Gezi Rehberi

Ahlat Gezilecek Yerler | En Güzel 9 Yer

Bitlis Ahlat, Van Gölü kıyısında konumlanan bir ilçemizdir. Türk tarihinin önemli yerleşim yerleri arasındadır. Cittaslow (Sakin Şehir) Belediyeler Birliği’ne 2019 yılında dahil olan bu güzide şehir, sahip olduğu değeri de böylece kanıtlamaktadır. Biz de bu içeriğimizde sizler için Ahlat gezilecek yerler listesini hazırladık. İçeriğimiz sayesinde hem konum hem de tarihi açıdan öne çıkan Ahlat’ı tanıma fırsatı bulacaksınız.

Türkiye’nin tarihi ilçeleri arasında yer alan Ahlat, Doğu Anadolu Bölgesi’nin turizmini canlandıran noktaların başında geliyor. Tarihi ilçe; Van Gölü’nün batı kısmında bir vadinin içinde konumlanmıştır. Van Gölü’ne kıyısı olan ilçe, doğal güzellikleriyle gezginler tarafından tam not alıyor. Selçuklu Devleti’nden kalma mezar taşlarıysa ilçenin tarihinin çok eski olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Van Gölü’nün muhteşem kıyılarından biri Ahlat’a aittir. İlçeyi gezerken hem doğal güzelliklere hem de tarihe bol bol doyacaksınız.

Ahlat Gezi Rehberi

Ahlat Gezi Rehberi

Ahlat gezilecek yerler genel olarak tarihi alanlarda şekillenmiştir. Selçuklu ve Osmanlılara ait pek çok eser ilçede sergilenmektedir. İlçedeki tarihi eserleri gezerken adeta geçmişi içinize çekeceksiniz. Van Gölü’nün eşsiz güzelliği ile büyüleyici tarihi kalıntıların içinde muhteşem bir tatil geçirebilirsiniz. Mezarları, türbeleri sanatsal yapıda olan ilçenin gezilecek yerlerini şöyle sıralayabiliriz:

Selçuklu Mezarlığı

Selçuklu Mezarlığı Kaynak: www.ahlat.bel.tr

Meydanlık Kabristanı olarak da ifade edilen Selçuklu Mezarlığı, 200 dönümlük arazide kurulmuştur. Selçuklu Mezarlığı; 12. yüzyıldan 16. yüzyıla kadarki mezarları kapsamaktadır. Oda ve sanduka şeklindeki mezarlardan oluşmuştur.  Mezarlıkta; yaklaşık olarak 1000 adet mezar taşı vardır. Mezar taşları, Orhun Yazıtlarına benzerliğiyle dikkat çekiyor.  Oda şeklindeki mezarların görüntüsü; Orta Asya Türk mezarlarına çok benziyor. 3.5 metreyi bulan mezar taşlarına Selçuklu Mezarlığı’nda rastlamak mümkün. Her bir mezar taşı zamanın önemli sanatçıları tarafından inşa edilmiştir. Selçuklu Mezarlığı ilgi çekecek tarzda yapılmıştır. Selçuk Mezarlığı’nın olduğu alanın özellikle Açık Hava Müzesi’ne benzemesi gezginlerin dikkatini daha çok çekmektedir.

Çifte Kümbet

Çifte Kümbet Kaynak: www.facebook.com/fuat.atici

Ahlat’ın merkezinde İkikubbe Mahallesi sınırlarında Çifte Kümbet yer alıyor. Çifte Kümbet, Ahlat gezilecek yerler listesi içine mutlaka alınmalıdır. Özellikle tarihi anlamda gezi amaçlayanlar için Çifte Kümbeti öneriyoruz. İsminden anlaşılacağı üzere bu tarihi yer; iki kümbetin yan yana yapılmasıyla ortaya çıkmıştır. Küçük kümbet, Esen Tekin Hatun’a; büyük kümbetse Akkoyunlu hanedanlarından Şirin Hatun ile Buğatay Aka’ya ait olduğunu söyleyebiliriz. Çifte Kümbet, 1280 yılında yapılmıştır.

Ahlat Müzesi

Ahlat Müzesi Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

1971 yılında ziyarete açılan müze; yörenin tarihini kalıntılarla açıkça ortaya koyuyor. Ahlat Müzesi içerisinde;

  • Helenistik Dönem,
  • Osmanlı Dönemi,
  • Tunç Çağı,
  • Roma Dönemi,
  • Selçuklu Devleti,
  • Demir Çağı’na ait pek çok kalıntı sergileniyor.

Ahlat Müzesi, Selçuklu Mezarlığı’nın yanında ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzeyi sabah 09:00’dan akşam 19:00’e kadar gezebilirsiniz.

Ahlat Sahil Kalesi

Ahlat Sahil Kalesi Kaynak: kutlusehirahlat.org.tr

Ahlat’ın Kale Mahallesi sınırlarında konumlanmıştır. İlçenin olduğu alan Urartular döneminde yani 1224 senesinde inşa edilmiştir. Urartular döneminde inşa edilen kale, depremin etkisiyle yıkılmıştır. Günümüzdeki Ahlat Sahil Kalesi ise Osmanlıların döneminde yapılmıştır.  Kanuni Sultan Süleyman tarafından Van Gölü’nün kenarına Zal Paşa ve Mimar Sinan tarafından Ahlat Sahil Kalesi yaptırılmıştır. Sonrasında Osmanlı Devleti tarafından Irak’a düzenlenecek seferler için kale genişletilmiştir. Ahlat Sahil Kalesi’nin içinde Kadı Mahmut Camii ile İskender Paşa Camii’nin yer aldığını belirtebiliriz.

Nazik Gölü

Nazik Gölü Kaynak: www.haberler.com

Ahlat gezilecek yerler içinde Nazik Gölü gibi doğal güzellikler de vardır. Nazik Gölü, ilçe merkezinden 16 km uzaklıkta yer almaktadır. 1816 metre deniz seviyesinden yüksekte olmasından dolayı kış döneminde gölün buz tuttuğunu söyleyebiliriz. Nazik Gölü’nün buzlanma düzeyi; üzerinden araçların geçeceği şekilde olmaktadır. Kış aylarında Nazik Gölü’nün merkezlerine gölün içinden ulaşım gerçekleşmektedir. Nazik Gölü’nde çok sayıda ada vardır. Tatlı su olduğundan dolayı göl içerisinde sazan balığı yetişmektedir.

Emir Bayındır Kümbeti ve Camii

Emir Bayındır Kümbeti Kaynak: www.habitat.org.tr

Ahlat’ta gezilecek yerler arasında bulunan, Emir Bayındır Kümbeti ve Camii; ilçenin İkikubbe Mahallesi sınırlarındadır. Camii tam olarak Ovakışla Yolu üzerine inşa edilmiştir. Emir Bayındır Kümbeti, 15. yüzyıl sonlarına doğru yapılmıştır. Kümbetin kuzeyindeyse cami yer alıyor. Emir Bayındır Kümbeti; Akkoyunlular hükümdarı Bayındır ve Rüstem’indir. Kümbet, farklı mimarisiyle ziyaretçilerin ilgisini toplamaktadır.

Nemrut Krater Gölü

Krater Gölü Nemrut Kaynak: www.hurriyet.com.tr

Nemrut Krater Gölü; Tatvan ile Ahlat’ın arasında oluşmuştur. Krater Gölü’ne gitmek için ilçeden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Nemrut Dağı üzerindeki göl deniz seviyesinden tam olarak 2247 metre yüksektedir. Nemrut Krater Gölü’nün en önemli özelliği, 12 kilometrekare yüzölçümüyle dünyanın en büyüğü olmasıdır. Gölün içinde farklı farklı balık türleri yetişiyor. Gölün ismi ise; M.Ö. 2100’lü yıllarda yaşayan Babil’in kralı olan Nemrut’tan gelmektedir.

Abdurrahman Gazi Türbesi

Abdurrahman Gazi Türbesi Kaynak: www.facebook.com/AbdurrahmanGaziTurbesi

Bu kıymetli eser, sahip olduğu değer neticesinde mutlaka Ahlat gezilecek yerler listesine eklenmelidir. Türbe ilçenin Tunus Mahallesi’ndedir. Hz. Ömer, Abdurrahman Gazi’yi 641 yılında ilçeyi fethetmesi için görevlendirdi. Abdurrahman Gazi, Hz. Muhammed’in sancaktarı olan Maaz Binul Cebel’in oğludur. İlçeyi fetih esnasında Abdurrahman Gazi şehit düşmüştür. Tahsin Kalender isimli taş ustası tarafından 1974’te türbe inşa edilmiştir. Bölgenin kümbet mimarisini yansıtacak şekilde türbe dizayn edilmiştir.

Ahlat Mağara Evleri

Mağara Evleri Kaynak: www.facebook.com/AHLAT-FOTO%C4%9ERAFLARI-650063688365182

İlçenin turizmine Ahlat Mağara Evleri’nin büyük katkısı vardır. Bölgenin turizm değerini artıran bu mağara evleri, Neolitik Dönem’den bugünlere ulaşmıştır. Araştırmalar kapsamında 500’ün üzerinde mağara olduğu saptanmıştır. Mağaraların çoğunluğu Harabe Şehir şeklinde isimlendirilen bölge üzerindedir.

Ahlat Nerededir?

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Bitlis iline bağlı olan Ahlat, batıda Muş’un Korkut ve Bulanık ilçesiyle komşudur. İlçenin doğusunda Bitlis’in Adilcevaz; güney ile güney batısında Bitlis’in Güroymak ile Tatvan; kuzeyde ise Muş’un Malazgirt ilçesi vardır. Ayrıca ilçe doğusunda Süphan Dağı; güneybatısı Nemrut Volkanik Dağları ve kuzeybatısı ise Bilican Dağları ile çevrilmiştir.

Ahlat gezilecek yerler kapsamında ulaşım konusu da listemizde yer alması gerekiyor. İlçeye kısa sürede ulaşmanın en iyi yolu, Muş Havalimanı’dır.

İlk olarak uçakla Muş Havalimanı’na gelip oradan ilçeye ulaşmak daha mantıklıdır. Muş’tan karayoluyla Ahlat’a ortalama 1 saat 30 dakika içinde varılır. Bitlis kent merkezinden ilçe arası 60 km’dir. Van Ferit Melen Havalimanı ile Ahlat arasında 190 km mesafe vardır. Ahlat’a gitmek için diğer bir ulaşım seçeneğiyse; Ankara’dan demiryoluyla Tatvan’a ulaşılmasıdır. Tatvan’a geldikten sonra karayoluyla ilçeye ortalama 30 dakikada ulaşım sağlanabilir.

Ahlat’ta Ne Yenir?

Çorti Aşı

Ahlat, tarihi yerleri kadar mutfak kültürü ile de dikkat çekiyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Erik (kayısı) aşı ilçenin önemli lezzetidir. Bakala, diğer adıyla yeşil fasulye, dövme ve nohut önce suda kaynatılır. Suyun kaynamasının ardından karışıma su ile erik eklenip, çömleğin içinde tandıra koyulur. Karışım hafif ateşte pişmeye bırakılır.
  • Çorti (lahana) aşı da ilçenin diğer önemli lezzetidir. Çorti’nin en önemli özelliği turşu şeklinde tüketilmesidir. Fakat Çorti’yi aş yani yemek olarak da tüketmek mümkün. Aş yemeği yapılırken çortiler küpten alınıp, çömlek içine yerleştirilir. Çömleğin içine koyulan çortinin üzerine hem yağlı hem de kemikli ve ilikli et koyulur. Yemeğe tat vermek amacıyla; salça, tuz ve yağ eklenir. Tüm malzemeler eklendikten sonra tandır içinde pişirmeye bırakılır.
  • “Ahlat’ta ne yenir?” diye düşünenler için ilçenin kış yemeği olan Harse’yi önerebiliriz. Harse; döğme adı verilen kabuğu olmayan buğdayla yapılmaktadır. Tavuk göğsüyle döğme su içinde kaynatılır. Harse yemeği tandır içinde yapıldığında çok lezzetli olmaktadır. Yemeğin pişirilmesinin ardından tahta kaşık yardımıyla tavuk etiyle buğday ezilerek krema şekline getirilir. Krema halini aldıktan sonra servis tabağına alınıp tereyağı koyulur.
  • Turşu Aşı; yeşil fasulye, dövme, kuru fasulye ve nohutla yapılır. Tüm malzemeler tandıra koyulup üzerine sıcak su dökülür. Başka bir kaptaysa yaban eriğinin kaynaması gerekiyor. Yaban eriği kaynadıktan sonra ezilir ve çekirdekleri ayıklanır. Turşu aşının pişmesinin ardından yaban eriği üzerine eklenip servis aşamasına geçilir.

Sizin için hazırladığımız “Ahlat Gezilecek Yerler” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz. Peki, sizce Ahlat’ta gezilecek yerler listesine hangi eserler eklenebilir? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmanızdan memnuniyet duyarız.

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!