Gezi Rehberi

Haymana Gezilecek Yerler | En Güzel 5 Yer

Ankara’nın güneyinde yer alan ilçelerinden bir tanesi olan Haymana, tarihi ve doğal güzellik açısından son derece zengin bir ilçedir. Polatlı, Bala ve Gölbaşı ilçelerine komşu olan Haymana, Konya ile de sınır komşusudur. Tarihi Hititlere kadar uzanan bir ilçe olduğundan, o dönemden itibaren önemini korumuştur. Ayrıca Ankara ile Konya arasında köprü rolünü de üstlenmektedir. İşte bunun getirdiği pek çok tarihi eser ve mevcut doğal güzellikler, Haymana ilçesinin değerini artırmaktadır. Peki, Haymana’da gezilecek yerler nerelerdir? Şimdi Haymana gezilecek yerler listemiz ile bu noktalardan bahsedeceğiz.

Haymana’nın Tarihi

Ankara Haymana’nın Tarihi

Hitit, Frig, Lidya, Pers, Makedon ve Galat uygarlıklarının yanı sıra Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun da hakimiyetinde yer almış bir bölgedir. Özellikle M.Ö. 2000 yılından itibaren yerleşim yeri haline gelen ilçe, Çatalhöyük ve Gordion bölgelerine yakın olduğundan, daima ilgi çekmiştir. Şimdi Haymana’nın tarihi hakkında bazı satır başlarından bahsedelim.

  • Gavurkale Harabeleri’nde yapılan kazı çalışmaları neticesinde ilçede Hitit, Frig, Lidya, Pers, Makedon ve Galat uygarlıklarına ait izlere rastlanmıştır.
  • 1073 yılından itibaren Türklerin yönetimine girmiş, o tarihten itibaren İslam yurdu olarak kalmıştır.
  • Bu döneme kadar sırasıyla Hitit, Frig, Lidya, Pers, Makedon, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devleti yönetimine girmiştir.
  • 1073 yılından itibaren pek çok Türk devletinin egemenliğine girmiş olmasına karşın 1521 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından tekrar Osmanlı topraklarına dahil edilmiş ve bir daha farklı bir yönetime girmemiştir.
  • 1885 tarihinde ise belediye teşkilatı kurularak Haymana bir belediye halini almıştır.

Tarihte pek çok savaş ve muharebeye şahit olan Haymana, günümüze gelene kadar çeşitli eserler kazanmıştır. Bu eserler ise günümüzde Haymana’yı ziyaret edenlerin uğrak noktalarıdır. Şimdi size Haymana gezilecek yerler listemizden bahsedelim.

Haymana Gezilecek Yerler

Ankara Haymana’da Gezilecek Yerler

Bozkır iklimini en derin şekilde yaşayan Haymana, tarihi açıdan daima ön planda olduğundan, pek çok eserle dimdik ayaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli doğal güzelliklere de sahip olan ilçe, Ankara’yı ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı noktalardan bir tanesidir. O halde Ankara Haymana’da gezilecek yerler listemizden söz etmeye başlayalım.

Gavur Kalesi

Haymana Gavur Kalesi Kaynak: Google Haritalar/AyşeAkgün

M.Ö. 1600 ila 1700 yılları arasında, Hititlerin hüküm sürdüğü dönemde inşa edildiği düşünülen bir kaledir. Atatürk tarafından kalenin aslında çok daha farklı bir öneme sahip olduğunun söylenmesi üzerine 1930 yılın incelemeler başlatılmış ve Hititlerin dışında Friglerin de kalede hakimiyet kurduğu görülmüştür. İlçe merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta ona kale, kayalıklar üzerinde yer almaktadır. İsmi her ne kadar kale olarak geçse de ibadet yeri, gözlem kulesi ve karakol olarak kullanılmıştır.

Cimcime Sultan Türbesi

Haymana Cimcime Sultan Türbesi Kaynak: www.haymana.bel.tr

Haymana kaplıcalarını keşfeden ve bu kaplıcaların şifalı olduğunu bilen kişinin Cimcime Sultan olduğu düşünülmektedir. İlçe merkezinde yer alan türbe, Haymana’yı ziyaret edenlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Ayrıca Cimcime Sultan’ın ilginç bir hikayesi bulunmaktadır. Çocuğu olmayan bir ailenin saraydan Cimcime Sultan’ı evlat edinmesi ile hikaye başlar. Daha sonra ailenin çocukları olunca, Cimcime Sultan’ı kıskanır ve aile de bu durumdan rahatsız olduğu için Cimcime Sultan’a yeterince ilgi göstermezler. Bunu anlayan Cimcime Sultan’ın vücudunda sivilceler ve yaralar çıkar.

Aile bu durumdan iyice rahatsız olunca onu şu anki kaplıcaların olduğu yere bırakarak, terk eder. Uyanınca vücudundaki yaraları bu sularda yıkayan ve şifa bulan Cimcime Sultan, kaplıcaların şifasını keşfetmiş olur. Ölünce de buraya defnedilmek istendiği için türbenin olduğu yere defnedilir ve türbe inşa edilir.

Haymana Kaplıcaları

Kızılcahamam ve Ayaş kaplıcalarına ek olarak popüler olan noktalardan bir tanesidir. İlçe merkezinde yer almasından ötürü ulaşım son derece kolaydır. Suyu şifalı olduğundan çeşitli romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları ve kadın hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklara şifa olduğu düşünülmektedir. Giriş ücreti 70 TL olan kaplıcalar, her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Ayrıca kaplıcalarda pek çok farklı sıcak su hizmeti de bulunmaktadır.

Taburoğlu (Demirözü) Kalesi

Taburoğlu Kalesi Kaynak: www.haymana.bel.tr

Tarihten izler taşıyan kalenin yapılış tarihi bilinmemektedir. Özellikle konumu gereği önemli olan kale, bu nedenle hakim bir tepede yer almaktadır. Gözlem için yapıldığı düşünülmektedir. Çok eski tarihlerde inşa edilmiş olması sebebi ile günümüzde yalnızca temelleri kalmıştır. Depremlerin mi yoksa işgallerin mi kaleyi bu hale getirdiği ise bilinmemektedir. Hakim bir tepede olduğundan turistler Haymana’ya gelerek Taburoğlu Kalesi’ni de ziyaret etmekte, aynı zamanda trekking gibi faaliyetleri de gerçekleştirmektedir. Ayrıca kalenin alt yamacında çeşitli mağaralar bulunuyor. Çok eski tarihlerde insanların yaşadığı bu mağaralar, günümüzde turistler tarafından bir hayli ilgi görüyor.

Haymana Göletleri

Ankara Haymana Göletleri Kaynak: www.facebook.com/DSI.5.Bolge.Mudurlugu

İlçenin pek çok noktasına yayılmış olan göletler, piknik yapmak ve doğanın tadını çıkarmak isteyenler için harika bir fırsattır. Ankara Piknik Alanları isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz. İsimleri ise Dikilitaş Göleti, Soğulca Göleti ve Haymana Göleti’dir. Göletlerin şehir merkezine olan uzaklıkları ise değişiklik gösteriyor. Soğulca Göleti yaklaşık 19 km, Dikilitaş Göleti 58 km ve Soğulca Göleti ise 2.5 km uzaklıktadır. Göletleri ziyaret ederek siz de doğa ile iç içe olabilir, farklı bir deneyim elde edebilirsiniz.

Haymana gezilecek yerler listesi içerisinde en nadide yerleri sizin için listeledik. Siz de bu nadide yerleri keşfederek, farklı bir tatil rotası oluşturabilirsiniz.

Haymana Nerededir?

Ankara’nın 24 ilçesinden bir tanesi olan Haymana; Polatlı, Gölbaşı ve Bala ilçeleri ile sınırdadır. Ayrıca Konya ile de sınırı bulunan ilçe, bu nedenle Konya ve Ankara arasında bir nevi köprü vazifesi görmektedir. Haymana ile Polatlı arası 50 km, Bala ve Haymana arası 85 km, Gölbaşı ile Haymana arası 60 km ve Ankara merkez ile Haymana arası ise yaklaşık 90 km’dir. Ankara’nın güneyinde yer alan ilçeye pek çok farklı araç ile ulaşmanız mümkündür.

Haymana İsmi Nereden Gelir?

Rivayetlere göre Osman Gazi’nin annesi ya da Ertuğrul Gazi’nin annesinin adından geldiği düşünülmektedir. Osman Gazi’nin annesinin adı Halime Hatun, Ertuğrul Gazi’nin annesinin adı ise Hayme Ana’dır. Bu nedenle Hayme Ana’nın hatırasını yaşatmak için bölgeye ismi verilmiştir. Bu isim zamanla Haymana’ya dönüşmüştür. Bunlar bir çeşit rivayet olup, kesin bilgi içermemektedir.

Sizin için hazırladığımız Haymana gezilecek yerler listemizi burada sonlandırıyoruz. Sizce Haymana’da gezilecek yerler listesine nereler dahil edilebilir? Görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!