TURİZM TERİMLERİYiyecek & İçecek

Büfe Çeşitleri Nelerdir?

Oturmalı olarak tabir edilebilecek ziyafet organizasyonlarının farklı bir uygulanışı olan büfeler, genel anlamda tanımlanacak olursa, açık büfe sınıfında yer almaktadır. Büfe; defile, özel günler, tanıtım toplantıları vb. günler adına düzenlenen ziyafet organizasyonları için hazırlanan masalarda sıralanmış olan yemeklerin, self servis veya servis elemanları ile sunulmasını içeren bir uygulama olarak bilinir. Peki, farklı günler ve anlar için oluşturulmuş olan büfe çeşitleri nelerdir? Şimdi sizlere bunlardan bahsedelim.

Büfe Çeşitleri ve Özellikleri

Amaçları aynı olmayan durumlar için düzenlenen büfeler, misafirlere yiyecek ve içeceklerin self servis veya servis elemanları ile sunulmasını sağlar. Peki, farklı amaçlar için düzenlenen büfe çeşitlerinin isimleri ve özellikleri nelerdir?

Kahvaltı Büfeleri

Kahvaltı Büfeleri

Yarım pansiyon, tam pansiyon ve her şey dahil sistemlerinin uygulandığı konaklama işletmelerinde tercih edilmekte ve bu kapsamda kahvaltı büfeleri hazırlanmaktadır. Kahvaltı büfelerinin özellikleri ise şu şekildedir:

  • Yiyecek & İçecek sektöründe en çok kullanılan büfe çeşitlerinden bir tanesidir.
  • Misafirlerin yiyecek ve içecekleri self servis şeklinde tüketmelerinin yanı sıra, içeceklerin servis elemanları tarafından sunulması da karşılaşılan bir durumdur.
  • Kahvaltı büfelerinde yer alan yiyecek ve içeceklerin hangi detayları içerisinde barındıracağı yönünde kesin bir uygulama bulunmamakla beraber, kahvaltı büfelerinin düzenlenmesi işletmeden işletmeye değişiklik göstermektedir.
  • Kahvaltı büfelerinde bazı durumlarda yalnızca standart kahvaltılıklar bulunabilir. Diğer kahvaltılıklar ise ekstra olarak nitelendirilip, ücrete dahil edilmeyebilir.
  • Kahvaltı büfeleri yukarıda da net bir şekilde görüldüğü üzere yiyecek & içecek sektöründe sıklıklar kullanılmaktadır. Ancak uygulanış biçimine yönelik kesin bir düzenleme bulunmamaktadır.

Sektörde en çok kullanılan büfe çeşitlerinden bir tanesi olan kahvaltı büfeleri ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler yukarıdaki gibidir.

İskandinav Usulü Büfeler (Smörgasbord)

İskandinav Usulü Büfeler (Smörgasbord)

Smörgasbord’un kelime anlamına bakacak olursak, “ekmek ve tereyağı sofrası” anlamına gelmektedir. Aynı zamanda İskandinav ülkelerindeki büfelerde satılan ve sıklıkla tüketilen bir sandviç çeşididir. İçerisinde bol garnitür bulunmaktadır. En sık İsveç’te olmak üzere, diğer İskandinav ülkelerinde de bu sandviç isminde düzenlenen büfeler bulunmaktadır. (Smörgastbord) İskandinav usulü büfelerin diğer özellikleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Büfenin ismi “Ekmek ve Tereyağı Sofrası” olarak anlamlandırılsa da, pek çok farklı ürün bu büfe çeşidinde bulunmaktadır.
  • Deniz mahsulleri, marine edilmiş balıklar, çeşitli peynir türleri, pirzola, rozbif ve lahana, pancar gibi sebzelerin bulunduğu, çok çeşitli bir büfedir.
  • Büfelerde olduğu gibi yemeklerin bir “stand” üzerinde bulunması, İsveç’e özgü bir gelenektir. İsveç’in bu uygulaması sonrasında da dünyada yaygınlaşmıştır.
  • İsveç’te bulunan A La Carte restoranlarda, Konsimasyon Büfe ve İsveç Usulü Açık Büfe şeklinde de ismi bulunmaktadır.
  • Konsimasyon Büfesi: Misafirlerin talepleri ve seçtikleri çerçevesinde bir ücret alındığı durumlarda kullanılan büfedir.
  • İsveç Usulü Açık Büfe: Düzenlenen büfenin ücreti davet sahibi tarafından karşılandığı veya standart bir ücret bulunduğu durumlarda geçerli olan bir büfedir.

İskandinav Usulü Büfeler ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler yukarıdaki gibidir. Farklı bir menü olduğunu net bir şekilde anlamak mümkündür.

Gala Büfeleri

Gala Büfeleri

Katılımcıların herhangi bir ücret ödemelerine gerek duyulmayan bir büfe çeşidi olarak bilinmektedir. Kutlama, şenlik gibi özel durumlarda düzenlenmektedir. Gala büfesi ile ilgili olarak dikkat çeken özellikler ise aşağıdaki gibidir:

  • Özel bir günü veya olayı kutlamak ve bu sırada eğlenmek amacıyla düzenlenmektedirler.
  • Gala kelimesi, “şenlik” veya “bayram” anlamlarına da gelmektedir.
  • Şenlik veya bayramları kutlamak amacı ile düzenlenen organizasyonlar ve büfeler de gala büfeleri olarak adlandırılmaktadırlar.
  • Dekorasyonun çok önemli olduğu, dikkat çeken ve zengin yiyecek içeceklerin ikram edildiği bir büfe çeşidi olarak dikkat çekmektedir.
  • Gala büfelerinde yiyecekler porsiyonlanmış olarak gelebildiği gibi aşçı tarafından misafirlerin önünde de yiyecekler tranş edilebilmektedir. (Tranş: Bıçağı yatay bir şekilde tutarak kesme işlemi.)
  • Servislerde şov çok önemlidir ve bunun yanında çeşitlerde herhangi bir sınırlama bulunmaz.

Gala büfelerinin çok özel ve gösterişli büfeler olduklarını böylece anlamış olduk. Diğer büfe çeşitlerine göre gösterişli yapıya sahip olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır.

Vitrin Büfeler

Vitrin Büfeler

Vitrin büfeler, isminden de anlaşıldığı gibi düzenlenmektedir. A La Carte restoranlarda, genellikle giriş kapısına yakın bir alanda, restoranın uygun bir bölümünde düzenlenmektedirler. Vitrin büfelerin özellikleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Vitrin büfelerin pek çok farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Bu çeşitler şu şekildedir: Deniz Mahsulleri Büfesi, Şarap Büfesi, Ordövr Büfesi, Tatlı Büfesi, Meyve Büfesi.
  • Vitrin büfelerin amacı satışların artırılmasıdır. Bunun için çeşitli uygulamalar bulunmaktadır.
  • Yiyecekler büfe içerisinde sergilenirler. Bunun yanında cam kapaklı arabalarda da sergilendiklerini söyleyebiliriz. Bu arabaların içerisinde ordövr, salata gibi yiyecekler yer alır.
  • Soğutma sistemine sahip büfelerde ise ıstakoz ve balık gibi yiyecekler bulunmaktadır.
  • Isıtıcı özelliğine sahip büfeler ile de vitrin büfelerde karşılaşılmaktadır. Isıtıcı özelliği olan (benmari) arabalar da kullanılır. Bu arabaların bazıları soğuk, bazıları da sıcak büfe olarak tercih edilebilmektedir.
  • Servis özelliği bulunan büfeler değildir. İşletme sergilemek istediği yiyecekleri bu tür büfelerde bulundururlar.

Vitrin büfeler ve çeşitleri ile ilgili dikkat çeken bilgiler yukarıdaki gibidir. Bunun yanı sıra farklı uygulanış biçimleri de bulunmaktadır.

Diğer Büfeler (Brunch, Resepsiyon)

Büfe çeşitleri arasında en dikkat çeken büfelerden ve özelliklerinden sizler için yukarıda bahsetmeye çalıştık. Bunların yanında farklı amaçlara uygun olacak şekilde düzenlenen büfeler de bulunmaktadır. Bu büfelerin özellikleri ise aşağıdaki gibidir:

Brunch Büfesi

Brunch Büfesi

Kahvaltı ile öğle yemeğinin birleşimi olan bir öğün olarak adlandırılabilir. Aynı zamanda Museviler cumartesi, Hristiyanlar ise pazar günleri brunch tercih ederler. Geç saatlerde tercih edilir.  Herhangi bir standart olmamakla beraber, kahvaltılık malzemeler, salata, mezeler ve çorba gibi sıcak yiyecekler bu büfe içerisinde yer almaktadır. Açık büfe olarak bilinen bir büfedir.

Resepsiyon Büfeleri

Resepsiyon Büfeleri

Evlilik, tanıtma toplantısı ve daha farklı özel günler için, akşamüzeri ya da öğleden sonra düzenlenen büfelerdir. İşletmenin politikası, amacı ve diğer kriterleri gör önünde bulundurularak, farklı standartlarda düzenlenen bir büfedir. Belirli bir standart yoktur. “Servis Çeşitleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız “Büfe Çeşitleri Nelerdir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizler de görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Umarız sizlere fayda sağlayacak bir içerik oluşturabilmişizdir. İçeriğimizde kaynak olarak ise; Yrd. Doç. Dr. Yaşar Yılmaz, “Ziyafet ve Organizasyon Yönetimi”, s. 166-170 isimli kitap alınmıştır.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!