırken, Oxford sözlüğüne göre ise butik; “kişiye özel hizmet, özel müşteriye sunulan hizmet ve elit ürünlerin satışının gerçekleştirildiği küçük ölçekli dükkanlar” olarak tanımlanmaktadır. (Akturan, 2017). Butik kelimesinin tüm sözlüklerde ve tanımlarda ortak yönü ise; küçük ve kişiye özel olarak dikkat çekmesidir. Bu nedenle butik kavramının otel boyutunda ele alınmasında; “küçük”, “kişiye özel” ve “özel hissettirme” kavramları önemlidir. Peki, butik otel nedir?

Butik Otel Nedir?

Özgün bir tasarıma sahip olan, misafire kendini özel hissettiren, samimi bir hizmet seçeneğine sahip olan ve modern stili ile misafir tercihlerine hitap eden oteller, butik otel olarak adlandırılmaktadır. Butik otel ne demek? sorusuna verilebilecek en önemli cevap bu şekildedir. Bununla beraber “özgünlük”, “samimiyet”, “sakinlik” ve “özel hizmet” gibi kavramları bünyesinde barındıran butik oteller, bu nedenle misafirlerin kendilerini evlerinde gibi hissetlerine ortam hazırlamaktadır. Peki, butik oteller ile ilgili diğer bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Zincir otel işletmelerinin standartlaşmış bir hizmet sunması sebebi ile insanlarda “kendimi özel hissetmek istiyorum” şeklinde bir düşünceyi ortaya çıkarmıştır. Bu durum da butik otellerin önemini artırmıştır.
  • Butik otellerin bulunduğu çevre ile bir uyum içerisinde olması çok önemlidir. Çevre ile tasarımsal açıdan çok farklı bir görüntünün olmaması gerekir.
  • Hizmet, özel hissettirme üzerine olması gerektiği için, otel içerisinde sunulan hizmet türleri de buna yönelik olarak seçilmiştir.
  • Butik oteller, zincir otel olarak hizmet vermezler. Çok fazla misafir hedeflemezler ve en önemlisi de az sayıda misafire, üst düzey hizmet sunarlar.

Yukarıda da görüldüğü üzere butik oteller, kişiyi özel hissettirme amacı ile hizmet vermektedirler. Bu nedenle bir turistin tercih etme potansiyeli en yüksek olduğu konaklama işletmesi türü de butik otel olarak dikkat çekmektedir. Peki, butik otellerin özellikleri nelerdir? Hangi özellikleri ile farklılaşırlar?

Butik Otel Özellikleri Nelerdir?

Butik otellerin sunduğu hizmetler, farkındalık yaratma üzerine olup, hizmetlerde ve tasarımda bir özgünlük ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle günümüzde insanlar artık 5 yıldızlı ve zincir işletmelerden çok, butik otelleri tercih etmektedirler. Peki, genel anlamda butik otel özellikleri nelerdir? Şimdi sizlere bunlardan bahsedelim.

Kırlançe Butik Otel
  • Özgün bir tasarıma sahip olmalıdır. Sahip olduğu özgün tasarım, butik otelin tercih edilebilirliğini yükseltir ve standart yıldızlı otellerden farklılık ortaya çıkar.
  • Butik otellerde yıldız değerlendirmesi bulunmamaktadır. Bu nedenle tasarımsal açıdan ön plana çıkan butik oteller, müşteri sadakatini de böylece artırmaktadır.
  • Butik oteller en az 10 odalı olmaları gerekir. Otelin büyüklüğü, tasarımı, konsepti, yatak düzenleri ve daha fazla detaya göre oda sayıları değişmektedir. Ancak üst sınır, birçok kaynağa göre en fazla 60 odalı olabileceği yönündedir. Ancak butik otellerin ortalama oda sayıları, 25-40 oda arasında değişiklik göstermektedir.
  • Butik oteller modaya uygundur. Modanın özelliklerini bünyesinde barındırır.
  • Samimi bir ortam bulunur ve sunulan hizmet de samimidir.
  • Tematik bir havası bulunur ve bu kapsamda sunulan hizmetlerde tematik düzene yer verilir.
  • Hizmetler kişiye özeldir. Özel sunulan hizmetler, zincir otel işletmelerden daha fazla tatmin edicidir.
  • Her şey dahil sistemden uzaktırlar. Her şey dahil sistem, butik otellerin doğasına aykırıdır. Bu nedenle butik otellerde genellikle oda kahvaltı ile yarım pansiyon sistemi tercih edilmektedir. “Yarım Pansiyon Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Mutfağı seçkindir. Bu nedenle yiyecek içecek hizmetleri ile de fazlasıyla tercih edilir. “Food and Beverage” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Heveslendirici bir yapısı olmasının yanında, deneyimlenmek istenen ve tercih edilme potansiyeli yüksek olan konaklama işletmeleridir. “Konaklama İşletmeleri ve Özellikleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Yukarıdaki özelliklere sahip olan butik oteller, “Neden Butik Otel?” sorusunu en iyi ve net şekilde cevaplamaktadır. Aynı zamanda butik otel farkı da bu şekilde anlaşılabilir. Peki, butik otel tasarımı nasıl olmalıdır?

Butik Otel Tasarımları ve Konsepti Nasıl Olmalıdır?

Alaçatı Butik Otel Tasarımı ve Konsepti

Butik otellerde misafir memnuniyeti çok önemlidir. Bu nedenle misafirlerin konakladığı süre boyunca en iyi şekilde hizmetlerden yararlanabilmesi ve butik otelin imkanlarından faydalanabilmesi için gerekli olan düzenlemeler yapılmıştır. Peki, bir butik otelin tasarımı ve konsepti nasıl olmalıdır? Neler dikkat çeker?

Sıla Alaçatı Butik Otel
  • Odaların, olabildiğince cepheden faydalanabilmesi gerekir. Otelin manzarasından hemen hemen tüm odaların faydalanabilmesi esasına göre odalar düzenlenmeli ve tasarlanmalıdır.
  • Otelin hedef kitlesi, konaklama amacı ve hizmet seçenekleri göz önünde bulundurularak, odaların tasarımları düzenlenebilmektedir.
  • Tasarımı, otelin hizmetleri ile özdeşleşmelidir. Bu şekilde misafir, otelde konakladığı süre içerisinde otelin konseptini iliklerine kadar hisseder.

Yukarıdaki birkaç özellik, otelin tasarımı ile ilgili dikkat çekici değerleri anlatmaktadır. Aşağıdaki görseller ise butik otel tasarımı ile ilgili bizlere net bilgiler vermektedir. Peki, butik otellerde mutlaka olması gerekenler nelerdir? Hangi yeterliliklerin olması gerekir? “Türkiye’nin En Pahalı Oteli” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Zarina Butik Otel

Butik Otelde Olması Gerekenler ve Gerekli Olan Birimler Nelerdir?

Zümrüt Butik Otel – Otelde Olması Gerekenler

Akturan (2017)’a göre, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe göre butik otellerde mutlaka olması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler her otelde farklı şekilde ortaya konulabilirken, genel olarak isimlendirilmeleri aşağıdaki gibidir:

  • Antika özelliği olan, farklı bir mimari ve tasarım hissetmeye yarayan malzemeler ile dekoratif bir dizayn oluşturmak,
  • Oteldeki odaların, 5 yıldızlı otellerdeki gibi konfora ve alanlara sahip olması,
  • Kahvaltı salonunun ve kabul holünün otelin kapasitesine uygun olarak düzenlenmesi ve tasarımının gerçekleştirilmesi,
  • Yönetime ait bir odanın bulunması,
  • Alakart lokantanın bulunması (dünya mutfaklarına ait alakartlar olabilir), “Servis Çeşitleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
  • Genel kullanım alanlarında klima sisteminin yer alması,
  • Oda servisinin 24 saat kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi,
  • Çamaşır yıkama hizmetine ek olarak, kurutma hizmetinin de verilmesi,
  • Misafirlerin araçlarının güvenli bir şekilde kalabilmesi için otopark hizmetinin verilmesi,
  • Misafirin tercih ettiği gazete çeşidinden bir tanesinin odalarda bulunması,
  • Kat sayısı birden fazla olan oteller için asansör ve merdivenlerin yeterli ve kullanışlı olması,
  • Tesisin misafir kapasitesinin en az %50’si oranında eğitimli ve kalifiye personel çalıştırılması,
  • Erkek ve kadın personeller için giyinme odalarının ayrı ayrı olması gibi özelliklerin, butik otellerde mutlaka yer alması gerekmektedir.

Butik otellerde olması gereken özellikler, en kısa şekilde yukarıdaki gibi sınıflandırılabilir. Bu tip özelliklerin olmaması durumunda, konaklama işletmesinin bir butik otel olarak sınıflandırılması mümkün olmayacaktır. Peki, butik otel işletmek için nelerin bilinmesi gerekir?

Butik Otel İşletmek İçin Bilinmesi Gerekenler

Butik oteller, misafir memnuniyetinin en üst seviyede olduğu konaklama işletmeleri arasında yer almaktadır. Özel hizmetin ön planda olduğu, personel sayısının yüksek olduğu ve misafire kendisinin özel hissettirilmesinin gerektiği işletmeler olduğu için, butik otel işletmek de bu nedenle oldukça zordur. Peki, nelerin bilinmesi gerekir?

  • Butik otel işletmek için ilk etapta işletmecinin turizm eğitimi almış olması ve sektör deneyiminin bulunması gerekir.
  • Otelin yer seçimi, planlanması, tasarım süreci, kapasitesi, personel sayısı, hizmet türleri ve daha fazlasının, bir mimar tarafından ele alınması gerekir. Bu şekilde tasarımsal açıdan bir düzen ortaya çıkar. Çünkü bir butik otel için en önemli süreçlerin başında tasarım gelir.
  • Personeller ile işletmeci arasında iyi ilişkilerin bulunması gerekir.
  • Personeller turizm eğitimi almış olmalı ve sektör deneyimleri bulunmalıdır.
  • Bölgede aynı tip butik otellerin olup olmadığının detaylı bir şekilde araştırılmış olması gerekir.
  • Pazarlama faaliyetlerinin baştan sona profesyonellere emanet edilmesi gerekir.
  • Butik otellerde olması gereken özelliklerin tamamına riayet edilmesi gerekir.

Yukarıdaki özelliklere sahip olan butik oteller, iyi sonuçlara ulaşabilir. Bu nedenle butik otel işletmek için yukarıdaki aşamalara dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Aynı zamanda butik otel nedir? Özellikleri nelerdir? Yönetmelik nasıl işler? gibi sorulara kişinin hakim olması zorunludur.

Butik Otel Yönetmeliği

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik kapsamında, Resmi Gazete’de yayımlandığı üzere butik otellerin belirli standartlara uyması gerekmektedir. Bu kuralların bulunduğu yönetmelik de, Butik Otel Yönetmeliği olarak adlandırılmaktadır. Peki, Butik Otel Yönetmeliği’ne göre butik otel ne demek? Kişiye özel yüksek standartlarda, eğitimli ve deneyimli personeller ile hizmet verilen ve en az 10, en fazla 60 odalı oteller, butik otel olarak adlandırılmaktadır. Butik otel kavramı nedir? sorusuna verilebilecek en önemli cevaplardan bir tanesi de budur.

“Butik Otel Yönetmeliği” ve içeriğindeki tüm detaylara hakim olmak isterseniz, bağlantıya tıklayabilirsiniz. Bu şekilde yönetmelikteki maddelere hakim olabilir, hamlelerinizi buna göre gerçekleştirebilirsiniz.

Butik Otel İşletmeciliği

Butik otellerin kendine has özelliklerinin bulunması, küçük olmaları, kişiye özel hizmet sunmaları ve misafir memnuniyetinin üst seviyede olması, çeşitli profesyonellikleri ortaya çıkarmaktadır. Buradan hareketle, Butik Otel İşletmeciliği ile uğraşmak ve çalışmalarını bu yönde sürdürmek isteyen girişimciler ile araştırmacılar, konuya tüm detayları ile hakim olmalıdırlar. Bu konuda “Butik Otel İşletmeciliği” adında bir kitap bulunmaktadır. Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz’in sahibi olduğu bu kitap, Detay Yayıncılık tarafından basılmış olup, Butik Otel İşletmeciliği ile ilgili pek çok önemli bilgiye değiniyor. Kitabı belirtilen linkten kontrol edebilir ve teminini sağlayabilirsiniz.

İçeriğimizi hazırlarken belirli yerlerde kaynak olarak; Gülden AKTURAN, “Butik Otel Odalarındaki Mekânsal Özelliklerin İncelenmesi; Bodrum’daki Butik Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, 2017, İstanbul isimli çalışma alınmıştır.

Sizler için hazırladığımız “Butik Otel Nedir? Özellikleri Nelerdir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Sizler de yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Butik Otel ve Zincir Otel Farkı Nedir?

Zincir otellerde standartlaşmış bir hizmet sunulurken, butik otellerde misafir memnuniyeti kapsamında, kişiye özel hizmet sunulmaktadır. Aynı zamanda eğitimli ve deneyimli personeller ile hizmetler ortaya konulmaktadır. Bu nedenle butik otel ile zincir otellerin arasındaki en önemli farklar; “samimiyet”, “özgünlük”, “özel hizmet” ve “tasarım” olarak dikkat çekmektedir.

Hotel Otel Farkı Nedir?

Hotel ve otel arasındaki tek fark, “otel” kelimesinin Türkçe, “hotel” kelimesinin İngilizce olmasıdır.

Otelde Alakart Ne Demek?

Alakart, açık büfeden farklı olarak, tüm yiyecek ve içecek servislerinin garson tarafından yapılmasını tanımlamaktadır. Yemekler garson tarafından getirilir, misafirin masasından ayrılmasını gerektiren bir durum olmaz.

Butik Otelde Kaç Kişi Çalışır?

Butik otellerde, otelin misafir kapasitesinin %50’si kadar personel bulunmalıdır. Çünkü butik otellerde esas olan üst düzey hizmet ve samimiyet olarak dikkat çeker.

Dünyadaki İlk Butik Otel Hangisidir?

İlk butik otel, 1981 yılında hizmete açılmıştır. Londra’da açılan otelin ismi ise, “Blake’s Hotel” olarak bilinir. Otelin tasarımı ise ünlü stilist Anouska Hampel’a aittir.

Türkiye’deki İlk Butik Otel Hangisidir?

İstanbul’un Sultanahmet semtinde 1984 yılında hizmete açılan “Yeşil Ev Butik Otel”, butik otelin Türkiye’deki ilk örneğidir.

Yazar: Erdem KELEŞ

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!