Gezi Rehberi

Foça Gezilecek Yerler | En Güzel 11 Yer

Foça gezilecek yerler listesi incelendiğince, birbirinden kıymetli destinasyonlar dikkat çekiyor. Çünkü Ege’nin incisi olan İzmir Foça, gezilecek yerleri ile Türkiye turizmine önemli katkılar sunuyor. Kendine özgü ayrı bir güzelliğiyle dikkat çekiyor.

Foça; Türkiye’de kültürel ve tarihi dokusu değişmeyen ender yerlerdendir. Küçük fakat sevimli ilçe, sahil yoluyla bağlantılıdır. İzmir’in kuzey tarafında konumlanan Foça, sahil ilçesi olma özelliğine sahiptir. Antik dönemde İyonların önemli yerleşim yerlerinden olmuştur. Foça ismini Ege adaları açıklarındaki foklar ve etrafını çevreleyen denizden almıştır. Antik dönemde ilçe Phokaia ismiyle anılıyordu. Zaman içinde bugünkü ismini almıştır. Bu sevimli ilçeyi M.Ö. 11 yy’de Aiollar kurmuştur. İlçeye ilk yerleşim 9 yy’de olmuştur. İzmir’in yeni Alaçatı’sı şeklinde tabir edilen şehir;

  • Mavi bayrağa sahip koyu,
  • Rengarenk limanı,
  • Taş evlerle donatılmış sokakları,
  • Balıkçı tekneleri,
  • Romantik günbatımı ve gündoğumu ile Türkiye’nin önemli tatil dejenerasyonları arasında yer alıyor.

Şimdi birlikte Foça’da gezilecek yerler listesini inceleyelim. Tarihi, doğal güzellikleri ve gastronomisi ile ön planda olan Foça’yı birlikte keşfedelim.

Foça Gezi Rehberi

Foça Gezilecek Yerler

Foça, gezilecek yerler açısından çok zengindir. Türkiye’nin en sakin ve huzurlu turizm şehirleri arasındadır. Yeni Foça ve Eski Foça şeklinde ikiye ayrılmıştır. Yeni Foça; modern tarzda dizayn edilmiş yazlıklarla doludur. Eski Foça ise tarihi ev ve sokaklarıyla tatilcileri kendine hayran bırakıyor. Eski Foça’da tatil yapmayı düşünenler; tabiatın eşsiz güzelliğine ve tarihi yapıların dokusuna hayran kalacaklar.

Eski Foça

Eski Foça Kaynak: cnnturk.com

Foça’nın tam merkezi, Eski Foça olarak isimlendirilmektedir. Eski Foça’da gezerken tarihi atmosferin karşısında adeta büyüleneceksiniz. Sokakları denize çıkan dünyanın en güzel destinasyonlardandır. Büyüleyici bölgenin çoğunluğu arkeolojik olarak Sit alanı ilan edilip korumaya alınmıştır. Balıkçılık ve turizm bölgenin geçim kaynağıdır.

Siren Kayalıkları

Siren Kayalıkları Kaynak: izmir.ktb.gov.tr

Muhteşem tarihi belde için Siren Kayalıkları büyük önem taşıyor. Siren Kayalıkları’nın ismi Homeros Destanı’nda geçiyor. Foça’nın ismini aldığı fok balıkları bu alanda yaşamaktadır. Siren Kayalıklarında denize girmek yasaklanmıştır. Bunun sebebi doğal yaşamı tahrip etmemek içindir. Foça doğal güzellikleri denildiğinde ilk akla gelenlerdendir.

Foça Limanı

İzmir Foça Limanı Kaynak: hurriyet.com.tr

Tarihi bir liman olma özelliği taşıyor. Beş Kapılar Kalesi’nin olduğu alandan sahilin en ucuna giden bölgedir. Muhteşem manzarasının yanında tarihi dokusunu kaybetmemesi ve geçmişindeki gibi hala liman olarak kullanılması gezginlerin ilgisini daha çok artırıyor.

Foça Adaları

İncir Adası

Beldenin etrafında konumlanan adalar, bölgenin turizm şehri olmasına büyük katkı sağlamıştır. Foça Adaları, altı tane ıssız adayı temsil ediyor. Orak Adası, en büyük ada olma özelliği taşıyor. Diğer adaları şöyle sıralayabiliriz;

  • Kartdere Adası
  • Metalik Ada
  • İncir Adası
  • Hayırsız Ada ve
  • Fener Adası

Adaların en dikkat çekici tarafı ise fok balığına benzer silüete sahip olmalarıdır. İncir Adası; turistlik amaçlı olarak kullanılıyor. Altı ada ve etrafındaki koyların özelliği, Türkiye sınırlarında Akdeniz foku kolonilerinin sonuncularını barındırmasıdır.

Taş Ev (Pers Anıt Mezarı)

Pers Anıt Mezarı Kaynak: foca.bel.tr

Foça gezilecek yerler içinde tarihi M.Ö. 4. yüzyıla dayandığı düşünülen Pers Anıt Mezarı da yer alıyor. Pers Anıt Mezarı, Foça merkezin ortalama 8 km doğusunda yer almaktadır. Taş Ev, yol kenarında kurumuş derenin yatağında konumlanmıştır. Yarısı yontulmuş kaya mezar şekli ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Perslilerin etkisiyle yapılmış bir mezardır.

Foça Şeytan Hamamı

Şeytan Hamamı Kaynak: foca.bel.tr

Şeytan Hamamı, aile kaya mezarı olma özelliği taşıyor. Kayalar oyularak inşa edilmiştir. İki mezar odası ve uzun yoldan oluşmaktadır. Foça’nın merkezine yaklaşık 2 km uzaklıktadır. Hamam, Çan tepesi eteklerinde M.Ö. 4. yüzyılda yapılmıştır.

Arkaik Sur Duvarları

Arkaik Sur Duvarı Kaynak: foca.gov.tr

M.Ö. 590-580 yıllarında inşa edildiği düşünülmektedir. İlçede yakın zamanda yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılmıştır. 5 km uzunluğu olan Sur Duvarları, Maltepe Tümülüsü Tepesi’ndedir. Herodot’un söz ettiği duvarlardır. Bundan dolayı Herodot Duvarları olarak da kaynaklarda geçiyor.

Beş Kapılar Kalesi

Beş Kapılar Kalesi Kaynak: foca.bel.tr

Foça kent merkezinde Beş Kapılar Kalesi yer alıyor. Beş Kapılar Kalesi’ni, Michel Paleoloc 1275’te inşa ettirmiştir. Ayrıca tarihte kayıkhane şeklinde kullanılmıştır. Günümüzde bu önemli tarihi doku, açık hava tiyatrosu olarak kullanılıyor. Ziyaretçiler en çok Beş Kapılar Kalesi’nin manzarasına hayran kalıyor.

Foça Antik Tiyatrosu

Antik Tiyatro (Foça) Kaynak: foca.gov.tr

Foça görülmesi gereken yerler listesinde tarihi antik tiyatro da yer alıyor. Antik tiyatronun tarihi; M.Ö. 340-330’lü yıllara dayanıyor. Anadolu’daki en eski antik tiyatro unvanına sahiptir. Foça Antik Tiyatro; M.Ö. 1.yy’de seramik çöplüğüdür. İlçenin ve Anadolu’nun bu önemli antik tiyatrosu M.Ö. 2. yüzyılda  nekropolis amaçlı kullanılmıştır.

Athena Tapınağı

Foça Athena Tapınağı Kaynak: neredekal.com

Athena Tapınağı, 12 tane İyon kenti arasındaki Phokaia’nın ana tanrıçası Athena ismine inşa edilmiştir. M.Ö. 590-580 yıllarına ait önemli İyon kalıntılarındandır. Foça’nın en önemli tarihi dokuları arasında yer alır. Bu nedenle Foça’ya yapılan seyahatlerde Athena Tapınağı’nın ziyaret edilme oranı oldukça yüksektir.

Foça Frigya Tepesi

Foça Frigya Tepesi; ilçenin kent merkezindedir. İlçenin doğal güzellerini Frigya Tepesi en iyi şekilde yansıtıyor. İlçeye yolu düşenlerin mutlaka Frigya Tepesi’ni de ziyaret etmesini öneriyoruz. Frigya Tepesi, günbatımının en güzel şekilde izlendiği noktalardan biridir. Tepeye çıkanlar; Yeni Foça ve Eski Foça arasındaki farkları çok net idrak edebiliyor.

Foça’ya Nasıl Gidilir?

İzmir’in en güzel ilçelerinden olan Foça’ya gitmek çok basittir. İlk olarak İzmir’e gelip oradan Foça’ya ulaşabilirsiniz. Özel araçla İzmir’den Foça’ya geçmek mümkündür. Toplu ulaşım araçları kullanılacaksa ilk olarak; İzmir Otogarı ya da Adnan Menderes Havalimanı’na ulaşım sağlanır. Adnan Menderes Havalimanı’ndan otogara giden HAVAŞ otobüslerine binilmelidir. HAVAŞ otobüsleriyle İzmir Otogarı’na gelindikten sonra Foça’ya giden araçlara binmek gerekecektir.

  • Ankara ile Foça arası; 643 km’dir. Özel araçla yolculuk ortalama 9 saat sürüyor.
  • İzmir ile Foça arası; 70 km’dir. Yaklaşık 1 saat içinde özel araçla turizm cennetine ulaşmak mümkün.
  • İstanbul ile Foça arası; 598 km’dir. Ortalama 8,5 saatte özel araçla beldeye ulaşabilirsiniz.

Foça gezilecek yerler kapsamında ilçenin şehir içi ulaşımı da çok merak edilmektedir. İzmir Otogarı’na Eski ve Yeni Foça’ya karşılıklı şekilde yarım saatte bir seferler düzenleniyor. İzmir şehir merkezinden İZBAN isimli trene binilip Hatundere İstasyonu’na gelindiğinde inilmelidir. Hatundere İstasyonu’ndan 744 numaralı Foça- Hatundere aktarma otobüslerine binildiğinde ilçeye ulaşılmaktadır. Yaz döneminde Foça- Karşıya ve Konak arasında vapur seferleri düzenleniyor. Aynı zamanda bu güzide ilçe ile Mordoğan- Karaburun arasında da vapur seferleri düzenlenmektedir.

Foça’da Gezilecek Yerler

Foça’da Ne Yenir?

Sahil ilçesi olduğu için 3 bin senedir Foça halkı denizcilikle uğraşıyor. İlçenin mutfağı hem Akdeniz hem de Ege’den oluşuyor. Akdeniz ve Ege mutfağının hakim olduğu ilçe; geniş ve kayalıklı meralara sahiptir. Merada balıklar doğal yöntemlerle yetişiyor. Çamur ve İri Kaya Barbunu ile Tekir balıkları 12 ay ilçe halkının sofralarından eksik olmuyor.

Foça mutfağı denilince; ilk akla gelen deniz ürünleridir. İlçenin mutfağını süsleyen deniz ürünleri şöyle sıralanabilir;

  • Kefal,
  • Levrek,
  • Mercan,
  • Midye,
  • Orkinos,
  • Karagöz,
  • Mezgit,
  • Kolyoz,
  • Ahtapot,
  • Kırlangıç,
  • Dil,
  • Barbunya,
  • Çipura,
  • Kalamar,
  • Adabeyi,
  • Sinarit,
  • Kefal,

İlçenin önemli lezzetlerinden Yoğurtlu Kupes Balığı’nı tatmanızı öneriyoruz. Sarımsaklı yoğurt ve Kupa Balığı görsel şölenle servis ediliyor. Foça’nın en önemli yöresel lezzetidir. Foça şarabı da ilçe halkının mutfaklarını süslüyor. Yoğurtlu semizotu, limon-sarımsak ve rokadan oluşan salata, saragoz, nar ve pekmez soslu ızgara mırmır gibi pek çok lezzet, ilçeyi ziyaret edenleri bekliyor. İlçe, tarihinin yanında mutfağıyla da kendine hayran bırakıyor. Sizin için hazırladığımız “Foça Gezilecek Yerler” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz. Sizce Ege Bölgesi’nde yer alan güzide ilçe Foça’da en güzel gezilecek yerler hangileridir?

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!